Документи...

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
1. Application to the Russian Emperor of Serbian, Macedonian, Bulgarian and Vlach settlers in Vojvodina for emmigration to Russia.

2. Edict of the Russian Empress Elisabeth allowing Bulgarians, Macedonians, Vlachs and other nations to settle in Russia.

3. December 24, 1751 Edict by the Russian Senate permittimg the settling of Bulgarians, Macedonians, Serbians and Vlachs.

4. Part of a Russian royal edict of January 11, 1752 granting the formation of brigades from the "orthodox Serbian, Macedonian, Bulgarian and Vlach peoples..."

John Fearn's "The Glory of Generositie" 1586, London. p.155

MKD - Heraldika.pdf (1.38 MB)

http://www.mediafire.com/?2z4tmzzztzi

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Документи- национално изјаснување на Македонците

Македонски емигранти во УСА кои се декларирале како Македонци по националност, 12. Октомври 1903 г.:

Македонски емигранти во УСА кои се декларирале како Македонци по националност, 1905 г.:

штета што слабо се чита:toe::salut:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Imas uste 2-3 vakvi, no ima veke tema za ova.

Poubavo prebaraj go forumot.

E

emission

Гостин
Барајќи повеќе за овие документи кои се всушност листи на патниците кои во Америка дошле преку Елис Ајленд во кои има податок и за нивната етничка припадност, најдов веб страна на кој има одличен пребарувач. http://stevemorse.org/ellis2/ellisgold.html?first_kind=1&FNM=&kind=close&LNM= . Има можност да се пребараат патниците само по националност и излегуваат 11 837 Македонци од периодот 1892 - 192. За сите нив има ваков документ. Има можност за претрага по име, презиме, град итн. За да ги видите резултатите од претражувањето ( податоци за патникот, скенираната листа на патници, слика од бродот)
треба да сте регистрирани на http://www.ellisisland.org/. Eве уште еден документ од таму на кој патникот најдолу на листата се декларира Македонец .

Најдолу на листот пишува дека расата на патникот се одредува според родот или јазикот кој го зборува.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Подоле прикажувам документи во Форма на Видеа, секое видео содржи по еден оргинален документ:
Проглас на Вмро во Атина
Васил Главинов натпис
Лазар Поп Трајков
Борис Сарафов, разновидни документи
Предвидување за Александар.

тука има страница од мемоарите на Христо Калајџиев
http://egejska.com/index.php?news=43

Овој устав на Македонската Федеративна Револуционерна Организација страница 2ра можеби некој ќе го смета како виден документ.

Член од
29 мај 2008
Мислења
156
Поени од реакции
8
Само една грешка да поправам во вториот клип за Главинов-кога станува збор за вестникот "Револуциjа" (Димитар Благоев го праќа Главинов во Велес да го печати) и заглавните натписи под името:СВОБОДАТА НЕ штЕ ЕКЗАРХ'...авторот прави заклучок дека тоа значело СЛОБОДАТА НЕ Е ЕГЗАРХИJАТА, кое е полна глупост.
Таа реченица е од еден стих на Љубен Каравелов уште од 1872 и е во смисла дека слободата не ште попови и калугери, а сака револуционери и бунт.
СВОБОДАТА НЕ штЕ ЕКЗАРХ, ИСКА КАРАДЖАТА!
(Стефан Караџа и Хаџи Димитар се бугарски воjводи, загинати во боj со турците во 1868;вториот е чичко на Крсто Асенов)
Еве го и целиот Каравелов стих:

Пролет дојде и пиленце
по Балкан'т пее;
зеленее се тревица,
слива се белее;
а Мургаш е оште черна,
като черна врана;
тја жалостно и печално
гледа к'м Балкана,
па му казва: "Ох, Балкане,
побратиме верни!
Темнее ми пред очите,
дните ми са черни!
Аз не мога и занапред
да т'рпја неволи
и да гледам как турчин'т
детето ми коли;
аз не искам и занапред
мирно да робувам —
за свобода, за штастие
само да б'лнувам...
Не вјарвам аз, че калугер
ште спаси рајата —
свободата не ште екзарх,
иска Караджата."
Значи повнимателно со изворите и изводите!:smir:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.503
Поени од реакции
1.894
Убаво си напишал Главинов.Ослобдувањето на Македонија е дело на самите Македонци. Појасно здравје:wink:

Еве документ од 19 век напишан на македонски јазик

[FONT=book antiqua, times new roman, times]
[/FONT]
[FONT=book antiqua, times new roman, times] [/FONT]​
[FONT=book antiqua, times new roman, times] [/FONT][FONT=book antiqua, times new roman, times]Izve{taj na britanskiot oficer H. P. Evans vo koj ocenuva deka vo egejskiot del na Makedonija na eden sloboden plebiscit narodot bi glasal protiv Grcija i deka makedonskoto nacionalno ~uvstvo i patriotizam se prirodni i dlaboko vsadeni kaj Makedoncite, koi ne se Grci, Bugari ili Srbi, tuku se Makedonci (dekemvri 1944)[/FONT]

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Dokumenti: ruski izvori od 1945 godina, Nova Makedonija, 13/14 Juli 1998

Begalci od Egejska Makedonija

Sekojdnevno granicata ja pominuvaat golemi grupi Makedonci koi begaat od gr~kiot teror. Makedonija gi prifa}a i gi udostojuva site {to ja pominale granicata

ISTORI^AROT d-r VLADO IVANOVSKI, me|u pogolemiot broj novootkrieni dokumenti vo Istorisko-dokumentarniot oddel na Ministerstvoto za nadvore{ni raboti, poto~no vo Arhivot za nadvore{na politika na Ruskata Federacija, go registrira i Izve{tajot (so zabele{ka deka ne smee da bide objaven) na V.P. Grigorev i I.N. Ageev, koi od 13 do 23 juli 1945 godina ja posetile Makedonija i pritoa posebno se zadr`ale na sostojbata na granicata so Grcija, vo toa vreme `e{ka to~ka na jugoslovensko-gr~kite odnosi. Ovoj dokument prvpat e objaven vo magazinot Makedonsko vreme od kade {to go prezemame.

Zaradi nevideniot teror na gr~kite voeni i policiski vlasti nad naselenieto od Egejska Makedonija, Makedonci - stari i mladi, ma`i i `eni, gi ostavaat svoite rodni ogni{ta i masovno ja minuvaat granicata i se prefrlaat na jugoslovenska teritorija.
Spored podatocite {to ni gi dade pretsedatelot na ASNOM, Metodi Andonov - ^ento, do ovoj moment od Egejska Makedonija prebegale pove}e od 20.000 begalci - Makedonci. Begalcite sekojdnevno pristignuvaat. Interesno e deka, zaedno so Makedoncite, od terorot vo Jugoslavija prebeguvaat i mnogu Grci. Spored podatocite na pretsedatelot na Narodniot komitet na Bitolskiot okrug, Krsto Simovski, samo na teritorijata na ovaa okolija do 17 juli prebegale okolu tri iljadi lu|e. Kako po pravilo, site begalci {to ja minuvaat granicata pristignuvaat polugoli, polubosi i iznemo{teni od te{kiot pat. Narodot i organite na jugoslovenskata narodna vlast na begalcite im uka`uvaat dobar priem. Na primer, vo gradot Bitola za niv e otvorena menza i se opremeni specijalni prostori. Rabotosposobnite begalci se raspredeluvaat na rabota po selata i gradovite. Nerabotosposobnite, glavno starci, se smesteni vo specijalni priemni domovi, kade {to im e obezbedena hrana i obleka.
Razgovaravme so nekolku begalci vo pove}e mesta. Na primer, vo selo Dupeni, Prespanska okolija, Bitolski okrug, na 16 juli 1945 godina: selanec - Makedonec, 65-godi{niot Gligor Bogoja Balja, prebegal vo maj mesec od seloto Rabi, Lerinska okolija i okrug (Grcija). Vo Grcija mu ostanalo semejstvoto: `enata, sinot, snaata i nivnite dve deca. Samiot toj gi pomagal partizanite. Pri~ina za prebeguvaweto: teror, gonewe na site koi gi pomagale ili simpatizirale partizanite.
Od seloto Rabi (sostaveno od 120 makedonski ku}i i 40 gr~ki), samo vo seloto Dupeni prebegale 20 ma`i.
- Selanec - Makedonec, 80-godi{niot Nikola Stefanov-Kazakovski, od selo Rabi (Lerinska okolija), prebegnal vo mesec maj zaedno so 35-godi{niot sin. Drugite ~lenovi od nivnoto semejstvo ostanale vo Grcija. Pri~ini za nivnoto prebeguvawe: gi pomagale partizanite, gi kriele i lekuvale ranetite, za {to sega gr~kite vlasti gi gonat. Toj ni ka`uva deka od negovoto selo se uapseni 13 ma`i i se odneseni vo Lerin.
]E SE VRATIME SAMO VO OBEDINETA MAKEDONIJA

Begalcite zboruvaat: Nie }e se vratime doma samo vo slu~aj ako Egejska Makedonija bide prisoedineta kon Makedonija (Jugoslavija)!

Zboguvaj}i se so nas, Kazakovski ni re~e: Neka `ivee Stalin i neka ni pomogne nam, na Makedoncite od Egejska Makedonija, da se oslobodime!.
Vo Bitola, na 17 juli 1945 godina:
- Selanecot - Makedonec, 84-godi{niot Anastas Pan~ev od selo Vi{eni, Kosturski okrug i okolija. Prebegal vo Bitola na 17 juli 1945 godina. Gr~kata policija na 11 juli vo seloto Vi{eni go pretepala, bo`em, deka vodel propaganda. Vsu{nost, selanecot samo dobronamerno zboruval za Jugoslavija, za prisoedinuvaweto na Egejska Makedonija kon nea. Na negovata glava i na liceto se zabele`uvaat tragi od mavawe. Ottrgnuvaj}i se od racete na policijata, toj pobegnal vo planinite, a ottamu, pe{, vlegol vo Jugoslavija. Za nekolku dena prope{a~il pove}e od 80 kilometri.
- Joanis Teodoridis, Grk, star 28 godini, od selo Livera, Kozanis. Spored negovite zborovi, toj bil sekretar na mesniot komitet na Komparatijata, vo okolijata Kozanis. Gr~kata policija, so cel da ja obezglavi komunisti~kata partija, gi uapsila partiskite rabotnici. Nemu mu se zakanuvalo apsewe. Zatoa re{il da prebega vo Jugoslavija.
Ponekoga{, vo Makedonija pristignuvaat Makedonci - begalci od Trakija, so voz, preku Bugarija. Edna takva grupa od okolu 200 lu|e sretnavme vo selo Gradsko, 20 kilometri od Veles. Begalcite ni izjavija deka se od selata Gorence i Proso~en, Dramska okolija, od kade {to prebegale na bugarska teritorija u{te kon sredinata na april mesec godinava. Spored nivnite zborovi, vo Bugarija, vo gradovite Plovdiv, Pazarxik i Nevrokop, se nao|aat do 10.000 begalci od Egejska Makedonija. Site tie lu|e }e bidat prefrleni vo Jugoslavija. Po toa pra{awe vo Bugarija raboti jugoslovenskata komisija.
Begalcite raska`uvaat deka caristite gi proteruvaat od Grcija site Makedonci. Gr~kite vlasti go ograbuvaat makedonskoto naselenie. Tie sobiraat od nego `ito, dobitok, pari. Begaj}i od Trakija, begalcite tamu go ostavile siot svoj imot so seta poku}nina. Me|u begalcite ima stari lu|e, `eni i deca, vo pove}e slu~ai celi semejstva. Na primer, selanecot Krsto Dimitrov Bon~ev (36 godina), od seloto Proso~en, Dramska okolija, prebegal vo Jugoslavija so trite deca, koi imaat {est, deset i dvanaeset godini. Selanecot Ivan Angelov Paskalev (36 godini), od selo Gorence, prebegal so `enata i trite deca od {est, trinaeset i sedumnaeset godini.
Selanecot Ko~o Ramsulev (46 godini), od selo Proso~en, prebegal sam, ostavaj}i ja doma `enata so decata. Begalcite od Egejska Makedonija vo Jugoslavija se sretnuvaat so celosno dobredojde. Na 2 avgust vo Makedonija se praznuva nacionalniot praznik Ilinden (Den na vostanieto protiv Turcite). Na toj den niz cela Makedonija }e bidat organizirani dobrovolni prilozi za begalcite - bra}ata od Egejska Makedonija. Makedonskata vlada pu{tila vo proda`ba specijalna lotarija, ~ij prihod }e bide vnesen vo fondot za pomo{ na begalcite.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
EKONOMSKATA POLO@BA VO MAKEDONIJA

Vo ekonomskiot `ivot na Federalna Makedonija glavno mesto zazema selskoto stopanstvo so koe se zanimava 74 procenti od op{tiot broj na naselenieto. Osnovni kulturi na selskoto stopanstvo se tutunot, p~enkata, afionot, koj se izvezuva za izrabotka na opium, maslodajnite kulturi, ovo{tarstvoto. Osven toa, golemo mesto vo selskoto stopanstvo zazema sto~arstvoto. Prirodnite uslovi: planinite, ~estata su{a, nedostigot od obrabotlivo zemji{te, gi pravat povr{inite zaseani so `itni kulturi nerentabilni. Proizvodstvoto na sopstvenoto `ito vo Makedonija do novata `etva ne gi obezbeduva potrebite na naselenieto. Na primer, vo seloto Qubojno, Prespanska okolija, Bitolskiot krug (60 kilometri od Bitola) pove}eto od selanite se sopstvenici na zemji{te do eden hektar, eden selanec ima pet hektari, a 60 otsto od obrabotlivoto zemji{te se nao|a po planinite. Vo ova selo, po pravilo, proizvodstvoto na sopstvena p~enica im e dovolno na selanite samo za narednite pet-{est meseci, a godinava, spored izjavata na selanite, rezervite na p~enica ne }e traat pove}e od ~etiri meseci. Osnovno zanimavawe na selanite e ovo{tarstvoto i proizvodstvoto na tutun.

Spored izjavata na sekretarot na Okru`niot naroden odbor vo Bitola, Kulja~, pogolemiot broj od selanite vo Makedonija se sopstvenici na obrabotliva povr{ina najmnogu do 1,5 hektar {to ne obezbeduva p~enica za celata godina, pa selanite se nadevaat deka taa }e bide donesena od Vojvodina. Zaradi dezorganiziraniot transport, naru{enata trgovija i vrskata me|u gradovite i selata, naselenieto vo Makedonija postojano ~uvstvuva krajna potreba od hrana. Istoto toa ni go izjavi pretsedatelot na Narodnoosloboditelniot odbor na grad Prilep. Spored podatocite na vesnikot Selo, vo Makedonija, Kosovo Pole, Metohija i Sanxak do vojnata imalo vkupno 231.964 semejstva (od niv vo Makedonija 172.700), koi raspolagale so 1.203.116 hektari obrabotlivo zemji{te (vo Makedonija taa brojka iznesuvala 650.000 hektari).
Vo prosek na edno semejstvo vo Makedonija, Kosovo Pole, Metohija i Sanxak doa|a ne{to pove}e od pet hektari obrabotlivo zemji{te. Vo Makedonija, pak, na edno semejstvo doa|a ne{to pove}e od ~etiri hektari po semejstvo.
Vo zemjodelskoto stopanstvo na Makedonija vidno mesto zazema kulturata tutun. Bezrazli~no {to so ovaa kultura e zaseana na samo eden otsto od vkupno obrabotlivo zemji{te, koe opfa}a 6,5 iljadi hektari, so obrabotka na tutunot anga`irani se pove}e od deset iljadi lu|e ili 40 otsto od vkupno vrabotenite vo Makedonija.
Zemjodelstvoto vo Jugoslavija e relativno zaostanato. Zemjodelstvoto, pak, vo Makedonija e najzaostanato vo Jugoslavija. Drvenite plugovi i volovite se osnovnoto orudie na makedonskoto zemjodelstvo mo{ne retko vo poleto mo`e da se vidi metalen plug, dodeka pak, drugi zemjodelski ma{ini voop{to nema. Pominuvaj}i ja dolinata na rekata Vardar, Bitolskoto Pole i poleto okolu Prespanskoto Ezero, nikade ne slu{navme rabota na zemjodelski ma{ini. Zabele`avme samo ra~na rabota. Kowi ima malku. Magariwata i volovite se osnovnite transportni sredstva vo zemjodelstvoto.
Selanite `iveat bedno. Retko zabele`avme selanec koj ne be{e vo iznosena obleka i obuvki pod koi se gleda golotija. Raznobojnite zakrpi ja skrivaat bojata na materijalot od koj e so{iena oblekata. Ne~istotija. Do 75 otsto od naselenieto vo Makedonija e napismeno. Ovoj procent po selata e zabele`itelno pogolem. Vo cela Makedonija rabotat samo {eeset lekari i trieset medicinski sestri, a vo selata vo koi bevme, nikade ne vidovme ambulanta ili bolnica. Selanite ja po~ituvaat novata vlast, me|utoa, zabele`uvaat deka taa se u{te ni{to ne im dala. Podgotovki za reformi ne se zabele`uvaat. Sekretarot na NOF na Bitolskiot okrug okolu ova pra{awe se ograni~uva{e na op{ti frazi, izjavi, {to se imaat selskite semejstva koi ja po~uvstvuvale agrarnata reforma, me|utoa kolku zemja e opfateno so agrarnata reforma, kakov maksimum obrabotliva povr{ina }e ostane kaj selanite, kolkav e vi{okot na zemja, toj ne znae{e da ka`e. Nie bevme vo selskata kooperacija na edno pograni~no selo na Bitolskiot okrug. Prodavnicata prazna. Seloto dobilo samo 24 srpa i {est kosi. Seloto ima 88 doma}instva. Kooperatorot ni re~e deka podelbata na srpovite i kosite me|u selanite }e ja napravat po pat na lotarija. Sekoj ~ovek dobiva po 20 grama sol za sekoja ovca. Za kolku vreme e dadena solta nikoj ne znae.
Industrijata vo Makedonija e mo{ne slaba i e skoncentrirana po gradovite. Na primer, vo Bitola ima dve tekstilni fabriki, nekolku pomali esnafski rabotilnici. Vo Skopje ima pivarnica, monopol i nekolku mali tekstilni fabriki. Vo planinite me|u Skopje i Bitola ima rezervi na jaglen. Opremata na jaglenokopite e primitivna. Najkonkretno za sostojbata na industrijata vo Makedonija zboruvaat slednive brojki: vo industrijata se anga`irani 25.000 lu|e, od niv na prerabotka na tutunot - 10. 000.
Trgovijata vo Makedonija e re~isi paralizirana. Site industriski proizvodi se delat so bele{ki, {to gi izdava Ministerstvoto za trgovija i drugite kompetentni institucii. Privatna inicijativa, pri neumeewe i nemawe mo`nosti se organizira dr`avna trgovija, ne e dozvolena.
Me|u selanite postoi tendencija da se bojkotiraat gradovite - dokolku selanecot gi odnese v grad svoite proizvodi ne mo`e ni{to da dobie za niv. A gradovite, pak, ~uvstvuvaat nedostig na onie proizvodi koi vo nivna blizina ili gnijat (ovo{je) ili pak se rasipuvaat (jajca i mleko).
Gradovite `iveat prazni~no. Vo Skopje, Bitola i Veles, niz koi pominavme, po golemite ulici prizemjata na ku}ite se pretvoreni vo kafeani i restorani i drug vid zabavuva~ki du}ani. Niv gi ima nevoobi~aeno mnogu. Vo nekoi kafeani, osven prazni {i{iwa ili po nekolku {i{iwa kiselo vino, nema ni{to. Vo Bitola, na 30.000 `iteli, so razli~ni raboti se zafateni samo tri iljadi lu|e, a drugite, isklu~uvaj}i gi decata i starcite, se zanimavaat so trgovija i bezdelni~at.
Reakcija, koristej}i gi te{kotiite, vodi skri{na propaganda protiv narodnata vlast, ja sabotira trgovijata. Pazarite se prazni - nasekade dejstvuva crnata berza. Trgovcite se stra{no nezadovolni zaradi toa {to se gonat kontrabandite od Grcija i Albanija. Za nekolku dena, kolku {to prestojvuavme vo Makedonija, ne vidovme nieden selanec, ili selska kola, koi so proizvodi odea vo grad, kako {to toa go gledavme, na primer, vo mnogu mesta vo Srbija. Po pati{tata mo`at da se vidat samo magariwa natovareni so drva ili so seno.

Kajgana Shop

На врв Bottom