Доказ дека времето не постои или е еден вид „паралелна димензија“

Што мислите за времето?

• Вкупно гласачи
    211

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Ај на нас заостанатите објасни ни го поимот паралелна димензија.
Совршен кандидат за Нобеловец:toe:
да и јас сум заитересиран...изложиго твојот доказ и среди го ова со паралелната димензија малку....
Мислам дека веќе го напишав:
Почнав димензиите ( должина, ширина, висина и т н ), преку точка, права, рамнина, простор и т н, да ги гледам како еквивалент на времето.

Како што точката нема должина, така и сегашноста нема траење...
и.т.н.
Нели тоа е доказ?

Првичната дефиниција за паралелна димензија нека биде:
Паралелна димензија е она што има исти/слични карактеристики со класичните димензии...
На ТОЧКАТА, која нема ниту една класична димензија, еквивалент, паралелна димезија, можеме да ја земеме СЕГАШНОСТА ( или секој оној дел од времето кој нема траење ).
На она што има една класична димензија, правата, како еквивалент, како паралелна димензија можеме да ги земеме ВРЕМЕТО ШТО ИМА ТРАЕЊЕ ( човекот не знаепосебен збор за ова...или знае? ).
За еквивалент на она со две и три димензии, рамнината и просторот, паралелна димензија за нив, човекот уште не знае, треба да го смислиме...ајде сите заедно да го смислиме, па ќе ја поделиме нобеловата награда, важи?:smir:

Навистина сте заинтересирани за ова, или ме заебавате? :pos2:

малце различно размислуваме ти ми зборуваш за сегашноста и за времето што поминало или ке дојди а јас ти зборувам за тоа дали мерките за време се точни и дали врз нив треба да се темелат формулите мислам дека ме свајкаш што сакам да ти кажам ?
Мислам дека мерките на време се релативни.
Зошто?
Па ќе почнеме од дефиницијата за една секунда.
Една секунда се дефинира како времето за кое светлината ќе помине 300 000 километри.
А брзината на светлината зависи од магнетниот пермеабилитет и диелектричната константа на вакуумот.
Значи времето се споредува ( е релативно ) со м.п. и д.к. на вакуумот,
така е?
А ако се промени м.п. и д.к. на вакуумот, ќе се промени и брзината на течење на времето? За ова сеуште немам размислувано.
Дали м.п. и д.к. на вакуумот се еднакви за целиот вакуум во овој универзум, т.е. дали времето тече еднакво брзо низ цел универзум?
ни за ова немам сеуште размислувано...

Што мислите вие за последниве две прашања???

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
Мислам дека веќе го напишав:
...Една секунда се дефинира како времето за кое светлината ќе помине 300 000 километри.
...
Spored.. tebe?;)
Sekundata e definirana kako posledica radijacijata na cezium-133 atom.
A i celava tema e SF^infinity.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Spored.. tebe?;)
Sekundata e definirana kako posledica radijacijata na cezium-133 atom.
A i celava tema e SF^infinity.
Дај образложиго ова, дообјасниго, т.е. раскажи за тоа како се дефинира преку цезиум-133 атомот....
( имам едно мислење, но најпрво сакам да проверам дали е точно )

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
Дај образложиго ова, дообјасниго, т.е. раскажи за тоа како се дефинира преку цезиум-133 атомот....
( имам едно мислење, но најпрво сакам да проверам дали е точно )
Neli e malce glupavo da prodolzhish so temava ako definirash sekunda so pomosh na svetlina (koja, 17 vek e definirana, a sekundata e koristena od Sumerite pred nasha era) ?

Prelistaj ISO-31(1 najverojatno) za povekje informacii.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Neli e malce glupavo da prodolzhish so temava ako definirash sekunda so pomosh na svetlina (koja, 17 vek e definirana, a sekundata e koristena od Sumerite pred nasha era) ?

Prelistaj ISO-31(1 najverojatno) za povekje informacii.
Како што веќе кажав, глупоста е релативна работа.

А таа дефиниција за секундата преку светлината, не е моја, туку некаде сум ја прочитал.

Можеби сега ќе напишеш: попаметен е оној што незнае да чита, одколку оној што верува во се` што ќе прочита...

Тоа што го ако ја напишав таа дефиниција, незначи дека верувам во неа, туку, само, дека сум ја прочитал некаде...а зошто не напишав дека сум ја прочитал од некаде? Па, заборавив....

Хмм, а што не кажеш што не е во ред со моите теории според кои времето е паралелна димензија?

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
Under the International System of Units, the second is currently defined as the duration of 9,192,631,770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the caesium-133 atom.[1][2] This definition refers to a caesium atom at rest at a temperature of 0 K (absolute zero). The ground state is defined at zero magnetic field. The second thus defined is equivalent to the ephemeris second, which was based on astronomical measurements. (See Historical origin below.) The international standard symbol for a second is s (see ISO 31-1)

oва ти е дефиниција на секунда според SI системот....

Член од
29 јануари 2007
Мислења
44
Поени од реакции
2
не ги читав предходните страници .. но мислам дека е многу глупаво да се мисли дека времето не постои... ако нема време нема да има ни простор ниту,ако нема простор тогаш не нема ни нас...можеби постот не е баш за овдека ама нема логика дека времето не постои

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
не ги читав предходните страници .. но мислам дека е многу глупаво да се мисли дека времето не постои... ако нема време нема да има ни простор ниту,ако нема простор тогаш не нема ни нас...можеби постот не е баш за овдека ама нема логика дека времето не постои
Затоа има голема логика дека тоа претставува паралелна димензија....

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Времето и просторот не се иста димензија т.е. Просторот е тридимензионален и има три степени на слобода а времето се јавува како четврта димензија т.е. временска димензија и има еден степен на слобода.Што значи јас се согласувам дека времето постои но како др димензија.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Времето и просторот не се иста димензија т.е. Просторот е тридимензионален и има три степени на слобода а времето се јавува како четврта димензија т.е. временска димензија и има еден степен на слобода.Што значи јас се согласувам дека времето постои но како др димензија.
Можеш ова да го пообјасниш...не сум сигурен дека те сфатив....
Можеш да го поткрепиш со „логички докази“?

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Додека нешто не се докаже дека постои, тогаш тоа не постои!
Докажи ми дека постојат милијарда долари во кеш. Во спротивно, не постојат.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Докажи ми дека постојат милијарда долари во кеш. Во спротивно, не постојат.
Не е мое да го докажувам ова.
Ова нека ти го докажат во ММФ....

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Можам да ти објаснам како јас гледам на работите. Сега логично не логично тоа е.
Вака, значи знаеме дека постојат трите димензии (должина, висина и ширина). Историски до четвртата димензија се дошло така што се посматрани системите кои се менувале со текот на времето. Значи реалниот простор е тридимензионален ама ако сакаме да ја одредиме положбата на една материјална точка во одреден момент од времето, тогаш потребно е да имаме четири координати ( т.е. четири степени на слобода) значи покрај веќе познатите просторни координати ја воведуваме и четврта временска координата со чија што помош би ја определила положбата на точката или воопшто движењето. Значи заклучокот е дека времето постои и тоа како своја посебна димензија.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Можам да ти објаснам како јас гледам на работите. Сега логично не логично тоа е.
Вака, значи знаеме дека постојат трите димензии (должина, висина и ширина). Историски до четвртата димензија се дошло така што се посматрани системите кои се менувале со текот на времето. Значи реалниот простор е тридимензионален ама ако сакаме да ја одредиме положбата на една материјална точка во одреден момент од времето, тогаш потребно е да имаме четири координати ( т.е. четири степени на слобода) значи покрај веќе познатите просторни координати ја воведуваме и четврта временска координата со чија што помош би ја определила положбата на точката или воопшто движењето. Значи заклучокот е дека времето постои и тоа како своја посебна димензија.
Убаво размислуваш, но имам неколку прашања кои веројатно ќе те поттикнат малку подлабоко да размислиш...
Колку димензии има времето?
Доколку сакаш да знаеш и координати за некоја точка и во просторот и во времето, тогаш, освен тие што ги кажа, треба да знаеш и од кога до кога таа точка постоела.
На тие димензии во времето, за еквивалент, можеме да ги земеме и две точки...а две точки можат да претставуваат права, три-рамнина,четири-простор и т н...значи, имаме две познати временски димензии, а тоа се: сегашноста, еквивалентна на точка, времето како што го знаеме, еквивалентно на права...а што од времето е еквивалентно на рамнина, простор и т н...веројатно никогаш нема да дознаеме...
Со ова сакав да покажам и докажам дека се согласувам со тебе....и ти дека се согласуваш на мене...

Хмм, а што мислиш, што е еквивалентно на рамнина и простор, во времето???
Ни јас досега неможам да го најдам одговорот на ова прашање, но ти можеби ќе знаеш....

R

RAYTHEON23

Гостин
e luge vremeto ne e izmisleno za orientacija.Imeno ako gledame taka nema potreba od merenje na vremeto eve zosto:porano ne se orientiolare spored vremeto tuku spored dvizenjeto na sonceto i spored godisnite vremenski periodi(zima leto)....pa ottuka znaele koga e seidba itn...no so samiot fakt deka (t)vremeto e merna edinica kako i drugite e DOKAZ deka postoi oti ako nesto ne postoi toa ne e merlivo.a i ajnstajnovata teorija za relativnost dokazuva deka vremeto postoi(iskrivuvanje na vreme-prostor a i dilemata na bliznacite-edniot leta so brzina na svetlinata po 50 god se vraka i bratot sto e na zemjata ima 50 godina a ovoj sto patuval priblizno 300000km\sec ke ima 25 god) pa eden sovet DVIZETE se pobrzo VREMETO KE VI MINE POBAVNO:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom