Добиваме покана за НАТО

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Бусек: Македонија, Хрватска и Албанија ќе добијат конкретна порака од самитот на НАТО во Букурешт
Вашингтон, 8 февруари (МИА) - Македонија, Хрватска и Албанија на претстојниот самит на НАТО, што ќе се одржи во април во Букурешт, ќе добијат конкретна порака во однос на поканата за членство во Алијансата, изјави специјалниот координатор на Пактот за стабилност во Југоисточна Европа Ерхард Бусек на панел-дискусијаta посветена на случувањата во ЈИЕ, која се одржа синоќа во Меѓународниот научен центар „Вудро Вилсон“ во Вашингтон.
Иако статусот на Косово во изминатиот период се наметнува како најактуелно прашање во регионот, сепак Бусек напомена оти постојат и други прашања на кои треба да им се обрне големо внимание, како што се уставните измени во Босна и Херцеговина и случувањата во Македонија.
- Проблемот на БиХ е поголем од проблемот на Косово и тој ќе трае подолго. Како спорно прашање се појавува и името на Македонија, нејзиниот јазик и статусот на нејзината црква, како и границата на оваа земја со Косово, која се уште не е дефинирана на најдобар можен начин, додаде Бусек.
На дебатата присуствуваше и генералниот-секретар на Советот за регионална соработка (РЦЦ), Хидо Бишевиќ, кој напомена дека најголемата промена за Косово ќе биде пренасочување на вниманието и енергијата од етничките прашања кон зацврстувањето на демократската влада и институции во согласност со меѓународните стандарди.
- Србија и Косово ќе продолжат да живеат еден до друг, секој со свој устав, но ќе мораат да соработуваат и РЦЦ ќе им помогне, рече Бишевиќ.
Тој изрази надеж дека акциониот план што Србија го усвои во случај Косово да прогласи независност, нема да предизвика тензии во регионот.
Бусек напомена оти би било мошне опасно доколку Србија ја напушти преговарачката маса во момент, кога, како што рече, „нејзиното општество е длабоко поделено во однос на косовското прашање“.
Евроатлантската перспектива е единственото решение за регионот на Југоисточна Европа, заеднички констатираа Бишевиќ и Бусек на дебатата, која беше фокусирана на актуелните промени и достигнувања во развојот на демократијата во ЈИЕ, во пресрет на трансферот на надлежнотите од Пактот за стабилнот на РЦЦ во Софија кон крајот на овој месец.
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.024
Поени од реакции
609
Абе има ваква тема колку шо знам
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Бусек напомена оти постојат и други прашања на кои треба да им се обрне големо внимание ... Како спорно прашање се појавува и името на Македонија, нејзиниот јазик и статусот на нејзината црква, како и границата на оваа земја со Косово, која се уште не е дефинирана на најдобар можен начин
Za onie shto ne znaat: Busek e edno teshko korumpirno EUrokratsko govedo, keshirano od Albancite za svoi interesi, megju drugite.

Busek mi beshe gostin vo letoto 2000 godina, bukvalno se iznenadiv od "imperijalniot" odnos shto Busek go ima. Na Balkanot gleda kako na indijska provincija. Ne gledam nishto dobro od tipov.

P.S. Makedonskoto ime, jazik i crkva NE SE SPORNI! Taka kako shto Busek go formuliral e zamena na tezi.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
NATO vo sushtina e SAD, drugite EU k..toni se dodavki. A SAD sega zasega se na nasha strana po prashanjata shto gi spomenal Busek. Vo NATO popstoi golem rascep sega megju SAD i ostanatite, posebno so situacijata vo Afganistan kade shto Talibancite napraduvaat.

Bitno e dak kazham deka strategijata na SAD e da napravi dzid megju Rusija i Evropa, zatoa gi primija Bugaija i Romanija. Isto taka toa e odgovorot zoshto sakaat da se pozicioniraat vo Albanija, Kosovo, Makedonija, itn.

Taa igra za nas e problem, zoshto Rusija gi koristi nashite sosedi protiv nas, no mozhde da bide i dobro za nas AKO IZIGRAME DOBRO. Antonio Miloshevski ne mi se veruva da mozhe i znae da igra. Drug probelm e koga korumpiranite EU dodavki kako ovoj Busek zborat i pravat neshto od imeto na NATO, posebno ako se keshirani od nashite sosedi.
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Соломон Паси:
Македонија е реализирала огромен прогрес по п'тја си к'м НАТО


Македонија е реализирала огромен прогрес в последните нјаколко години по п'тја си к'м НАТО. Това коментира народнијат представител Соломон Паси, којто е с'ветник на македонскија минист'р-председател Никола Груевски. Днес двамата проведоха срешта, на којато основна тема на разговор била предстојаштата срешта на НАТО в Букурешт и в'зможността Македонија да получи покана за членство в организацијата. По думите на Паси - реформите в Македонија “както в областта на отбраната и в'ор'жените сили, така и в другите сектори от живота, са в п'лен ход”. “Единственото, което остава, е Г'рција и Македонија да се договорјат за този толкова отдавнашен спор около името”, објасни Соломон Паси.
Тој добави, че в момента Македонија е в положението, в което се е намирала Б'лгарија през лјатото на 2002 година. “Тогава ние оште не знаехме дали ште получим покана за членство в НАТО в Прага. От опит знам, че това са едни от нај-напрегнатите седмици и месеци за всјако едно правителство. Никола Груевски има доста јасно виждане за б'дештето поведение на Македонија и лично аз с'м окуражен, че неговата визија може да доведе до успешно приклјучване на процеса за получаване на покана и за нешто друго - смјатам, че вече е време да се говори за започване на преговори и с ЕС”, каза оште Соломон Паси. Според него и двата в'проса биха могли да б'дат решени позитивно в рамките на тази година. “Оптимист с'м, че Македонија е на прав п'т”, каза оште Соломон Паси.

:smir:
 
Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Македонија ги исполнува сите критериуми за да добие покана за членство во НАТО

Вашингтон и Брисел се согласни дека Македонија е потполно квалификувана да добие покана за членство во НАТО – изјави денеска во Скопје на конференцијата НАТО - Букурешт и потоа познатиот американски познавач и лобист за приемот на Македонија во НАТО Брус Џексон:

- Мојот впечаток,како и во Вашингтон и воБрисел е дека Македонија е потполно квалификувана да добие покана за членство во НАТО на самитот во Букурешт и очекуваме тоа и да се случи. Јас сега зборувам со американскиот Сенат и дискусиите се одлични. Сенатот ке ја потврди таа одлука.

Џексон е убеден дека спорот околу името ќе се реши пред самитот на НАТО во Букурешт - повикувајќи се на контактите во Вашингтон и Атина и на средбите со премиерот Груевски и министерот Милошовски денеска во собранието, Џексон уверува дека со предлогот на Нимиц утре во Атина прашањето ќе биде затворено:

- Решението е веке на пат. Одлуката за поканата е на НАТО,но процесот во ОН веке го доведува билатералното прашање кон завршница. Постои голема убеденост и овде и во Атина дека прашањето многу бргу ке биде решено на задоволство и на Република Македонија и на Грција.

Покрај Џексон, преоценката дека Македонија ги завршила бараните реформи за НАТО ја потврди и претставникот од администрацијата на Шефер, Боб Симонс:

- Македонија направи се што треба,ги исполни сите критериуми за членство, прави голем придонес во операциите на НАТО.Сега е прашање на политичка одлука на НАТО, а прашањето за името е билатерално,мегу вас и Грција.

Проценувајќи ја позицијата на Грција како земја пред дилема дали да ги стави во преден план интересите на НАТО и регионот или сопствените внатрешно политички цели, министерот Милошовски три дена по средбата на државниот врв уверува - Македонија има стратегија за настап пред Нимиц:

- Прво треба да видиме дали ќе има предлог и која ќе биде содржината. Државниот врв има обединет став во однос на тактиката и пристапот кон ова прашање. Сакам да подвлечам дека Македонија има цел да остане во пријателство со Грција, да влезе во НАТО и да не ги загрози своите национални државни интереси и идентитет.

Со апел до претседателот на парламентарните комисии за надворешни работи и одбрана на земјите членки на НАТО кои учествуваа на конференцијата во Скопје да го поддржат влезот на Македонија во НАТО на самитот во Букурешт како единствена можност за трајна консолидација на стабилноста на Балканот, премиерот Груевски побара Алијансата да не дозволи наметнување на нови услови:

- За Македонија во Букурешт се наметнува услов кое во суштината третира прашање надвор од надлежноста на Алијансата. И прашање што не кореспондира со нејзините напори за поскоро постигнување на безбедност во регионот.

Дискусијата се одвиваше во исклучително чувствителен момент за Македонија - ден пред очекуваниот предлог на Нимиц и позиционирањето на македонската политика кон предлогот од што зависи поканата за членство во НАТО. Интегрирањето на трите земји од јадранската група го гарантираат стабилизирањето на регионот - беа согласни учесниците на конференцијата,на која поканетиот претставник од Грција не дојде.



пс:
..... се почна во Букурешт пред мноооогу години, се надевам дека историјата нема да се повтори, односно дека сега по речиси 100 години барем на парче од онаа Македонија ќе и се врати достоинството.
 

efendi

Трпение Спасение
Член од
20 јануари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
0
Абе втор пут отварате тема дека сме добиле покана за НАТО, а официјално уште не сме добиле. Дај стрпете се до април, ќе биде!!!
 
Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Prviot put e zaklucena, sto ti smeta na temata ????
Ova:
Вашингтон и Брисел се согласни дека Македонија е потполно квалификувана да добие покана за членство во НАТО – изјави денеска во Скопје на конференцијата НАТО - Букурешт и потоа познатиот американски познавач и лобист за приемот на Македонија во НАТО Брус Џексон:
 
Член од
18 февруари 2008
Мислења
34
Поени од реакции
5
NATO vo sushtina e SAD, drugite EU k..toni se dodavki. A SAD sega zasega se na nasha strana po prashanjata shto gi spomenal Busek. Vo NATO popstoi golem rascep sega megju SAD i ostanatite, posebno so situacijata vo Afganistan kade shto Talibancite napraduvaat.

Bitno e dak kazham deka strategijata na SAD e da napravi dzid megju Rusija i Evropa, zatoa gi primija Bugaija i Romanija. Isto taka toa e odgovorot zoshto sakaat da se pozicioniraat vo Albanija, Kosovo, Makedonija, itn.

Taa igra za nas e problem, zoshto Rusija gi koristi nashite sosedi protiv nas, no mozhde da bide i dobro za nas AKO IZIGRAME DOBRO. Antonio Miloshevski ne mi se veruva da mozhe i znae da igra. Drug probelm e koga korumpiranite EU dodavki kako ovoj Busek zborat i pravat neshto od imeto na NATO, posebno ako se keshirani od nashite sosedi.

Ќе се потпишам на текстов од причина што го делам мислењето дека примањето на А3 групата (Албанија, Македонија и Хрватска) е само уште една рунда од новата студена војна помеу САД и Русија на чиј крај по се изгледа ќе се радуваат препотентните Американци.
Секако, потегот со внесувањето на Бугарија, Полска и Романија значеше само уште едно ослабување на Руските позиции на Стариот Континент.
И јасно е Македонија конечно дојде време да го земе т.н пофит од се она што го трпеше во изминативе години.
Прашањето со Косово, за кое Владата има интересна положба, е само помош која на Македонија че и обезбеди сигурно столче помеѓу евроатланските министри за одбранан.
Што тоа ќе значи понатака?
влезот во НАТО ќе генерира една вештачки создадена политичка криза во Макеодија која ќе резултира со предвремени парламентарни избори кои власта најверојатно ќе ги темпира некаде околу септмеври годинава, доколку веќе имаат ветен датум за преговори со името.
Во спротивно, доколку никој не ни ветил датум за преговори со ЕУ предвремените парламентарни избори ќе се случат некаде околу јуни, веднаш по влезот во НАТО и ратификацијата во парламентите на самите членки.

Каде е тука Грција


Какви се позиците на нашиот северен сосед можеме само да предвидуваме и шпекулираме. Со силината на нивното лоби во американскиот Сенат (од каде ја црпиме главната поддршка), не треба да се зачудиме доколку оваа држава значителни ни ги замрси сметките. Нема да коментирам пред утрешниот пердлог на Метју Нимиц, и само ќе речам дека шпекулираното име Демократска Република Македонија за мене звучи прифатливо имајќи го предвид фактот дека и Германија некогаш го носеше префиксот „демократска“, а денес си има едно друго име.
И нема да пишувам повеќе, ја разбравте мојава насока, само нека ни е со среќа утре и да видиме што крие тој коверт со решението на Метју Нимиц. Се отвара ли новата Пандорина Кутија на Балканот
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
toa e toa sakale ne ke ne primat bez ovie nasive da si go preasaat narodot dali saka ili ne i koja ke bide cenata na clensvoto
 
Член од
18 февруари 2008
Мислења
34
Поени од реакции
5
toa e toa sakale ne ke ne primat bez ovie nasive da si go preasaat narodot dali saka ili ne i koja ke bide cenata na clensvoto

Добро, ти сакаш да кажеш дека Македонија не треба да биде во
НАТО. Зар бил бил против во случај да се распише референдум????
Луѓе, НАТО е сила сакаме да признаеме или не.
Меѓутоа, името нема да го смениме, знае Америка до каде може да оди а до каде не.
Целата игра овде е да се приберат сите можни држави врз кои на било кој начин Руија би можела да влијае. Затоа и Македонија во НАТО, а брзо тоа ќе биде и во Србија.
Еуфоријава со Косово ќе спласне за неколку месеци кога и Србија ќе ја добие поканата за НАТО.
Умре времето кога светот беше поделен околу две оски на влијанија.
 
Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
- Kako prvo, ne e vistina deka NATO e garancija za VNATRESNATA stabilnost na edna drzava, clenka na nejze. Onamu kade sto ima vnatresni nemiri, izbiva GRAGJANSKA vojna, NATO ama bas nikogas ne kazal deka e dolzen da ja brani taa drzava. OD KOGO DA JA BRANI????
(a nie sme na prvo mesto ovaa kategorija)
- Kako vtoro USA t.e. nato (ist k*r, dr. pakovanje) bezbroj pati do sega vo istorijata pokazaa deka pravat presedani, isklucoci i deka ne se rakovadat od nikakvi megjunarodni, sopstveni ili drugi pravila, normi, a za moralni da ne pravime muabet.
So toa kako treto ne e sigurna nitu nadvoresnata stabilnost koga se raboti za druga nato clenka koja vleguva vo konflikt so druga nato clenka. (ene ti go primerot so poodamnesniot voen konflikt pomegju Grcija i Turcija(dvete nato clenki) i okupiraniot severen Kipar od strana na Turcija)
(i povtorno i ova vazi za nas)

Sto znaci celo vreme, vie vsusnost sto se nadevate vo nekakov NATO, se lazete i samite sebesi i drugite, deka toa ke ja odrzi Makedonija, a pri toa ne ni razmisluvate sto ke go odrzi makedonskiot narod, od ekspanzijata i pritisokot od severo-zapad, od federalizacijata, potoa od asimilacijata koja sto se sluci vo sosednite zemji, kako i sopstvenoto bilosko izumiranje kako narod i iseluvanje od Makedonija, so krajno menuvanje na etnickiot karakter na Makedonija.


Za toa kolku e moralno, da bides VAZAL, SLUGA itn. na nekoja sila, i da vojuvas vo drugi zemji za nejzinite interesi, voopsto i da ne pravime muabet.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom