Дијанетика и Скиентологија

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Несакав да се мешам ... али Дали некој од сиентолозите знај дека целиот култ е оформен од страна на Хабард за тој да си лечи фрустрации ???

Хабард пред да почни со пишење на книгите со кои го создава култот долго време се дружел со еден дечко по име Парсонс кој пак бил Гласникот на Краули во америка и основач на сите Телемитски поглавиа во америка ( О.Т.О. , Црквата на Телема итн ) .
Е сега Парсонс исто така му ја работел жената на Хабард . А пак и не му давал на Хабард да се издигнува низ степените на О.Т.О. пошто Хабард финансирал , и така дури еден топол ден Хабард целиот исфрустриран не ги одјебал и Парсонs и Жена му и ја дал легендарната изјава : " Damn you , Im gona start my own religion " .
И после то ја напишал Дијанетиката :) :vozbud::vozbud::vozbud:

И сега моја лична нота на темава , вие бе луге всушност вервате во тие работи ???

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Елена, дали ти потајно ги рекламираш Скиентолозите преку оваа анти-пропаганда, нешто во стилот на Морисови со цигарите?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Елена, дали ти потајно ги рекламираш Скиентолозите преку оваа анти-пропаганда, нешто во стилот на Морисови со цигарите?
Ха, интересно прашање...само мислиш и да е така, ке ти каже?

едит: Апо, у право си :) Баш тоа го прави. You have a way with noticing :)

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.032
Дете се читаш ли што пишуваш. Поточно, дали ја читаш во целост Елена што пишува??

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Дете се читаш ли што пишуваш. Поточно, дали ја читаш во целост Елена што пишува??
Аха. Дватрипати убаво се препрочитав овој пат :) а богами и Елена, знаеш, живееме во свет на чудаци, на некого и она за кое му велиме дека не чини или да не го прави го прави, чиста психологија. А всушност зошто ти ја браниш Елена, како човек кој досега ги бранеше (умерено) скиентолозите?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.032
За да опстојува темава и за повеќе луѓе да ги кажат своите лоши искуства со скиентологијата. Кој е разбран, ќе прочита, ќе сфати и готово, миш’н акомплиш’д.

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Несакав да се мешам ... али Дали некој од сиентолозите знај дека целиот култ е оформен од страна на Хабард за тој да си лечи фрустрации ???

Хабард пред да почни со пишење на книгите со кои го создава култот долго време се дружел со еден дечко по име Парсонс кој пак бил Гласникот на Краули во америка и основач на сите Телемитски поглавиа во америка ( О.Т.О. , Црквата на Телема итн ) .
Е сега Парсонс исто така му ја работел жената на Хабард . А пак и не му давал на Хабард да се издигнува низ степените на О.Т.О. пошто Хабард финансирал , и така дури еден топол ден Хабард целиот исфрустриран не ги одјебал и Парсонs и Жена му и ја дал легендарната изјава : " Damn you , Im gona start my own religion " .
И после то ја напишал Дијанетиката :) :vozbud::vozbud::vozbud:

И сега моја лична нота на темава , вие бе луге всушност вервате во тие работи ???
Да, да. Убаво што го спомена ова. Читајќи за вистинскиот живот на Хабард во Messiah or a Madman книгата, дознав колку работите не се такви какви што ни ги презентираа во Хабардов Центар и во книгата ЛРХ Профил која е полна со PR лаги.

:pos2: Лелееее, ова ти беше добро!!!

Точно е дека дури и лоша пропаганда е добра, ама за Скиентолозиве што го читаат ова, верувај ми, не го сметаат за добра работа. Поради тоа што го пишувам прогласена сум за Непријател број 1 во Македонија. Скеинтолозите гледаат на критичарите како на смртни непријатели.
Идејата им е дека тој што критикува мора да е поврзан или платен или манипулиран од психијатрите, кои ги сметаат за главни двигатели на новиот поредок на светот. И на повисоките нивоа психијатрите се дадени како главната причина зошто ние како духовни битија сме деградирале толку, галиба самиот ѓавол ги создал. За таквите како мене имаат посебна директива наречена Fair game (користи Гугл),според коа критичарите треба да се тужат, пратат, да се зборува лошо за нив, и психички и физички да се уништат.

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Ок дај одговор на ова - Christmas bonus? познато?
Ок, што точно те интересира?

Ама ај да дадам дефиниција прво.

Во директивите напишани од Хабард стои дека на стафовите во скн организација секоја година им се дава Божичен бонус. Колкав ќе биде износот зависи од износот на приходот (намален за износот од приходот од продадени книги, износот за провизии - ФСМ, и износот од 10% за авторски права кој оди во топ менаџментот) на локалната организација направен во последните 4 недели пред божиќ. Тоа значи дека се гледа просечниот корегиран приход од последниот месец и од него се зима 4% и се распределува еднакво на сите стафови.

Е сега, колку за информација, постои и новогодишен бонус, паралелно со божиќниот бонус, ама кутри стафови од Хабардов центар, не само што некои години воопшто не добиваа никакоб бонус, туку и кога ќе имаше поголем износ за распределба им се кратеше со идеја дека, не треба да се расфрламе со толку пари за стафовите, башка тогашниот директор беше тој што ги убеди некоккумина да уплатат поголема сума на пари во претходниот месец и се најде позаслуѓен од другите да добие бонус, па наместо да го распредели на еднакви делови, на себе си припиша најголем голем дел од износот а другиот истотака непропорционално им го распредели на остатокот стафови.

Многу често стафовите не го добиваа ни неделниот износ на плата според калкулациите според кои требаше да добијат, или често ќе добиеја помал износ. По правило требаше да добиваат 30% од корегираниот износ на приход, кој потоа се делеше според систем на поени, зависно од тоа кој каква позиција држеше, дали работи пола или цело работно време, од кога му тече договор, каква неделна продукција имал исл.

И да речеме дека неделниот корегиран приход е 100 000 денари (ова беше некој просек за периодот во кој што работев). 30% за стаф плата би биле 30 000 ден. значи бидејќи бевме околу 20 стафови, во просек износот по стаф би бил 1500ден. Но поради системот на поени секој добиваш различно така да Извршниот директор овде би добил накај 3000 денари, а луѓе кои работеа „пола“ работно време (32:30) саати ќе добиеја по 300 денари. Интересно а???

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ок, што точно те интересира?

Ама ај да дадам дефиниција прво.

Во директивите напишани од Хабард стои дека на стафовите во скн организација секоја година им се дава Божичен бонус. Колкав ќе биде износот зависи од износот на приходот (намален за износот од приходот од продадени книги, износот за провизии - ФСМ, и износот од 10% за авторски права кој оди во топ менаџментот) на локалната организација направен во последните 4 недели пред божиќ. Тоа значи дека се гледа просечниот корегиран приход од последниот месец и од него се зима 4% и се распределува еднакво на сите стафови.

Е сега, колку за информација, постои и новогодишен бонус, паралелно со божиќниот бонус, ама кутри стафови од Хабардов центар, не само што некои години воопшто не добиваа никакоб бонус, туку и кога ќе имаше поголем износ за распределба им се кратеше со идеја дека, не треба да се расфрламе со толку пари за стафовите, башка тогашниот директор беше тој што ги убеди некоккумина да уплатат поголема сума на пари во претходниот месец и се најде позаслуѓен од другите да добие бонус, па наместо да го распредели на еднакви делови, на себе си припиша најголем голем дел од износот а другиот истотака непропорционално им го распредели на остатокот стафови.

Многу често стафовите не го добиваа ни неделниот износ на плата според калкулациите според кои требаше да добијат, или често ќе добиеја помал износ. По правило требаше да добиваат 30% од корегираниот износ на приход, кој потоа се делеше според систем на поени, зависно од тоа кој каква позиција држеше, дали работи пола или цело работно време, од кога му тече договор, каква неделна продукција имал исл.

И да речеме дека неделниот корегиран приход е 100 000 денари (ова беше некој просек за периодот во кој што работев). 30% за стаф плата би биле 30 000 ден. значи бидејќи бевме околу 20 стафови, во просек износот по стаф би бил 1500ден. Но поради системот на поени секој добиваш различно така да Извршниот директор овде би добил накај 3000 денари, а луѓе кои работеа „пола“ работно време (32:30) саати ќе добиеја по 300 денари. Интересно а???
Интересно и опсежно одговорено, во документот кој мене случајно ми се најде во раце убаво прочитав доста околу овој бонус и уште нешто дека со приемот на new members ќе има и додатен бонус... е сеа интересната сцена се случи кога ме видоа што читам... т.е дека сум читал нешто што не ми рекле да го читам или работам, но сепак беа смирени се додека на англиски не ме прашаа дали разбирам англиски... кога им одговорив потврдно збеснаа и почнаа да ми кажуваат дека ништо не сум прочитал т.е тоа што сум го држел во рака било празен лист :uvo: а поради мојата мозочна корумпираност на него сум гледал работи кои не ги разбирам... :pos2: и погоди шо ми кажаа дека одма ќе ме излечеле само да сум одел на курс, кој како за студент ко мене бил со попуст и сл сл.

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Интересно и опсежно одговорено, во документот кој мене случајно ми се најде во раце убаво прочитав доста околу овој бонус и уште нешто дека со приемот на new members ќе има и додатен бонус... е сеа интересната сцена се случи кога ме видоа што читам... т.е дека сум читал нешто што не ми рекле да го читам или работам, но сепак беа смирени се додека на англиски не ме прашаа дали разбирам англиски... кога им одговорив потврдно збеснаа и почнаа да ми кажуваат дека ништо не сум прочитал т.е тоа што сум го држел во рака било празен лист :uvo: а поради мојата мозочна корумпираност на него сум гледал работи кои не ги разбирам... :pos2: и погоди шо ми кажаа дека одма ќе ме излечеле само да сум одел на курс, кој како за студент ко мене бил со попуст и сл сл.
Ајдеее, чудно како тоа ти дошло во раце... а можда и не е толку чудно. Професионалноста никогаш не била на ниво во Центарот.

Инаку еве го неделниот систем на плати за да добиете јасна претстава како се прави: http://www.scribd.com/doc/21311886

а за попустите не ме чуди ич. Секоја недела се измислуваа нови пакети на курсеви со попусти. Најчесто начинот на кој се одлучуваше кои курсеви ќе бидат на попуст, беше да се види од тековните луѓе на линија кои курсеви сеуште ги немаат направено. Потоа се гледаше колку луѓе од нив треба да уплатат за да се добие посакуваната неделна квота на приход, и се даваше одреден попуст на еден или повеќе курсеви во пакет. Веднаш по печатењето на неколку постери и лепење низ центарот, се известуваа сите стафови на состанок да го промовираат попустот во секој муабет со „паблик“. Регистраторите (луѓето што прават интервјуа и ги запишуваат луѓето на следна услуга) точно знаеја кои луѓе да ги притиснат за да иуплатат за овие курсеви и притисокот беше нормално праен со идеја, „ионака треба да го работиш овој курс, без разлика што уште не си завршила со овој курс, уплати го овој и ќе заштедиш пари! Зошто би додавал време кога знаеш дека тоа реактивниот ум (неаналитичниот ум) е тој што сака да додава време во работите. УПЛАТИ СЕГА!!!“ и така со саати ќе го гњават човек додека не попушти и не се согласи. За потешките ореви, техниката беше да се зберат двајца влијателни стафови за да го сварат побрзо.

За да опстојува темава и за повеќе луѓе да ги кажат своите лоши искуства со скиентологијата. Кој е разбран, ќе прочита, ќе сфати и готово, миш’н акомплиш’д.
Целосно се согласувам!!! Темата треба да опстои со цел луѓето што ќе стапат во контакт со скиентологијата освен тие информации да имааат и други, па отом потом, слобода на избор... :pipi:

Многу други луѓе би се ослободиле да пишуваат, откако ќе видат дека некој како мене нема страв да пишува за искуствата во Хабардов Центар. Има многу незадовлни луѓе, кои решиле што побрзо да се откачат од Скеинтолозите и константните јавувања и писма и барања за пари, ама решиле да ќутат за да бидат заборавени од Центарот.

O

Omer el Faruk

Гостин
Има ли Хабардовиот Центар поврзаност со темата?

Се извинувам однапред ако сум пропуштил нешто, бидејќи прашувам пред да прочитам што е напишано. :)

ElenaP

Master Yoda
Член од
16 октомври 2009
Мислења
62
Поени од реакции
9
Има ли Хабардовиот Центар поврзаност со темата?

Се извинувам однапред ако сум пропуштил нешто, бидејќи прашувам пред да прочитам што е напишано. :)
Хабардовиот центар е главна тема овде, бидејќи Е главен претставник на дијанетика и скеинтологија во Македонија, покрај истоимениот центар во Битола.

Ти што ќе ни кажеш за Хабардовиот центар? Кое е твоето искуство со нив?

M

marsovka

Гостин
"Suppressive Person order. May not be communicated with by anyone except an Ethics Officer, Master at Arms, a Hearing Officer or a Board or Committee. May be restrained or imprisoned. May not be protected by any rules or laws of the group he sought to injure as he sought to destroy or bar fair practices for others. May not be trained or processed or admitted to any org.

Девојаква ќе го јаде за ова што го пишува, а ти неа ја обвинуваш за реклама .
Извини вака али повеќе мене ми звучи ко теоријава сулуда

И само да се види моќта на скиентолошката црква прочитај ова
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Clambake

Буквално блокирале од гугл една страница, искрено синко треба да користиш гугл почесто.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_Game_(Scientology)

И за на крај ова читајте од збор до збор секој кој напушта е буквално малтретиран

Елена едно прашање: Дали почнале да те малтретираат?

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Незнам зошто ама ова со Fair_Game мнгоу ме потсекја на друго правило на еден друг култ ... многу ми личи на она лавејовското „ Ако не сака да престане уништи го“ ... гад дем колку потсекја ...

Од друга страна да блокираш страница од гоогле и не е толку тешка и голема работа вервај ме . Само треба да имаш доволно луге да ја пријават како навредлива и срамотна .

А пак од друга страна ако негде сум видел Група шо несака да губи ... Еве го примерот (Damn , what a bunch of losers and sore ones at that .) :vozbud::vozbud: А пак и слушнав дека во франциа ги забраниле дури ...

И на крајот моја поука од целава работа ... деца не си фаќајте работа со култови ,религи , секти итн итн ... Ке ви ги земат парите и ке ве остат со прстето в уста ... Непостои врховно знаење ... А и да постои нема да го научите . Тајните на универзумот не се за нас да ги знајме ... ако беа ке ги знаевме до сега .
И тоа нека е дел од словото КЕЛЕШОВО :pop::pos2::pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom