Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
23 декември 2018
Мислења
112
Поени од реакции
276
Шшо е тава господ или госпоТТ? А и библија ли има/ а боЖјите заповеди колку беа 12 или 13?.. претерах ај да не ми пише дедо господ грев или греХ... го сакам дед0 боже во поштенско сандуче. зз
 
Член од
26 април 2020
Мислења
53
Поени од реакции
73
Старац Алексеј (Пензенскиј)

Свет иде у пропаст. Бога су заборавили, нема љубави, све је мртво, мртве
душе. Зомбиране. Електронски мозгови.
Последња времена.
Људи живе у виртуелном свету, постају ђавоимани, продају душу ђаволу.
Деца многих православних родитеља тежиће антихристу. Људи живе у помрачењу ума, ретко ко говори са човеком, опште са компјутером.
Све је спремно за печат...
Не слушајте вести, све лажу, него се молите и кајте се... а ви спавате... Долази крај историје човечанства. Треба се смиравати, неуморно се трудити, плакати и ридати...
Нико не разуме суштину хришћанства, не сараспиње се са Христом.
За хришћане је важно духовно, а не материјално. А за нове људе је важно материјално, а не духовно...
Потребна је вера тврда као камен иначе нико неће издржати!
Неидемо у цркву, не исправљамо се, осуђујемо,злословимо, оговарамо, завидимо, траћимо узалуд време. Зашто се не исправљамо? Нема напора, умртвљеност душе, нема усрђа, савест спава... Треба тражити помоћ од Господа...
Сви су одавно заборавили како размишљати. И ово све иде на руку антихристу, јер је створено послушно стадо, којим је врло лако руководити.Оно што кажу – то ће учинити, без гунђања и приговора.
Биће то страшно време. Људи ће бити у унинију, изгубиће човечији лик.
Многи ће примити печат, сви осим верујућих Појединаца
Предантихристово време... Ускоро ће нестати из употребе папирни новац...
Биће страшна незапосленост. Глад. Високе цене. Почеће да нестаје робе. Биће пљачке, крађе. Живот ће постати опасан. „Спасење“ за милионе ће бити печат, јер у замену за њега ће предложити јефтиније и квалитетније производе. За људе ће то бити избављење од беда. Зато ће прихватање печат проћи безболно, мирно и глатко. Нико их неће наметнути, бар у почетку. Они ће бити понуђени – и људи ће радо прихватити ову понуду, као нешто само по себи разумно и неизбежно
Печат нико неће избећи. Нико, осим верујућих.Kако не би примили то, потребно је имати јаку веру и непрестано пребивати са Господом и Мајком Божјом. Они ће заштитити своје од печата. Заштити ће их. Неће дати да погину. Ти људи ће бити спасени. Други ће отићи у погибао!!!
Генерално, у примању печата људи неће видети никакву опасност, они
су одавно навикли да се користе електронским уређајима. Заборавили су уопште како размишљати – потпуно помрачење ума.
Данас је још увек све добро, све мирно. Систем је наравно већ створен давно, али за сада људи мирно ходају по улицама, нико их не прати. Купују шта хоће, иду где хоће, говоре шта хоће. Ускоро ће се све променити, све ће бити потпуно другачије. Продавнице ће бити затворене за вернике, за оне који
нису прихватили печат. Они ће бити праћени. Њих ће гонити, да би им насилно ставили печат. Неће имати где да се сакрију, ни у граду, ни у селу.
Једини начин је бежати у шуму и преживети на било који начин. Они ће бити веома гладни, биће им хладно и страшно. Њих ће Господ покривати и Мајка Божија.
Моја намера није да вас плашим. – Не! То што ће доћи – доћи ће. Али се то може и померити, ако има покајања. Антихристов долазак се помера народним покајањем, али се то може и догодити већ ускоро. То зависи од стања наших душа, од нашег покајања, од жеља наших душа. Овде се ми опредељујемо коме ћемо се царству приволети: да ли лажном царству антихристовом, које обећава: једи, пиј и весели се, или Царству Господа Исуса Христа, до кога се долази стрменим и трновитим путем. У живот вечни морамо ући на узана врата, а то значи ићи путем Христових заповести.
 
D

dARK_ElementaL

Гостин
Dijalog so nekoj sto ne go nosi Boga vo srceto i ne se drzi do crkovnite ucenja i ucenjata na Svetite Otci NE BLAGOBARAM. Jas mu sluzam i pisuvam za slava na Gospod Isus Hristos i Bog Sveta Trojca a za tebe neznam
Pokaj se dur Gospod seuste te trpi vakov kako sto si! - najdobronameren sovet
Ете гледаш, ти ни ме познаваш ни бога молиш, а одма ме прогласи за Лошкото само затоа што не сум дел од твојата религија.

Јас немам потреба да служам никому, Љубовта е Слобода, а не ропство. Ако Бог е Љубов тогаш ќе уживам во таа Љубов, а не да и робувам. Не ми треба твојата црква да ми кажува за боговите. Љубовта и хуманоста или ги имаш или ги немаш. Ако ги немаш џабе ти се и 999 цркви. Љубовта е Љубов, а дали ќе и дадеш титула бог или не, сосема небитно.

Да се покајам, за што?
-Бидејќи секогаш сум бил тука за оние на кои сум им требал ????????
-Бидејќи помагам на инвалиди кои просат оставајќи им пари секогаш, (многу повеќе од лицемерине кои ќе остават некое денарче два само колку да се каже) ????????
-Бидејќи еднаш едно куче беше жедно, не можеше да ја дофати водата од фонтаната, високо му беше, па му дадов да пие од сопствените дланки спојувајќи ги како сад и пунејќи вода во нив??????
Итн. да не пишувам цела писмена.
 
Член од
4 октомври 2019
Мислења
434
Поени од реакции
710
veruvam vo gospod sum jas cital biblijata i se vo red, no nekoi prasanja nikoj pat ne mi bile jasni
1. Zosto se veli deka pokolenieto ke ti strada ako ti pravis losi dela vo ovoj zivot,,,,Sto e pokolenieto krivo koga ti treba da platis za svoite grevovi ne nekoj drug
2 zosto na dobrite luge najcesto imse desavat losi raboti...kako bolesti, maleri , ima logika koga velat toj sto ima strav si go dobiva plodot od nego,,,Zosto na nekoj los korumpiran politicar primer ne mu se razbolat decata tukuna nekoj sto cel zivot ne zgazil na mravka...
3. KAde e logikata na primer Hitler ubil 6 milioni evrei, tie stradale so site strahovi sto covek moze da si gi zamisli a hitler lesno se samoubiva, negovite stradanja treba dabidat najgolemi od site na ovoj svet,,,, Nekoj sto ja razbira ovaa tematika go molam za odgovor,,
 
Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
810
1. Zosto se veli deka pokolenieto ke ti strada ako ti pravis losi dela vo ovoj zivot,,,,Sto e pokolenieto krivo koga ti treba da platis za svoite grevovi ne nekoj drug
Симболички би го интерпретирала на 2 начина - едниот е сфаќање на „поколение“ како било што излегува од тебе, од збор до било што друго материјално/нематеријално, она што правиш е одраз на она што ти е во умот, па ако правиш „лоши“ работи, тоа ќе се преслика и во се друго што ќе излезе од тебе. Другото е дека децата буквално ќе страдаат ради траумите што ги имаш, пошто правење на „лоши“ работи доаѓа од трауми, ако родителот е истрауматизиран (а не постои човек на планетава моментално кој не е истрауматизиран) тоа автоматски ќе си се преслика и на децата во израснувањето.

2 zosto na dobrite luge najcesto imse desavat losi raboti...kako bolesti, maleri , ima logika koga velat toj sto ima strav si go dobiva plodot od nego,,,Zosto na nekoj los korumpiran politicar primer ne mu se razbolat decata tukuna nekoj sto cel zivot ne zgazil na mravka...
„Добро“ и „лошо“ буквално не постои. Она што постои е глобална траума кај сите луѓе ради начинот на воспитување, дека треба да се биде „добар“. Ќе се цитирам сама себе, од друга тема:

Пропагира создавање на „добри“ деца, значи, „авторитет“ родител кој е неавтентичен и нема поим како здраво да се справува со емоции ќе условува дете со арбитрарна линија за тоа кои емоции се „добри“ а кои „лоши“ базирано на своето трауматично животно искуство (хинтхинт: не постојат добри и лоши емоции, постои само несоодветно справување со истите) и потоа ќе продолжи на детето да му ја дава пораката дека ќе биде сакано, а со тоа ќе преживее (така се преведува во мозокот на децата) ИСКЛУЧИВО ако ги пројавува реакциите што родителот ги сака, а за сите други реакции емоции итн. кои се автентични за детето а не спаѓаат у таа арбитрарна категорија на „добро“, детето ќе биде отфрлено, казнето, затоа емоциите мора да бидат потиснати, детето ќе се чувствува несакано за тоа што е, ќе вирее во свесна или потсвесна себеомраза, ќе биде под постојан стрес, ќе има голема сенка и секакви разни нездрави адаптивни/одбранбени механизми, заедно со континуираните проблеми понатаму во разни области од животот.
Секое дело, без разлика било кој и да го оценува како „добро“ или „лошо“ е дело направено како обид да се справи со некои тешки емоции, чувства на некомпетентност итн., да се излезе „добар“ пред сам себе или пред некој друг, да ја зачува сликата за себе и слично. На пример тоа што го викаат „корумпиран политичар“ може да се гледа како „човек кој има длабоки чувства на „немање доволно“, воедно не се чувствува сигурно во никоја од неговите врски и чувствува дека во секој момент ќе биде напуштен, па затоа постојано гледа што е можно повеќе пари да земе и длабоко се приврзува со нив бидејќи така конечно добива чувство на сигурност, воедно и чувство дека никогаш нема да биде напуштен“.

А тоа „не згазнал на мравка“ е практично исто што е „за да не покаже непријатни чувства кон било кој со цел да излезе „добар“, следствено да го избегне стравот од тоа да се експресира онаков каков што е и избегне неодобрување/чувствување дека не заслужува никој да го сака онаков каков што е, ги репресира сите емоции, ги запоставува своите потреби кои се неопходни за неговото психофизичко здравје за потребите на другите и што тие очекуваат од него, додека внатрешно и често потсвесно скапува во одбивност кон животот и кон сам себе“.

Тој стрес од репресирање на емоции си оди у пакет со мрачни ставови и верувања во однос на животот и самите тие ставови го диктираат тоа и сеа да не навлегувам многу али чисто накусо, потсвесните верувања што ги имаш го насочуваат и одредуваат животот. Башка, долготрајното репресирање емоции = физички манифестирани болести.
Ќе порачам да не се сфаќа библијата или било која религиска книга, нити буквално, нити здраво за готово. Се надевам појаснив малку некои работи.
 
Член од
4 октомври 2019
Мислења
434
Поени од реакции
710
Симболички би го интерпретирала на 2 начина - едниот е сфаќање на „поколение“ како било што излегува од тебе, од збор до било што друго материјално/нематеријално, она што правиш е одраз на она што ти е во умот, па ако правиш „лоши“ работи, тоа ќе се преслика и во се друго што ќе излезе од тебе. Другото е дека децата буквално ќе страдаат ради траумите што ги имаш, пошто правење на „лоши“ работи доаѓа од трауми, ако родителот е истрауматизиран (а не постои човек на планетава моментално кој не е истрауматизиран) тоа автоматски ќе си се преслика и на децата во израснувањето.


„Добро“ и „лошо“ буквално не постои. Она што постои е глобална траума кај сите луѓе ради начинот на воспитување, дека треба да се биде „добар“. Ќе се цитирам сама себе, од друга тема:



Секое дело, без разлика било кој и да го оценува како „добро“ или „лошо“ е дело направено како обид да се справи со некои тешки емоции, чувства на некомпетентност итн., да се излезе „добар“ пред сам себе или пред некој друг, да ја зачува сликата за себе и слично. На пример тоа што го викаат „корумпиран политичар“ може да се гледа како „човек кој има длабоки чувства на „немање доволно“, воедно не се чувствува сигурно во никоја од неговите врски и чувствува дека во секој момент ќе биде напуштен, па затоа постојано гледа што е можно повеќе пари да земе и длабоко се приврзува со нив бидејќи така конечно добива чувство на сигурност, воедно и чувство дека никогаш нема да биде напуштен“.

А тоа „не згазнал на мравка“ е практично исто што е „за да не покаже непријатни чувства кон било кој со цел да излезе „добар“, следствено да го избегне стравот од тоа да се експресира онаков каков што е и избегне неодобрување/чувствување дека не заслужува никој да го сака онаков каков што е, ги репресира сите емоции, ги запоставува своите потреби кои се неопходни за неговото психофизичко здравје за потребите на другите и што тие очекуваат од него, додека внатрешно и често потсвесно скапува во одбивност кон животот и кон сам себе“.

Тој стрес од репресирање на емоции си оди у пакет со мрачни ставови и верувања во однос на животот и самите тие ставови го диктираат тоа и сеа да не навлегувам многу али чисто накусо, потсвесните верувања што ги имаш го насочуваат и одредуваат животот. Башка, долготрајното репресирање емоции = физички манифестирани болести.
Ќе порачам да не се сфаќа библијата или било која религиска книга, нити буквално, нити здраво за готово. Се надевам појаснив малку некои работи.
sovrseno objasnuvanje..... znaci vaaka samo ova..
Primer ja gi imam vo mene istite strahovi sto majka mi gi vmetnala vo mene dodeka sum bil mlad vo prvite godini vo zivotot... poleka kako odi zivotot jas reagiram na istiot nacin na rabotite kako sto reagirala mojata majka, kako rastam sum go sogledal ova i znaev deka treba da ima nacin da gi pobedis tie stravovi... e SEGA koga reagiram na strahovite i reakciite sto gi imala majka mi vo istiot moment jas ja gubam mojata avtenticnost i mojata priroda..... i ovaa so dobri i emocii i uslovenost znaci na recenicata kako
1. Mora da go napravis ova zasto toa e dobro a ne ona bidejki toa e loso.. i fakticki koga go pravis ti dobroto se cuvstvuvas deka si go narpravil pravilnoto i majka ti se gordee so tebe DALI TAKA MOZE DA SE PREVEDE OVA. toa so lubov za da prezivee nemozam da go sfatam
isto jasum porasnat i so recenicite
1. Od tebe nisto ne biwa na ovoj svet
2.Toj izvadi 5 a ti trojka i kotek. pa zatoa sega imam ambicioznost do ludilo od takvi sporeduvanja i negiraja na mojata licna priroda..
 
Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
810
toa so lubov za da prezivee nemozam da go sfatam
Тоа за љубовта иде вака: децата се доооолго време зависни од родителите за преживување, повеќе од било кој друг цицач. Ако родителите покажуваат позитивен однос, љубов итн. тоа автоматски значи дека детето има повеќе шанси да преживее, бидејќи родителите повеќе би се грижеле за него. Биолошки сме така програмирани, затоа уствари кога родителите им даваат такви неодобрувања, децата потсвесно го преведуваат како „не ме сакаат, значи нема да преживеам“/„имам многу помали шанси за преживување“.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.627
Поени од реакции
11.668
Тоа за љубовта иде вака: децата се доооолго време зависни од родителите за преживување, повеќе од било кој друг цицач. Ако родителите покажуваат позитивен однос, љубов итн. тоа автоматски значи дека детето има повеќе шанси да преживее, бидејќи родителите повеќе би се грижеле за него. Биолошки сме така програмирани, затоа уствари кога родителите им даваат такви неодобрувања, децата потсвесно го преведуваат како „не ме сакаат, значи нема да преживеам“/„имам многу помали шанси за преживување“.
Што има ова со религиите, посебно со еврејскиот закон кој е темел на христијанството и исламот?
Мислам дека еврејскиот закон детето е полнолетно и правно независно пред системот дури од 14 години! :)

Ако родителите помалку се поставуваат како родители со лажен авторитет дека се над детето, наместо да ја играат улогата на верен другар кој ги разбира - не постои љубов. А старо-еонските религии се само тоа: авторитет кој што се темели на верување дека авторитетот е даден од некој, туку така...
Тоа е и во сржта на учењата: имаш духовник кој што ти решава мистерии на твоот живот, ја нема врската „колега“ на тој пат, мистицизмот го крие авторитетот во негативна смисла...

Дури и „сакај го својот ближен како себе си“ не ја дефинира универалната љубов која може да се најде на други места. Бидејќи вели „ближниот“ не било кој...
Љубовта во старо-еонските религии е искасапена љубов која се среќава во грчките митови.
Не постои љубов кон животот и различноста во старите философии - избегнувајте ги, ако не сакате пријателите да ви мирисаат на „сулфур“ :)

Децата се богови со огромен универзум што денешните родители воопшто не го разбираат ниту сакаат а го разберат бидејќи тоа бара труд и време!
Колку порано ги научите на тоа дека вие сте минливи во нивните животи, толку подобро!
Колку повеќе им укажете дека религиите се едно и се минливи, толку многу подобро за нив и вас...
Колку повеќе им укажете дека љубовта не оди со другите ствари од животот на премерувања и мерења - толку понезависни и помалку искомплексирани ќе стапнат на патеката самостојно!
 
Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
810
Што има ова со религиите, посебно со еврејскиот закон кој е темел на христијанството и исламот?
Мислам дека еврејскиот закон детето е полнолетно и правно независно пред системот дури од 14 години! :)

Ако родителите помалку се поставуваат како родители со лажен авторитет дека се над детето, наместо да ја играат улогата на верен другар кој ги разбира - не постои љубов. А старо-еонските религии се само тоа: авторитет кој што се темели на верување дека авторитетот е даден од некој, туку така...
Тоа е и во сржта на учењата: имаш духовник кој што ти решава мистерии на твоот живот, ја нема врската „колега“ на тој пат, мистицизмот го крие авторитетот во негативна смисла...

Дури и „сакај го својот ближен како себе си“ не ја дефинира универалната љубов која може да се најде на други места. Бидејќи вели „ближниот“ не било кој...
Љубовта во старо-еонските религии е искасапена љубов која се среќава во грчките митови.
Не постои љубов кон животот и различноста во старите философии - избегнувајте ги, ако не сакате пријателите да ви мирисаат на „сулфур“ :)

Децата се богови со огромен универзум што денешните родители воопшто не го разбираат ниту сакаат а го разберат бидејќи тоа бара труд и време!
Колку порано ги научите на тоа дека вие сте минливи во нивните животи, толку подобро!
Колку повеќе им укажете дека религиите се едно и се минливи, толку многу подобро за нив и вас...
Колку повеќе им укажете дека љубовта не оди со другите ствари од животот на премерувања и мерења - толку понезависни и помалку искомплексирани ќе стапнат на патеката самостојно!
У принцип истото нешто го кажуваме, само со различен речник (прашањата ги одговарав од психолошка перспектива, не од христијанска односно црковна). Тоа е целиот муабет за автентичноста на детето која родителите не ја препознаваат, ниту ја почитуваат, според моменталните практики кон децата (а и возрасните едни кон други). За тоа дали старо-еонските религии биле наменети да бидат такви какви што ни звучат/какви што се пропагирани од црквата или сето тоа е код за кој митската свест ги има клучевите и многу подобро го разбира, тоа не можам да кажам.

Мислам дека се се сведува на нашата интерпретација, односно колку конструктивно ќе успееме како општество да ги надградиме старо-еонските религии и да им вбризгаме поконструктивна интерпретација, со цел да биде поразбирливо за светот онаков каков што е моментално. Ако голем дел од светот се води според една книга, многу е полесно колективно да прогресираме со знаењето преку поврзување на новото знаење со она што веќе им е познато на повеќето луѓе отколку преку презентирање сосема нови концепти во кои луѓето кои не се запознаени ќе се изгубат.

Интерпретацијата ќе зависи од клучевите што ќе се употребат, пример: „Сакај го ближниот свој како себеси“, технички „ближен“ би бил секој, ако го примениме сфаќањето дека се што постои е едно, и јас сум во се и се друго е во мене. Автоматски, се што постои е мој „ближен“ бидејќи очигледно, јас сум си ближна сама на себе. Најчесто луѓето ги љубат оние луѓе што ги перципираат како синхронизирани со онаа слика која ја имаат за себе. Значи љубовта/омразата кон се што е вон мене ќе ја одразува мојата себеперцепција и односот кон различните делови од мене. Ако се водиме според „Made in the image of God“, имплицира дека ние сме идентични со Бог, односно сите ние сме Богови, барем на својот микрокосмос. Значи, после тоа, секој пат кога се зборува за тоа каков авторитет има Бог, може да се сфати како опис на нашиот индивидуален авторитет. Знам дека далеку отидов во интерпретацииве, you get the idea :D

Пак ќе речам, не знам дали така размислувале оние кои ги пишувале тие текстови и знам дека црквата дефинитивно не размислува вака, едноставно сметам дека е корисен начин на „преведување“ од денешна перспектива. И 100% да сме сигурни дека не им била таа намерата, кодовите се и таму и секаде, и со оглед на тоа дека досегашните клучеви на црквата не функционираат, наше е да ги пронајдеме соодветните клучеви :)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.627
Поени од реакции
11.668
Мислам дека се се сведува на нашата интерпретација, односно колку конструктивно ќе успееме како општество да ги надградиме старо-еонските религии и да им вбризгаме поконструктивна интерпретација, со цел да биде поразбирливо за светот онаков каков што е моментално.
Да, истото го збориме, видов и наназад - за момент помислив дека те познавам :)

Не е мудро да дозволиме вбризгување на нови интерпретации при толкување на старите религии освен ако тоа не води кон нивно конечно разобличување дека се излишни за денешниот човек во однос на божественото.

Оние кои ги пишувале текстовите биле многу повеќе од она што денес го сметаат луѓето за „просветлени смртници“. Денес тоа е изгубено и мноштвото нема потреба да има контакт со такви луѓе денес...

Преводите и уредувањето на егзотериските форми на езотериските тајни учења родија догматски религии... а таквите егзотериски уечња секако не давале ништо посебно освен прочистување на мноштвото и издвојување на поединци спремни за учење, практикување и споделување на вистинските симболи и учења низ времињата...
Од тие егзотериски учења, со амин на тајни авторитети и тогаш, а и денес - неуки и злобни луѓе направија од тие учења ужас, наместо машинерија за нови способни луѓе, да биде тоа догматско учење, изградија поделба, поделија на погрешен начин брат со брат, мајка со ќерка и маж и жена, кое ќе го заробува човекот и неговата способност за подобро!

Такво нешто не смееме да дозволиме да воскресне со тоа што ќе го толкуваме на понежен начин или ќе му даваме нови толкувања за да ги оправдуваме.

Старите религии се омраза кон другоста! Или моето или смрт и казна! Такви се двете големи религии на минатото...
Кои ќе бидат секако надминати од источните учења бидејќи се вон-временски и неврзани со човештвото како да е само на Земјата. :)
 
Последно уредено:
Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
810
Да, истото го збориме, видов и наназад - за момент помислив дека те познавам :)

Не е мудро да дозволиме вбризгување на нови интерпретации при толкување на старите религии освен ако тоа не води кон нивно конечно разобличување дека се излишни за денешниот човек во однос на божественото.

Оние кои ги пишувале текстовите биле многу повеќе од она што денес го сметаат луѓето за „просветлени смртници“. Денес тоа е изгубено и мноштвото нема потреба да има контакт со такви луѓе денес...

Преводите и уредувањето на егзотериските форми на езотериските тајни учења родија догматски религии... а таквите егзотериски уечња секако не давале ништо посебно освен прочистување на мноштвото и издвојување на поединци спремни за учење, практикување и споделување на вистинските симболи и учења низ времињата...
Од тие егзотериски учења, со амин на тајни авторитети и тогаш, а и денес - неуки и злобни луѓе направија од тие учења ужас, наместо машинерија за нови способни луѓе, да биде тоа догматско учење, изградија поделба, поделија на погрешен начин брат со брат, мајка со ќерка и маж и жена, кое ќе го заробува човекот и неговата способност за подобро!

Такво нешто не смееме да дозволиме да воскресне со тоа што ќе го толкуваме на понежен начин или ќе му даваме нови толкувања за да ги оправдуваме.

Старите религии се омраза кон другоста! Или моето или смрт и казна! Такви се двете големи религии на минатото...
Кои ќе бидат секако надминати од источните учења бидејќи се вон-временски и неврзани со човештвото како да е само на Земјата. :)
Те разбирам. Дури искрено мислам дека кој како стасувал психолошките комплекси си ги проектирал во она што го читал. Или пак, во она што се чита се наоѓа оправдување за одредени одбранбени механизми. Не би да воскреснат тие религии, истовремено мислам дека кога се разбива самата догма на нежен начин, особено ако е тоа пред верници, истите тие верници ја снемуваат потребата од таа догма. Тоа ми е многу интересен феномен за опсервација, ќе објаснам малку повеќе.

Идеите кои се проектираат на Бог (следствено било која виша сила) е условен, барем првично, од односот со родителите (конкретно од стилот на атачмент кој го имаат со нив - многу интересен приод во истражување на психологијата на религиозноста). Според тоа како некој го проценува Бог можеме да ги процениме чувствата кои ги има кон родителите, макар и несвесни, базирани на најраните искуства. Поради ова мислам дека постоењето на догмите како „или моето или смрт или казна“ е симптом на раното воспитување, социјалната експресија на коренот на таа дисфункција, што би била нетрансформирани трауми од детството. Од тоа можеме историски да опсервираме колку ниска емоционална интелигенција имал народот и од кои трауми си пател отприлика - не можам да ги обвинам, не знаеле како подобро/поинаку. Затоа, за мене барем, примарен фокус е трансформирање на овие трауматски искуства и односот кон родителите, како и учење на соодветно родителствување понатаму. Во тој случај, луѓето нема воопшто да резонираат со таква догма, па се случува природен трансформативен процес.

Искрено затоа пристапувам меко со вакви теми, бидејќи од искуство сум приметила дека severity може да се накалеми на веќе постоечката траума (го искусуваат истото нешто што го искусиле и во детство). Често кога се случува пример атеист и христијанин да се напаѓаат меѓу себе, тие да го доживуваат тоа низ очите на своето 2 годишно дете/себство (од позиција на траума), кои гледаат како им се нападнати родителите (идентификација со Бог), што предизвикува силни емоционални реакции на загрозеност.

Да, истото го збориме, видов и наназад - за момент помислив дека те познавам :)
Веројатно не ме познаваш :)
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.867
Поени од реакции
7.255
. KAde e logikata na primer Hitler ubil 6 milioni evrei,
Лично дали и 1 човек има убиено. Други убивале и сеуште убиваат, уништуваат човечки животи, под изговор само следам наредби.
Но покорност пред авторитет, не те оправдува пред законот на универзумот.
 
Член од
4 октомври 2019
Мислења
434
Поени од реакции
710
gledam deka vie imate pogolemo poznavanje za psihologiite i religiite nemozam da go fatam takviot recnik.. Jas kako 1-2 godini vo ovie vodi imam nauceno,,, deka za dlabokite nesvesni luge so traumi i maskiranje na svojata licnost edinstven lek e svesnosta i meditacijata... a pri poaganje za ispolnuvanje zelba najdobar nacin e preku afirmacija i vizuelizacija... primer so mojot partner ziveeeme paralelno.. po sto jas sum nesvesna osoba i patam poradi neispolneti zelbi i traumi od dectvo za mene e najbitno, a i najsreken sum koga sum izmeditiran i svesen, a mojot partner dlaboko svesna osoba i tivka i sto veruva vo gospod, ima nekoa mokj preku vizuelizacija da si ispolni se sto ke zamilsi, dosega 7-8 pati sto ima vizuelizirano se se ima ispolnato,( primer, finansii, mala trauma sto imala koga bila mala, strav id plivanje, strav od kucinja, doaganje na golem iznos finansii kako izgradba na terasa, spalna soba i slicno)... taka jas go zamisluvam duhovniot svet.... prakticno za sekojdnevniot zivot....
 
Член од
26 април 2020
Мислења
53
Поени од реакции
73
Старац Гаврило Многострадални (1990-их)

Старац Гаврило је позивао народ на пост, молитву, покајање, иначе ће се у супротном због мно-
гих грехова у народу, свештенству и владара излити гнев Божији
Тада ће у земљи бити глади, муке, болести ће неке харати, умираће народ таквом брзином да неће стићи свештеници да га сахрањују. Људи ће се разредити, у селима поготову. Имаће да пешаче један до другог, да се нађу и испричају. И воде здраве за пиће неће имати, само у планинама и брдима.
Биће се људи на изворима да на ред за воду дођу. Из градова ће људи бежати, и то у колонама, неће имати од чега живети, посла неће бити, фабрике неће радити, а дугове држави неће имати од чега намирити. Неће људи ни хлеб имати чиме да купе. А порези ће бити на све што имају.“
„Биће тада и велико отпадништво. Ко год не буде примио срцем веру православну, повероваће разним обманама и вероваће лоповима и лажовима,вероваће лажним обећањма страних владара, а од тога ништа имати неће.Многи ће тражити своја огњишта, али неће моћи од корова да препознају које је њихово двориште било и имање. Благо тад онима који су научили скромно да живе, а они који су научили у раскоши, неће моћи лако немаштину и глад да прихвате. Ништа им њихове паре неће помоћи. Тада, кад се то све буде дешавало, чувајте семена свега, житарица и поврћа, да имате шта посијати, јер неће имати где да се купи семе ко ово сад, па да имате да посејете и да се прехраните…“
Старац је још рекао: „Видео сам градовe све у сивилу и беди, нема више
благослова. Због мита, корупције, безакоња, секти и неморала. На власти седе људи огрезли у криминал и безакоње. У граду народ много у неморалу живи. Силни се расипају у раскоши и вилама, возе
скупа аута, а сиротиња ни хлеба нема деци да купи да их храни. Зло и наопако! Велику ће невољу навући и гнев Божији што тако неправду творе…. Рекао је да„види колоне људи [како иду] из градoвa, многима ће Бог пројавити да треба из њега да побегну, да се спасу.
Зато, децо, немојте веровати ни странкама ни политичарима да ће неко добро ни напретка донети, нити било чијим обећањима, то су лажи.Стављају себе у улогу Бога, а не знају да Бог руководи корацима и главом човека. Бог им неће дати да господаре
БЛАГОСЛОВ МОЖЕ САМО СА НЕБА СИЋИ
 
Член од
18 јануари 2018
Мислења
334
Поени од реакции
246
a hitler lesno se samoubiva,
Прашање е дали се самоубил, се шпекулирало дека избегал у Аргентина и одживеал уште 5-16 години по крајот на 2рата светска војна, што и не е чудно за толку моќен човек у тоа време


Него вика божја заповед
"Не Убивај"
Што? Луѓе, животни, или и двете?
Автоматски споено мислење:

Лично дали и 1 човек има убиено. Други убивале и сеуште убиваат, уништуваат човечки животи, под изговор само следам наредби.
Но покорност пред авторитет, не те оправдува пред законот на универзумот.
У право си
Автоматски споено мислење:

На зборови секој верува, како ќе докаже дека верува? Преку следење се што е пишано во "светото писмо"? Преку редовно одење во храм?
И што ако верува? Ако не фане да се заангажира, извини на изразов, кур што ќе постигне нешто, а само може да се залажува себеси дека некој оче и помага, али на крај крајова, секој со својата мента
Автоматски споено мислење:

Тоа за љубовта иде вака: децата се доооолго време зависни од родителите за преживување, повеќе од било кој друг цицач. Ако родителите покажуваат позитивен однос, љубов итн. тоа автоматски значи дека детето има повеќе шанси да преживее, бидејќи родителите повеќе би се грижеле за него. Биолошки сме така програмирани, затоа уствари кога родителите им даваат такви неодобрувања, децата потсвесно го преведуваат како „не ме сакаат, значи нема да преживеам“/„имам многу помали шанси за преживување“.
Преживувањето денес е сведено на пари, тој што работи и има пари ќе поживее подолго, тој што нема, а пробува да преживее преку збирање по кантите, ќе се крепи одреден период ама не за долго
Автоматски споено мислење:

Od tebe nisto ne biwa na ovoj svet
Оваа фраза не држи вода
Во што да биде?
Правење пари, материјално богатство?
Сите завршуваат под земја или у крематориум, такада материјалното е привремено, ама ете за жал има фанатици кој што ја уништуваат природата, луѓето, светот, со цел да натрупаат материјално богатство а притоа знаејќи дека ќе умрат и нема да го носат у гроб
Тоа што некој не заработува доволно не значи дека небива ништо од тој, туку ја прифатил ситуацијата и се прилагодил, а многумина што потсвесно лакомат за пари, а се просечни особи, нека се запрашаат у себе дали сварно им треба толку богатство и дали би се справиле со сето тоа и дали сварно од срце сакаат да се толку материјално моќни
Автоматски споено мислење:

Zosto se veli deka pokolenieto ke ti strada ako ti pravis losi dela vo ovoj zivot,,,,Sto e pokolenieto krivo koga ti treba da platis za svoite grevovi ne nekoj
Тоа нема веза со никакви верувања, тоа е Карма и поука дека еден човек не смее да се смее на некој друг човек ако е пример ретардиран, дрогираш,пијаница, коцкар итд... затоа што постои веројатност, тој што се смеел на ова да му се врати како бумеранг на него или децата углавно
Мада немора да значи
Автоматски споено мислење:

zosto na dobrite luge najcesto imse desavat losi raboti...kako bolesti, maleri , ima logika koga velat toj sto ima strav si go dobiva plodot od nego,,,Zosto na nekoj los korumpiran politicar primer ne mu se razbolat decata tukuna nekoj sto cel zivot ne zgazil na mravka
Претпоставувам мислиш на ниската класа,
Страдаат поради своите постапки, поради, напнатост, стресови, нервози за пример недоволно финансиски примања
Тој што ти го викаш лош, крадел пари рецимо, си се снашол, педерски е према народот али јебига, паметен бил, имал можност и околности
Нема врска у денешно време дали си добар или лош
Од постапките зависи животот
Пример некој вози брзо, се удрил, загинал пример млад, и ке го жалиш? Курофми, кур ќе го жалиш, сам си го напраил тоа
Е сеа има некогаш и ситуации кога човек ни крив ни должен ќе плати со живот, пример патници што гинат при пад на авион, или некој поштено си вози по пат, а трета особа поради непазење ке го усмрти невиниов
Или некое тинејџерско копиле ќе усмрти некоја жена на пешачки
За овие ствари и ја немам објаснување
Вајда тоа е тоа закони на природата, надворешни влијанија
На крај крајова, смртта не е ништо страшно, сите ќе ја "доживееме"
На смртта гледајте како на спиење
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom