Дилема - човек, Бог?

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ako Biblijata svetite knigi velat se okolu nas e bozje

znaci ja si tolkuvam i covekot e bozji, u sekoja pora na svetot bog ima svoj udel ... dali moze da se kaze deka i covekot e BOG ?

Bidejki jas go gledam Tvorecot kako energija koja e nasekade okolu nas i sto e najbitno vo nas. Site go imame samo mnogumina se slepi za toa spoznanie. Spored mojata najradikalna teorija jas mislam deka sum BOG , kako sto ste i site Vie Bogovi bidejki site sme del od taa energija. Sakam da kazam nemoze da se dvoime nie od sustinata a niti taa od nas. Ne postoi ni dobro ni zlo , ni vcera ni utre postoi samo denes i sudbina koja e vo nasi race vo nasite glavi. Kako ke si ja obmislime taka i ke ni bide . Tvorecot e vo nasite srca, nasite dejstvija i toj ne moze da ni dade nisto pomalce od maksimumot ako nie toa go posakame. Poradi nepostoenje an dualizam covek i Bog spored mene ne moze da ima ni ogranicuvanja. Koj sto ke pobara ke mu se dade veli eden prorok . Mnogu ucenja naevduvaat na taa vistina. I site religii se donekade slicni sto naveduva na faktot deka ili prepisuvaat edni od drugi , ( sto e nevozmozno bidejki na primer budizmot i hristijanstvoto nemale dopirni tocki vo fizicka smisla lugeto koi praktikuvale ) ili za mene pologicno imaat ISTI IZVOR. A toa e spoznanieto koe samo nekoi odbrani umovi vo moment na cista dusha gi osoznale a toa se po mene prorocite Buda, Muhamed Isus .

No i pred toa postoel Bog tvorecot i koe e pravoto nekoja religija da moze da se legitimira kako zakonit drzatel na pravoto da posreduva so Boga ?

Nema tuka logika , bidejki site Velat Bog tvorecot e sevozmozen , site religii znaci sto togash mu trebaat POSREDNICI ???

Logicki toj mora da komunicira so lugeto neposredno , a bidejki e energija toj e vo nas daklem na kraju kraeva nie SME BOGOVITE.

Vie sto mislite na teshki drogi sum vecerva ili ova ima logika ?

PS Ako pak kazete deka ima vakva tema ke tepam !

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Шведска, Бог не е енергија, Бог е личост како тебе, и тој како тебе има емоции, интелегенција и мудрост
Библијата е книга преку која Бог му се открива на човекот

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ok ako e taka ... znaci ti mislis deka e toj nadvor od tebe ... nesto posebno kako coek na nekoja planina sednat ?

I ako samo Biblijata dava otkrivanje na Boga ... sto praime so indijancite koi ne mozele da go spoznaat i sto praime so Kinezite ? Zar tie site radi samo toa sto ne se hristijani ke gorat vo pekolot ? Zar Bog bi dozvolil sekoj 6 ti coek iako e predobar i imal prekrasni dela humani zad sebe samo zatoa sto ne poznava Biblija ke ide u pekol ?

Ne e toa malce nehumano od nego ?

Ja pa mislam ne lazat so Biblijata i deka e steluvana rabotata za da nekoi popovi se debeleati drzat ovci u stado da ne ripnat da gi zakolat vlastodrshcite i zatoa nametnuvaat strav od RAJ PEKOL KAZNA ZLO SOVEST...

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15

znaci ja si tolkuvam i covekot e bozji, u sekoja pora na svetot bog ima svoj udel ... dali moze da se kaze deka i covekot e BOG ?

Bidejki jas go gledam Tvorecot kako energija koja e nasekade okolu nas i sto e najbitno vo nas. Site go imame samo mnogumina se slepi za toa spoznanie. Spored mojata najradikalna teorija jas mislam deka sum BOG , kako sto ste i site Vie Bogovi bidejki site sme del od taa energija. Sakam da kazam nemoze da se dvoime nie od sustinata a niti taa od nas. Ne postoi ni dobro ni zlo , ni vcera ni utre postoi samo denes i sudbina koja e vo nasi race vo nasite glavi. Kako ke si ja obmislime taka i ke ni bide . Tvorecot e vo nasite srca, nasite dejstvija i toj ne moze da ni dade nisto pomalce od maksimumot ako nie toa go posakame. Poradi nepostoenje an dualizam covek i Bog spored mene ne moze da ima ni ogranicuvanja. Koj sto ke pobara ke mu se dade veli eden prorok . Mnogu ucenja naevduvaat na taa vistina. I site religii se donekade slicni sto naveduva na faktot deka ili prepisuvaat edni od drugi , ( sto e nevozmozno bidejki na primer budizmot i hristijanstvoto nemale dopirni tocki vo fizicka smisla lugeto koi praktikuvale ) ili za mene pologicno imaat ISTI IZVOR. A toa e spoznanieto koe samo nekoi odbrani umovi vo moment na cista dusha gi osoznale a toa se po mene prorocite Buda, Muhamed Isus .

No i pred toa postoel Bog tvorecot i koe e pravoto nekoja religija da moze da se legitimira kako zakonit drzatel na pravoto da posreduva so Boga ?

Nema tuka logika , bidejki site Velat Bog tvorecot e sevozmozen , site religii znaci sto togash mu trebaat POSREDNICI ???

Logicki toj mora da komunicira so lugeto neposredno , a bidejki e energija toj e vo nas daklem na kraju kraeva nie SME BOGOVITE.

Јас имам слично мислење, а може и две оставено во темата за тоа колку % од мозокот користиме. Ако се развиеме да користиме 100 % тогаш ние сме Богови..но до тогаш има време.
Мноооогу изврзана тема, но е супер.
Не знам што да кажам, Бог енергија или Бог личност. Го имам прифатено како личност, НО бидејќи во светов ништо не е случајно за СЕ има некоја причина, тогаш можеме да речеме (како што напишав во некоја тема, мислам беше дали има живот после смртта) Енергијата е околу нас. Да научиме да ја користиме, да уживаме во животот....но ова е можно кога ке имаме интелект како Бог, т.е. совршенство (100 % Brain). Ове НЕСЛУЧАЈНИ настани некои ги нарекле Бог. Ова ме потсетува на двојанта природа на светлината како честица без маса (енергијата е околу нас, (не)случајноста на настаните) и како честица со маса (Бог, верување во Него, се потекнува од Него). спредбава не ја отсликав добро, ама мислам дека ме рабравте.

П.С. Малце чудно ми е, а и не, што сите теми во религија се заеднички. Не можам да напишам пост а да не замешам друга тема или мислење што сум оставил на друго место. Имам чувство дека се вртиме во круг.

Ok ako e taka ... znaci ti mislis deka e toj nadvor od tebe ... nesto posebno kako coek na nekoja planina sednat ?

I ako samo Biblijata dava otkrivanje na Boga ... sto praime so indijancite koi ne mozele da go spoznaat i sto praime so Kinezite ? Zar tie site radi samo toa sto ne se hristijani ke gorat vo pekolot ? Zar Bog bi dozvolil sekoj 6 ti coek iako e predobar i imal prekrasni dela humani zad sebe samo zatoa sto ne poznava Biblija ke ide u pekol ?

Ne e toa malce nehumano od nego ?

Ja pa mislam ne lazat so Biblijata i deka e steluvana rabotata za da nekoi popovi se debeleati drzat ovci u stado da ne ripnat da gi zakolat vlastodrshcite i zatoa nametnuvaat strav od RAJ PEKOL KAZNA ZLO SOVEST...
Библијата е наипшана во време кога дејствувале Римјаните. Се што е напишано во неа го отсликува тоа ропство кога Христијаните биле убивани. Откровението кое е на крајот на Библијата и кое го предвидува крајот на светот, може да се разбере како Давање на Надеж на Христијаните кои чекале спас од прогонствата. Библијата го отсликува тоа ропство како и начинот и условите на живот во тоа време.

Ова го напишав како проподршка за тоа што велиш: “Ja pa mislam ne lazat so Biblijata i deka e steluvana rabotata za da nekoi popovi se debeleati drzat ovci u stado da ne ripnat da gi zakolat vlastodrshcite i zatoa nametnuvaat strav od RAJ PEKOL KAZNA ZLO SOVEST...

Јас велам Бог е само во нас, во нашите мозоци, а исто и Сатаната.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
SWEDEN напиша:

Инетерсно гледање, имаше еден човек кој одбиваше да држи дијета пошто велеше “Во сите нас е Бог и од кај да знам дека во мене не е Бог точно во оние неколку кила што ќе ги изгубам со дијетата?“

SWEDEN напиша:
Spored mojata najradikalna teorija jas mislam deka sum BOG
Хмм да е радикално ... е.. али пази сега мојата радикална теорија БОГ е јас!!

SWEDEN напиша:
Ne postoi ni dobro ni zlo , ni vcera ni utre postoi samo denes i sudbina koja e vo nasi race vo nasite glavi.
За тоа дека постои само денес би малку прокоментирал, значи пошто Бог е творец на СЕ , тогаш тој има и удел во создавање на банкарски кредити на повеќе месеци и години со што јасно вели дека има и утре и задутре и позадутре и следен месец и следна година.

SWEDEN напиша:
budizmot i hristijanstvoto nemale dopirni tocki vo fizicka smisla lugeto koi praktikuvale ) ili za mene pologicno imaat ISTI IZVOR. A toa e spoznanieto koe samo nekoi odbrani umovi vo moment na cista dusha gi osoznale a toa se po mene prorocite Buda, Muhamed Isus .

Имале допирни точки и те како, имале влијанија една на друга, имале улoга во настаување од една во друга, Персиската и Египетската во Јудејската, Јудејската во Христијанство, Христијанство во Ислам... тоа е една река која по пат има притоки и одтоки

SWEDEN напиша:

Затоа што повеќето религии имат свои правила и закони свои обреди и свети книги а некој треба да го води народот и пази да живее во склад со нив, да ги охрабрува верните и спалува неверните.

SWEDEN напиша:

Е ајде БОЖЕ направи од вода вино... оди по вода.... Претвори боливач во марихуана....

SWEDEN напиша:

Не бе не си ти дрогаш.... ова можеби да е напишано под влијание на некој антибиотик али дрога не.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Abe sea ok ama koj moze da potvrdi deka navistina Bog pravel voda od vino ovaj obratno i deka idel po voda ???

Toa treba da se sfati vo prenosna smisla spored mene ali nema veze drugo sakav da kazam ama sea zaboraiv koa ke imam inspiracija pak ke pisam

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Ако не можеш нешто да тврдиш дека Бог правел... што можош да потврдиш дека правел?
Воскреснал??
Го создал светот??
Воскреснувал мртви?
Лечел со допир....
Пробај нешто од тие “умешности“

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
spored mene bog e energijata koja ne sozdala,koja ne odrzuva vo zivot,ne dvizi..nisto ne bi mozelo da opstane bez nea a i taa ne moze da opstane bez ona sto go sozdala.toa e eden vecen krug vo koj nie lugeto kako i zivotnite,rastenijata,kamenjata,vodata,ognot itn.i davame smisla na taa energija, a taa ni dava nam.
dali jas sum bog?
ili dali bog e jas??
bog e del od mene,jas sum del od bog,ne mozeme eden bez drug,koga energijata ke me napusti ke umram,koga ke umram energijata sto me dvizela ja nema,se pretvorila vo nekoj drug vid na energija no kako takva,taa veke dobiva drugo znacenje,druga cel vo univerzumot...
ne veruvam vo dobro i zlo,nitu ednoto nitu drugoto ne postojat.mislam deka sekoe dobro si ima svoja "crna " pozadina i obratno,vsushnost,toa e relativno sekoj razlicno gleda na rabotite,a i za da se sozdade nesto prethodno mora nesto drugo da se unisti i obratno,no ova e samo moe mislenje,a stom imam svoe mislenje togas sum bog na moite misli,na eden univerzum koj se naoga vo mene...
se zavisi od toa nie kako ke gledame na rabotite,ima nekoi luge koi se premnogu slabi za da se spravat so ovoj zivot,nesakaat da si ja prefrlat vinata na samite sebe za ona sto im se slucuva ,pa si baraat uteha vo bog,se tesat so toa sto se ubeduvaat deka takva im e sudbinata,deka ke odat vo rajot zatoa sto tuka se nesrekni i sl.tie luge nikogas nema da prifatat deka nivnata sudbina ne zavisi od bog,tuku od niv samite zatoa sto se nemokni da si go kreiraat zivotot,nekoi poradi toa se samoubivaat,nekoi se molat vo crkva...
dali bog ili covekot mozat da imaat ogranicuvanja?
mislam deka ne.granicite na nasiot um si gi postavuva nasiot um,granicite na naseto telo,gi postavuva naseto telo,granicite na nasite sposobnosto gi potavuvaat tie samite i se taka,site granici se individualni i relativni taka sto vistinski granici ne postojat,nasata svest se ogranicuva samata sebe poradi stravot,nesigurnosta,negativnostite okolu nas..

KINDER

Манчестеристратор
Член од
28 јануари 2007
Мислења
2.434
Поени од реакции
45
sweden јас се согласувам во тебе ама мислам дека треба да се верува.....(имам прочитано ако не веруваш во восресението и во задгробниот живот значи ен веруваш во бога...) па се ставив во мисла кога го прочитав тоа...иначе како што велиш многу луѓе кој не се христијани...па не е можно сите да горат во пеколот....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Се прашувам дали знаеш дека е откриена топлата вода?
Ааааа и Америка....

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Па според Q continuum човекот еден ден ке ги надмине во моќ, а бидејки тие се повеке од Бог...
Значи да не се ограничуваме на нашето денешно сваќање на Бог, следните генерации ке воведат уште некој атрибуд за тоа што значи да бидеш Бог ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom