Демократија

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
118764259_2810144482590721_5684588489183895209_o.jpg
Добро за медитација во однос на недостатокот на контрола врз работите што ни се случуваат.

Прашањето кое е интересно е дали може у свет у кој е општо прифатена пракса ова од погоре да постојат територии во кои ќе постои систем кој би се спротивставил на ова. Треба да си тотално небитен по се изгледа, и прашање е и тогаш дали ќе ти дозволат.

Демократија е срање. Исланд е демократија. А најнедемократск земја во моментот е банана државата САДче.

Според моето скромно мислење, за почеток не треба сите граѓани да имаат право на глас.

На пример социјални случаи односно лица кои примаат парична помош за да преживеат не треба да имаат право на глас.

Или лица кои не плаќаат данок. Немаш платено данок? Немаш право на глас.

Дијаспората никако не треба да има право на глас. Не живееш тука? Не плаќаш данок тука? Нема гласање.

Види затоа го сакам форумов, затоа што овозможи нов и брз начин на демократско изразување. Но, тоа е за генерациите што користиме интернет од пред 25 години.

Потоа се појави Фејсбук и дојде до израз сета ретардираност на луѓето.

Иначе @Eisenhorn твојов предлог за демократија личи на демократијата во Римската империја. Со тоа само ќе се вратат кастите на голема врата.

Прашањето е како да се избегни тоа?

Иначе @Eisenhorn твојов предлог за демократија личи на демократијата во Римската империја. Со тоа само ќе се вратат кастите на голема врата.

Прашањето е како да се избегни тоа?

Не знам.
Не е совршено ни така, но овака како што е сега секој може да купи гласови. Или како во Калифорнија да увезе доволен број од трети земји.

Прво на пензионерите 65+ треба да им се забрани право на глас, тоа е таа движечка сила во општеството :icon_mrgr:

И на лица без завршено барем средно образование.

Според моето скромно мислење, за почеток не треба сите граѓани да имаат право на глас.

На пример социјални случаи односно лица кои примаат парична помош за да преживеат не треба да имаат право на глас.

Или лица кои не плаќаат данок. Немаш платено данок? Немаш право на глас.

Дијаспората никако не треба да има право на глас. Не живееш тука? Не плаќаш данок тука? Нема гласање.
Би одел чекор понатаму.. ако имаш 18 не значи дека ти расудуваш зрело односно си способен за паметен избор - лесно би те изманипулирал.

Со фина бројка на испиени пива добив идеа МАНУ да состави тест за зрелост, пример ја и ти се среќаваме и пред да почнеме муабет вадиме телефоните стискаме со показалецот отпечаток, веднаш апот поврзан со датабазата кажува пример ти си положил јас паднал .... и ти одма знаеш со мене уопште да не си го трошиш времето, иако имам и по некое бело влакно. Со неположен тест ја не би смеел ниту да гласам ниту да протестирам, ни возачки нема да смеам да полагам..... нема да смеам ни у брак да влезам.....

Туку колку од сите вас што не ја лајкаат демократијата... излегуваат на гласање?

Љ.

И лица со двојно државјанство. Или да немаат полн глас туку 50%
Автоматски споено мислење:

Би одел чекор понатаму.. ако имаш 18 не значи дека ти расудуваш зрело односно си способен за паметен избор - лесно би те изманипулирал.

Со фина бројка на испиени пива добив идеа МАНУ да состави тест за зрелост, пример ја и ти се среќаваме и пред да почнеме муабет вадиме телефоните стискаме со показалецот отпечаток, веднаш апот поврзан со датабазата кажува пример ти си положил јас паднал .... и ти одма знаеш со мене уопште да не си го трошиш времето, иако имам и по некое бело влакно. Со неположен тест ја не би смеел ниту да гласам ниту да протестирам, ни возачки нема да смеам да полагам..... нема да смеам ни у брак да влезам.....

Туку колку од сите вас што не ја лајкаат демократијата... излегуваат на гласање?

Љ.

Мислам дека не сме против демократија, туку би ја дотерале. Да се намали можноста на купување гласови на пример.

Јас искачам да си го поништам ливчето, за секој случај да не заокружи некој место мене.

Последно уредено:

Љ.
Абе знаеш дека ние не сме ко овие што бараат само црно-бело, ние знаеме дека е се сиво и сакаме само да го осветлиме малце. :)

Абе знаеш дека ние не сме ко овие што бараат само црно-бело, ние знаеме дека е се сиво и сакаме само да го осветлиме малце. :)
Мудро... туку за совет на мудреци сум јас... али децата да не знаат... нешто слично ко нашето уредување, Брисел не раководи преку прокси кој мислиме дека сме го... гласале. :)

Љ.

Мудро... туку за совет на мудреци сум јас... али децата да не знаат... нешто слично ко нашето уредување, Брисел не раководи преку прокси кој мислиме дека сме го... гласале. :)

Љ.
Не е лоша работа тоа, затоа што секој мудар си го знае селото и знае кој е ретарда, а кој е салам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom