Kadaif
M.D.
- Член од
- 21 јануари 2008
- Мислења
- 6.801
- Поени од реакции
- 8.330
вака ко те чита човек. Изеде ме туѓа срамота.Јас не плаќам ништо, работодавачот си плаќа ти кажав колку.
вака ко те чита човек. Изеде ме туѓа срамота.Јас не плаќам ништо, работодавачот си плаќа ти кажав колку.
Многу бе кадаифчо!!!Јас плаќам 1100 евра месечно на пример.
Здравственото осигурање на секој во Германија му покрива се што е по индикација, според препораките на т.н. медицина базирана на докази. За тоа што нема докази дека фунционира, фондот тоа не го покрива. Исто така фондот не покрива работи кои се водат како луксуз на пример.Многу бе кадаифчо!!!
Во тоа осигурување имаш се, стоматолог, гинеколог итн...?
Колкава ти е платата баш ме занима.
Здравственото осигурање на секој во Германија му покрива се што е по индикација, според препораките на т.н. медицина базирана на докази. За тоа што нема докази дека фунционира, фондот тоа не го покрива. Исто така фондот не покрива работи кои се водат како луксуз на пример.
Пример нема да те остави без заби на пример, така што ќе ти покрие трошок за вештачки вилици, за порцелански заби ќе треба екстра да си платиш
Другото од страна на медицина е буквално се покриено што е неопходно.
550 плајчам од тие 50%Pogolema glupist do sega ne si kazhal!
I shto ako odish na psihilog?
Vo Germanija se odi na psihilog i ako te fatat pijan da vozish!
Psichijatar e lekar zadolzhen za da ti go sredi televizorot. I ako imash potreba od nego togash imash i sekoe ne odenje e samo polosho za tebe.
A ti shto ziveesh so " Shto ce recat komshiite" e samo tvoj problem zatoa shto taka te vospitale ( Pogreshno)
Pod prozorecov imam komshivka shto e privaten i skap Psihijatar i redovno idaat pacenti, nikoj do sega na se podsmeval na nekogo nitu pa zboruval za niv!
Na germanski
Seit dem 1. Januar 2015 beträgt der allgemeine Beitragssatz der GKV 14,6 Prozent der beitragspflichtigen Einnahmen der Mitglieder. Diesen Beitrag tragen Arbeitgeber und Arbeitnehmer je zur Hälfte (7,3 Prozent).
Znachi 14,6% od Brutto plata za zdravstveno osiguruvanje.
Shto znaci Doktorchevo ima ca. 16000€ plata ako plajcha 1100€ doprinosi.
Zatoa shto toj gi plajcha samo polovinata.
A toj deka zema 16000€ malku morgen bi rekol.
Znachi 8000€ brutto ili okolu 4600€ netto550 плајчам од тие 50%
Едно време ги плајчав сам тие 100%
Море математичарZnachi 8000€ brutto ili okolu 4600€ netto
Toa se brojkiteМоре математичар
Лаже како циганче, на цреша.Toa se brojkite
Za ostalo vidi si na Konto
Шо напрај бе човеку божји 1100 евра шо осугурање ќе беше тоа каско да не плаќаш толку ?И јас зборам глупости каското дури и по ефтино е.И јас мислев дека на болница ќе биди бесплатно кога лежев ама ми стигна писмо дека треба да се плати.Добро до душа 30 евра само не се некој големи пари да ја врзи човек главата ама јас мислем Full онака без пари.Море математичар
Во болница се плаќа минимална партиципација од 10 евра од ден. Во приватна болница во МК кошта околу 200 евра од ден плус терапии, дијагностики и ред други екстриШо напрај бе човеку божји 1100 евра шо осугурање ќе беше тоа каско да не плаќаш толку ?И јас зборам глупости каското дури и по ефтино е.И јас мислев дека на болница ќе биди бесплатно кога лежев ама ми стигна писмо дека треба да се плати.Добро до душа 30 евра само не се некој големи пари да ја врзи човек главата ама јас мислем Full онака без пари.
550 плајчам од тие 50%
Едно време ги плајчав сам тие 100%
Знам дека се оди на психолог ако те фатат пијан или ако те фатат и под дејство на марихуана дури и се одзема и возачка,се оди и на психолог и ако те фатат и на црвено ако поминиш Германија до душа те пуштат на училиште онака 1 година да учиш дека не треба да го правиш тоа повеќе.А што се однесува за воспитувањето мене добро ме воспитале да не се подсмевам на човек кога има мака него ако можам да му помогнам добро ако не можам тоа е тоа.А што се однесува до тоа што го рече што ,,Sto kje recat komsite``таа метафора малку ја кажа иронично бидеќи баш кај нас долу и општо во балканот да те видат да одиш на психолог или психијатар одма те прават ретардиран и на некој начин ти пајга угледот.Инаку кога би одел на психолог би одел икогнито или најубаво би било овде Германија да посетам психолог.По икогнито здравје.Na germanski
Seit dem 1. Januar 2015 beträgt der allgemeine Beitragssatz der GKV 14,6 Prozent der beitragspflichtigen Einnahmen der Mitglieder. Diesen Beitrag tragen Arbeitgeber und Arbeitnehmer je zur Hälfte (7,3 Prozent).
Znachi 14,6% od Brutto plata za zdravstveno osiguruvanje.
Shto znaci Doktorchevo ima ca. 16000€ plata ako plajcha 1100€ doprinosi.
Zatoa shto toj gi plajcha samo polovinata.
A toj deka zema 16000€ malku morgen bi rekol.
Абе пак ќе речам човек да не заврши на болница било каде болница е болница.Во болница се плаќа минимална партиципација од 10 евра од ден. Во приватна болница во МК кошта околу 200 евра од ден плус терапии, дијагностики и ред други екстри
Дури и лекот да кошта 6 000 евра, преку германскиот фонд пак ќе треба са си платиш 10 евра партиципација.
Da dechko,Знам дека се оди на психолог ако те фатат пијан или ако те фатат и под дејство на марихуана дури и се одзема и возачка,се оди и на психолог и ако те фатат и на црвено ако поминиш Германија до душа те пуштат на училиште онака 1 година да учиш дека не треба да го правиш тоа повеќе.А што се однесува за воспитувањето мене добро ме воспитале да не се подсмевам на човек кога има мака него ако можам да му помогнам добро ако не можам тоа е тоа.А што се однесува до тоа што го рече што ,,Sto kje recat komsite``таа метафора малку ја кажа иронично бидеќи баш кај нас долу и општо во балканот да те видат да одиш на психолог или психијатар одма те прават ретардиран и на некој начин ти пајга угледот.Инаку кога би одел на психолог би одел икогнито или најубаво би било овде Германија да посетам психолог.По икогнито здравје.
Автоматски споено мислење:
Абе пак ќе речам човек да не заврши на болница било каде болница е болница.
Тоа е добро што го кажуваш за тежината и за девојка да си побарам за девојка се сложвам 100% а за тежината 90% ова што го кажа ме тера да мислам дека ние што сме дебели свињи дека само ние имаме болести само ние имаме аксиозност,депресија и напад паника ,само ние имаме притисок и срцеви проблеми.Имам еден колега исто така пија лекарства за притисок и човекот има нормална тежина не пија алхохол не пуши цигари и ете го пак има притисок ако гледаме од тој аспект ако мислиш дека до тежината е и до пороците не викам не и тежината влијај некогаш ама познавам и случави што се со 15-20 килограми потешки од мене и висина се колку мене од прилика и имат притисок нормален и пулс нормален и пушат цигари инаку да нагласам не е ова изговор дане речиш дека барам изговори и дека се замарам со другите него чисто онака споредба дека има и такви случаеви.А што се однесува до првото не си баш во право искрено да ти кажам зошто сепак сум млад и не е баш така ,,Ме боли к..р што ќе речат другите ``бидеќи сум млад човек и си имам свои идеи сакам да се изградам како личност онака да имам добра репуртација инаку да сакам да посетам психолог ама како што реков да биди икогнито.И друга работа несакам секој што ме познава да знај што правам.Da dechko,
Mozhebi si dobro vospitan ama toa shto ti go vsadile " shto ce recat komshiite" e najgolemiot Makedonski primitivizam.( Ne e tolku lichno za tebe napishano ama sekoj den go slusham toa sranje i od drugi lijge)
Abe Kur me zaboli shto che reci komshjata.
Moj zhivot moj problem, na koj mu pasuvam neka poveli na koj ne mu pasuvam mozhi samo pod prozor da mi plukni.
Ti gledaj da gi frlish tie dvete vrejchi cimento i gledaj da si najdish dokolku nemash nekoja sliva da ti go razubavi zhivotot. A se drugo samo che si dojdi. A za komshitte spremi si
1. Ako si potezhok nesi Debela svinja. ( AToa e tvoj komplex)Тоа е добро што го кажуваш за тежината и за девојка да си побарам за девојка се сложвам 100% а за тежината 90% ова што го кажа ме тера да мислам дека ние што сме дебели свињи дека само ние имаме болести само ние имаме аксиозност,депресија и напад паника ,само ние имаме притисок и срцеви проблеми.Имам еден колега исто така пија лекарства за притисок и човекот има нормална тежина не пија алхохол не пуши цигари и ете го пак има притисок ако гледаме од тој аспект ако мислиш дека до тежината е и до пороците не викам не и тежината влијај некогаш ама познавам и случави што се со 15-20 килограми потешки од мене и висина се колку мене од прилика и имат притисок нормален и пулс нормален и пушат цигари инаку да нагласам не е ова изговор дане речиш дека барам изговори и дека се замарам со другите него чисто онака споредба дека има и такви случаеви.А што се однесува до првото не си баш во право искрено да ти кажам зошто сепак сум млад и не е баш така ,,Ме боли к..р што ќе речат другите ``бидеќи сум млад човек и си имам свои идеи сакам да се изградам како личност онака да имам добра репуртација инаку да сакам да посетам психолог ама како што реков да биди икогнито.И друга работа несакам секој што ме познава да знај што правам.