Во тој случај не би требало да е проблем, но тоа е само мое мислење. Сметам дека е така бидејки многумина вадеа (и сеуште вадат) пасоши на една соседна држава, меѓу друго и да отварат сметка таму. А како е навистина можеби некој друг ќе каже!?И ако е државјанин на таа држава кај што ке ги носи а и тамо живее?
Во дадениов случај се работи за Хрватска,ако воопшто има врска државата....а се работи за 50.000 е.Во тој случај не би требало да е проблем, но тоа е само мое мислење. Сметам дека е така бидејки многумина вадеа (и сеуште вадат) пасоши на една соседна држава, меѓу друго и да отварат сметка таму. А како е навистина можеби некој друг ќе каже!?
Како странски државјанин не е ограничен во однос на сумата, може преку банка, од сметка на сметка колку сака. Works both ways, in & out. Само треба да приложи пасош. Ограничувањата за вадење пари надвор стојат само за македонски државјани. Освен ако не е во прашање иселеничка виза или студии.Во дадениов случај се работи за Хрватска,ако воопшто има врска државата....а се работи за 50.000 е.
Среден курс важи само за НБРМ и за Господ.се извинувам што упаѓам вака од страна, ама ако можете да ми кажете која е минималната сума на денари за да може да ми ги заменат (денари за евра) во банка по среден курсна менување?
Јас можеби бев малку нејасна.Се работи за Македонец кој живее 27 год.во Хрватска,има двојно државјанство и Македонско и Хрватско.Како странски државјанин не е ограничен во однос на сумата, може преку банка, од сметка на сметка колку сака. Works both ways, in & out. Само треба да приложи пасош. Ограничувањата за вадење пари надвор стојат само за македонски државјани. Освен ако не е во прашање иселеничка виза или студии.
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 21:15 ---
Среден курс важи само за НБРМ и за Господ.
Нас обичните смртници не не` средно есапат.
Не сум сигурна дека има cut-off сума, се` е работа на договор.
Зошто го фарбаш човекот туку-така? За да извадиш пари од Македонија потребни ти се 2 работи, сметка во странска банка и широка насмевка. Банката никогаш нема да ти побара ни пасош ни бакрач, дури и кога си праќаш пари самиот себеси. Треба само бројче на сметка, ибан код и да ги платиш трошоците за вајр трансфер. На крајот на краиштата, не мораш дури ни да испраќаш пари, можеш да ги депонираш парите на девизна сметка и да ги повлекуваш преку дебитна картичка во странство (овде ќе платиш нешто повеќе за странски банкомат).Може, штом е странски државјанин (и покрај мак. пасош) може да прави трансфер колку сака, нема ограничување. Само што ќе треба во банка да се декларира да го третираат како странец. Не може во една иста банка да работиш сметки како странец и домашен во исто време, треба да си одбереш едното или другото. А за процедура не знам, нека праша во било која банка, барем трансфер на пари е лесно во денешно време.
Јас фарбам само во транслусент колор.Зошто го фарбаш човекот туку-така? За да извадиш пари од Македонија потребни ти се 2 работи, сметка во странска банка и широка насмевка. Банката никогаш нема да ти побара ни пасош ни бакрач, дури и кога си праќаш пари самиот себеси. Треба само бројче на сметка, ибан код и да ги платиш трошоците за вајр трансфер. На крајот на краиштата, не мораш дури ни да испраќаш пари, можеш да ги депонираш парите на девизна сметка и да ги повлекуваш преку дебитна картичка во странство (овде ќе платиш нешто повеќе за странски банкомат).
Еуростндард ‘‘Денар +‘‘ http://www.eurostandard.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=140&laДечки преголема е темава така да се извинувам ако се повтарам со ова прашање и ако претходно било веќе поставено. Заинтересиран сум за орочување пари али сакам тоа да биде постепено. Пример во Март вложувам 20000 ден. во Април уште толку итн. и сакам тоа да биде на иста штедна книшка. Во стопанска банка најдов идеал план за ова - http://www.stb.com.mk/moj-plan.nspx ; минимален износ за отварање на депозитот е 6000 ден. и после тоа си дополнуваш колку сакаш и кога сакаш. Е сега ова е супер само што камата на 2 години орочување е 5.9% моментално. Дали знаете ваков начин на флексибилно штедење во некоја друга банка и кои се каматните стапки таму? Поздрав!
Еуростандард имаш 6.4 за месечна исплата или 6.6 за исплата а крајот од периодот за две години во депозитот Денар Плус.Дечки преголема е темава така да се извинувам ако се повтарам со ова прашање и ако претходно било веќе поставено. Заинтересиран сум за орочување пари али сакам тоа да биде постепено. Пример во Март вложувам 20000 ден. во Април уште толку итн. и сакам тоа да биде на иста штедна книшка. Во стопанска банка најдов идеал план за ова - http://www.stb.com.mk/moj-plan.nspx ; минимален износ за отварање на депозитот е 6000 ден. и после тоа си дополнуваш колку сакаш и кога сакаш. Е сега ова е супер само што камата на 2 години орочување е 5.9% моментално. Дали знаете ваков начин на флексибилно штедење во некоја друга банка и кои се каматните стапки таму? Поздрав!
progresiven depozit na ccb, davaat najgolem procent definitivno, samo neznam kolku se sigurni, jas ostaviv dosta pari kaj niv, dobra kamata sii vadam, samo neznam dali nema nekoj den da slusam povestive nova piramidaАбе коа ќе видиш и 6% е солидно ако се удри математика дека на 50000 евра имаш 250 евра месечно. Да земеш стан за 50000 евра тешко дека ќе вадиш 250 евра чиста пара секој месец.