Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата ViM
  • Време на започнување
Член од
21 август 2012
Мислења
55
Поени од реакции
25
се извинувам што упаѓам вака од страна, ама ако можете да ми кажете која е минималната сума на денари за да може да ми ги заменат (денари за евра) во банка по среден курсна менување?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
И ако е државјанин на таа држава кај што ке ги носи а и тамо живее?
Во тој случај не би требало да е проблем, но тоа е само мое мислење. Сметам дека е така бидејки многумина вадеа (и сеуште вадат) пасоши на една соседна држава, меѓу друго и да отварат сметка таму. А како е навистина можеби некој друг ќе каже!?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Во тој случај не би требало да е проблем, но тоа е само мое мислење. Сметам дека е така бидејки многумина вадеа (и сеуште вадат) пасоши на една соседна држава, меѓу друго и да отварат сметка таму. А како е навистина можеби некој друг ќе каже!?
Во дадениов случај се работи за Хрватска,ако воопшто има врска државата....а се работи за 50.000 е.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Во дадениов случај се работи за Хрватска,ако воопшто има врска државата....а се работи за 50.000 е.
Како странски државјанин не е ограничен во однос на сумата, може преку банка, од сметка на сметка колку сака. Works both ways, in & out. Само треба да приложи пасош. Ограничувањата за вадење пари надвор стојат само за македонски државјани. Освен ако не е во прашање иселеничка виза или студии.
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 21:15 ---
се извинувам што упаѓам вака од страна, ама ако можете да ми кажете која е минималната сума на денари за да може да ми ги заменат (денари за евра) во банка по среден курсна менување?
Среден курс важи само за НБРМ и за Господ.
Нас обичните смртници не не` средно есапат. :):)

Не сум сигурна дека има cut-off сума, се` е работа на договор.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Како странски државјанин не е ограничен во однос на сумата, може преку банка, од сметка на сметка колку сака. Works both ways, in & out. Само треба да приложи пасош. Ограничувањата за вадење пари надвор стојат само за македонски државјани. Освен ако не е во прашање иселеничка виза или студии.
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 21:15 ---

Среден курс важи само за НБРМ и за Господ.
Нас обичните смртници не не` средно есапат. :):)

Не сум сигурна дека има cut-off сума, се` е работа на договор.
Јас можеби бев малку нејасна.Се работи за Македонец кој живее 27 год.во Хрватска,има двојно државјанство и Македонско и Хрватско.
Прашањето ми е, дали он од Македонија може да внесе 50.000 е. во Хрватска и која е процедурата
Се извинувам што не напишав одма,само несакав да објаснувам на долго и широко...

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Може, штом е странски државјанин (и покрај мак. пасош) може да прави трансфер колку сака, нема ограничување. Само што ќе треба во банка да се декларира да го третираат како странец. Не може во една иста банка да работиш сметки како странец и домашен во исто време, треба да си одбереш едното или другото. А за процедура не знам, нека праша во било која банка, барем трансфер на пари е лесно во денешно време.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Може, штом е странски државјанин (и покрај мак. пасош) може да прави трансфер колку сака, нема ограничување. Само што ќе треба во банка да се декларира да го третираат како странец. Не може во една иста банка да работиш сметки како странец и домашен во исто време, треба да си одбереш едното или другото. А за процедура не знам, нека праша во било која банка, барем трансфер на пари е лесно во денешно време.
Зошто го фарбаш човекот туку-така? За да извадиш пари од Македонија потребни ти се 2 работи, сметка во странска банка и широка насмевка. Банката никогаш нема да ти побара ни пасош ни бакрач, дури и кога си праќаш пари самиот себеси. Треба само бројче на сметка, ибан код и да ги платиш трошоците за вајр трансфер. На крајот на краиштата, не мораш дури ни да испраќаш пари, можеш да ги депонираш парите на девизна сметка и да ги повлекуваш преку дебитна картичка во странство (овде ќе платиш нешто повеќе за странски банкомат).

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Зошто го фарбаш човекот туку-така? За да извадиш пари од Македонија потребни ти се 2 работи, сметка во странска банка и широка насмевка. Банката никогаш нема да ти побара ни пасош ни бакрач, дури и кога си праќаш пари самиот себеси. Треба само бројче на сметка, ибан код и да ги платиш трошоците за вајр трансфер. На крајот на краиштата, не мораш дури ни да испраќаш пари, можеш да ги депонираш парите на девизна сметка и да ги повлекуваш преку дебитна картичка во странство (овде ќе платиш нешто повеќе за странски банкомат).
Јас фарбам само во транслусент колор. :)
Не станува збор за технички работи од типот на ибан, свифт, биц, сметки и адреси и сл. Девојчето прашува дали може, односно дали е дозволено да изнесе пари надвор од државата. Во МК се` уште постои контрола на трансфер на капиталот, за жал. Македонци (само со мак. пасош) не можат да префрлаат пари во странство повеќе од одредена сума во месецот (не знам дали беше 1.500 или 2000 евра), освен ако не се иселеници, студираат или имаат двојно државјанство. Во последниов случај треба да презентираш странски пасош. Симпл ас дет.

Член од
8 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
1
Дечки преголема е темава така да се извинувам ако се повтарам со ова прашање и ако претходно било веќе поставено. Заинтересиран сум за орочување пари али сакам тоа да биде постепено. Пример во Март вложувам 20000 ден. во Април уште толку итн. и сакам тоа да биде на иста штедна книшка. Во стопанска банка најдов идеал план за ова - http://www.stb.com.mk/moj-plan.nspx ; минимален износ за отварање на депозитот е 6000 ден. и после тоа си дополнуваш колку сакаш и кога сакаш. Е сега ова е супер само што камата на 2 години орочување е 5.9% моментално. Дали знаете ваков начин на флексибилно штедење во некоја друга банка и кои се каматните стапки таму? Поздрав!

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Дечки преголема е темава така да се извинувам ако се повтарам со ова прашање и ако претходно било веќе поставено. Заинтересиран сум за орочување пари али сакам тоа да биде постепено. Пример во Март вложувам 20000 ден. во Април уште толку итн. и сакам тоа да биде на иста штедна книшка. Во стопанска банка најдов идеал план за ова - http://www.stb.com.mk/moj-plan.nspx ; минимален износ за отварање на депозитот е 6000 ден. и после тоа си дополнуваш колку сакаш и кога сакаш. Е сега ова е супер само што камата на 2 години орочување е 5.9% моментално. Дали знаете ваков начин на флексибилно штедење во некоја друга банка и кои се каматните стапки таму? Поздрав!
Еуростндард ‘‘Денар +‘‘ http://www.eurostandard.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=140&la
секаде па и овде се ‘‘тиња‘‘ каматите на депозити.
еве ти и УНИ банка... и тие се флексибилни! Флексибилни до толку што можеш да ставаш, ама неможеш да вадиш. Ептен флексибилност демек! http://www.unibank.com.mk/categories/view/459

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Еуростандард имаш 6.4 за месечна исплата или 6.6 за исплата а крајот од периодот за две години во депозитот Денар Плус.
Само не сум сигурен дали почетниот влог мораше да биде 30.000 ден. Во секој случај предноста е што освен тие 30.000 ден. со останатите пари можеш да манипулираш како сакаш во рок од тие две години.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Тоа е, изгледа ќе се стабилизираат на околу 6% (мизерија), помина златното време од 10-11%, кој зеде-зеде

Во европава штедењето е 2-3%

Член од
8 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
1
Абе коа ќе видиш и 6% е солидно ако се удри математика дека на 50000 евра имаш 250 евра месечно. Да земеш стан за 50000 евра тешко дека ќе вадиш 250 евра чиста пара секој месец.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Може ли некој да пише точно кои се каматите за девизно штедење моментално по банкиве?

Не за друго, Комерцијална ги намали каматите без притоа да ги извести штедачите за тоа. Луѓето дознаваат на лице место, во самата банка.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Абе коа ќе видиш и 6% е солидно ако се удри математика дека на 50000 евра имаш 250 евра месечно. Да земеш стан за 50000 евра тешко дека ќе вадиш 250 евра чиста пара секој месец.
progresiven depozit na ccb, davaat najgolem procent definitivno, samo neznam kolku se sigurni, jas ostaviv dosta pari kaj niv, dobra kamata sii vadam, samo neznam dali nema nekoj den da slusam povestive nova piramida:)

Kajgana Shop

На врв Bottom