Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата ViM
  • Време на започнување
Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
teraj si kako sto si teras, ako nekoj den se izulavis imas reklami kolku sakas na makedonskata televizija...napravi go prviot cekor, ama vtoriot e vardar ili eventualno da trgnes so glavata, znam mnogu luge sto imale vizija i investirale se sto imale, pa duri i pozajmile, a potoa se spustile na 0, duri i ponisko od nula,1.inaku imas opcii. play station klub, sendvicara...i slicno. 2.vo ovaa drzava, pametna investicija za 80 000 e bankata, veruvaj mi. osobeno ako si od nekoj pomal grad, kade sto nisto osven lebarite ne rabotat, pa pocnaa da gi zatvoraat duri i kladilnicite.teraj si kako sto znaes, a tie sto znaat kako e na zapad, neka si teraat po nivno.
1.:facepalm: 2.Топови уште малку инфлацијата ќе ја надмине каматната стапка. Ама што ви значи вас зборот инфлација и каматни стапки под 6%.

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
I sto ke pravi so parite,vo corapa li da gi stavaat na meta na lopovite?
--- надополнето: 4 декември 2012 во 15:56 ---

Ako imalo koj da kaže na site ke nemalo siromavi i nikoj nemase na rabota da odi. Fakt e deka na razvieniot zapad kamatite se skoro 0. Tamu nema paraziti od kamati sto mislat deka ke živeat,toa ima samo vo ex komunistički državi kako što e Makedonija. Zatoa i stopanstvoto tone,ako ima visoki kamati za štedenje onda se ušte povisoki za kreditite,i na nikoj ne mu se isplaka da raboti i da proizveduva.
Јебига тоа ти е психологија, едно време народот се плашеше парите да ги стави во банка, а сега се плаши ако не му се во банка.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
1.:facepalm: 2.Топови уште малку инфлацијата ќе ја надмине каматната стапка. Ама што ви значи вас зборот инфлација и каматни стапки под 6%.
dfugar se si e u red, spored mene najpametno e duri i za otvaranje na biznis, parite kako gotovina da si stojat, nemoze nikoj da sedi i da se nadeva deka bankata ke mu go zivee zivotot i samo da vegetira, no znaes li koga se pocnuva uspesen biznis...koga izleguva dobra prilika a ti gi imas parite, a ne kako sto e kaj nas, sekoj ocajno gleda da stasa do 2-3 000 evra pa od koga ke mu odobrat kredit ili mu prati nekoj od stranstvo, misli kade da gi investira, i se znae edinstvenata opcija e trafika...ili nesto slicno, sto bi mozelo so tolku pari, neznam kako e vo skopje....no dojdi kaj nas da vidis, investiraat, se otvora firma, se zema deloven prostor, po 3 meseca maksimum 5-6. prodavnicata e zatvorena, gazdite nemozat da zastanat na noga. kaj nas uste dolgo ekonomijata ke bide na stakleni noze, za da moze da se investira,a kamatnite stapki, kakvi takvi....paga po nekoe denarce,

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Долга и широка е оваа тема нема да навлегувам во дискусија зошто ова не е темза за форум има многу материјал , многу прашања, многу нејасснотии, а ќе треба на секој ваш пост да пишувам по минимум 20-30 реда, а притоа постои можност за некој работи погрешно да бидам сфатен па пак да се добјаснувам итн.
1. 8-9% беа некат сега не се ни 6%. Друго работа ништо не е 100% сигурно да депозитите се осигурани до 20 000 или 30 000 евра, ако хипотетички ако пропаднат сите банки во Македонија со нивните депозити. Мислиш во пракса дека ќе бидат вратени над 3 милијарда евра депозити:)без разлика што во закон има фонд за заштита на депозити осигурени депозити и бла бла. А и да пропаднат банките и еве да речеме дека владата ќе реши сите да ги обештети. кај ќе најде над 3 милијарди евра.? И да сака да ги исплати додека најде (се презадолжи) додека ги исплати обврските спрема штедачите може да поминат и неколку години без разлика што ќе ти бидат вратени, парите ти што ќе правиш тие години од воздух ќе живееш? Не дека во Македонија има големи шанси за тоа сценарио баш напротив , но кога се планира некоја работа треба и на најцрното сценарио да бидеме подготвени.

Ниедна банка нема да пропадне со празна сметка. Банки се затвораат веднаш штом ќе се увиди нивната неликвидност, никој нема да чека да банката дојде на 0 ден сметка за да се затвори. Па отука фондот е доволен да ги покрие евентуалните загуби на банката, и отука не држи твојата претпоставка за враќање на депозити од 3 милијарди.

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Се согласуваш со болдот или не? Не те капирам dajm
Ајде попросто малку ако банката треба да има средства од 10.000.000 евра а со ревизија се утврди дека има 9.500.000 таа веднаш ќе се санира ако може или ќе се затвори. Тоа значи дека не пропаднале вкупните депозити туку само мал дел од депозитите кои ќе се покријат од фондот. Согласно ова репликата ми беше дека фондот никогаш нема да се доведе во ситуација да исплати 3 милијарди депозити и под услов да пропаднат сите банки. Тоа ми беше муабетот.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ајде попросто малку ако банката треба да има средства од 10.000.000 евра а со ревизија се утврди дека има 9.500.000 таа веднаш ќе се санира ако може или ќе се затвори. Тоа значи дека не пропаднале вкупните депозити туку само мал дел од депозитите кои ќе се покријат од фондот. Согласно ова репликата ми беше дека фондот никогаш нема да се доведе во ситуација да исплати 3 милијарди депозити и под услов да пропаднат сите банки. Тоа ми беше муабетот.
Ако пропаднат банките ќе дадат после 10 години обврзници со 10годишна рочност и тоа е тоа. Ако ти се исплати тури ги парите за макс 7% камата. Не дека е лоша ама дали се исплатни многу ни тоа. Не го бива повеќе штедењето како порано. Дури мислам дека е подобро акции со висока дивидена има фирми што даваат по 8-9% сега како например Фершпед Реплек Телеком може и Алкалоид. Поверојатно е банките или државата да оди во банкрот од некои фирми.

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Ако пропаднат банките ќе дадат после 10 години обврзници со 10годишна рочност и тоа е тоа. Ако ти се исплати тури ги парите за макс 7% камата. Не дека е лоша ама дали се исплатни многу ни тоа. Не го бива повеќе штедењето како порано. Дури мислам дека е подобро акции со висока дивидена има фирми што даваат по 8-9% сега како например Фершпед Реплек Телеком може и Алкалоид. Поверојатно е банките или државата да оди во банкрот од некои фирми.
А како беше со македонска ја колку што знам ги исплатија веднаш?
Дивидендата не можеш да ја пресметуваш во проценти затоа што некој акцијата ја купил за 500 ден а некој за 1000 ден.(освен ако не ја земаш номиналната вредност) Во економија како нашава ќе се согласиш дека е крајно ризично да се вложува во берза искуството го покажа тоа каде во изминатиов период обичниот народ се изгоре а заработи некој друг а згора на тоа треба да мислиш на пад на вредноста на акцијата, на тоа дали воопшто ќе се дели дивиденда и најважно дали ќе можеш да ги продадеш акциите тогаш кога парите највеќе ќе ти требаат ама тоа си е друга тема. За обичниот народ банката си е право место за инвестирање не дека заробатката е којзнае колку голема туку заради сигурноста.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Абе да најдам работа (ега, дај Боже, ама слабо нешто ... ) одма ги е.ам едно пола од парите што ги имам, одма! Значи сега сум паразит, јбг, живам од камата, пошто се нема работа... Ама да се има некоја така постабилна работа, многу подруго размислување ќе имам за начинот на трошење/инвестирање... Може и берза, може и поголема кола, може и поголем стан...
АМА, док се нема сигурност за друг редовен прилив на средства... ќе си останам паразит и ич не ми чуе! :нинџ:

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
А како беше со македонска ја колку што знам ги исплатија веднаш?
Дивидендата не можеш да ја пресметуваш во проценти затоа што некој акцијата ја купил за 500 ден а некој за 1000 ден.(освен ако не ја земаш номиналната вредност) Во економија како нашава ќе се согласиш дека е крајно ризично да се вложува во берза искуството го покажа тоа каде во изминатиов период обичниот народ се изгоре а заработи некој друг а згора на тоа треба да мислиш на пад на вредноста на акцијата, на тоа дали воопшто ќе се дели дивиденда и најважно дали ќе можеш да ги продадеш акциите тогаш кога парите највеќе ќе ти требаат ама тоа си е друга тема. За обичниот народ банката си е право место за инвестирање не дека заробатката е којзнае колку голема туку заради сигурноста.
Дивиденда се изразува секогаш по моментална пазарна цена на акцијата. % на дивиденден принос е добар индикатор и за цената на самата акција. Да не држам курсеви за тоа зошто не ме плаќаат од Кајгана :). Кој разбрал разбрал кој не со среќа...

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Дивиденда се изразува секогаш по моментална пазарна цена на акцијата. % на дивиденден принос е добар индикатор и за цената на самата акција. Да не држам курсеви за тоа зошто не ме плаќаат од Кајгана :). Кој разбрал разбрал кој не со среќа...
Џабе ми е мене ако дивиденда е 10% на моментната пазарна цена ако за моите вложени пари тоа значи 4%. Не ти го оспорувам твоето теоретско знаење и можност да држиш курсеви ама очигледно не се разбираме. Поздрав

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Џабе ми е мене ако дивиденда е 10% на моментната пазарна цена ако за моите вложени пари тоа значи 4%. Не ти го оспорувам твоето теоретско знаење и можност да држиш курсеви ама очигледно не се разбираме. Поздрав
Затоа се купува кога процентот е висок а се продава кога ќе падне. Многу луѓе не го знаат тоа и гледаат само на цената на акцијаат и се надеваат на капитална добивка. Како и да е треба знаење и не е баш за секого посебно не сите пари таму да ги стави. На кратко поентата ми е дека има многу начини за штедење не се само депозити. Например пред малку го гледав портфолиот на вториот столб од пензиско осигурање на КБ и НЛБ имаат депозити имаат обрврзници и акции валути и некои други поситни ставки.
Ај да не забегувам натаму...Поздрав

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Kade može da se smeni pogolema količina na devizi za dobar kurs? Od edna firma u stečaj ke se licitiraat nekoi nekretnini,placovi garaži i ponekoj stan prodažbata ke odi vo denari,ako ispadne nesto zanimlivo za male pare može i da kupam. :) Znači kade može najdobro da se smenat evrovcite ako zatreba. Na 30-40 iljadi evra se poznava dali si gi smenil po 61.3 ili 61.5.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Kade može da se smeni pogolema količina na devizi za dobar kurs? Od edna firma u stečaj ke se licitiraat nekoi nekretnini,placovi garaži i ponekoj stan prodažbata ke odi vo denari,ako ispadne nesto zanimlivo za male pare može i da kupam. :) Znači kade može najdobro da se smenat evrovcite ako zatreba. Na 30-40 iljadi evra se poznava dali si gi smenil po 61.3 ili 61.5.
Јас имам менувано поголема сума на долари во Комерцијална Банка и ми беа дале подобар курс од официјалниот... скоро до средниот курс. Мислам дека секоја банка би ти дала подобар курс кога ке кажеш дека менуваш поголема сума. Само прашај на шалтер и то је то...

А кај тоа ќе се продава и која фирма ако не е тајна, мислам у кој град си, у Скопје или ... ?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Има една финта да одиш на берза на девизи, ако некој купува во моментот ќе може да добиеш поповолен курс (ќар и за него и за тебе).
Распрашај се по пријатели банкари, они знаат детали.

Kajgana Shop

На врв Bottom