Две трагедии

Член од
14 август 2007
Мислења
93
Поени од реакции
0
Eden pisatel ednas napisal deka vo zivotot postojat dve tragedii :

1- DA GO IZGUBIS ONA STO SRCETO TI GO POSAKUVA...
2- DA GO DOBIES ONA STO SRCETO TI GO POSAKUVA...

Jas mislam deka e vo pravo za dvete. A zosto?
Pa za prvata normalno deka e tragedija da go izgubis nestoto sto go sakas, a za vtorata...
Ednostavno nesto sto go sakas koga ke go dobies svakas deka toa ne e nisto posebno, deka e daleku od sovrseno i deka ne e onakvo kakvo sto sme go zamisluvale...

Kako i da e na ovaa tema nema netocen odgovor. Sekoj na ova prasanje ima razlicen odgovor zatoa sto sekoj ima razlicno iskustvo.
Nekoj koga ke go dobijat toa sto go sakaat ne go davaat za cel svet,
Nekoj nikogas go nemaat dobieno ona sto go sakaat,
Nekoj sekogas dobiva toa sto go saka,
Dodeka pak nekoj ednostavno ne znae da go ceni toa sto ima...

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114

Може да се каже дека и двете се трагедии ама сепак првата е многу многу потешка од втората, бидејќи со втората сепак нешто добиваш, она за кое си мечтаел а во првиот случај само губиш.:helou:

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Незнам,втората е пострашна,губиш идентитет,и докажуваш дека си само едно неблагодарно суштество што незнае ништо да цени.Кога добиваш нешто го губиш во истиот момент,веќе ако збориме на тој начин.Инаку има луѓе што знаат да го ценат тоа што го имаат.

Така е,кога се збори за предмети и слично.
Повеѓу луѓе владеат подруги закони,а може и истите,ама ако ги измешаме,некој што секој пат го добива тоа што го сака ќе заврши со некој што нема да го цени.

Член од
27 април 2007
Мислења
7
Поени од реакции
0

1. за да може да изгубиш нешто најпрво треба да го поседуваш истото
2. откако ќе го добиеш тоа нешто влегуваш во поголема борба за да го задржиш истото

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Oва доаѓа ко изреката "Внимавај што посакуваш,бидејќи можеби ќе го добиеш" за која има уште една тема само различно обликувана.
За мене можам да кажам дека втората точка и не ми е трагедија,бидејќи внимавам што посакувам,па откога ќе го добијам ваљда ќе се радувам. Ако видам дека не е ништо посебно да плачам? Па сепак сум добил нешто што сум посакувал,без разлика колку тоа ќе ми служи у понатамошниот живот

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43

Не би ги дефинирала баш како трагедии...ама нека остане така.

Тешко е кога ќе се разочараш од она што си го посакувал и за што си мечтаел подолго време ама сепак си го добил она за што си мислел дека треба да го добиеш.
Потрагичен е првиот случај...губиш нешто што посакуваш толку многу. И саамо губиш и ништо не добиваш.

John Doe

Not handsome enough to tempt me
Член од
29 мај 2007
Мислења
784
Поени од реакции
7

Pa za prvata normalno deka e tragedija da go izgubis nestoto sto go sakas, a za vtorata...
Ednostavno nesto sto go sakas koga ke go dobies svakas deka toa ne e nisto posebno, deka e daleku od sovrseno i deka ne e onakvo kakvo sto sme go zamisluvale...

Kako i da e na ovaa tema nema netocen odgovor. Sekoj na ova prasanje ima razlicen odgovor zatoa sto sekoj ima razlicno iskustvo.
Да го изгубиш она што го посакуваш може да биде трагедија.
Да го добиеш она што го посакуваш може да биде разочарување а трагедија.. па и тоа зошто да не :):vozbud:

Член од
20 јуни 2005
Мислења
132
Поени од реакции
2
А кој е писателов и каде го напишал ова???
Пошто јас не гледам трагедија ни во првото ни во второто. Прво лошо е да замислуваш дека нешто поседуваш (како, зашто во друга тема). Ако веќе мислиш дека поседуваш нешто кога ќе го изгубиш, најверојатно не ти треба повеќе, иначе зашто би го изгубил. Ако добиеш нешто што си посакувал единствена трагедија е што мислиш дека го поседуваш.

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5

Ako trgnuvame so toa koj sto napisal da te potsetam na toa so go kazal Ajnstajn "Nisto ne e apsolutno se e relativno" taka da ne mozis da generaliziras, jas mozam da ti kazam na primer obratno od ova so go imas ti napisano. Mene mi se ima sluceno da go dobijam ona sto srceto mi go posakuva i nema poubavo custvo na svetot, a prvoto mi se nema sluceno

С

Сатори

Гостин
Загубата е флексибилна, зависи од персоналитетот на личноста и понекогаш не е толку страшна колку што сме мислеле дека ќе биде.
Затоа што кога ќе го изгубиме тоа што го сакаме се отвара простор за да сакаме нешто ново.
Секој крај е почеток.Така да ако во процесот не сме го изгубиле животот, не е трагедија.
Да бидам тажна затоа што го добивам тоа што го сакам?:uvo:
Да, ако сум мазохист кој ќе го потценува тоа што го има и сам себе затоа што нема да може да сонува за тоа повеќе.
Ако целта ни е нешто да не го добиеме ќе сонуваме за НЛО или евентуално за разговор со мртвиот Спиноза.
Крајно е дека, луѓето научиле во текот на својот живот, интелегентните луѓе, дека ретки се задоволствата, кога ќе добиеме нешто тоа е моментална сатисфакција, глупаво е да не ја искористиме и да гледаме на неа како на трагедија.

Tanurovski

How you doin'
Член од
21 јуни 2007
Мислења
56
Поени од реакции
4
Дефинитивно спаѓам меѓу оваа група. Ако сакам нешто, се борам за него, без разлика на се. Целта ги оправдува средствата. А кога ќе го добијам, уште повеќе се борам да го задржам. Тешко е да добиеш нешто, но многу потешко е да го задржиш.

Член од
22 јули 2007
Мислења
53
Поени од реакции
5

koleske jas mislam deka ni ednoto ni drugoto ne e tragedija
za prvoto zatoa sto ako nesto posakuvas(a ako go posakuvas znaci go nemas)i da go izgubis nema za sto tolku da zalas oti nikogas ne si go imal pokraj sebe
a za vtoroto..i ne e bas nekoja golema tragedija posto od iskustvo eve kazuvam
koga nesto sum posakuval mnoogu i sum go dobil ne sum se razocaral.mozebi sum svatil deka ne e toa sto sum ocekuval vo celost no barem sum go dobil i sega go imam a kako ke postapuvam zavisi od mene.ako go izgubam togas mozam da recam deka sum se razocaral.pa zatoa bi rekol
најголема трагедија е да го изгубиш она што срцето го поседува
koleske se nadevam (kako dobar iden psiholog hehehe) deka ti ja razresiv "misterijava"
i nemoj da mi recis deka ne se soglasuvas so moevo mislejne ok?hehe:):)
pozdravce

www.sitemoisliki.blogspot.com

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
1. Да изгубиш...
- ...е најпрвин нормнално, а потоа и потребно. Карактер се гради ако ништо друго и кецот не е толку интересен како тема за муабет. Двојката...

2. Да добиеш...
- ... Е тоа е нешто друго. Најчесто сакаме работи кои не ги познаваме, па кога ќе ги добиеме ни станува јасно дека сакаме нешто друго.
А и ако добиваме се што ќе посакаме, светот ќе ни се претвори во пекол. Не лажам, земете го за пример Мајкл Џексон или некој друг фрик таков. Шо вика Гадфлај, губиш идентитет. Веќе не знаеш што со себе. Сакаме да сме интелигентни, да сме паметни. Се трудиме, учиме, размислуваме... и доаѓаме до една точка на 70 години кога сме тотално полудени, живееме во свој свет затоа што левата и десната хемисфера на мозокот водат постојана битка. Го имаме сето знаење на земјата кое е возможно да го имаме, и сфаќаме дека сме дудуци обични и никако да се согласиме со себе, а камо ли со светот. Кога имаме се` е многу потешко отколку кога немаме а мечтаеме да имаме.

Slatka mala

*** unique ***
Член од
10 јули 2007
Мислења
652
Поени од реакции
2
Кога веќе го губиме тоа што ни било близу до срцето, сме го сакале и посакувале, ни значело, секако дека го доживуваме како трагедија, помала или поголема. Изгубено е и враќање нема.

Воопшто не мислам дека е трагедија да добијам нешто што срцето ми ги посакувало. Никако. Напротив, ќе бидам задоволна затоа што нешто за кое сум мечтаела е мое.
Никогаш не ги идеализирам нештата, ги гледам реални, какви што се, па затоа и не си создавам совршена слика за некој/нешто кое го посакувам. Токму и поради тоа не ми се случува, да го доживеам како трагедија тоа што кога нешто ќе добијам всушност сваќам дека и не било такво какво што сум го замислувала.
Ако веќе сум погрешила во проценката за тоа каква е личноста која сум ја посакувала и на крај излегло дека е сосема поинаква, може да постои мало разочарување. Трагедија никако:nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom