Две наши многу пријателски земји ги продлабочуваат односите

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Полска и Турција.

Премиерот Доналд Таск е во Анкара. Под плаштот дека ќе лобира за влез на Турција во шугавата ЕУ, сака стратешко партнерство.

Се надеваме дека ќе ќариме и ние дивиденди од ова продлабочување на односите.

Патем, двете земји имаат најголем број историски документи за Македонија.

http://gatesofvienna.blogspot.com/

Poland: A Friend of Turkey

Prime Minister Donald Tusk of Poland wants to be best friends with Turkey. At least that’s what he says during his visit to Ankara.

Many thanks to our Polish correspondent M for this translation from Rzeczpospolita:

“Poland constantly works towards Turkish accession to the EU; we are the leaders in this area in Europe,” said Prime Minister Donald Tusk, beginning his two-day official visit to Turkey. He underscored that he will make attempts to hasten the accession talks with Turkey during the Polish presidency of the EU in the second half of 2011.

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan thanked Poland for its efforts, reminding his listeners that 2014 will see the 600th anniversary of the beginning of diplomatic relationship between Turkey and Poland.

Poland is a member of the Friends of Turkey Group in the European Union, lobbying for that country’s membership in the EU. Turkey’s attempts to join the EU are jeopardised by the failure to normalise relations between Turkey and Cyprus.

Many countries — for example Germany, France, and Austria — stress that Turkey does not satisfy the membership requirements, such as freedom of speech, religion, equality of sexes and the protection of minorities.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Супер би било Македонија да е врската измеѓу Турција и Полска... ионака сме средина :) па нареден пат ако има тро ум Грујо можи да ги собери двајцава на Македонска територија.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не гледам како би било арно за нас. Политиката е себична работа. Тие две земји може да ги продлабочат своите односи, но само во свој интерес. Билатерално си е билатерално. Турција и Полска засебно можеби имаат добри односи со нас, но не верувам дека тоа би го вмешувале во нивниот меѓусебен однос, со оглед на тоа дека примарно би се фокусирале на нивните заеднички интереси, што не верувам дека ја вклучува Македонија во примарен план. :)

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
За да направиш било што за својата земја мода да почнеш од нешто.
Неможе врвен интерес да ти се ЕУ и НАТО пред сопствените интереси.
НАТО не постои повеќе во форма која го знаеме.
За кусо време тој ќе добие друг облик.
Полска и Труција се главните играчи на САД, тие во наредните децении ќе бидат земји кои ќе имаат се поголемо регионално влијание.
Тоа е таа поделба што САД ја направи на стара и нова Европа.
Полска е во центарот на таа поделба.
Старата ќе тоне во немири, новата ќе се гради.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Турција и Полска се силни и влиателни земји, па се надевам дека ќе имаме корист и ние,нормално прво ако тие имат корист од нас:oeoeoe:се надевам дека имат..

Член од
9 февруари 2010
Мислења
300
Поени од реакции
11
Edit. Turcija,Polska i drugite sili, nemaat korist od Makedonija,, kako prvo MAkedonija ne izleguva na more, Makedonija e slaba i siromasna zemja, Makedonskoto prasanje so Grcija ne e resen, nemoze da vleze vo NATO, taka da nitu 1% nemaat korist od bolnoto dete na balkanot.. Aj sto e slaba i siromasna aj, ama barem da vlezese vo NATO, vaka em slaba em siromasna,a plus i nemoze da se integrira vo NATO..
Prasanje e i dali ke postoi Makedonija vo idnina......

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Prasanje e i dali ke postoi Makedonija vo idnina......
Прашање е и светот дали ќе постои во иднина, не па Македонија... Муабетиве значи...:icon_roll

Башка се знае зашо не влеговме во НАТО. Има некои работи што се ставаат како приоритет. Без идентитет нема иднина у секој случај, а и да влезевме во НАТО буџетот наш не е баш подготвен тоа да го издржи или мислиш у НАТО членството е бесплатно?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
EU,SAD,i site clenki na NATO,se protiv MAkedonija, ako ne se resi sporot za imeto se e gotovo, jas toa ne go velam,tuku diplomatite na zapadnite zemji toa go velat..
Тоа го велиш ти, а не тие.
Тие велат дека мора да има решение, а не распад.
То секогаш ќе ти остане тебе желба, неостварена се разбира

?

..........

Гостин
Полска е многу повлијателна и побогата земја по падот на комунизмот, секако тоа е добро за нас, еден глас +

М

Мартин`

Гостин
Koga rekov vo idnina,mislev sega za -2-3-4 godini, Makedonija sigurno ke se raspadne ako ne se resi sporot za imeto, vo toa da ste sigurni, Makeodnija ako ne vleze vo NATO, gotova e kaput,, ocigledno e deka Gruevski saka da odi po istiot pat na Ljupco Georgievski............................................ VMRO -DPMNE ke ja rasturi Makeodnija..
Истото важи и дека Турција ќе се распадне затоа што не може да влезе во НАТО и затоа што неможат да го решат спорот со Грците околу Кипар ? Смешен си, хејтерче едно само на тоа ќе останеш. Ако живееш тука штета е воздухот што го дишиш.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
доста ми е од наши и ваши они и ние......нишо, во Македонија отсекогаш цветал мултикултурализмот,,,имаше македонски збор за ова хахахаха луѓето си одеа на бајрам и велигден се до еден момент кога некои дошлаци дојдоа и ни ја растурија калимерата и со албанците па и со торбешите кои сосила некој ги тераше да учат на албански........е кога ке работиме заедно за една кауза сите ке не биде, а се додека се сака да се почитува рамковен а во исто време данокот кој го плакат во полошко е околу 15% додека во пелагонискиот плански регион е 85%.....а после сакаме школа во Џепчиште сакаме да се регулира свлечиштето во Порој е така бе не бива........

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Истото важи и дека Турција ќе се распадне затоа што не може да влезе во НАТО и затоа што неможат да го решат спорот со Грците околу Кипар ? Смешен си, хејтерче едно само на тоа ќе останеш. Ако живееш тука штета е воздухот што го дишиш.
Турција Е во НАТО, во ЕУ не е. :) Али у право си, ти ја сфаќам поентата. :)

М

Мартин`

Гостин
Мислев на ЕУ, колку чекаат време за таму? Прашање е дали и ќе ги примат.

Jas kolku sto znam Kipar e okupirano od Turcija, odnosno severniot del..

Turcija i Grcija nema da se raspadnat nikogas, gledaj si ja Makedonijava,uste malce i kaput
Важно решен е спорот ? НЕ! Или само тебе како ти одговара така зборуваш ? Јас си ја гледам ама ти може нема да можеш да ја гледаш уште долго со такви твои глупи ставови. Со твојот пост само ти докажа дека со таквите како тебе нема никаков соживот, тргај во планина ајде сега собирај овците не не замарај нас тука на форуми ..

А Македонија постоела и ќе постои само тоа да знаеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom