Да се елиминираат македонските учебници - биле пропаганда?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Македонија мора да преземе конкретни чекори за да се елиминира употребата на пропаганда, вклучувајќи учебници, кои упатуваат на тоа дека голем дел од Грција е всушност македонски - изјави конгресменката од Демократската партија, Каролин Малони, поднесувајќи ја пред американскиот Претставнички дом новата резолуцијата за Македонија. Малони изрази надеж дека Македонија ќе ги почитува условите од привремената спогодба од 1995 година, со кој, според неа, се забранува употреба на вакви материјали. Во документот Македонија се повикува да избегнува активности со кои ќе се отежне постигнувањето на целта, поддржана од САД и Обединетите нации за постигнување општоприфатливо решение околу прашањето за употребата на името.
Македонските експерти оценуваат дека ова е уште една битка на грчкото лоби, кое ни се повторува пред американската администрација. Владата, пак, не сака да коментира „иницијативи поднесени во демократските држави”.
- Историските факти не можат да бидат пропаганда. Прво, Македонија била европска провинција на Отоманското царство, потоа со балканските и првата светска војна била поделена на неколку делови. Тоа е историја, не е великодржавна пропаганда - вели Слободан Чашуле, поранешен министер за надворешни работи. Според него, ова е доказ дека грчкото лоби активно работи и дека самите сме виновни што на овој план не успеваме ништо да направиме.
Според Димитар Мирчев, не треба да се дига паника околу ова. Станува збор за резолуција која нема обврзувачки карактер за надворешната политика на САД, но потенцира дека сепак ова е втор пат како ни се случува да заостануваме зад грчкото лоби.
-Документите не се обврзувачки за тврдата американска надворешна политика, но сепак сметам дека сега МНР и Владата треба да реагираат. Не сме успешни во нашата дипломатија и не сме организирани, тоа неколку пати го повторуваме, но за жал без успех - вели Мирчев.
Портпаролот на Владата, пак, вели дека политиката на САД кон Македонија во врска со името е неколку пати потврдена, но документите на законодавната власт на Америка не сака да ги коментира.
-Неколку пати од страна на Америка е потврдена нивната поддршката кон Македонија и во тоа не се сомневаме. Иницијативите во САД, како и во другите парламенти во демократските држави не ги коментираме - вели Ивица Боцевски, портпаролот Владата.
Инаку, конгресменката Малони, подносителот на ваквата иницијатива, е потпретседател и коосновач на конгресната група за пријателство меѓу САД и Грција, а резолуцијата ја поддржале и други конгресмени во САД.
А јас велам да си ебат мајката тоа Грчињата!

Еве еден google tag: Greece - FUCK YOU!!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Neka citaat Filipiki i neka ne jadat lajna.

T

The Blob

Гостин
абе на вакви срања највеќе се палам и нервирам,само криво ми е што нуклеарка не можиме на грчиштата да им мавнеме,оти ќе фати радијацијата и навака.ама тоа е што да им правиме сортата да им ја ебам.појако лоби имаат,и ние мораме повеќе да запниме по светот да лобираме.
Гарфилд,ти си америка,ај направиме еден собир во Њујорк - Greece - FUCK YOU!!!
малце и ние лоби да набилдаме :):):):):):)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Dzabe koga ne funkcionira nadvoresnata politika.

Zamislete sega da se zabrani da se uci indijanska istorija bidejki nekomu ne mu odgovara sto e izvrsen masoven genocid vrz niv!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Abe na vakvite idei moze ednostavno da se odgovori deka sekoja zemja si gi ureduva svoite ucebnici kako shto saka bez nekoj da intervenira odnadvor.
Na "grckite" kongresmeni vo SAD kulturno ke im se kaze deka ovaa rabota ke ja napravime koga ke bideme ramnopravna clenka na EU i samo vo slucaj koga Grcija ke gi simne sopstvenite propagandni textovi od ucebnicite po istorija vo koj se veli deka Makedonija bila Grcka.Moj predlog e deka treba da se zasilat propagandnite aktivnosti i da se vnese vo tekstovite po istorija faktot koj zboruva vo koj period i kolku Grcija bila Makedonska,so shto se soglasuva svetskata istorija samo shto nie ne znaevme da go iskoristime kako fakt.
Znaci napadot e najdobra odbrana,posebno dokolku toj napad e potkrepen so argumenti i fakti od koj nema beganje.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Само не ми е јасно зошто нашиве не настапат со контрааргументот дека со тоа што тие тврдат дека Македонја е грчка провинција директно напажаат на територијалниот суверенитет на Република Македонија бидејќи Р. Македонија е интегрален дел од територијата на која се простирала Македонија во тоа време.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Тие можат да си кажуваат и да си бараат се што сакаат. Само нека се подсетат на 1913 година по Буурешкиот мировен договор кога Македонија беше поделена. Не е толку далечно тоа како Античкиот период па да неможе да се докаже кој е кој. А можат да ни расипат работа и да не кочат во евро-интеграциите. Само незнам која им е целта. Македонија постоела од секогаш и секогаш ке постои.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Koja im e celta?! Pa da te snema be Dzish, kako ne razbirash. Ednostavno da ne postoish, ili da is iskluchen od site tekovi (ekonomski, kulturni itn.) dokolku ne im se povinesh za da si ja opravdaat krazhbata na teritorii vo 1913.

Cigano atinjanite gi ima nekolku milioni vo SAD, spored nekoi procenki 9 milioni (toa e gorna granica, ni nivnata abmasada ne kazhuva tolku). Imaat pari, i kupuvaat kongresmeni. Imaat golema grupa od ~100 kongresmeni koi se vo nivniot "caucus" t.e. kongresmenska grupacija.

Ova shto go izvojuvale ne e voopshto dobro, no ne e presudno. Vo Washington, nema borba (duri ne mozhes da kazhes deka e neramnopravna, ednostavno ja nema) i pokraj toa shto za RM raboti edna kompanija za lobiranje. I ne daj Bozhe da dojdat Demokratite na vlast.

N

n/a

Гостин
Ne e problemot u toa sto ponudenite REALNI dokazi nejke da gi gleda...
Krajno negovo pravo...koj mu ebe...
Nego drugo e loso:
Sto na princip 100 pati povtorena laga stanuva vistina SPAMIRA tuka na forumov,a u isto vreme negovite bugari go pravat niz cel svet!
Pred nekolku godini eden `prijatel` (bugarin) mi vika:
A be sto imas od MKD starogradska muzika?
Jas mu vikam imam cela arhiva,retko koj ima tolku!
Mozes da mi snimis?Dadeno!
I istiot toj skot posle toa mi iskaca pred oci i mi kazuva kako na italijancite mnogu im se bendisuvale bugarskite pesni od Makedonija ??? koj sto on im gi pustal dur bil tamu!
Jas fiksno mu vrzav dve i mu vikam da ti ebam mater...ni ti ni bilo koj od tvojata poroda vise pesna ne dobiva od mene,serko eden plagijatorski!
A za vetoto:Me boli kurot i za tebe,i za tvojata drzava,i za Grcija i za Kipar(koj sto by the way e turski)
Nema da vleguvame be u EU! Ako treba u trlo so volci da vlezeme...ic nejku...ne treba!I onaka se uzasuvam od pomislata so tebe da bidam u ista drzava i `pogledite i svakjanjata` koi sto sekoj od nas ke gi ima u takva varijanta!
Makedonija ne e Bugarija!
Nikogas ne bila,i nema da bide!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Татар напиша:
верно..та кога ке се елиминират лагите и агресиjaта кон соседни народи од македнонските учебници по историja...знае ли некoj
Цитат од изјави на ЈАНЕ САНДАНСКИ:

Ние не ја мразиме Бугарија и нејзиниот народ, туку се спротиставуваме на нејзината политика, која е спротивна на нашите идеали и интереси

Ние треба да работиме за будење на сознанието кај македонските маси дека се тие самостоен народ, дека имаат право на слободен живот и дека треба да се борат за извојување на својата слобода, без да се потпираат на туѓа помош, зашто оние што би дошле да не ослободат, ќе дојдат всушност, да не поробат

Ние водиме борба против вас, врховистите, затоа што сакате да ја потчините Организацијата и да ја направите орудие на бугарскиот дворец. Со вашата оружена интервенција во Џумајско, вие на ослободителната борба и придадовте карактер на вештачко движење кое се инспирира од вас од официјална Бугарија, а не од внатрешността и од самиот поробен народ. Со тоа вие и го убивате престижот и оставате впечаток дека ние сме орудие на бугарската држава, и со сето тоа мy пречите на ослободителното дело. Ние решително им се спротивставивме на вашите офицери зашто го знаеме нивното воспитување, нивните интимни замисли. Тие се луѓе што дале клетва за верност на бугарскиот кнез и на бугарската држава, и тие не можат да бидат ништо друго освен нивни слепи и послушни орудија. А пак ние не сакаме да ја замениме турската тиранија, турските султани со други такви, па ни со бугарската тиранија и бугарскиот кнез.

Сите што агитираат било во Македонија било надвор од неа врз база на ослободување и обединување на Бугарите, треба да бидат непријателски пречекувани од Внатрешната македонска револуционерна организација, исто така, како што се пречекуваат од Организацијата српските и грчките агитации и чети. Македонското прашање е неразрешливо ако се постави како бугарско прашање

Ние сакаме Македонија да биде автономна, независна, слободна, Македонија на Македонците. Вие ја барате слободата на Македонија како средство, како етапа на идни освојувања и присоединувања, додека кај нас слободата, автономијата на Македонија се положени во основата, како цел. Ете каде лежи големата разлика меѓу нас, внатрешните и вас-врховистите. Ако ги пуштевме вашите другари-офицери во ТМОРО, тие ќе ја водеа оружената борба, тие ќе ги имаа во своите раце четите, бојните јатки, Организацијата, и по таков начин, при слободна Македонија тие ќе му се наложеа на македонското население, тие ќе му диктираа да го бара приклучувањето на Македонија кон Бугарија, како што стана со Источна Румелија во 1885 година. Ние ја месевме погачата, вие ќе ја јадевте

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ај татар сега исклопотај му го на Каракачанов и на Сидеров. Ај мрш да те нема, оди сончај се на Сл`нчев брег

Избришани 29 мислења од јадењето на Татар, и одговори на повеќе членови како Трнот, Мисирков, Џиш, Маца итн... на провокациите на штитеникот на Каракачанов и другите ајвани како него.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Абе пациенту! Македонија и Македонци имало уште пред 2500 години! кога од вас немало трага. А Грциве кој ги ебе. Најголемиот познавач на Македонците и Македонија, проф.Еуген Борза, пишува дека не треба ни да очекуваме да се сакаат Македонците и Грците, тие никогаш и не се сакале нема ни во иднина. А вие Бугарчета само делете пасоши на наши па коа ќе се завртат да гласаат за наша партија таму ќе се чешате, тие таму плус овие овде, ќе ви биде кисело ама ако. Со ваш камен по глава!

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Форумџии!!!Дај да игнорираме провокатори!Иако ми се чини да земам и да го изнавреѓам за цел живот,сепак дај да бидеме достојни што сме Македонци
Па Македонија и Македонците постоеле,постојат и ке постојат!
Го сакале тоа Грците или не нивни проблем нели?Политика!Сега уште ке ни се мешаат и во учебниците-свашта!Не можам да ги сварам воа Грчиштава и точка...

D

Delux

Гостин
Грците се злобна нација,општо како народ се одвратни,матер му ебам нивна...очигледно постои страв кај грчката влада за признавањето од страна на Америка под нашето уставно име.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Delux напиша:
Грците се злобна нација,општо како народ се одвратни,матер му ебам нивна...очигледно постои страв кај грчката влада за признавањето од страна на Америка под нашето уставно име.
Не само од Америка... Туку и од цел свет! А со тоа ке паднат во вода сите нивни тврдења дека Александар Македонски е грк и дека Македонија била некогаш Грција....

Kajgana Shop

На врв Bottom