Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Само ја потврдуваш мојата теорија...имаш ситни душички.
За да имаш ЕДНА душа, требе уште многу Македонски боб да изедеш.
Ѓурџ, што школо имаш, вака, да прашам, бидејќи говориш на многу теми и одговараш со едно големо ништо како ти си единствениот голем познавач на нештата.

Колку пати да ти се каже дека секој се раѓа со душа.
Еве да речеме твојон напатен грузиски ерменски грк не се сложува, ама сите кога умираме (еве нека ти е, некој според тебе, ваљда, не) душа имаме.
Што правиме со тоа?
Светлини, сенки, пламенчиња, огнови, запалени племни јазици кои дали од грмушка, дали од лампиче селско, мало, газиено треперат и играат пред очите нечии...или сенки чинат по ѕидовите на просториите или телата, во пештерите платонови или беспаќни, се тоа обид нечиј да долови што е тоа кое не тера да се стремиме кон повисок степен и стадиум на постоење и конечна цел соединение со тоа чија цел на науката, ултимативно (та знали по фрчко конечно) е да објасни.

Ајт

L

Luki Junior

Гостин
Ама ти си на темава за да ми даваш совети и за да ми кажеш што да пишувам а што не?
Извини али советите чувај си ги за дома.
Темава е дали имаме душа или не.
Ако имаш нешто да кажеш, повели....
ПС Прочитај малку повеќе па дискутирај, има 10 страници темава...
Ајде оште еднч ја прочитах целата тема. Нешто како советите од Џурџо колку пати требе да се читат неговите дела. И шо има..
Неколку човека земале си по еден филозоф од истоко и се кријат зад некакви двосмислени зборове, чудни компарации, метафори, алегории, параболи, хиперболи, пробувајќи да ги убедат друзите оти некојси источен филозоф го знајал пато и одговоро како со помош на органски портал, не ти знам шо, можело да се дојде до некое спиритуално битие, шо можеби наликува на нематеријалната енергија шо го испунува бродо составен од крв и месо... Големи зборове, големи реченици, па оправданија за нејасност на мислите, па оште повеќе оправданија и криејне зад некој умрен алтернативен духовен лидер шо произведувал текстове по шаблон, како на производна линија. Дрн, дрн, дрн, дрн, дрн, дрн, дрн, оште повеќе дрн. Најважнио момент е, ако не се согласуваш со цитираното “дрн, дрн, дрн“, по автоматизам не си доволно начитан, просветлен, не знаеш за сопствената душа, или не си свесен за 10тинката души (или парченца... Нешто како хоркруксите од Потер).... Ајде бе.....
Да, прочитах ти цитатите, прочитах ти постовето.. Ама повеќето са некакво парафразирајне на некој филозоф. Тава твојте ли мисли са за душата, или на Џурџиеф? Јас не можех да ги разграничам.
Други имаше шо са се дрзнале да цитират некаков изфрустриран американец оти кучиината немале душа, па пробува таа аналогија да ја префрле и дека животните немале душа.... Се се објаснува со инстинкти, и како резултат на социјализацијата у општеството...

Епа, и едното и другото са грешка у чекори. Грешка, шо “модерното време“ (У наводници, оти сме си истите абдали как шо сме си биле 1000ци години, само технологијата оде напред), не оддалечува од нештата шо не опкружуват, од самата природа. Измислуваме филозофии, сложени зборове, школи, учења за да си објаснеме шо е тава однатре... Наместо да зееме да работеме со тава однатре, да го прифатеме како дел од нас, нија тепаме време да докажеме дали го “заслужуваме“, дали е “расцепкано“, или е заспиено...

Зашо иам душа... Зашо животните имат душа... Јас сам прос и едноставен човек. Едноставни нешта у живото ме терат да размислувам, и да си ги толкувам нештата. Реални нешта, не се кријам зад филозофи, алтернативни попове, и други производители на текстове со големи зборове... Иако понекојпат ги читам, заради некаква љубопитност.

Секоја година, Ѓурѓовден е селска слава. Тате како домаќин човек е таксал оти ќе се коле јагне или јаре, на тај ден.. И секоја година се коле... Ама човеко оти е зафатен, последните неколку години јас сам тај шо ги гоне работите.. Од касап, до средувајне на месото... Значи, одеш со овчаро и си го бираш јагненцето... Флезеш у трлото, и се ѕвереш у офците и јагниината.. И овците седат мирни и стутулени, а јагненцата се кријат кај мајките (иако пред 5 минути си ги гледал преку оградата как си рипкат весело, играт си, и се буткат со главичките).... Знаат, оти некој ќе оде курбан... И го фаќаш, врзуват му нозите, и оно се целото тресе... И не врека, не блее, испушта само некакви звуци на немоќ... Носеш го дома, зимаш ножо (викам комшијата да го среде, оти јас Јагне не можам да заколам... жал ме е)... И му фаќаш главата, и коа писне како мало дете, потече крвта, и те гледа со тија стаклени очи, додека живото и душата му излева, сваќаш шо си направил.. Сваќаш, оти нешто од тебе однатре умира, как шо умира и јагненцето... Не е препорачлив тај писок на човеци со слабо срце... Тава тука е само еден пример, има ногу такви нешта шо сам видел или учествувал.

Или да го гледаш погледо на баба ти додека се маче од болка, и ја има таа тежина у воздухо... тежина на тенката линија на живото и смртта... И на крај да и помогнеш барем да поживее оште неколку месеца, оти чисто си ја сакал таа душа, тај човек шо ти е давал безрезервна љубов...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ајде оште еднч ја прочитах целата тема. Нешто како советите од Џурџо колку пати требе да се читат неговите дела. И шо има..
Неколку човека земале си по еден филозоф од истоко и се кријат зад некакви двосмислени зборове, чудни компарации, метафори, алегории, параболи, хиперболи, пробувајќи да ги убедат друзите оти некојси источен филозоф го знајал пато и одговоро како со помош на органски портал, не ти знам шо, можело да се дојде до некое спиритуално битие, шо можеби наликува на нематеријалната енергија шо го испунува бродо составен од крв и месо... Големи зборове, големи реченици, па оправданија за нејасност на мислите, па оште повеќе оправданија и криејне зад некој умрен алтернативен духовен лидер шо произведувал текстове по шаблон, како на производна линија. Дрн, дрн, дрн, дрн, дрн, дрн, дрн, оште повеќе дрн. Најважнио момент е, ако не се согласуваш со цитираното “дрн, дрн, дрн“, по автоматизам не си доволно начитан, просветлен, не знаеш за сопствената душа, или не си свесен за 10тинката души (или парченца... Нешто како хоркруксите од Потер).... Ајде бе.....
Да, прочитах ти цитатите, прочитах ти постовето.. Ама повеќето са некакво парафразирајне на некој филозоф. Тава твојте ли мисли са за душата, или на Џурџиеф? Јас не можех да ги разграничам.
Други имаше шо са се дрзнале да цитират некаков изфрустриран американец оти кучиината немале душа, па пробува таа аналогија да ја префрле и дека животните немале душа.... Се се објаснува со инстинкти, и како резултат на социјализацијата у општеството...

Епа, и едното и другото са грешка у чекори. Грешка, шо “модерното време“ (У наводници, оти сме си истите абдали как шо сме си биле 1000ци години, само технологијата оде напред), не оддалечува од нештата шо не опкружуват, од самата природа. Измислуваме филозофии, сложени зборове, школи, учења за да си објаснеме шо е тава однатре... Наместо да зееме да работеме со тава однатре, да го прифатеме како дел од нас, нија тепаме време да докажеме дали го “заслужуваме“, дали е “расцепкано“, или е заспиено...

Зашо иам душа... Зашо животните имат душа... Јас сам прос и едноставен човек. Едноставни нешта у живото ме терат да размислувам, и да си ги толкувам нештата. Реални нешта, не се кријам зад филозофи, алтернативни попове, и други производители на текстове со големи зборове... Иако понекојпат ги читам, заради некаква љубопитност.

Секоја година, Ѓурѓовден е селска слава. Тате како домаќин човек е таксал оти ќе се коле јагне или јаре, на тај ден.. И секоја година се коле... Ама човеко оти е зафатен, последните неколку години јас сам тај шо ги гоне работите.. Од касап, до средувајне на месото... Значи, одеш со овчаро и си го бираш јагненцето... Флезеш у трлото, и се ѕвереш у офците и јагниината.. И овците седат мирни и стутулени, а јагненцата се кријат кај мајките (иако пред 5 минути си ги гледал преку оградата как си рипкат весело, играт си, и се буткат со главичките).... Знаат, оти некој ќе оде курбан... И го фаќаш, врзуват му нозите, и оно се целото тресе... И не врека, не блее, испушта само некакви звуци на немоќ... Носеш го дома, зимаш ножо (викам комшијата да го среде, оти јас Јагне не можам да заколам... жал ме е)... И му фаќаш главата, и коа писне како мало дете, потече крвта, и те гледа со тија стаклени очи, додека живото и душата му излева, сваќаш шо си направил.. Сваќаш, оти нешто од тебе однатре умира, как шо умира и јагненцето... Не е препорачлив тај писок на човеци со слабо срце... Тава тука е само еден пример, има ногу такви нешта шо сам видел или учествувал.

Или да го гледаш погледо на баба ти додека се маче од болка, и ја има таа тежина у воздухо... тежина на тенката линија на живото и смртта... И на крај да и помогнеш барем да поживее оште неколку месеца, оти чисто си ја сакал таа душа, тај човек шо ти е давал безрезервна љубов...
Браво - поарно обајнување за постоење на душа одамна немам прочитано!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Што е душа бе Луки Џуниор?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Чекај бе боди, прво Ѓурџ да му рече дека ништо не разбрал, па ќе ти одговори.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ako мисли дека се се инстинкти и социјализација у општеството, тогаш не да не разбрал туку е на нигде.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Еве им бе Боди, кој разбере разбере, кој не... никому ништо...:)
Ошо, не ми кради изјавите...:pos:
Ретки се тие што разбираат, него ајде, нивни проблем.
И сега јас на овие двајца слепци требе да им објаснам што мислел Г . кога велел дека немаат душа...абе ајде нека си легнат таму.
Колку бе дечки имате прочитано од Г. па сакате да разберете за што се зборува.
Овој пак јагне клал да ми докаже дека имаме душа...:facepalm:
Добар пример....:pos:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
И сега јас на овие двајца слепци требе да им објаснам што мислел Г . кога велел дека немаат душа...абе ајде нека си легнат таму.
Е енма чафки да коле бе, може гуруто да ти го заколе, ако се реинкарнирал досега.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Едно те исто.
Ај просветлине. Ете, ја сум колел јаре, и знам дека испушти душа ко му ргнав ножот.

L

Luki Junior

Гостин
Што е душа бе Луки Џуниор?
Краток одговор:
Не знам. Знам оти ја имам.

Не толку краток одговор:
Шо и да напишам, какви зборове, именки, придавки, прилози, или други форми на изразувајне да напишам ќе ја утнам мислата, смислата, и дефиницијата. Никојпат не сам мислил у насока да ја класифицирам, да ја жигосувам, или објаснувам како нешто со специфични карактеристики. Тава е премногу аналитички и материјален пристап до опис нешто нематеријално. Материјални карактеристики на нематеријално нешто не можат да му се закачуват. Некои го нарекуват потсвест, други го нарекуват начин на размислувајне и организирајне на мислите, четврти го нарекуват парче од Бог, петти го нарекуват алфа и омега, шести резултат на спонтаноста на природата и универзумо, седми го нарекуват вонземјански глас, осми го негират, девети го поистоветуват со морал, десетите не знам как го нарекуват. Не е битна етикетата у целата прикаска... Битно е, оти го има у нас, и оти со илјадници години не тера да размислуваме и да проучуваме шо сме...

Ako мисли дека се се инстинкти и социјализација у општеството, тогаш не да не разбрал туку е на нигде.
Не претпоставувај, а препрочитај шо сам напишал. За 2те нешта шо са грешка у чекори, инстинктите и социјализацијата. Ако не разбираш заради мојте пишаници, не можам да ти помогнам.. со мојте учиталки по македонски јазик и литература 12 години имааме идеолошки разлики и никак не можееме да ги поправеме и затоплеме односите.

Еве им бе Боди, кој разбере разбере, кој не... никому ништо...:)
This eternal traveller, ever-new, ever-familiar, is the soul. In the changing universe, to awaken to the
unchanging is liberation.
Љубител на Ошо и источните филозофии... Видеото е еден мистичен глас, со некаква квази-божествена музика, чита мисли за Алфа и Омега, почетоко и крајо, универзумо, од текстове адаптирани од господин Ватс. Супер е... Ареса ме... Ама тија пусти хиперболи нон стоп ме бодат у очите.. Хиперболи шо дури и самио господин Ватс си ги признава за помпезноста на Лао, Тао и Компанија... Идеите се супер. Самио сам се изненадувал как сам мислил за ногу нешта без да знам оти некој ги е напишал пред мен истите нешта... Ама од целио базен со идеи, размислувања, и учејне, на крај краеви е останала само помпезноста, и хиперболите... И зено не е тава шо беше... Сега е Хип да бидеш зен и кабалист.. КОмерцијализиран Зен. Нешто шо Дури и самите човеци пред 2400 години са се бориле да го уништат со мејнстрим учејнето у Кина.

Смеј се на примеро... Ного е смешно да гледаш/заколеш и одземеш друг живот.. Направо Божествена Комедија....
У мојо пост, јас напишах зашо јас имам душа.. Не зашо ти имаш душа... Мош да си ја изгубил ти некаде по пато терајќи си ги заслужените хоркруксове (тука парафразирам, и импровизирам)...

Ако имам своја глава и мислам со неа, и тава мислење е различно од твојто, не ме праве слепец... Ако не ги цитирам Џуџо/Ошо/Ватс не ме праа слепец.

Џурџиев не сам го читал. Признавам. Ама ногу човеци по Интернето го сметат за шарлатан и алтернативен Поп. Добро.. За некои е таков, за некои не е. Јас сам ОК со тава. Јас не сам ОК, како со помош на него ти мене ме карактеризираш за простак и слепец.. Сепак духовен учител, нели не требе да ги навредува другите човеци само зашо не му се аресат некакви идеи.

А ако цитираме алтернативни автори од новото време, ајде јас цитирам Едгар Кејси паранормален поп, Иан Стивенсон комуникатор со деца од индија, Рут Монтгомери канал за достап на роднини.
Ајде ќе го турам и Ален Ватс како модерен комерцијалист и продавач на Зен. .. За да биде поинтересно...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Краток одговор:
Не знам. Знам оти ја имам.

Не толку краток одговор:
Шо и да напишам, какви зборове, именки, придавки, прилози, или други форми на изразувајне да напишам ќе ја утнам мислата, смислата, и дефиницијата. Никојпат не сам мислил у насока да ја класифицирам, да ја жигосувам, или објаснувам како нешто со специфични карактеристики. Тава е премногу аналитички и материјален пристап до опис нешто нематеријално. Материјални карактеристики на нематеријално нешто не можат да му се закачуват. Некои го нарекуват потсвест, други го нарекуват начин на размислувајне и организирајне на мислите, четврти го нарекуват парче од Бог, петти го нарекуват алфа и омега, шести резултат на спонтаноста на природата и универзумо, седми го нарекуват вонземјански глас, осми го негират, девети го поистоветуват со морал, десетите не знам как го нарекуват. Не е битна етикетата у целата прикаска... Битно е, оти го има у нас, и оти со илјадници години не тера да размислуваме и да проучуваме шо сме...
Ако ти имаш душа тогаш кој си ти се поставува прашањето. Ако е парче од Бог тогаш кој си ти што го поседуваш Бог?
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 00:32 ---
Малку е невкусно што те потпрашувам ама да не се отиде у погрешна насока.

Kajgana Shop

На врв Bottom