Дали треба превозот до училиштата да е бесплатен?

Дали треба превозот да биде бесплатен

• Да секако

Гласови: 40 87,0%
  • Не, никако

Гласови: 4 8,7%
  • Сеедно ми е

Гласови: 2 4,3%

• Вкупно гласачи
    46
Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Aha a koj ke plaka za toj prevoz? Drzavata. Od kaj tie pari? Od danoci. Koj gi plaka danocite? Jas, ti, onoj sto e 3 metri od uciliste i onoj sto e 3 km od uciliste. Znaci ti da mi plakas na mene besplaten prevoz do uciliste? Zasto? Zatoa sto jas sosema slucajno se naodjam na pogolemo rastojanie do ucilisteto od tebe.

------

"1. Бесплатен превоз не те следува ако живееш на растојание од 3-4 км од училиштето."

Pa vo Veles, Stip, Kavadarci i slicno nikoj nema da dobie besplaten prevoz.

A toa sto vladata obezbedila besplaten prevoz na onie sto zapisuvaat prva godina, na taa tema zalete se. Vie edno zlo so drugo sakate da resite.
Не сваќам зошто постојано спомнуваш данок. Данокот и вака и така си го плаќаш и од нешто што имаш видено? Рекламина Владата за тоа колку било корисно средното училиште за децата и дека секој родител треба да го запише детето зошто го наебал ако не го направил тоа.

Децата од Велес, Штип и другите делови на македонија треба да добијат превоз доколку изберат струка која е надвор од нивниот град или пак се наоѓа на неколку километри од нивниот дом. Нормално дека ако живееш на 200 м од школо нема да добиеш превоз.
Инаку, за тие што запишуваат 1 година следува и сместување во интернати во скопје кои се на трошок на Владата.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Луѓе не е единственото решение во давање пари на децата! Може едноставно некои посебни картички кои ќе може да се употребат само за до школо и назат и толку. Нема пари нема ништо, само едно ливче со име, некоја шифра и слика и ГОТОВО.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Najverojatno ne mozeme da se razbereme so niv, pa edinstveno resenie ke e nekoj den pred pocetokot na nastavata da se organizirame nekako na strajk. Pozdrav
Edit: Ke ni treba sto pogolema masovnost, ama neznam dali bi mozele da bideme sto pomasovni. Pozdrav

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Би требало да се воведе бесплатен превоз за средношколците кога веќе е задолжителен овој степен на образование, бидејќи најчестите проблеми поради кои родителите до сега не ги пуштале своите деца да го продолжат образованието се финансиските.
Кога би се направило тоа, ќе важи подеднакво за сите без разлика за кој град станува збор. Единствено ќе се има во предвид оддалеченоста на училиштето.

Билетот кој важи во Скопје за градските автобуси е со цена од околу 1000/1100 денари и мораат да го користат ученици кои живеат на 10/15/20 километри оддалеченост. За родител кој има месечни примања од 5000 денари да речеме тоа се 20% од финансиите само за превоз. Каде се книгите, исхраната и уште стотици други потреби кои се задолжителни?! Тие немаат избор и мораат да го платат тој билет, да пешачат толкава дестинација не е возможно.
Не можеш да го споредуваш Скопје со град во кој се потребни 15 минути пешачење за да се стигне до училиштето од најдалечната точка.

Средствата кои тебе, мене и на уште стотици други можат да ни ги обезбедат родителите кои имаат солидни или просечни месечни приходи ги споредуваш со семејства кои да речеме примаат социјална помош, во кои е вработен само еден член од семејството?
Живееш на пет метри од школо, верувам дека не би ти било проблем кога би требало да платиш месечен билет и си засегнат зошто државата не помага подеднакво на сите.
Спореди го својот живот со некој кој едвај преживува секој месец, а е обврзан со закон да посетува средно училиште. Чија потреба за помош е поголема?
Сложувам со тебе. Прочитај ми го погорниот пост ќе видиш дека се сложуваме за се.
П.С. не живеам на пет метри до школо, само дадаов пример:smir:
Ah toj danok. Abe danokot nema vrska so toa. Ova e povrzano so reklamite na vladata, a predlogot sto go dade ne e dobar. Sega pak ke izleze drug problem, a problemot e vo toa sto ke se skarat zosto tebe pari, a mene ne. Koga veke vladata izglasa da ima besplaten prevoz, za 1 a dogodina ke ima i 1 i 2, i posle 4 godini ke ima za site srednoskolci. Od ovde se zaklucuva deka vladata ima pari za prevoz. Epa sega zosto nas da ne ne sleduva prevoz, a ovie od 1 da gi sleduva.
На загрозените да, на другите не. Што да кажам повеќе.
И да, на загрозените од 2,3 и 4-та треба да им следува бесплатен превоз под услов тие сега во втора, да сакаат, а да неможат да прекинат со школувањето, поради законот.
А, ако не ти е јасно зошто, тебе пари, а зошто мене не, пробај да ги сфатиш поимите социјална заштита и социјална помош.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Najverojatno ne mozeme da se razbereme so niv, pa edinstveno resenie ke e nekoj den pred pocetokot na nastavata da se organizirame nekako na strajk. Pozdrav
Edit: Ke ni treba sto pogolema masovnost, ama neznam dali bi mozele da bideme sto pomasovni. Pozdrav
Темава е поставена на следниве форуми: kajgana, idividi, vmacedonia online, milenko nedelkovski, ajvar, marifet, taratur, me_chitash, mymacedonia, mkdinfo, vodenica, zazabava и на две hi5 групи: Rade Jovcevski Korcagin и Nikola Karev

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
Aha a koj ke plaka za toj prevoz? Drzavata. Od kaj tie pari? Od danoci. Koj gi plaka danocite? Jas, ti, onoj sto e 3 metri od uciliste i onoj sto e 3 km od uciliste. Znaci ti da mi plakas na mene besplaten prevoz do uciliste? Zasto? Zatoa sto jas sosema slucajno se naodjam na pogolemo rastojanie do ucilisteto od tebe.
Pa vo Veles, Stip, Kavadarci i slicno nikoj nema da dobie besplaten prevoz.
Данокот е задолжителен и не е само во образованието. Не ти е воопшто на место оваа забелешка дека поради тоа што ти плаќаш данок, некој друг ќе има бесплатен превоз. Го плаќаме на државата, а таа одлучува на кој начин и зошто ќе ги искористи средствата од буџетот.

И ќе имаш бесплатен превоз баш затоа што сосема случајно живееш на да речеме 20 км од училиштето. Истата случајност како и кај оние од Штип или Велес кои пеш стигнуваат за 10 минути.
Патем и да не заборавиме, во градовите освен Скопје, постојат и села кои се прилично доста оддалечени од центарот.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Темава е поставена на следниве форуми: kajgana, idividi, vmacedonia online, milenko nedelkovski, ajvar, marifet, taratur, me_chitash, mymacedonia, mkdinfo, vodenica, zazabava и на две hi5 групи: Rade Jovcevski Korcagin и Nikola Karev
Epa super stom si ja postavil temava na tolku forumi. Samo rabotata e da ima masovnost od 200-300 ucenici vo sekoj grad, a ne vo cela Makedonija da ima samo 200-300. Pozdrav i da se nadevame deka ke uspee ova.

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
Сложувам со тебе. Прочитај ми го погорниот пост ќе видиш дека се сложуваме за се.
Прво знај дека ја поддржувам идејата на владата за задолжително средно. Ја разбирам ситуцијата на луѓето кои немаат средства. Затоа тој проблем ја би го решил со давање пари (во вид на нешто како детски додаток или стипендија или кредит) на тие луѓе да си ги подмират трошоците кога веќе им е ОБВРСКА да си ги школуваат децата. Пак, во никој случај не треба владата да организира превоз. Тоа е работа на приватниот сектор.
Второ. Сега да речеме имаш двајца идни средношколци, Петко и Станко. И двајцата се со ист социјален статус, потекнуваат од фамилии од средната класа што имаат средства да платат за превозот на нивното дете до училиште, НООО, едниот добива привилегија, а другиот не. И зошто? Зошто на тој што е блиску не му треба. Па и на тој што е далеку не му треба, тој може да си дозволи. Сите сме даночни обврзници, сите си плаќаме данок, нели? Тогаш зошто некој да добива бесплатен превоз, а некој да не добива (тој што живее блиску до школото)? И тоа, еј, можам да разберам помагање на најзагрозените слоеви во општеството, ама со ова се дава привилегија на луѓе на кои не треба да има се дава, на луѓе на кои не им е неопходна.
Така, заклучок: Треба да се помага на загрозените зошто веќе им е наметната таа обврска. Да не беше, немаш пари - немаш школо бе брат (освен за најдобрите ученици кои секогаш треба да бидат поддржувани од системот). И не на сите исто да се помага, туку на кој колку му треба.

п.с. Нео, не сум ДПМНЕ, за твоја информација.
Внимателно и по трето читање на постот констатирав дека да, од една страна ти се сложуваш со тоа да имаат бесплатен превоз оние на кои им е потребна, а од друга препознавам доза на љубомора зошто ти кој живееш близу нема да добиеш средства,а ги добива некој друг кој има исто финансии колку тебе, а е доволно оддалечен од училиштето.

Не мора да значи дека ова кај тебе конкретно се јавува, ти всушност прогнозираш дека така ќе се случува.
Законот си е закон, и ќе важи подеднакво за сите без разлика дали одлучувачки ќе бидат километрите или финансиската состојба на семејството.

Не сум средношколец, го изнесов само своето мислење и се обидов да објаснам зошто е тоа такво, а вие договорете се и предложете реално решение.
Имајте во предвид дека сте во годините кога се` сфаќате како можност да ги искажете своите поседувања и можности, со што последиците за оние пониските од вас би можеле да бидат психички трауматични и тешки за доживување.

Се надевам разбравте што сакам со последново да кажам.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Во Унгарија за сите (домашни и странци) што учат на државни образовни институции, автоматски следуваа Diákigazolvány - вид ученичка легитимација со кои цената на сите видови јавен градски превоз (освен такси)ја преполовуваат, а за железниците во рамките на државата попустот е 65%. И скоро секаде се добиваат различни мали и големи попусти(кино, театар, музеји, галерии, книжарници итн.)само затоа што учиш во државна институција.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Внимателно и по трето читање на постот констатирав дека да, од една страна ти се сложуваш со тоа да имаат бесплатен превоз оние на кои им е потребна, а од друга препознавам доза на љубомора зошто ти кој живееш близу нема да добиеш средства,а ги добива некој друг кој има исто финансии колку тебе, а е доволно оддалечен од училиштето.

Не мора да значи дека ова кај тебе конкретно се јавува, ти всушност прогнозираш дека така ќе се случува.
Законот си е закон, и ќе важи подеднакво за сите без разлика дали одлучувачки ќе бидат километрите или финансиската состојба на семејството.

Не сум средношколец, го изнесов само своето мислење и се обидов да објаснам зошто е тоа такво, а вие договорете се и предложете реално решение.
Имајте во предвид дека сте во годините кога се` сфаќате како можност да ги искажете своите поседувања и можности, со што последиците за оние пониските од вас би можеле да бидат психички трауматични и тешки за доживување.

Се надевам разбравте што сакам со последново да кажам.
Прво. Напишав еднаш дека не живеам блиску до школо. Тоа беше само пример.
Второ. Имам 20 години. Што ти кажува тоа? Втора година на факултет сум. Што значи, јас, лично, не добивам ништо од ова мало несогласување (Немам помали браќа или сестри). Што значи немам причина да бидам љубоморен.
Сега кога немам лични интереси кои треба да ги бранам, не сум љубоморен и можам да бидам објективен и да дадам мислење како работите треба да бидат. И тоа го и направив предходно.
Понатаму тоа што ти го нарекуваш љубомора (дури и да е тоа) во главата на секој граѓанин не е ништо друго туку барање за праведен третман. Така да, да не навлагаме повеќе во разглабање семантика. Верувам се разбравме за што се работи. Праведен третман човекот (ќе) бара ако види дека некој добива привилегија, а тој не. Самиот концепт на социјална помош кажува се, некој добива леб без да работи - на грб на општеството. Сега немој да ме сфатиш погрешно, јас ја поддржувам идејата на социјална заштита на граѓаните. Од една страна зошто тоа е човечно, а од друга страна зошто е помалото од две зла (ако не им се дава социјална помош на луѓето, тие ќе гладуваат и на крај ќе почнат да крадат и да прават штета). Само сакам да ти ја доловам суштината на секој мој пост на оваа тема, а тоа е дека привилегиите се распределени неправилно. Треба да му се даде на тој што му е неопходно, зошто ако не му се даде тој не ќе биде во состојба да си ја исполни законската обврска. А вака им се дава бесплатен превоз на луѓе кои можат да си дозволат свој превоз. И плус можеби побогатите несакаат нивното дете да се вози со школски автобус, може сакаат приватен шофер да но носи и да го зема. Тој нема да ја користи оваа повластица што е автоматско фрлање пари.
На крај краева, заклучок е дека воведувањето на бесплатен превоз е погрешна, неекономична и донекаде неправедна мерка.
А што ти значеше ова на крај и до кого беше упатено, појма неам.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Данокот е задолжителен и не е само во образованието. Не ти е воопшто на место оваа забелешка дека поради тоа што ти плаќаш данок, некој друг ќе има бесплатен превоз. Го плаќаме на државата, а таа одлучува на кој начин и зошто ќе ги искористи средствата од буџетот.

И ќе имаш бесплатен превоз баш затоа што сосема случајно живееш на да речеме 20 км од училиштето. Истата случајност како и кај оние од Штип или Велес кои пеш стигнуваат за 10 минути.
Патем и да не заборавиме, во градовите освен Скопје, постојат и села кои се прилично доста оддалечени од центарот.
Kako prvo, drzavata sme site nie. Drzavata ne e vladata, drzavata ne e parlamentot, drzavata e narodot. Jas ne plakam na drzavata nisto. Jas plakam vo zaednicki fond koj e namenet za zaednicka infrastruktura, zdravstvo, obrazovanie i slicno.

I jas ne treba da dobivam pari za prevoz dokolku slucajno ke se najdam na 20km od uciliste, tuku ako pokazam zelba da ucam i da gi iskoristam tie sredstva nameneti za transport. A toa drag prijatele se vika stipendija, i takvo nesto postoi recisi sekade. Znaci site nie ke investirame vo student ili ucenik za toj da moze da pridonese za drzavata (za site nas).

I pak ke povtoram, mozebi sum dosaden ama: ne e fer, logicno, korektno i slicno skopjani da zemaat takva pomos na baza na toa sto tie sosema slucajno se naodjaat vo skopje. Ima sekakvi ucenici koi odat vo uciliste samo zatoa sto moraat, i za takvi ne treba da se dade vakva pomos i privilegija. Za tie od selata, vo red e, se soglasuvam...

Na kratko receno: gluposti...moe mislenje, se razbira.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Во Унгарија за сите (домашни и странци) што учат на државни образовни институции, автоматски следуваа Diákigazolvány - вид ученичка легитимација со кои цената на сите видови јавен градски превоз (освен такси)ја преполовуваат, а за железниците во рамките на државата попустот е 65%. И скоро секаде се добиваат различни мали и големи попусти(кино, театар, музеји, галерии, книжарници итн.)само затоа што учиш во државна институција.
Aha, znaci site sto ucat vo drzavni institucii, a ne samo srednoskolci. Epa zasto nekoj kako srednoskolec da zema pari za prevoz, a sestra mi na primer, kako ucenicka vo osnovno uciliste, da nema takva opcija. Ili zasto jas kako student da sum isklucen od toj plan. Znaci nie imame pari na baza na toa sto ne sme srednoskolci i mozeme da si dozvolime da patuvame sekoj den.

Ve molam, smesno izgleda ova spored mene, a toa sto vladata donela takva odluka izgleda uste posmesno i neprofesionalno. BTW, ne sum partiski opredelen, da vi kazam uste sega da ne pocnete da me napadjate na taa tema.

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
И плус можеби побогатите несакаат нивното дете да се вози со школски автобус, може сакаат приватен шофер да но носи и да го зема. Тој нема да ја користи оваа повластица што е автоматско фрлање пари.
На крај краева, заклучок е дека воведувањето на бесплатен превоз е погрешна, неекономична и донекаде неправедна мерка.
А што ти значеше ова на крај и до кого беше упатено, појма неам.
Се цитирав сама за поубаво да ти доловам што тоа на крај ми значеше, кое се однесува во глобала на сите средношколци, потенцијални корисници на бесплатен превоз.

Знаеме каков е тој адолесцентски период со сите негови карактеристики. Твојот наведен татин син кој има финансии и се вози со скапото количе до школо, ќе биде првиот кој ќе го понижува и омаловажува оној кој го користи бесплатниот превоз. Мислиш ќе помисли како би му било да ги нема парите на мама и тато и да се стави на местото на вториов? Нееднаквост ќе владее.

Kako prvo, drzavata sme site nie. Drzavata ne e vladata, drzavata ne e parlamentot, drzavata e narodot. Jas ne plakam na drzavata nisto. Jas plakam vo zaednicki fond koj e namenet za zaednicka infrastruktura, zdravstvo, obrazovanie i slicno.

I jas ne treba da dobivam pari za prevoz dokolku slucajno ke se najdam na 20km od uciliste, tuku ako pokazam zelba da ucam i da gi iskoristam tie sredstva nameneti za transport. A toa drag prijatele se vika stipendija, i takvo nesto postoi recisi sekade. Znaci site nie ke investirame vo student ili ucenik za toj da moze da pridonese za drzavata (za site nas).

I pak ke povtoram, mozebi sum dosaden ama: ne e fer, logicno, korektno i slicno skopjani da zemaat takva pomos na baza na toa sto tie sosema slucajno se naodjaat vo skopje. Ima sekakvi ucenici koi odat vo uciliste samo zatoa sto moraat, i za takvi ne treba da se dade vakva pomos i privilegija. Za tie od selata, vo red e, se soglasuvam...
Na kratko receno: gluposti...moe mislenje, se razbira.
Прво да разјасниме, женско сум пријателе.

Второ замисли си прва ситуација живееш на 20 километри од училиштето, не сакаш да учиш, немаш финансии и втора исто така живееш на толкава оддалеченост, сакаш да учиш, немаш финансии. Гледаш некоја разлика знаејќи дека станува збор за закон за задолжително посетување на настава без оглед на нечија желба?

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Се цитирав сама за поубаво да ти доловам што тоа на крај ми значеше, кое се однесува во глобала на сите средношколци, потенцијални корисници на бесплатен превоз.

Знаеме каков е тој адолесцентски период со сите негови карактеристики. Твојот наведен татин син кој има финансии и се вози со скапото количе до школо, ќе биде првиот кој ќе го понижува и омаловажува оној кој го користи бесплатниот превоз. Мислиш ќе помисли како би му било да ги нема парите на мама и тато и да се стави на местото на вториов? Нееднаквост ќе владее.

Прво да разјасниме, женско сум пријателе.

Второ замисли си прва ситуација живееш на 20 километри од училиштето, не сакаш да учиш, немаш финансии и втора исто така живееш на толкава оддалеченост, сакаш да учиш, немаш финансии. Гледаш некоја разлика знаејќи дека станува збор за закон за задолжително посетување на настава без оглед на нечија желба?
Pa rece deka si "srednoskolec" pa pretpostaviv deka si masko. Se izvinuvam.

A za vtoroto...samo srednoto obrazovanie e zadolzitelno?

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Еххх, сеа, Кристи, па тоа е незибежно. Да тие потсетам дека живееме во капиталистичко (класно) општество, во кое, нормално има класно раслојување. Богатиот ќе искористи се што ми е на располагање како статусен симбол (предмет кој ќе го прави него да се чувствува над другите и/или ќе ги прави другите да се чувствуваат под него). Тоа не мора да биде приватниот шофер. Може да биде се. Мобилниот, саатот, скапата облека, па после неговото друштво, кои се, најкул и најпопуларни, неговата девојка која секако е суперсекси и неизбежно меѓу најпопуларните (ако не и најпопуларната, меѓу женките), во една затворена средина, пр.школо.
Тое си е природна појава и нема да се искорени со никаква законска мерка.

Kajgana Shop

На врв Bottom