Дали треба превозот до училиштата да е бесплатен?

Дали треба превозот да биде бесплатен

• Да секако

Гласови: 40 87,0%
  • Не, никако

Гласови: 4 8,7%
  • Сеедно ми е

Гласови: 2 4,3%

• Вкупно гласачи
    46
Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Луѓе во моментов во Македонија функционираат две унии и тоа Унија на Средношколци на Македонија и Средношколска Унија на Македонија кои се командувани од 2те најголеми политички партии ви Македонија (ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ). Според мене оние кои се во унијата контролирана од владеачката ВМРО-ДПМНЕ нема да превземат никаква иницијатива. Затоа треба да се открие која унија од кого е командана и да се издејствува врз онаа СДСМовската. Тоа е мојот предлог засега :)

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Луѓе во моментов во Македонија функционираат две унии и тоа Унија на Средношколци на Македонија и Средношколска Унија на Македонија кои се командувани од 2те најголеми политички партии ви Македонија (ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ). Според мене оние кои се во унијата контролирана од владеачката ВМРО-ДПМНЕ нема да превземат никаква иницијатива. Затоа треба да се открие која унија од кого е командана и да се издејствува врз онаа СДСМовската. Тоа е мојот предлог засега :)
Da, da. Dve unii se. Nie treba da pratime i na dvete, a ke ni pomogne SDSM-ovskata. Pozdrav

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Унијата треба само да достави молба за средба со министерот за образование, а доколку тој ја одбие, треба да организираат протест

Мислам дека не би било пожелно за почеток да се направи блокада на наставата на 1 септември. Најпрвим треба да се излезе на протест на пример на 29 - 31 август, е тогаш доколку не не сослушаат треба блокада на наставата. И вака и онака ќе треба да ги обработуваме тие денови :smir:

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Унијата треба само да достави молба за средба со министерот за образование, а доколку тој ја одбие, треба да организираат протест

Мислам дека не би било пожелно за почеток да се направи блокада на наставата на 1 септември. Најпрвим треба да се излезе на протест на пример на 29 - 31 август, е тогаш доколку не не сослушаат треба блокада на наставата. И вака и онака ќе треба да ги обработуваме тие денови :smir:
Ova e edna idea. Sega treba da ja izvestime unijata posto ne veruvam deka unijata ke intervenira bez da i kazeme. Pozdrav

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Cekajte be ludje, sto zboruvate vie, kakvi strajkovi kakov besplaten prevoz. Pretpostavuvam deka poveketo, ako ne i site, sto baraat besplaten prevoz se od Skopje. Ako na vas vi se obezbedi besplaten prevoz, treba da im se dade i na onie od drugite gradovi. Epa zamislete nekoj od Kicevo, Valandovo, Probistip i sl. da ima besplaten prevoz do uciliste...Pa peski pobrzo ke stigne otkolku da ceka nekoj da go sobere so avtobus. A vo skopje imate gradski avtobusi koi vozat od eden do drug kraj pa ne ste tolku hendikepirani da morate da odite so taksi do skolo. Barajte besplatni ucebnici, obezbedeni lektiri, rabotni tetratki i slicno a ne vakvi raboti.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Не ми се допаѓа оваа идеја. И гласав против. Зашто тој превоз ќе го плаќа државата од буџетски пари. Кога ќе видиш ја ако живеам на пет метра и тој што живее на десет километри од школо ќе добиваме исто бесплатен превоз до школо, а мене не ни ми треба. Зашто со моите даночни пари да се плаќа неговиот превоз? Државата не треба да се меша во работи кои не се нејзина работа. Тоа истото можат да си го организираат самите родители со СВОИ средства. Со државните пари треба да се располага на начин на кој им помага на сите граѓани, а не на начин на кои едни добиваат повеќе, а други помалку. И ако не скопчавте досега фаворизирам либерализам, а некогаш дури и анархо-капитализам, а оваа идеја ми звучи многу социјалистички. Откачете ги тие идеи бе.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Cekajte be ludje, sto zboruvate vie, kakvi strajkovi kakov besplaten prevoz. Pretpostavuvam deka poveketo, ako ne i site, sto baraat besplaten prevoz se od Skopje. Ako na vas vi se obezbedi besplaten prevoz, treba da im se dade i na onie od drugite gradovi. Epa zamislete nekoj od Kicevo, Valandovo, Probistip i sl. da ima besplaten prevoz do uciliste...Pa peski pobrzo ke stigne otkolku da ceka nekoj da go sobere so avtobus. A vo skopje imate gradski avtobusi koi vozat od eden do drug kraj pa ne ste tolku hendikepirani da morate da odite so taksi do skolo. Barajte besplatni ucebnici, obezbedeni lektiri, rabotni tetratki i slicno a ne vakvi raboti.
Очигледно не си разбрал најдобро што ние бараме. Ние бараме да ни биде обезбеден бесплатен превоз како што Владата и Град Скопје ќе им обезбеди на тие што запишуваат 1 година. Многу родители немаат пари леб да купат за да јадат, а треба да му дадат пари на детето за автобус за да може да отиде до школо, зошто ако не го пушти да оди ќе си упрчи на суд преку 1000 евра. А за тоа болдираното нема да ти реплицирам ништо зошто останав без зборови :smir:

Не ми се допаѓа оваа идеја. И гласав против. Зашто тој превоз ќе го плаќа државата од буџетски пари. Кога ќе видиш ја ако живеам на пет метра и тој што живее на десет километри од школо ќе добиваме исто бесплатен превоз до школо, а мене не ни ми треба. Зашто со моите даночни пари да се плаќа неговиот превоз? Државата не треба да се меша во работи кои не се нејзина работа. Тоа истото можат да си го организираат самите родители со СВОИ средства. Со државните пари треба да се располага на начин на кој им помага на сите граѓани, а не на начин на кои едни добиваат повеќе, а други помалку. И ако не скопчавте досега фаворизирам либерализам, а некогаш дури и анархо-капитализам, а оваа идеја ми звучи многу социјалистички. Откачете ги тие идеи бе.
тие даночни пари кои ги даваш денес одат за рекламирање на ТВ за тоа дека секој родител треба своето дете да го запише во средно. Нека намалат со рекламирање и ќе имаат доволно пари.
Повторно ќе кажам, како може самите родители со СВОИ средства да се организираат, кога некои не можат крај со крај да скрпат.

И уште еднаш ќе кажам, доколку се одобри бесплатен превоз за сите ученици, тоа ќе оди по истите правила како за тие што запишуваат 1 година, и тоа:
1. Бесплатен превоз не те следува ако живееш на растојание од 3-4 км од училиштето
2. Бесплатен превоз не те следува доколку избереше стручно школо кое е далеку од твојот дом, а истата струка ја имаш и во непосредна близина.

Идејата на Владата не беше социјалистичка кога го направи задолжително средното, туку проевропска, демократска и незнам уште каква. Па и нашата идеја за целосно бесплатно школство не е социјалистичка. Битете ми поздравени :smir:

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Pa toj sto e blizu skoloto nema da dobie besplaten prevoz. I ako si DPMNE ne ja brani vladata tolku. Ima i drugi sto se DPMNE, pa ne ja branat vladata bidejki ovaa odluka e pogresna. Ili za site besplaten prevoz ili za nikoj. Pozdrav

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Очигледно не си разбрал најдобро што ние бараме. Ние бараме да ни биде обезбеден бесплатен превоз како што Владата и Град Скопје ќе им обезбеди на тие што запишуваат 1 година. Многу родители немаат пари леб да купат за да јадат, а треба да му дадат пари на детето за автобус за да може да отиде до школо, зошто ако не го пушти да оди ќе си упрчи на суд преку 1000 евра. А за тоа болдираното нема да ти реплицирам ништо зошто останав без зборови :smir:

тие даночни пари кои ги даваш денес одат за рекламирање на ТВ за тоа дека секој родител треба своето дете да го запише во средно. Нека намалат со рекламирање и ќе имаат доволно пари.
Повторно ќе кажам, како може самите родители со СВОИ средства да се организираат, кога некои не можат крај со крај да скрпат.

И уште еднаш ќе кажам, доколку се одобри бесплатен превоз за сите ученици, тоа ќе оди по истите правила како за тие што запишуваат 1 година, и тоа:
1. Бесплатен превоз не те следува ако живееш на растојание од 3-4 км од училиштето
2. Бесплатен превоз не те следува доколку избереше стручно школо кое е далеку од твојот дом, а истата струка ја имаш и во непосредна близина.

Идејата на Владата не беше социјалистичка кога го направи задолжително средното, туку проевропска, демократска и незнам уште каква. Па и нашата идеја за целосно бесплатно школство не е социјалистичка. Битете ми поздравени :smir:
Aha a koj ke plaka za toj prevoz? Drzavata. Od kaj tie pari? Od danoci. Koj gi plaka danocite? Jas, ti, onoj sto e 3 metri od uciliste i onoj sto e 3 km od uciliste. Znaci ti da mi plakas na mene besplaten prevoz do uciliste? Zasto? Zatoa sto jas sosema slucajno se naodjam na pogolemo rastojanie do ucilisteto od tebe.

------

"1. Бесплатен превоз не те следува ако живееш на растојание од 3-4 км од училиштето."

Pa vo Veles, Stip, Kavadarci i slicno nikoj nema da dobie besplaten prevoz.

A toa sto vladata obezbedila besplaten prevoz na onie sto zapisuvaat prva godina, na taa tema zalete se. Vie edno zlo so drugo sakate da resite.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85

Прво знај дека ја поддржувам идејата на владата за задолжително средно. Ја разбирам ситуцијата на луѓето кои немаат средства. Затоа тој проблем ја би го решил со давање пари (во вид на нешто како детски додаток или стипендија или кредит) на тие луѓе да си ги подмират трошоците кога веќе им е ОБВРСКА да си ги школуваат децата. Пак, во никој случај не треба владата да организира превоз. Тоа е работа на приватниот сектор.
Второ. Сега да речеме имаш двајца идни средношколци, Петко и Станко. И двајцата се со ист социјален статус, потекнуваат од фамилии од средната класа што имаат средства да платат за превозот на нивното дете до училиште, НООО, едниот добива привилегија, а другиот не. И зошто? Зошто на тој што е блиску не му треба. Па и на тој што е далеку не му треба, тој може да си дозволи. Сите сме даночни обврзници, сите си плаќаме данок, нели? Тогаш зошто некој да добива бесплатен превоз, а некој да не добива (тој што живее блиску до школото)? И тоа, еј, можам да разберам помагање на најзагрозените слоеви во општеството, ама со ова се дава привилегија на луѓе на кои не треба да има се дава, на луѓе на кои не им е неопходна.
Така, заклучок: Треба да се помага на загрозените зошто веќе им е наметната таа обврска. Да не беше, немаш пари - немаш школо бе брат (освен за најдобрите ученици кои секогаш треба да бидат поддржувани од системот). И не на сите исто да се помага, туку на кој колку му треба.

п.с. Нео, не сум ДПМНЕ, за твоја информација.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Aha a koj ke plaka za toj prevoz? Drzavata. Od kaj tie pari? Od danoci. Koj gi plaka danocite? Jas, ti, onoj sto e 3 metri od uciliste i onoj sto e 3 km od uciliste. Znaci ti da mi plakas na mene besplaten prevoz do uciliste? Zasto? Zatoa sto jas sosema slucajno se naodjam na pogolemo rastojanie do ucilisteto od tebe.

------

"1. Бесплатен превоз не те следува ако живееш на растојание од 3-4 км од училиштето."

Pa vo Veles, Stip, Kavadarci i slicno nikoj nema da dobie besplaten prevoz.

A toa sto vladata obezbedila besplaten prevoz na onie sto zapisuvaat prva godina, na taa tema zalete se. Vie edno zlo so drugo sakate da resite.
Не сваќам зошто постојано спомнуваш данок. Данокот и вака и така си го плаќаш и од нешто што имаш видено? Рекламина Владата за тоа колку било корисно средното училиште за децата и дека секој родител треба да го запише детето зошто го наебал ако не го направил тоа.

Децата од Велес, Штип и другите делови на македонија треба да добијат превоз доколку изберат струка која е надвор од нивниот град или пак се наоѓа на неколку километри од нивниот дом. Нормално дека ако живееш на 200 м од школо нема да добиеш превоз.
Инаку, за тие што запишуваат 1 година следува и сместување во интернати во скопје кои се на трошок на Владата.

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
Би требало да се воведе бесплатен превоз за средношколците кога веќе е задолжителен овој степен на образование, бидејќи најчестите проблеми поради кои родителите до сега не ги пуштале своите деца да го продолжат образованието се финансиските.
Кога би се направило тоа, ќе важи подеднакво за сите без разлика за кој град станува збор. Единствено ќе се има во предвид оддалеченоста на училиштето.

Билетот кој важи во Скопје за градските автобуси е со цена од околу 1000/1100 денари и мораат да го користат ученици кои живеат на 10/15/20 километри оддалеченост. За родител кој има месечни примања од 5000 денари да речеме тоа се 20% од финансиите само за превоз. Каде се книгите, исхраната и уште стотици други потреби кои се задолжителни?! Тие немаат избор и мораат да го платат тој билет, да пешачат толкава дестинација не е возможно.
Не можеш да го споредуваш Скопје со град во кој се потребни 15 минути пешачење за да се стигне до училиштето од најдалечната точка.

Средствата кои тебе, мене и на уште стотици други можат да ни ги обезбедат родителите кои имаат солидни или просечни месечни приходи ги споредуваш со семејства кои да речеме примаат социјална помош, во кои е вработен само еден член од семејството?
Живееш на пет метри од школо, верувам дека не би ти било проблем кога би требало да платиш месечен билет и си засегнат зошто државата не помага подеднакво на сите.
Спореди го својот живот со некој кој едвај преживува секој месец, а е обврзан со закон да посетува средно училиште. Чија потреба за помош е поголема?

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Pa neka namali vladata so reklamite za Prerodba i slicni shits i ke ostanat i poveke pari otkolku sto treba za prevozot. Pozdrav i filmakedon sto bide ja izvesti li Unijata na Srednoskolcite na Makedonija.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Прво знај дека ја поддржувам идејата на владата за задолжително средно. Ја разбирам ситуцијата на луѓето кои немаат средства. Затоа тој проблем ја би го решил со давање пари (во вид на нешто како детски додаток или стипендија или кредит) на тие луѓе да си ги подмират трошоците кога веќе им е ОБВРСКА да си ги школуваат децата. Пак, во никој случај не треба владата да организира превоз. Тоа е работа на приватниот сектор.
Второ. Сега да речеме имаш двајца идни средношколци, Петко и Станко. И двајцата се со ист социјален статус, потекнуваат од фамилии од средната класа што имаат средства да платат за превозот на нивното дете до училиште, НООО, едниот добива привилегија, а другиот не. И зошто? Зошто на тој што е блиску не му треба. Па и на тој што е далеку не му треба, тој може да си дозволи. Сите сме даночни обврзници, сите си плаќаме данок, нели? Тогаш зошто некој да добива бесплатен превоз, а некој да не добива (тој што живее блиску до школото)? И тоа, еј, можам да разберам помагање на најзагрозените слоеви во општеството, ама со ова се дава привилегија на луѓе на кои не треба да има се дава, на кои не им е неоходна.
Така, заклучок: Треба да се помага на загрозените зошто веќе им е наметната таа обврска. Да не беше, немаш пари - немаш школо бе брат (освен за најдобрите ученици кои секогаш треба да бидат поддржувани од системот). И не на сите исто да се помага, туку на кој колку му треба.

п.с. Нео, не сум ДПМНЕ, за твоја информација.
Ah toj danok. Abe danokot nema vrska so toa. Ova e povrzano so reklamite na vladata, a predlogot sto go dade ne e dobar. Sega pak ke izleze drug problem, a problemot e vo toa sto ke se skarat zosto tebe pari, a mene ne. Koga veke vladata izglasa da ima besplaten prevoz, za 1 a dogodina ke ima i 1 i 2, i posle 4 godini ke ima za site srednoskolci. Od ovde se zaklucuva deka vladata ima pari za prevoz. Epa sega zosto nas da ne ne sleduva prevoz, a ovie od 1 da gi sleduva.

Kajgana Shop

На врв Bottom