Дали сте за продажба на ЕСМ?

Dali ste za prodazba na ESM?

• Вкупно гласачи
    32

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Кликнав Не, ама чисто поради други опции кои би ги имало во друга анкета, а кои фалеа во оваа. Тогаш, би кликнал ДА.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Garfield напиша:
Вистинскиот македонец живее во унитарна држава која се повеќе наликува на Јужна Африка во времето на апратхејдот, само што ние, македонците, некако, сме црнците. Кога реков, кравите, пријателе одроден, канадски, мислев на сите оние "борци за човекови права" кои тапаат полицајци, кои малтретираат чесни граѓани, а не плаќаат сметки за струја, вода и телефон, за кога тоа ќе им биде исклучено, се кренат на вооружен бунт против уставот, уставноста и државата.
Види сега вака, ако ЕСМ е во приватни раце, кај некој голем конзорциум, светски, тие нема да прашаат кој е виновен, кој не, дали има права или не. Тие носат струја, тие браат да им се плати за таа струја, ќе плаќаме сите, не само ние по градовите, особено од македонско етничко потекло, со што ќе ми се олесни мене товарот кој го поенсувам долги години плаќајќи за себе и за други.
Ме разбра или да го замолам Офчар или некој друг да ти нацрта и изработи во фотошоп?

Ajde jas ke povlecham noga i ke prestanam so ova sarkastichno nadmudruvanje i ke se vratam na temata. Samo sakam da ti kazham ushte toa da se oslobodish od tie predrasudi za "vistinski" i "odnarodeni" Makedonci i slichni kategoriziranja, pred se zatoa shto si vo upravata na forumov i zatoa shto toa veke nalikuva na kafanski muabet.

Ti kako admin treba malku poveke da se informirash za temive, vo ovoj sluchaj so nasheto elektro, daj vidi malku kako toa se pravi vo svetot, donesi nekoj link, daj neshto poveke info za toa kako ke se privatizira/ prodava ESM, pod koi uslovi itn. Niz takva privatizacija pominaa V, Britanija i Kalifornija, demek pravni drzhavi od nasha gledna tochka, dali znaesh shto se sluchuvashe tamu neposredno posle privatizacijata?
Nemoj da gledash lokalno, nekoi lugje ne plakjale struja pa privatizacijata ke gi opameti, i ostatokot od naselenieto nema da plakja visoki smetki. Kolku se tie neplakjachi, 2%, 5% sigurno ne poveke, i veruvaj deka neplakjanjeto ne e zaradi toa shto ESM e drzhavna svoina, problemot e na sosema druga strana.
Moe mislenje e deka vo Makedonija, kako shto sega stojat rabotite sekoe privatizirabje/rasprodazhaba na sistemi kako vodovod, elektrifikacija, zdravstvo, telekomunikacii, itn e monkey bussiness i nishto drugo. Sega sme na pat za EU chlenstvo i pritisokot za privatizacija/rasprodazhba e golem i propagandata ne ubeduva deka toa e edinstven nachin, but I dont't think so.
Razmisli vaka. Edna vlada koja nema direktna kontrola na tie vazhni sistemi nema nekakvo vlijanie i sila da ja sprovcede voljata na narodot pa imaj ti i najgolemi patrioti vo istata. Golemite biznisi ke imaat kontrola a ne vladata za koja ti ke glasash. Eve ti primer. Ukraina skokashe so toa "Portokalovata Revolucija" i shto, vo posledno vreme pak mora da se vrti kon Rusija za neprecheno snabduvanje so gas. Ama sega treba da plakjaat po Evropski ceni, pa se zakanuvaa so visoki ceni za transport na ruskiot gas kon Evropa. (golem del od gasovodot minuva niz Ukraina), Rusite pak vlechat "kec od rakav", mozhat da napravat gasovod niz severnoto more. i ednostavno Ukraina da izgubi bilo kakvo strateshko znachenje... Gas sistemot vo Rusija ne e privatiziran i toa e eden golem adut na ruskata vlada i na megjunarodno nivo. Ova go davam samo kako primer.

A shto so Makedonija koja e naselena kolku ede malku pogolem grad vo Amerika, i ushte zgora na toa glavnite resorsi privatizirani, i ti ke chekash od nekoja idna vlada da bide nezavisna vo menuvanje i donesuvanje na zakoni za rabotni odnosi, penzisko osiguruvanje, zdravstveno osiguruvanje, i razni drugi socijalni programi za ublazhuvanje na mozhniot shok shto mozhe da se dozhivee kaj pogolem del od naselenieto so promenite shto predstojat. Sopstvenicite na tie sistemi ke rabotat za profit i ke rabotat se dodeka ima profit....

Aj dosta beshe, se zamoriv, i da ne vi zdodevam..

Pozdrav

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мистичен напиша:
Кликнав Не, ама чисто поради други опции кои би ги имало во друга анкета, а кои фалеа во оваа. Тогаш, би кликнал ДА.

E sega vo druga anketa moze da ima i detali okulu toa koj ke bide strazar na portirnica vo nekoja podruznica na ESM,mislam deka ovde bea dovolno opcii.
Vprocem i postavuvanjeto na anketa na ovoj forum dozvoluva samo 4 opcii na start.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
E aj Pina kazi mi vo zapadniot del od Makedonija kolku nasite,,ramkovni braka,,plakaat davacki?Skoro 0% i nikoj ne im sece struja voda telefon i sl.Nie od jugoistokot za edna smetka od 1000 den se raspravame po sudovi,so sudski izvrsiteli i gi plakjame i tie trosoci.Jas imav takvo iskustvo za zaboravena smetka od 2004.Povtoruvam:zaboravena.Za onoj del za resursite si vo pravo,no Makedonija ne e obvrzana da go privatizira ESM kako uslov za vlez vo EU.I Garfild e vo pravo za makedoncite od dijasporata deka oni u stvari pojma nemaat kako ziveeme nie tuka.Bi dodal samo deka nim im e lesno da solat pamet koga ne im e na glavata sekojdnevniot pekol niz koj pominuva sekoj prosecen makedonec.Sepak dalecinata go pravi svoeto,neli?Vo sekoj slucaj,ne e potrebno privatiziranje na ESM.Potrebno e samo vo glavite na nekoi moroni koi gledaat samo na svojata provizija i nisto podaleku od nea.a treba da se zamislat ako navistina go sakaat ovoj narod i Makedonija.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Јас не сум за продажба туку за целосна реструктурација и за отстранување на непотизмот. Нека ЕСМ го работат принципиелни луѓе и нека исклучуваат струја на секој што не си платил. Брат за брат - сирење за пари :wink:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Пина, и ти си прав, ама не е тоа за кај нас, повеќе би се сложил (бидејќи е така и сега) некоја голема компанија да контролира ресури и стратешки индустрии и компании отколку некоја килавендра која е партиски назначена.
Инаку, мене за 400 денари, заборавен долг, сака да ми ја скинат струјата во времето веднаш по конфликтот, а знам колкумија со години немаа платено.
Но, не е тоа темата.
Кај Украина е друг проблемот. Они мораат во следниве години (20) да покажат одвојување, големо одвојување од мајка Русија за да бидат изземени од European neighborhood countries бидејќи имаат аспирации да бидат членка на ЕУ.
Инаку, се приватизираат главни и стратешки ресурси, особено кога си килав.
Исто е точно дека не мора на пат кон ЕУ да се приватизира ЕСМ, ама подобро некој кој ќе знае како да го раководи, отколку Војовци, Ламбевци и други офци од СеДеСе или кој ти ја веќе таму се мести.
Кога веќе го дадовме газот под кирија, ефтино, барем нека го стават до крај.

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
Pina напиша:
Nemoj da gledash lokalno, nekoi lugje ne plakjale struja pa privatizacijata ke gi opameti, i ostatokot od naselenieto nema da plakja visoki smetki. Kolku se tie neplakjachi, 2%, 5% sigurno ne poveke, i veruvaj deka neplakjanjeto ne e zaradi toa shto ESM e drzhavna svoina...
Како ја направи пресметката за 2-5 отсто. Не ми јасно. Бидејќи сигурно ова го немаш читано. Што сме ние? Шведска?
Ги собра сите станари од твојата зграда и ги праша кој ги платил сметките, а кој не. И доби 2% и тури уште 3 за резерва.
Да беше толкава наплатата на ЕСМ за продажба на ЕСМ ќе беше 90 од населението. Дека немаше да знаат што фирма е ЕСМ.
Пред да се внесеш со бројќи во дискусија, посебно во ваква интернет дискусија топло ти препорачувам да погуглаш.
Да не го тупам:„Просечниот процент на наплата лани изнесуваше 70,73% со пренесени салда од минатите години, а вкупните загуби беа 1.306 милиони киловат часови што во однос на вкупно преземената електрична енергија претставува 16,2%“
Во секој извештај за наплата и загуби на ЕСМ стои стафка Разно. Која може да биде и до 5% од вкупната потрошена енергија. Најголемиот дел од тоа Разно е кражба на електрична енергија односно диво вклучени потрошувачи.
Не велам дека ЕСМ нема сила да се сноси со проблемите и таков каков што е-државен. Ама да бидеме реални. Секогаш ќе си претставува место каде што ќе се вработуваат 5000 луѓе пред избори. Наместо еден и натаму ќе имаш 20 паркови работници, а пак, и натаму ќе имаш само еден квалитетен инжинер.

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
малку не е на темата ова али интересно е. целата вест овде

Време напиша:
Ако власта го продаде „Електростопанство“, ќе се доведат во прашање интересите на потрошувачите, ќе биде зголемена цената на струјата, а ќе има и отпуштања на вработени од претпријатието. Вака сегашната вицепремиерка Радмила Шеќеринска пред три и пол години како опозициска пратеничка во Собранието јавно ја критикуваше намерата на тогашната влада на Љубчо Георгиевски да се приватизира најголемата државна компанија.
Време напиша:
Јани Макрадули, координатор на пратеничката група на СДСМ, тврдеше дека нема шанси за година и пол да се направи квалитетна приватизација.
Време напиша:
Дел членови на СДСМ на предизборната кампања во есента 2002 година пред граѓаните велеа дека ако дојдат на власт, нема да го приватизираат ЕСМ.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Баш сеа се мислев да ја преместам целосно овде :wink: ама си ме преварил. Ете - тоа ти се вика власт без принципи и луѓе без никакви константни ставови.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Carlito Brigante напиша:
Како ја направи пресметката за 2-5 отсто. Не ми јасно. Бидејќи сигурно ова го немаш читано. Што сме ние? Шведска?
Ги собра сите станари од твојата зграда и ги праша кој ги платил сметките, а кој не. И доби 2% и тури уште 3 за резерва.
Да беше толкава наплатата на ЕСМ за продажба на ЕСМ ќе беше 90 од населението. Дека немаше да знаат што фирма е ЕСМ.
Пред да се внесеш со бројќи во дискусија, посебно во ваква интернет дискусија топло ти препорачувам да погуглаш.
Да не го тупам:„Просечниот процент на наплата лани изнесуваше 70,73% со пренесени салда од минатите години, а вкупните загуби беа 1.306 милиони киловат часови што во однос на вкупно преземената електрична енергија претставува 16,2%“
Во секој извештај за наплата и загуби на ЕСМ стои стафка Разно. Која може да биде и до 5% од вкупната потрошена енергија. Најголемиот дел од тоа Разно е кражба на електрична енергија односно диво вклучени потрошувачи.
Не велам дека ЕСМ нема сила да се сноси со проблемите и таков каков што е-државен. Ама да бидеме реални. Секогаш ќе си претставува место каде што ќе се вработуваат 5000 луѓе пред избори. Наместо еден и натаму ќе имаш 20 паркови работници, а пак, и натаму ќе имаш само еден квалитетен инжинер.
Tie 2-5% se odnesuvaa na onie spomnati "obespraveni" etnici vo Z. Makedonija shto ne plakjaat i shto gi great shtalite. Nekolku diskutanti otvorija muabet za toj vid na neplakjanje. Jas brojkite gi kazhav onaka od oko, sepak ne sum utnal za mnogu.
E dobro napravi shto gi iznese ovie brojki, bash sakav da gi znam i tie brojki kazhuvaat mnogu.
Izleguva deka ESM uspeale da naplatat samo 70%, shto znachi nekade poveke od 25% shto ne plakjaat se golemi potroshuvachi, firmi, privatni rudnici nekoj spomna nekade...

I sega nekoj kupuva sistem koj ne mozhe da si gi naplati uslugite, a normalno deka toa (30% i red drugi veshtachko stvoreni uslovi) ke dojde kako popust pri kupoprodazhbata, chitaj obezvrednuvanje na ESM, a noviot gazda odednash ke najde nachin da go reshi toj problem . Znachi nekoj golem dolzhnik ke si reche: Aha, sega ima gazda na ESM, privatno e, daj da plakjame redovno.
Vakvo obezvrednuvanje na makedonskoto stopanstvo zapochna ushte so Grchkoto embargo koe beshe strogo kontrolirano i finansirano od EU zatoa shto site zagubi shto Grcija gi imashe i se nadomestija, ama ova e drug muabet.
Nema na svetot tolku kilava vlada shto ne bi mozhela da go reshi problemot na ESM osven vo nekoi polukolonii i protektorati i sl.
Vo segashnata sostojba na El Dorado vo koja se naogja Makedonija edna javan prodazhba od vakov vid mozhe da bide samo "monkey business" i nishto drugo. Ama cehot pak ke go plakja siromashtijata.
P.S. Brigante, ako bi mozhel da dadesh i nekoe info koi se najgolemite "zabushanti" shto dolzhat na ESM. Bash bi sakal da znam.

Pozdrav...

.

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
Со парите од продажба на ЕСМ (НЕК) ке се гради пругата до нај-близкиот град од ЕУ до Македониja - Софиja, вели премиерот на РМ Владо Бучковски пред А1

премиер-прагматичар, евала

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
премиер-прагматичар, евала

Бре, мајката!

Знам дека шопите се прости, ама до толку.. со два збора да може некој да те излаже.. и тоа комуњага - пајажина ти преде, а ти го гледаш, ем знаеш дека сто пати досега те излажал, ем рипаш од радост.

Ако сакаш двата најголеми македонски градови - Скопје и Средец да има пруга меѓу нив - има само еден лек. Организирај ја бугарската мафија да го купат ЕСМ, па тогаш, кога парите ќе бидат кај нив, може и да планираш нешто.

Само внимавај на едно: без да имате Албанец кој ќе ве претставува и преку кој ќе зборите со бУЧКо, ништо не бива од бизнисот. Тој само на Албанци им верува и само со нив си има работа. За него најблизок европски град е Пешкопеја.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Ме боли дали ќе се продаде и за колку ќе се продаде.
Нека кршат глава, нека продаваат, можеби ќе поскапи струјата, ама барем нема да биде „државна“ и се според секоја логика конечно би требало да ја плаќаат и оние што досега не го правеа тоа.

Член од
27 септември 2005
Мислења
79
Поени од реакции
0
Ja sam za prodazba pa neli treba ovia izbori da bidat po zaebani i da ima poveke pari frlanje ne go svakajte ozbilno .

Kajgana Shop

На врв Bottom