Дали премолчувањето е лажење?

Член од
28 април 2008
Мислења
258
Поени од реакции
9
Молчам само ако ме замолат за тоа за доброто на некој, за некоја доверлива работа или слично но ако знам нешто и ако го негираат тоа е тогаш нема шанса да премолчам :toe:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
премолчувањето на ВИСТИНАТА е лажење...не викам дека некогаш не е оправдано или е како што американците викаат benevolent lie...но сепак...лажга си е лажга..

Член од
3 декември 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
pa ne znam tocno,ako premolcis za necie dobro e lazenje ama pa nejkes i da go povredis,poso ke mu kazes nesto samo da mu e podobro.a zavisi i sto premolcuvas,dali golema rabota ili sitnica...

К

*Каталонец*

Гостин
Во некои случаи е добро да се премолчи за некои работи (со цел да се заштити личноста т.е. за нејзино добро) , ама пак има и случаи каде едноставно не можеш да премолчиш и мора да излезе вистината на виделина :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Прво како што чинам римз спомна има премолчување во смисла не кажување на нешто и има премолчување на дадено прашање, што во основа е и одговор ако е да/не прашање.
Јас лично кога сум прашан нешто а не сакам да ја доставам информацијата ради разноразни причини (нормално тука не станува збор за комуникација помеѓу партнери за теми кои директно или индиректно влијаат на врската) јас едноставно одговарам дека неможам да кажам поради одредени причини, и евентуално ќе посочам каде да го бараат одговорот и тука нема ни л од лажење, бидејќи човекот е едноставно искрен дека не е во состојба ради разноразни причини и приоритети да ја достави дадената информација. Инаку сите во армијата со воените тајни би се лажеле помеѓу себе.
Што се однесува до премолчување односно некажување на некои работи, тоа не е исто со лажење, но може да произведе слична реакција кај засегнатата страна како и лажењето, нормално многу зависи и од темата.
Ама јас сум сигурен дека никоја нормална партнерка нема да му се налути на својот партнер ако тој не и каже дека дента видел три типки по пат кои со својата појава сексуално го возбудиле, спиењето со други партнери е сепак друга проблематика.......

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Ако е со добра намера тогаш не е лажење...:toe:

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Па незнам од една страна ми е лажење од друга па не. Али повеќе ми е дека е лежење зашто ти си одбрал да не кажеш, значи си одбрал виситината да не излезе на виделина и фактички си излажал. Според мене боље кажи си, него да се мачиш и да мислиш дали како што и како би реагирал. Ама па од друга страна, она што не го знаеш неможе да го повреди соговорникот нели?

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.283
Поени од реакции
8.462
Абе јас и лажењето не го мислам за толку трагично многу пати помага ама зависи до кои граници лажеш не мислам на некоја превара што ќе те направи побогат или слично ама малите лаги се секојдневие и се добродојдени во некои случаи! А за премолчувањето ензнам зашто би премолчил едноставно премолчувањето за мене е чувство ан немоќ!

DDvl

Иден Психијатар
Член од
13 април 2008
Мислења
166
Поени од реакции
2
Лажење си е не кажување на вистината.
Молчењето си е не кажување на ништо ...
Така да молчењето не е лажење ...туку ... ќутење...

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Лажење си е не кажување на вистината.
Молчењето си е не кажување на ништо ...
Така да молчењето не е лажење ...туку ... ќутење...
Ако немаш било каква причина да ја сокриеш вистината тогаш нема ни да ја преќутиш истата.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Премолчувањето, не е баш и некое лажење, ама е состојба во која сакаме и волкот да е сит и сите овци да се на број. :nesum:

Член од
27 април 2007
Мислења
16
Поени од реакции
0
премолчувањето не е лажење едноставно е некажување

Спирка

Чорбаџиска Кучка
Член од
1 октомври 2008
Мислења
394
Поени од реакции
14
Хм...Може да биде и тоа и тоа. На пример ако си прашан за нешто , а не го кажеш или избегнеш одговорот тогаш го сметам за лажење, но доколку не те прашаат, а ти премолчиш нешто, што можеби и треба да го кажеш - тогаш не го сметам за лажење.

Kajgana Shop

На врв Bottom