Дали постои патување низ времето?

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Дур седиш у место патуеш низ време. Парарелни димензии да али патување низ време не веруем. Значи ако идеш у минато аутоматски значи дека иднината више се десила а тоа нема смисла. Можда и тресам,Труфун е :)

I

Intex

Гостин
Дур седиш у место патуеш низ време. Парарелни димензии да али патување низ време не веруем. Значи ако идеш у минато аутоматски значи дека иднината више се десила а тоа нема смисла. Можда и тресам,Труфун е :)
Минатото било, а штом патуваме низ времето константно, тогаш значи и иднината била, т.е. ќе биде за нас, за некои било веќе. А за паралелни универзуми, хм, па и секој момент од минатото или иднината е паралелен универзум на нашиот.

S

smart ass

Гостин
Минатото било, а штом патуваме низ времето константно, тогаш значи и иднината била, т.е. ќе биде за нас, за некои било веќе. А за паралелни универзуми, хм, па и секој момент од минатото или иднината е паралелен универзум на нашиот.

Од каде заклучоков???

I

Intex

Гостин
Од каде заклучоков???
Патуваме низ времето со константна брзина. Во една филмска секунда се менуваат 24 слики, може за универзумот не е така, ама битно се движат слики (океј, не се слики, универзуми се). Може и трапам без врска, ама моето сфаќање е такво. Секој момент од минатото или иднината е паралелен универзум, т.е. бесконечен број универзуми кои го претставуваат времето.

C

Celsius

Гостин
Да доколку го земиме времето како правал линија која не се искривува во текот на својот распон кој можеме да го земеме како -бесконечност до + бесконечност.
Но тоа е доколку времето би било една права рамка по која се лизгаат сите други димензии. Колку е тоа стварно можеме само да нагаѓаме.
Инаку јас не би го согледал времето како права линија по која се лизгаат другите димензии. Твојата претстава за паралелните универзуми ми е некако неприфатлива во однос на тие сликите кои ги споменуваш. Имено ако тргнеме од "фактот" дека постојат милиони такви универзуми кои се лизгаат по оската наречена време би било логично патувањето низ времето. Бидејќи би скокале од слика до слика односно паралелен универзум.
Добар правец на размислување Кулен иако времето не го замислувам како оска на димензиите.

I

Intex

Гостин
Да доколку го земиме времето како правал линија која не се искривува во текот на својот распон кој можеме да го земеме како -бесконечност до + бесконечност.
Но тоа е доколку времето би било една права рамка по која се лизгаат сите други димензии. Колку е тоа стварно можеме само да нагаѓаме.
Инаку јас не би го согледал времето како права линија по која се лизгаат другите димензии. Твојата претстава за паралелните универзуми ми е некако неприфатлива во однос на тие сликите кои ги споменуваш. Имено ако тргнеме од "фактот" дека постојат милиони такви универзуми кои се лизгаат по оската наречена време би било логично патувањето низ времето. Бидејќи би скокале од слика до слика односно паралелен универзум.
Добар правец на размислување Кулен иако времето не го замислувам како оска на димензиите.
Е баш така, се лизгаат универзумите по оска, но тоа е само почетокот и крајо на нашето време, а постоењето на паралелни универзуми на можностите (црвена кошула, црна кошула, get my point) не е исклучено, туку може да постојат и други универзуми кои се исто составени од бесконечен број универзуми (слики).

Е

експерт

Гостин
Јас мислам дека таа теорија за бесконечно многу универзуми за секоја можност е неточна и е модификација на теoријата за суперпозиција.
Јас немам појма од математика и физика, квантни теории и слични работи и ако пишувам понатаму ќе биде излишно. Ама сакам да кажам дека навистина ми е невозможно да се докажуваат теориите со формулите и равенките ако не докажат со вистински, конкретен доказ. Тоа е исто како што докажуваа дека 0.9(9)=1, ама знаеме дека тоа не е точно, а тие докажаа дека е точно, па ај после да им веруваме на равенките.
Па затоа мислам дека други, паралелни, универзуми, не постојат. Минатото не постои и иднината не постои. А времето го замислувам како моќта која ја менува материјата.

S

smart ass

Гостин
Патуваме низ времето со константна брзина. Во една филмска секунда се менуваат 24 слики, може за универзумот не е така, ама битно се движат слики (океј, не се слики, универзуми се). Може и трапам без врска, ама моето сфаќање е такво. .
Која брзина??

Немаме константна брзина,а и на крај краеви тоа е ирелевантно имајки го предвид ширењето на универзумот(со далеку поголема брзина од таа на светлината)

Секој момент од минатото или иднината е паралелен универзум, т.е. бесконечен број универзуми кои го претставуваат времето

Не можат да се паралелни бидејќи истите не служат за да го претстават времето...

Понатаму минатото,сегашноста и иднината не можеме да ги наречеме паралелни бидејќи станува збор за одредена состојба на материјата/енергијата.(ај врати се назад до оформувањето на сончевиот систем,па оттаму се до црвениот џин,па пак врати се во сегашноста и види дали се паралелни).

Наш универзум-наши природни закони.

n-ти универзум...сосема различни закони,кои не мора да бидат исти или пак слични како нашите.

Значи кај повеќе универзуми и постоењето на времето е под знак прашалник.

Член од
29 октомври 2009
Мислења
33
Поени од реакции
1
a od kaj znaete deka nekoj do sega ne patuval vo vremeto i mozebi sea sedi pred pc i vi ostava komentar na forumov i go ceka izvlekuvanjeto na loto na koe sigurno ke dobie sedmica posto doaga od idninata i znae koj brojki ke se ppadnat cudno e nikoj ne znae nisto ni za vremeto ni za prostorot ni za razlikite megu malo i golemo eve vi edna teorija eden broj mozete da go delite neogaraniceno so brojot 2 naprier 1 deleno na 2 e 0,5 potoa 0,5 deleno na dva e 0,25 i taka natamu i toa moze da go praime postojano taka i edna edinstvena cesticka koja vo sporedba so nas e premnogu mala za naseto sonce toa izgleda uste po malo taka i covekot izglea premnogu malo vo sporedba so vselenata a mozebi i vselenata e neso malo kako gorespomennatata cestica koja e tolku mala za nas no i pokraj nejzinata mala golemina i taa moze da se deli i vremeto moze da se deli a se sto se deli moze da mogne tocno da podelime i da se vratime vo nekoja godina eve zasto i ova e vozmozno pratete sea koga nekoj covek koj nemal opsto poznavanje od matematika se obide brojot 1 da go podeli so 2 i da vidi kolku pati mzoe da go naprai toa ke izgubi mn vreme koga nekoj vo toa vreme bi mu dal kalkulator i so nego za kratko vreme ke svati deka ne moze da prestane da deli so 2 togas kalkulatorot ke mu izlgeda tolku nevozmozno a za nas kalkulatorot pretstavuva prosta naprava taka i nekoj od idninata ke mzoe da gi svati vsite polemiki okolu toa dali postoi taa naprava i dali e vozmozno da postoi toj veke ja ima videno i za nego e sosema normalno kako raboti taa masina mozebi tokmu toj ja proizvel i e prviot covek koj ja iskoristil i se vratil mozebi samo nekolku dena nazad ili mozebi se vradil nekolku veka nanazad mozebi doaga od 2010 mozebi 2110 ama vazno covestvoto se razvilo i spoznalo mn poveke raboti od sto znaeme sea i uspealo da ja bnaprav masinata koja togas bi izgledala kako sto sea izgleda kompjuterot nesto novo no sepak normalna pojava i ne tolku nevoobicaena kako sto ni izgleda na nas posto sea ne sme go postignale toj razvitok na svesta i nasite mentalni sposobnosti no kako ide vremeto sme se poblisku do toa mozebi ke se sluci vo 2012 mozda veke se slucilo masinata e proizvedena i sea jas vi pisuvam za idninata ne e bitno bitno celiot napredok se odviva postepeno taka da eden den site teoriji ili ke se pobijat ili ke se dokazat a ke se otvorat i u ste mn drugi so sekoe novo resenie mozebi sme poblisku do toa mozebi veke ima i luge koj se mn po bilsku ise mn po intelegenti od nas no bilo kako covestvoto nareduva
i eden den site ke dobieme odgovor na nekoj od nasite prasanja za sto sme sozdadeni kako sme sozdadeni i koj gi sozdal dali sme slucajno tuka dalli celata vselena e del od edna kletka na nekoe ogromno sustestvo ili pak nasa kletka e cela vselena za nekoe malo sustestvo koe zivee vo vselenata koja e del od edna kletka od nasiot organizam mozda sme samo eden eksperiment mozda sme pprvata rasa voopsto mozebi ima dvojni dimenzii da eden ist prostor i moze da se sretneme samite so sebe pri kucniuvanjeto na bilet za nekoj vremenski ili dimenziski portal kako sto sea se sretnuvame bvo avtobus mozibi covestvoto ke se obnovi od prviot covek sto ziveel na zemjata i site ke ziveat vecno mozda da staneme roboti moze da staneme duhovi ili astralno telo no kako i da e ke doznaeme koj sme sto sme i zasto postoime kolku poveke se razvivame dobivame odgovori nekogas ke dobieme odgovor na se mozebi dogovorot ke bide vo nekoe golemo unistuvanje i ke go doznaeme nekolku sekundi pred da prestaneme da postoime vo bukvalna smisla na zborot ne postois te nema ne razmisluvas ne gledas ne slusas ne si ni mrtva priroda ni ziva mozebi te snema mozebi i nie sme unistile nekoja cela vselena so toa ste sme isturile kiselnina vrz nekoj metal i vo edna cesticka od toa parce postoi edna cela vselena ili poveke vseleni mozebi uste edna kopija na ovoj svet nikoj ne moze da kaze ili moze da kaze a uste ne e vreme toa ke ve ostava mda razmislite no eden den ke dobiete odgovori

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.488
Поени од реакции
5.194
Патуваме низ времето со константна брзина. Во една филмска секунда се менуваат 24 слики, може за универзумот не е така, ама битно се движат слики (океј, не се слики, универзуми се). Може и трапам без врска, ама моето сфаќање е такво. Секој момент од минатото или иднината е паралелен универзум, т.е. бесконечен број универзуми кои го претставуваат времето.
Да, ние тука на Земјата патуваме со брзината која постои сега.
Но што се случува кога некое тело поседува огромна маса и гравитација? Таму времето како и просторот се искривува, и брзината со која би патувале таму низ времето би била сменета.

S

smart ass

Гостин
Хуман факт е дека при поголеми брзини времето тече побавно-ова е научно докажано со атомски часовник поставен во авион кој летал со огромна брзина,а и друг кој летал со помала брзина,за атомскио часовник се кориси цезиум.

Значи и тука ние си патуваме низ времето,туку работата е да нема,или барем да има минимално механичко движење,па потоа патување низ времето.

Инаку за брзината на светлината веќе е теоретски докажано дека може да се постигне-но не на погон каков што ние имаме денес.

Туку како што и самиот знаеш црните дупки сепак емитираат х рејс и гама(гама зраците поради огромната пробивност не можеа да се детектираат-тоа го стори комптон гамам реј обзерватори)....е сега согласно ова црните дупки емитирајќи енергија ќе исчезнат.

Тука лежи зајакот,односно вештачко креирање на мини црна дупка која ќе трае да речеме милионити дел од секунда па потоа ќе исчезне НО додека е тука истата ќе го повлече бродот со огромна брзина и пред хоризонтот на настани(ивент хоризон) црната дупка исчезнува а бродот си патува со таа брзина,ќе се запрашате как пак истиот ќе застане...па повторно со креирање мини црна дупка која ќе го успори и ќе исчезне,ова математички е можно,и теоретски,а значи нема причина за скептицизам овде-никој ова не го побива....но проблемот е КАКО да ја создадеш таа мини црна дупка и да ја "наштелуваш"да исчезне таман пред ивент хоризонт.

Оти види црна дупка не мора да биде масивна...истата може да биде и колку тениско топче ама ќе влече...

Да, ние тука на Земјата патуваме со брзината која постои сега.
Но што се случува кога некое тело поседува огромна маса и гравитација? Таму времето како и просторот се искривува, и брзината со која би патувале таму низ времето би била сменета.
Еве нека биде ѕвезда,зошто сметаш дека

и брзината со која би патувале таму низ времето би била сменета
Нема да биде така+чуму мајка бараме близу масивни објекти како ѕвезди кога едноставно....патуваме низ времето.

Нејсе ако се движи тело со брзина на светлината истото минејќи покрај таков објект е можно само да ја промени насоката.

C

Celsius

Гостин
како што реков претходно паралелни универзуму според мене би опстоеле кога времето е права линија од - до + бесконечност. некој од вас потенцира дека времето се искривува тоа и ми бесе поентата времето според мене не е права линија. Па од тоа мое убедување што незначи дека е точно сум заклучил дека паралелни универзуми не постојат.
Ајде да тргнеме од фактот дека секое суштество има енергија која преминува од еден вид во друг. во тој случај на паралелни универзуми ние имаме репликации на нашата енергија што за мене е буквално апсурдно. (но не велам дека е и точно)

бидејќи јас не сум толку заопзнаен со овие работи сакам да прашам што би се случило доколку честицата патува со брзина на светлината? дали се разложува?

S

smart ass

Гостин
Не би се разложила....туку како расте брзината така расте масата на телото,па кога доаѓа до брзината на светлината добиваме мнооогуу маса,за што е потребно прееемногу енергија..

Инаку има честичка која патува со таа брзина тоа е фотонот....ама он нема маса,деген испаднал:vozbud::pos2:

Член од
29 јануари 2007
Мислења
306
Поени од реакции
11
Хуман факт е дека при поголеми брзини времето тече побавно-ова е научно докажано со атомски часовник поставен во авион кој летал со огромна брзина,а и друг кој летал со помала брзина,за атомскио часовник се кориси цезиум.
E a колку касни времето при колкава брзина, дали има некоја формула??
Моабетов ми е дали може да се израчуна колкава брзина треба за да запре времето.
Според мене ми има логика ова дека е тесно поврзано со брзина на ширење на универзумот т.е. во момент кога би престанало да тече времето е уствари брзина на ширење на униврзумот.

Тука лежи зајакот,односно вештачко креирање на мини црна дупка која ќе трае да речеме милионити дел од секунда па потоа ќе исчезне НО додека е тука истата ќе го повлече бродот со огромна брзина и пред хоризонтот на настани(ивент хоризон) црната дупка исчезнува а бродот си патува со таа брзина,ќе се запрашате как пак истиот ќе застане...па повторно со креирање мини црна дупка која ќе го успори и ќе исчезне,ова математички е можно,и теоретски,а значи нема причина за скептицизам овде-никој ова не го побива....но проблемот е КАКО да ја создадеш таа мини црна дупка и да ја "наштелуваш"да исчезне таман пред ивент хоризонт.

Оти види црна дупка не мора да биде масивна...истата може да биде и колку тениско топче ама ќе влече...
Се ова ок, и по scifi филмовиве на сличи теории ги прават, ама реално што е тоа што ќе превентира да не се уништи тој брод при таа брзина.

S

smart ass

Гостин
E a колку касни времето при колкава брзина, дали има некоја формула??
Моабетов ми е дали може да се израчуна колкава брзина треба за да запре времето.
Според мене ми има логика ова дека е тесно поврзано со брзина на ширење на универзумот т.е. во момент кога би престанало да тече времето е уствари брзина на ширење на униврзумот.

. "Time is not absolutely defined," said Einstein in his theory of special relativity. He tried to explain how time and space are connected and that this space-time could be stretched and shrunk. The method for stretching and shrinking time is very simple - all you have to do is move very fast. This theory, called the time dilation factor theory, has been tested many times. One example of a test took place in 1971 when two physicists, Joe Hafele and Richard Keating, took very accurate atomic clocks and put them in airplanes, which they then flew around the world. They then compared the readings on the clocks in the planes to an identical clock on the ground. The results were unmistakable; the clocks in the planes were 59 nanoseconds slower. This was exactly the difference in time Einstein had predicted.
Еве како се прават пресметките.

О-брзина на материјата.
С-брзина на светлината

Подели О со С

Те О/Ц,а потоа square од резултатот.,

Има и друг метод за добивање на квадратот.

И тоа врз основа на следново...односно со броеви...
[/URL][/IMG]

Овде земаш два броја-квадрати измеѓу кои е и твојот.

Го делиш твојот број со еден од тие два квадратчиња.

Земаш просек од резултатот...и квадрираш=резултат

Се ова ок, и по scifi филмовиве на сличи теории ги прават, ама реално што е тоа што ќе превентира да не се уништи тој брод при таа брзина.
А што алудира дека ќе се уништи???

И ако се уништи тогаш како ќе се уништи при таа брзина??

Ако тело во универзумов со бесконечна маса го "Уништиме" тешко нас..(замисли колку енергија добиваш).

Kajgana Shop

На врв Bottom