Дали постои нешто наречено позитивна љубомора?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Вака,зборам за љубомора на нечиј успех,изглед итн итн...

Дали љубомората може да биде продуктивна и да го поттикне човекот да работи посилно,појако,да биде покреативен,да се поправи,да биде подобар,да работи подобро?

Или љубомората,може да го натера човекот само да гледа како да го озборува другиот и да гледа како да го зезне?

Има ли љубомората позитивни страни?

И едно прашање,може малце надвор од темата,ама многу ме интересира: Многу често,да не речам секогаш,кога ќе му префрлат на човек дека е љубоморен, вели: Кој јас?На што да бидам љубоморен/а?На таа/тој гупак/ча?
Дали е преголемо егото на човекот и да признае дека сепак има доза љубомора,затоа што ете некој/а е подобар/а од него/неа во нешто?

Ј

јовица11

Гостин
Fala bogu,ljubomorata ne sekogas e negativno nesto.
Licno jas od ljubomora sum svatil deka ljubam devojce , sum resil da bidam podobar od konkurentot,znaci budi vo mene custva da bidam pokreativen i po dobar vo odredeni nesta,ali i drzam do toa deka ljubomorata isto taka koga ja nadminuva dozata na normala pocnuva da go zagusuva partnerot,a toa ne e nimalku fino custvo

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38
Да, постои :) бар кај мене постојат љубомора и завист, така сакам да ги разграничувам.

Зависта е онаа позитивна љубомора што се јавува во ситуација кога друг поседува (не мора да станува збор за поседување само наведов пример) одредено нешто што ти БИ сакал да го имаш, доаѓаш до точка нда му завидуваш на дотичниот, но во позитивна смисла, се радуваш за него, му се восхитуваш и се трудиш да го достигнеш, значи делува стимулативно и позитивно.

Личен пример - другарка ми, сонце мое :sonce::back:

Во секоја ситуација се однесува разумно, никогаш не се откажува, секогаш е упорна, се труди, го дава најдоброто од себеси, личност на која можеш да се огледаш (во одредена насока, не ја идеализирам :))...

А јас....јас сум вечен оптимист, сонувач, многу пати се однесувам ирационално, започнувам работи па ме мрзи да довршам и ќе ги оставам, некогаш се откажувам и без да се потрудам нешто да направам....

Да, и завидувам, и среќна сум шо ја имам во близина, разумна е за мене кога ја не сум, упорна е кога ја се откажувам... Да не и завидував, да не се трудев да бидам како неа во одредени области, никогаш немаше да научам да бидам поупорна.

Со позитивен пристап љубомората може да биде позитивна :)

Но обично луѓето негативно пристапуваат у стил "Она е секогаш во право, паметна, она има, а јас не, животот не е фер" - се јавува незадоволство, љубомора, чувство на горчина, па се почнува со "набројување" мани на личноста, оговарање, хранење на сопственото его па и резултатите се негативни.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Па,да,можи до негде е така.Гледаш дека некој е подобар од тебе и сакаш да го стигнеш или престигнеш,па можи да се речи дека е позитивна.Ама се додека не се преминуваат граници.Ако некој станува опседнат со тоа да престигне некоја одредена личност по секоја цена тогаш е се само не позитивна.А не се согласувам баш со Black Rose дека зависта е позитивна љубомора.Баш напротив,мислам дека зависта е полоша од љубомората.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Личен пример - другарка ми, сонце мое :sonce::back:

Во секоја ситуација се однесува разумно, никогаш не се откажува, секогаш е упорна, се труди, го дава најдоброто од себеси, личност на која можеш да се огледаш (во одредена насока, не ја идеализирам :))...

А јас....јас сум вечен оптимист, сонувач, многу пати се однесувам ирационално, започнувам работи па ме мрзи да довршам и ќе ги оставам, некогаш се откажувам и без да се потрудам нешто да направам....

Да, и завидувам, и среќна сум шо ја имам во близина, разумна е за мене кога ја не сум, упорна е кога ја се откажувам... Да не и завидував, да не се трудев да бидам како неа во одредени области, никогаш немаше да научам да бидам поупорна.
ko jas da go pisuvav:smir:

Дали љубомората може да биде продуктивна и да го поттикне човекот да работи посилно,појако,да биде покреативен,да се поправи,да биде подобар,да работи подобро?
ljubomorata nema da napravi da bides pokreativen zasto mnogu zaslepuva,vo momenti na ljubomora ne razmisluvas racionalno,bar od iskustvo...mozebi nekoi razmisluvaat i deluvaat podobro ama seuste ne sum videla takvi...se pravis naopacki...jas retko sum ljubomorna,i ako sum ne go pokazuvam toa,najcesto se ukutuvam i samo razmisluvam kako da se oslobodam od ljubomorata,najcesto baram pozitivni strani ili se ogleduvam na podobrite od mene pa odam na nekoj nacin po nivni stapki....

Кој јас?На што да бидам љубоморен/а?На таа/тој гупак/ча?
sum rekla nesto slicno ama ne bev ljubomorna na taa licnost,poveke bese zacuduvanje,mislev deka licnosta so kogo go praev muabetot znae deka ne sum ljubomoren tip pa zatoa vaka reagirav,a bas me svati ko ga sum:nenene::smir:

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
Вака,зборам за љубомора на нечиј успех,изглед итн итн...

Или љубомората,може да го натера човекот само да гледа како да го озборува другиот и да гледа како да го зезне?

Има ли љубомората позитивни страни?

нешто?
Prasuvas dali moze da bide mana ili doblest,dokolku e vo umerena mera,taka?
Znaci pred se najmnogu zavisi od covekot,bas kako sto velis dali toa ke mu bide dvigatel za prezemanje na nekoja akcija ili ke mu bide razocaruvanje i ke se pomiri so toa deka e pod nivoto na drugiot za konkretnata rabota!Ednostavno zavisi kako gleda covekot na toa!Znaci vo prviot primer sekako e doblest,a vo vtoriot mana!
A toa deka nikoj ne priznava,normalno e deka e taka zatoa sto samiot zbor LJUBOMORA e okarakteriziran kako negariven!
Barem jas taka mislam:smir:

TinyGiant

што сакам
Член од
9 април 2008
Мислења
236
Поени од реакции
3
мислам дека конретно за примерот што го имаш наведено со тоа "да работи посилно,појако,да биде покреативен,да се поправи,да биде подобар,да работи подобро..." дека не станува збор за љубомора. Тоа е мотивација, барем за мене. Зашто сакам да напраам нешто подобро нешто повеќе...тоа е дефинитивно мотивација:toe:

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
мислам дека конретно за примерот што го имаш наведено со тоа "да работи посилно,појако,да биде покреативен,да се поправи,да биде подобар,да работи подобро..." дека не станува збор за љубомора. Тоа е мотивација, барем за мене. Зашто сакам да напраам нешто подобро нешто повеќе...тоа е дефинитивно мотивација:toe:
Podobro od koj?:):):)

TinyGiant

што сакам
Член од
9 април 2008
Мислења
236
Поени од реакции
3
од тој што ќе му бидеш "љубоморен"

Член од
5 август 2007
Мислења
3.589
Поени од реакции
2.617
Znaci pak treba da go upotrebis zborot "ljubomoren" bez razlika dali ce go stavis vo navodnici ili ne,poso nema drug :)

TinyGiant

што сакам
Член од
9 април 2008
Мислења
236
Поени од реакции
3
...ако ти така викаш, ок

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Зависно на која страна си така и толкувањето. За мене е позитивна ако истата е умерена.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Од муабетов излегува дека постои љубомора и љубомора.:)
Па кога кога ќе подразмислам и така е. Пак ќе речам се е тоа до карактерот на човекот. Некогаш може да дозволиш да влијае позитивно на тебе, некогаш негативно. Зависи од ситуација и зависно од тебе. Некогаш може да те натера да размислуваш дека ти треба повеќе да работиш за да ја постигнеш својата цел, односно почнува да ти влијае позитивно.

Кога ќе почнеш да зборуваш невистини и да се служиш со оговарања и слично тогаш веќе и самиот пропаѓаш како карактер и личност. па секој си е свој за себе, ти единствено може да се потрудиш да биде подобар.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Научно не е докажан ваков вид љубомора...Љубомората е емоција во негативен аспект....

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Сум слушнала постои нешто такво како ,,позитивна љубомора’’.
Употребив наводници бидејки се работи за израз условно наречен така: позитивна љубомора.
Како што и погоре веќе беше кажано има два вида љубомора:
-конструктивна (онаа поттикнувачката, која не тера да бидиме подобри/поуспешни во некое поле)...
-неконструктивна (деструктивна љубомора -онаа која дозволуваме лично да не деградира и пасивизира или да ‘не активира но на начин на кој сопствените ,,фрустрации‘‘ ќе ги манифестираме врз друга личност со тоа што ќе ‘и наштетиме на некаков начин).

ПС: Истото го кажав како и другите ама демек постручно и поверодостојно со употреба на бројни интерпукциски знаци. :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom