Дали можете да издржите 2 дена без благо?

Дискусија во форумот 'Гурманско катче' започната од Мари, 1 јануари 2006.

  1. bijons

    bijons

    Член од:
    7 септември 2016
    Мислења:
    3.814
    Допаѓања:
    4.227
    ... мислиш дека е поздраво такво чоколадо? иако пишуваат различни портали дека е, еве јас ќе ти кажам и против аргументи дека не е покорисно, дури и погрешно го пишуваат „малтиол, малтилол“ ! :facepalm:
     
    На _just_now му/ѝ се допаѓа ова.
  2. _just_now

    _just_now

    Член од:
    21 април 2019
    Мислења:
    89
    Допаѓања:
    47
    Какво чоколадо да конзумирам а да внесам минимум штетни состојки?
     
  3. Ron Burgundy

    Ron Burgundy

    Член од:
    29 јуни 2014
    Мислења:
    9.159
    Допаѓања:
    9.184
    земи црна чоколада, тоа е поздрава варијанта.
     
    На _just_now му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Riken

    Riken Stuck in reverse.

    Член од:
    9 декември 2008
    Мислења:
    7.364
    Допаѓања:
    9.145
    Чуј, 2 дена...ја со месеци некогаш не јадам благо.
     
    На Tutor му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bijons

    bijons

    Член од:
    7 септември 2016
    Мислења:
    3.814
    Допаѓања:
    4.227
    ... лично јас користам „чисто“ чоколадо, како прво тоа е најквалитетно затоа што нема во состав лешници, кикирики, карамел или нешто друго што би го прикривал вистинскиот вкус на доброто чоколадо како е изработено, ...какаовиот путер во чоколадата заедно со какао во прав за вкус и шеќер за сладост се најважни компонети, какаовиот путер го создава квалитетот на топење на чоколадото, млекото може да се користи во мешавината за да направи млечно чоколадо, во бело чоколадо се користи само какао путер без какао во прав!
    ... некои чоколади, содржат емулгатор -лецитин кој ја намалува вискозноста на чоколадото, па не ставаат доволно какао путер во такво чоколадо така да јас го избегнувам тој емулгатор или стабилизато што се наоѓа во состав на чоколадото!
    ...растителни масла НЕ, само какао путер!
    ...% на какао влијае на вкусот (посебно црна чоколада, што не значи дека е поквалитетна со повеќе какао) затоа што повисок % на какао не значи и квалитет иако се смета дека има највише флавоноиди и некои други здравствени бенефити како потенцијално го намалува крвниот притисок, намалува лош ЛДЛ холестерол, го намалува ризикот од згрутчување на крвта, го зголемува протокот на крв низ телото, го зголемува расположението благодарение на зголемените нивоа на серотонин и ендорфин, обезбедува одредени минерали како магнезиум и калиум кои се од витално значење за функционирањето на телото ...итн
    ...инаку самата дегустација на чоколадото ќе знаеш дека е добро чоколадо, мирис на чоколадо, вкус кој се топи и чувство на какао...а не таму некои ванили, лешници или све нешто додадено! :)
     
    На _just_now му/ѝ се допаѓа ова.
  6. _just_now

    _just_now

    Член од:
    21 април 2019
    Мислења:
    89
    Допаѓања:
    47
    whoa, ова беше стручно мислење хехе. Фала :)
     
    На bijons му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tutor

    Tutor

    Член од:
    15 март 2010
    Мислења:
    4.781
    Допаѓања:
    3.860
    Јас цел живот можам без благо... бљак.
     

Сподели преку: