... лично јас користам „чисто“ чоколадо, како прво тоа е најквалитетно затоа што нема во состав лешници, кикирики, карамел или нешто друго што би го прикривал вистинскиот вкус на доброто чоколадо како е изработено, ...какаовиот путер во чоколадата заедно со какао во прав за вкус и шеќер за сладост се најважни компонети, какаовиот путер го создава квалитетот на топење на чоколадото, млекото може да се користи во мешавината за да направи млечно чоколадо, во бело чоколадо се користи само какао путер без какао во прав!
... некои чоколади, содржат емулгатор -лецитин кој ја намалува вискозноста на чоколадото, па не ставаат доволно какао путер во такво чоколадо така да јас го избегнувам тој емулгатор или стабилизато што се наоѓа во состав на чоколадото!
...растителни масла НЕ, само какао путер!
...% на какао влијае на вкусот (посебно црна чоколада, што не значи дека е поквалитетна со повеќе какао) затоа што повисок % на какао не значи и квалитет иако се смета дека има највише флавоноиди и некои други здравствени бенефити како потенцијално го намалува крвниот притисок, намалува лош ЛДЛ холестерол, го намалува ризикот од згрутчување на крвта, го зголемува протокот на крв низ телото, го зголемува расположението благодарение на зголемените нивоа на серотонин и ендорфин, обезбедува одредени минерали како магнезиум и калиум кои се од витално значење за функционирањето на телото ...итн
...инаку самата дегустација на чоколадото ќе знаеш дека е добро чоколадо, мирис на чоколадо, вкус кој се топи и чувство на какао...а не таму некои ванили, лешници или све нешто додадено!