Дали знаете да чувате тајни?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Дали сте тип на човек кој знае да го држи јазикот за заби или сепак некогаш јазикот ви е побрз од мозокот?

Да бидам поконцизна, прашањето ми е дали знаете да чувате тајни, дали сте дискретни? Дали некој мора да ви потенцира дека нешто не е за кажување за да молчите или самите знаете да процените што треба да остане во тајност, односно меѓу вас и другата особа?

Дали ви се случило некој да ви каже нешто, да ви се довери, а вие сепак да ја раскажете неговата тајна и да ја издадете таа личност?

Дали вам ви се случило да се исповедате на некој и да очекувате тоа да остане меѓу вас двајца а по некое време дознавате дека таа личност раскажала уште на неколкумина иако сте ја замолиле да биде дискретна?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Јас обчино секогаш сум оној кој ги дознава тајните, и ама баш секогаш ќутам. Едноставно неможам да дозволам нешто што сум ветил, да го прекршам. Со тоа покажувам дека прво не се почитувам себе си, а потоа оној кој ми кажал нешто во доверба.
А да, ми се има случено да кажам нешто во доверба, и потоа да си праам муабети со цело маало на таа тема...Затоа сега постојат само 2 личности кои успеваат да дознаат буквално се за мене...
Довербата пред се’.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Секоја личност ја има таа способност за разликување на работи кои би биле погодни за кажување во јавност, и работи кои треба во тајна да останат.
Зависи што ќе одбере таа личност.
Инаку, јас сум (верувам) личност која умее да чува тајни.

Досега не сум издал нечија тајна, а не ни планирам да почнам.

Што се однесува до последнито дел од прашањата поставени во првото мислење... За жал - да.
Чувството не може да се опише. Особено кога се работи за поголеми тајни.

Станоја

The Patriot
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.322
Поени од реакции
29
Чувањето тајни тоа ми е специјалност:) никогаш не го издавам и не се фалам со тоа што некој ке ми го каже.

Но ми се има случено два пати до сега да кажам нешто од доверба и да ме раскажат па затоа повеќе немам доверба во никој.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
4
Чувам тајни кога сум трезен 110%, а кога сум пијан често јазикот ми е побрз од мозокот, ама и тогаш тие тајни што ги кажувам се мои, а не на некој кој ми се доверил , тоа е сигурно! :D

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас сум оној кој што секогаш втор ги дознава тајните, а по мене цело друштво :). Нормално, ако се некои несериозни глупости, со кои понатаму ке се мајтапиме.

Ако е нешто озбилно, никој нема да дознае. Сепак, деликатно е да се одлучи која тајна е за мајтап која не, па мој совет е ако не се познавате доволно со човекот, немојте да играте играчки.

Член од
15 мај 2008
Мислења
83
Поени од реакции
2
Знам да чувам тајни. Но кога мислам дека ако прозборам, а со тоа и помогнам-прозборувам. Ретко прозборувам, зошто дури и да сум во право (а сум), и дури иако помогнам да се реши проблемот... ја го кркам. Потоа следи едно добро извинување и едно голема фала, но...

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Секогаш чувам тајни, без оглед на тоа што ќе се случи понатаму. Некои работи кои ги знам за моите пријатели никогаш не би ги кажал никому колку и да сум изнервиран или гневен ако нешто ми изработиле.

На некој начин се чувствувам задоволен кога некој ќе ми каже нешто лично, и никогаш не би го разочарал некој.

И да, знам на кој да се доверам, па и моите тајни најчесто си остануваат таму каде што треба.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
се разбира дека знам да чувам, кога ке ветам нешто дека ке остане само во мене и нигде подалеку така е ! :)

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Со оглед на тоа што меморијата на рибите трае 3 секунди,од сеа ќе ти кажувам се,и така нема да се сеќаваш:)

Он:Знам да чувам тајни,не ретко ми се доверуваат луѓе шо прв-втор пат ги гледам.
Дискретна сум ако проценам дека е кажано во доверба и ако е навистина тајна,зашто се случувало да ми кажат во „поверење“ и после да слушнам уште од 100 души.
Ме нервира кога ќе ми повторат по 100 пати да не кажувам никому,дека е тајна дрн дрн,и кога немаат доверба у мене.

Колку што се сеќавам не сум кажала ни збор,макар и кога сум била изнервирана максимално и кога би ми користела тајната како контра аргумент,сум ќутела па макар и јас да завршам со солзи во очите,не сум паѓала на тоа ниво.

Ми се десило со тајна да ме удрат кај што не треба,значи сум се доверила некому кога ми било најтешко,па после сум зажалила многу зашто има луѓе кои се живеат со мотото „целта ги оправдува средствата“ ама тоа е.
Ми се случило да се доверам на погрешна личност,личност која едвај чекала да сврти нешто против мене ама за среќа таквиле луѓе не се во мојот живот веќе!

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Со оглед на тоа нишо неам прекажано досеа.. очигледно
уствари не го прам она што не сакам да ми го прат така да не прекажвам нишо
Довербата е пресудна и за другарство и за љубов. Ќе имам само поен минус ако издадам нешо...
сама да си создадам лоша слика за мене? Не фала

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
како мумија сум кога е во прашање чувањето тајна

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Дали сте тип на човек кој знае да го држи јазикот за заби или сепак некогаш јазикот ви е побрз од мозокот?

Да бидам поконцизна, прашањето ми е дали знаете да чувате тајни, дали сте дискретни? Дали некој мора да ви потенцира дека нешто не е за кажување за да молчите или самите знаете да процените што треба да остане во тајност, односно меѓу вас и другата особа?

Дали ви се случило некој да ви каже нешто, да ви се довери, а вие сепак да ја раскажете неговата тајна и да ја издадете таа личност?

Дали вам ви се случило да се исповедате на некој и да очекувате тоа да остане меѓу вас двајца а по некое време дознавате дека таа личност раскажала уште на неколкумина иако сте ја замолиле да биде дискретна?
да.. кога има потреба да го срушам тој човек..

инаку добро проценувам ситуација.. и си држам јазик за зуби.. :).. затоа нешо ме болат забиве у задње време :):)

lile_rock

Олд сКул...хD
Член од
22 јуни 2007
Мислења
902
Поени од реакции
7
Кога нешто ке се каже на уште еден или двајца више не е тајна тоа..ама сепак неќам да издавам затоа што не го правам тоа што на мене неќам да ми го прават. Многу пазам на кој кажувам мои тајни, затоа што не постојат више вистински другари/ки. Секој си гледа за себе, а не приметува дека со своите постапки може да заебе некој друг. Сепак...секогаш има исклучоци...:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom