Дали е грев да не се верува во господ?

IleYOOO

Врховен владетел
Член од
11 ноември 2010
Мислења
6
Поени од реакции
1
Си имам јас моја религија според мене треба секој човек за себе да одлучи посебно и да не зема ништо здраво за готово.Е сега не би ја нарекол религија туку повеќе како животна филозофија слично нешто како будизмот што не вклучува слепа верба туку повеќе се базира на проверка и преиспитување на самиот себе си.
.
Па тогаш зошто темава? Ако сам за себе си гледаш ти немаш потреба да дознаеш дали е грев или не е грев.
Еве да речеме ти си атеист. Значи самото прашање дали ти сакаш да дознаеш дали ќе одиш во пеколот е апсурдно, бидејќи во твоето гледање на работите не постои нешто такво како пеколот. Исто и со другите религии/верувања/неверувања.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А доколку не веруваш никој ништо нема да ти направи, па дури ни Господ xD Работата е до тебе и до твојата потсвест :)
Ова е точно само ако живееш во секуларна држава. Ако живееш на пример во некоја од арапските земји, каде владее шеријатот, одлуката да неверуваш се казнува со одсекување на главата, или бесење.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ne e grev bidejki ako veruvas vo recimo Jehova grev e sto ne veruvas vo Allah i t n posto sekoja vera drzi dekas samo ona go ima vistinskiot kluc koj gi otvara portite na Onoj svet.

M

Muranyi

Гостин
Божја волја било да бидеме неверници клети и да гориме во пеколот, нели? :)
Па така некако,малку е збунувачки ама ти како добар верник и не треба многу да прашуваш и интересираш.Треба само да веруваш.А Бог ти дал слободна волја,ама после ти ја одзема со светите книги ама сума-сумарум се е божја волја.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
од кој да се информирам? од твои коментари?

твојов пост ама баш ништо не ми кажа и досадни ми се, освен што кажа дека многу си се изнасмеал ништо друго не прочитав.

Инаку дефиницијата за духовност ми е од Ошо. Aко незнаеш кој е тој пиши на википедија.

Еве ти информирај се што е духовност и каква е таа духовност за која ти зборуваш, денеска ќе научиш нешто ново.
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirituality
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirituality#Religion

штета што форумов труе од неаргументирани коментари како твоите
.

Твојот учител ошо и такви како тебе на коишто им е потребен ошо и википедија за да знаат што е духовност, не се ништо друго освен надувенковци што трујат!

Мудроста и Духот БОЖЈИ Кој што те створил во мајчината утроба и те одржава за да можеш да живееш (покрај глупостите што ги тресеш) е многу пред зборот духовност, википедија, ... твојот учител ошо и слични на него и тебе!

Можеш ли сега да го сватиш тоа (без ошо и википедија)? :)

А вие, помазанието што го примивте од Него, останува во вас, и немате потреба некој да ве поучува; но бидејќи Неговото помазание ве учи на се’, и е вистинито, и не е лага, затоа останете во Него онака како што ве научило тоа.

(1 Јован. 2:27)
.

A

AnFem

Гостин
Па така некако,малку е збунувачки ама ти како добар верник и не треба многу да прашуваш и интересираш.Треба само да веруваш.А Бог ти дал слободна волја,ама после ти ја одзема со светите книги ама сума-сумарум се е божја волја.
Чекај малку, ми кажуваш дека верниците треба да бидат добри и умни, и да не поставуваат многу прашања... ?
Критичкото мислење е грев! Слепо следи наредби! Лоша, лоша AnFem! *се самокамшикува*
Колку игнорантно и наивно! Браво бе! Утре ти деца ќе воспитуваш овака?

Значи е божја волја јас да бидам грешник и да горам во пеколот, како тоа бог одредува кој ќе биде грешен, а кој не? Види ама бил неправеден овој бог!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
.

Твојот учител ошо и такви како тебе на коишто им е потребен ошо и википедија за да знаат што е духовност, не се ништо друго освен надувенковци што трујат!

Мудроста и Духот БОЖЈИ Кој што те створил во мајчината утроба и те одржава за да можеш да живееш (покрај глупостите што ги тресеш) е многу пред зборот духовност, википедија, ... твојот учител ошо и слични на него и тебе!

Можеш ли сега да го сватиш тоа (без ошо и википедија)? :)

А вие, помазанието што го примивте од Него, останува во вас, и немате потреба некој да ве поучува; но бидејќи Неговото помазание ве учи на се’, и е вистинито, и не е лага, затоа останете во Него онака како што ве научило тоа.

(1 Јован. 2:27)
.
ти си забеган скрос, ништо не те сФаќам.
Интересен ми стануваш со твоиве смешни коментари:pipi:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
ти си забеган скрос, ништо не те сФаќам.
Интересен ми стануваш со твоиве смешни коментари:pipi:
.

Прашај го ошо, или википедија, можеби тогаш ќе сватиш! ;)

Лека ноќ
.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Ако мислиш дека е грев тогаш, ДА грев е .... Мислиш дека Господ ке ти се налути ако не веруваш во него? Ако имаш потреба, ако сакаш да веруваш, ако тоа на некој начин ти помага верувај во Него.... А доколку не веруваш никој ништо нема да ти направи, па дури ни Господ xD Работата е до тебе и до твојата потсвест :)

.

Се лажеш себеси ангелче ако мислиш дека консеквенците зависат само од твоите мисли, бидејќи се’уште не Ја познаваш и несакаш да И’ се поклониш на БОЖЈАТА Првородена Мудрост - Таа Чудесна Радосна Вест - , Која е пред се’ што е’ и е поголема од секоја човечка и ангелска *подсвест, *свест и *совест!

Поздрав

.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
.

.

Се лажеш себеси ангелче ако мислиш дека консеквенците зависат само од твоите мисли, бидејќи се’уште не Ја познаваш и несакаш да И’ се поклониш на БОЖЈАТА Првородена Мудрост - Таа Чудесна Радосна Вест - , Која е пред се’ што е’ и е поголема од секоја човечка и ангелска *подсвест, *свест и *совест!

Поздрав

.
Ти благодерам за просветлувањето Чедо Божје :)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
.

Поздрав
.
Ти демек ја познаваш? :pos::pos: :tapp: .

И ПРЕВЕДИ ГИ на форумски јазик тие твојте цитати/извадоци од Библијата или шо знам јас таму од што читаш...

M

Muranyi

Гостин
Чекај малку, ми кажуваш дека верниците треба да бидат добри и умни, и да не поставуваат многу прашања... ?
Критичкото мислење е грев! Слепо следи наредби! Лоша, лоша AnFem! *се самокамшикува*
Колку игнорантно и наивно! Браво бе! Утре ти деца ќе воспитуваш овака?

Значи е божја волја јас да бидам грешник и да горам во пеколот, како тоа бог одредува кој ќе биде грешен, а кој не? Види ама бил неправеден овој бог!
:eek:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Да, грев е, и тоа најголем, непростлив грев е.

Kajgana Shop

На врв Bottom