Дали е грев да не се верува во господ?

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Не верувањето во Бог, не прифаќањето на Бог, е најголемиот ГРЕВ кој постои.
Значи наведените гревови, не кради, не лажи, не убивај, не сведочи лажно, не врши прељуба, почитувај ги родителите... се пичкин дим во споредба со овој, а?
:facepalm:

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Еххххх тој Куран ваш да не беше сега немаше да бидете 300 години поназад од Европа и Америка.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 18:17 ---

Важи нема проблем газда затуцан...
Не тој Куран е причина за да се унапредиме и да излеземе напредни пред сите, тој Куран е причина многу научници да прифатат Ислам поради научните дејности кој ги пронашле со Курански докази.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не тој Куран е причина за да се унапредиме и да излеземе напредни пред сите, тој Куран е причина многу научници да прифатат Ислам поради научните дејности кој ги пронашле со Курански докази.
:pos::pos:
Да дааа, сигурно.
Тој куран како и библија и тора и веди и сите митологии се пишувани од луѓе. Никаква ни наука ни чуда нема во нив. Само народни прикаски.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И причина многумина од вас да бидат фатени во лага. На овој подфорум имаше обиди да се подметнат лаги за тоа како Жак Кусто бил Муслиман, Како Ајнштајн бил муслиман....па дури и Парис Хилтон и Витни Хјустон. И покрај тоа што беа разобличени, разоткриени и со конкретни докази побиени, тоа не ве спречува да се враќате и да ги повторувате истите тие лаги.

W

Werther

Гостин
Се гледа колку се унапредивте,уште живеете како во 17 век..

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
За мене битно е тоа што е објавено во Куранот и како доказ пред се го ставам тоа. А науката за некои работи открила многу подоцна после објавата на Куранот, токму тоа е за настанокот на човекот, отисоците на прстите, двете мориња кој не се мешаат, и многу други работи.

Затоа земај Куран и читај, можеби ќе сватиш, ако бог со разум те обдарил.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 18:16 ---
Викаш во Куранот така пишувало ............. да, ама Куранот е религиска книга, исто како што се и Библијата, Тората...
меѓутоа јас зборам за цврсти докази, а не за некакви записи уште од пред десетици изминати векови ......... цврст доказ гарантирам 1000% дека немаш и веруваш само на она што е напишано во таа религиска книга !

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
овај изгледа исто напреднал со читање на куранот
http://netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=113316&kategorija=3

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Еххххх тој Куран ваш да не беше сега немаше да бидете 300 години поназад од Европа и Америка.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 18:17 ---

Важи нема проблем газда затуцан...

Uste li ke se pravite na udreni ? Imalo uste luge na svetot koi ne znaat kade bese Islamot (koga Kur'anot i Sunnetot se praktikuvase od stranata na Muslimanite) vo odnos na Evropa ?

Za koja Evropa zboruvas,onaa koja ja smetala za boata crkvata koja poseduvala se na se 8 knigi a za toa vreme vo Bagdad imalo ulici so biblioteki ? Za onaa evropa vo koja nuzda vrsele vo sobata kade sto spijat i govnata niz prozor gi frlale koga vo Bagdad i Kordoba imase javni WC-a i kanalizacija i vodovod i ulicno osvetluvanje ? Za onaa Evropa vo koja Kralicata se kapela dvapati godisno (kolku se kapel eden obicen kmet?) koga muslimanite 5 pati dnevno se miele za obavuvanje molitva ?
Evropa pocna da gradi be deca na temelite koi islamot gi postavi,otkako im napravija raznorazni intrigi.
Da,se soglasuvam,so golemi bukvi pisuvam,SE SOGLASUVAM, ne e denes Islamot kako sto bil togas i ni malku ne se gordeam so sostojbata na muslimanite denes,no toa e posledica samo zaradi toa sto go ostavija zad niv Kur'anot i Sunnetot. Znaci,tuka sme so muabetot.
Omer r.a pred islamot od urmi si pravel bozestvo i koga ke izleguval na pat so sebe go nosel toa bozestvo od urmi,napraveni oci,nos usta.... i koga ke ogladnel go jadel i na kraj preku nuzda ke go izvadel i se kael sto napravil so negoviot bog... Istiot Omer zakopal zivo zensko dete koga ziveel vo dzahiliet.... Za nekolku godini,istiot toj omer,koga go prifati Kur'anot i Sunnetot,stana SINONIM za PRAVDA. Istiot toj Omer bese pravoveren Halifa koj vladeese so polovina svet. Da,nazadni sme,samo zaradi toa sto ne go sledime Kur'anot i Sunnetot.... no,me tesi toa sto znam deka i ova e odredba Allahova i znam deka nema vaka da ostane. Veteno e od samiot SOZDATEL i vo toa ni malku somnez nemam,deka povtorno ke uzivame vo Islamot,kako sto se uzivalo vo pravda za vreme na pravovernite Halifi,za vremeto na Omer ibn AbdulAziz,za vremeto na Harun Er Rasid......

Onamu kade sto zastana Halifetot,povtorno od tamu ke nikne i niknuva,neznam koj kolku,ama jas toa pred oci go gledam. Kaj Turcite zastana i Turcite povtorno ke go vozdignat i go vozdigaat.

Shemsa

Певаљка
Член од
2 октомври 2012
Мислења
174
Поени од реакции
285
муслиман....па дури и Парис Хилтон
Ова! Во името на алах, најјакиот, најди го постот кајшто викаат дека парис хилтон е муслиманка. Сигурен сум по бурка некаде се шета досега.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
A,nesto vo vrska so temata.
Dali e grev da ne veruvas vo gospod ?
Toa ti e slicno kako sinot da ne te priznava za tatko.

Poveke pati tuka imam pisuvano deka Bog ne e Onoj koj kaznuva.
Nie sami si go izbirame patot.
Domakinot fino ti veli,dojdi kaj mene na gosti,ama nemoj od taa vrata,bidejki ima loso kuce,pomini od drugata vrata,ti ne go slusas domakinot i vrvis kroz onaa vrata,pa,ocekuvaj deka i kuce ke te izdrpa.Religijata e taa,ti pisuva Bog sto treba da pravis ti pravis sprotivno pa taka samiot si go izbiras mestoto.
Lekarot ti vika da gi cetkas zabite.Ako ne gi cetkas,ako ne gi odrzuvas,doktorot li e kriv ako te zaboli zabot ? Samiot bolkata si ja nanesuvas.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 22:02 ---
Ова! Во името на алах, најјакиот, најди го постот кајшто викаат дека парис хилтон е муслиманка. Сигурен сум по бурка некаде се шета досега.
Nema da najde takvo nesto... pa zarem od satanista ocekuvate vistiniti zborovi ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Onamu kade sto zastana Halifetot,povtorno od tamu ke nikne i niknuva,neznam koj kolku,ama jas toa pred oci go gledam. Kaj Turcite zastana i Turcite povtorno ke go vozdignat i go vozdigaat.
Колку што јас знам Калифатот ти отпочнува во Иран, таму каде и бил. Ако говориме за Харун Ал- Рашид. За тој Калифат. Персија чинам, а?

Ибн Сина или Калдун, Мајмонид, сите тие од европејци учеле. Не кенкај. Има преиод за се.
И да, писмени сте биле. И сте чувале книги. И многу од денешните книги се благодарение на тоа што не сте ги палеле како во мрачниот среден век. Во кој вие сега се наоѓате.
Ве чека период на ренесанса.
Ама рано е. Доцните околу шестотини години.
Ама ќе биде. Ќе ви пројде перидов на полумесечеви војни.

Кога сме на оригиналниот наслов на темата, да додадам, дека не е грев да не веруваш во Бог. грев е да лажеш дека не веруваш заради помодарство или "напредност" во размислувања. Или поради улицата или средината. Тој што не верува ќе поверува. Тој кој е лажен неверник, тој е грешен и триж ќе му треба да се покае.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Колку што јас знам Калифатот ти отпочнува во Иран, таму каде и бил. Ако говориме за Харун Ал- Рашид. За тој Калифат. Персија чинам, а?

Ибн Сина или Калдун, Мајмонид, сите тие од европејци учеле. Не кенкај. Има преиод за се.
И да, писмени сте биле. И сте чувале книги. И многу од денешните книги се благодарение на тоа што не сте ги палеле како во мрачниот среден век. Во кој вие сега се наоѓате.
Ве чека период на ренесанса.
Ама рано е. Доцните околу шестотини години.
Ама ќе биде. Ќе ви пројде перидов на полумесечеви војни.

Кога сме на оригиналниот наслов на темата, да додадам, дека не е грев да не веруваш во Бог. грев е да лажеш дека не веруваш заради помодарство или "напредност" во размислувања. Или поради улицата или средината. Тој што не верува ќе поверува. Тој кој е лажен неверник, тој е грешен и триж ќе му треба да се покае.
Da,ama kolku sto ti "znaes". Halifetot zapocnal vo Mekka a zavrsil so Osmanliskoto carstvo ili Otomanskata imperija.
A bez razlika kade bilo sedisteto,znaeme za period koj se vikal ZLATNA DOBA. Za razlika od ostanatite kaj koi ne se pameti period so koj bi se pofalile.
http://www.youtube.com/watch?v=yX3UHNhQ1Zk
Pogledni ja dokumentarnata serija,ja preporacav nekolku pati. Inaku,Evropski Istoricari (hristijani) zboruvaat,ne treba da se plasite.
A i dens,osven tehnoloski napredok,ne gledam vo sto insanot e ponapred ? Vo bezbrojnite samoubistva ? Vo dusevnata poremetenost i nemir kaj lugeto ? Vo nepravdite koi se slucuvaat ? Vo vojnite ? Vo narkomanijata ?

A Ibn Sina,Ibn Haldun,Gazali i bezbroj drugi Islamski naucnici,koi ja dignaa evropa na noze,uste mnogu ke gi spomnuvate,so maka i nema da se zaboravat.

A za originalniot naslov. Sakav samo da kazam deka "grevot" lugeto go svakaat malku poinaku. Sekoj sto pravi i kako pravi,samo za sebe si pravi. Za toa nikoj ne go kaznuva,samiot kaznata si ja izbira. Dali nema da veruva,ili lazno ke "veruva",si ima stepeni i na rajot i na pekolot....
Nemoze ubiecot i nepravedno ubieniot da imaat isto mesto.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Бац околу калифатот си грешка, ама не е тема, да спориме сега јас и ти.
Како што не верувам дека знаеш дека токму поради рисјаните имате релифија и пророк, а не заборавена личност во историјата. цар Тигран од Ерменија да не го засолнил срцето на исламот, ќе ве немаше како религија, ќе бевте секта. А бе бац. Историјата се памети за тоа да не се повтори. Имавте пример од крстоносците, ама пак, може и така треба, да се поминат сите детски болести, па место да не правите како крстоносците, вие си почнавте ваш полумесечевијна војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom