Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

• Вкупно гласачи
    153
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Дали го почитувате животот и делото на Тито!Замислете си го ова?Добро,страшно ме интересира дали овие луѓе што велат дека бил шпион,не правел добро за народот навистина го мислат тоа или се обидуваат да ја искриват вистината и да не манипулираат нас.

Еден член погоре напишал погоре дека Македонците тогаш немале права!!Тогаш како што се сеќавам немаше фиром,северна,горна и незнам каква додавка,наставка,именка,заменка итн.

Си бевме само Македонија!Можевме секаде да патуваме и насекаде бевме ценети како луѓе.Југославенскиот пасош во тоа време бил еден од најсигурните и највредните во светот.

Дали бил руски шпион?Па поголема глупост немам слушнато во животов.Тој е единствениот кој му се спротиставил на Сталин и му рекол не.

П.С Гледав пред 2 саата една документарна емисија на МТВ 1.И морам да кажам!Јасно ми стана дека некои манипулатори ја искривуваат историјата и тераат пропаганда.Им ги тепале козите на селаните во комунистичко време.И се појавиле некои членови идеалисти на вмро тогаш и демек решиле да бараат ослободување на Македонија:pos:.Да биде смејата поголема,дури и имиња кажуваат.:pos:
Да бидам реален првпат ги слушам.Може да се роднини на Груевски изгледа.

Веќе јасно ми е,во право се Грците и другите држави.Лажна ни е историјата.

И на овие да им плаќам радиодифузна такса.Кој срам.Ми го газат достоинството,и уште да им плаќам.НИКОГАШШШШШШ

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Дали го почитувате животот и делото на Тито!Замислете си го ова?Добро,страшно ме интересира дали овие луѓе што велат дека бил шпион,не правел добро за народот навистина го мислат тоа или се обидуваат да ја искриват вистината и да не манипулираат нас.

Еден член погоре напишал погоре дека Македонците тогаш немале права!!Тогаш како што се сеќавам немаше фиром,северна,горна и незнам каква додавка,наставка,именка,заменка итн.

Си бевме само Македонија!Можевме секаде да патуваме и насекаде бевме ценети како луѓе.Југославенскиот пасош во тоа време бил еден од најсигурните и највредните во светот.

Дали бил руски шпион?Па поголема глупост немам слушнато во животов.Тој е единствениот кој му се спротиставил на Сталин и му рекол не.

П.С Гледав пред 2 саата една документарна емисија на МТВ 1.И морам да кажам!Јасно ми стана дека некои манипулатори ја искривуваат историјата и тераат пропаганда.Им ги тепале козите на селаните во комунистичко време.И се појавиле некои членови идеалисти на вмро тогаш и демек решиле да бараат ослободување на Македонија:pos:.Да биде смејата поголема,дури и имиња кажуваат.:pos:

И на овие да им плаќам радиодифузна такса.Кој срам.Ми го газат достоинството,и уште да им плаќам.НИКОГАШШШШШШ
Komunizmot bese ideologija koja davase pogolemi prava na eden nepismen rabotnik, otkolku na eden intelektualec ............
Isto taka povekjeto lugje rabotea po principot KLATAJ VRATA- ZEMAJ PLATA ................. Ako nekoj nesto kazel sto ne treba, ne mu begal Goliot-Otok ................. Ako nekoj imal nesto povekje, nekoja niva, koza, krava, ovca i.t.n. moralo da ja dade na tie sto nemaat, bidejkji nemu mu bilo mnogu !!! :facepalm::facepalm:
So eden zbor kazano KOMUNIZAM=PROLETARIJATSKA DIKTATURA !!! :facepalm:
TITO VIKASE: AMERIKA I ENGLESKA BICE ZEMLJA PROLETERSKA, ama trt obratno ispadna, izgleda pogresil vo tipuvanjeto

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Komunizmot bese ideologija koja davase pogolemi prava na eden nepismen rabotnik, otkolku na eden intelektualec ............
Isto taka povekjeto lugje rabotea po principot KLATAJ VRATA- ZEMAJ PLATA ................. Ako nekoj nesto kazel sto ne treba, ne mu begal Goliot-Otok ................. Ako nekoj imal nesto povekje, nekoja niva, koza, krava, ovca i.t.n. moralo da ja dade na tie sto nemaat, bidejkji nemu mu bilo mnogu !!! :facepalm::facepalm:
TITO VIKASE: AMERIKA I ENGLESKA BICE ZEMLJA PROLETERSKA, ama trt obratno ispadna, izgleda pogresil vo tipuvanjeto :D
Па не би согласил дека е така.Тогаш имавме образовни институции на кои имавме студенти од целиот свет.Имавме и Грци,Бугари.
Денес имаме факултети на секој агол и секој кој има 500 евра во џеб,ќе заврши факултет без разлика колку грам мозок има.
А да интелектуалци имало и ќе има.Ама за разлика од порано кога тие студираа тука,сега истите се на факултетите во Грција и Бугарија!Значи другар,работите се сменети!Дали на полошо или подобро,тоа ќе те оставам сам да си одлучиш.

Епа се согласувам дека имало такви луѓе.Ама тоа не е до системот.Тоа е до луѓето.Таков народ сме си ние.Разликата во времето на Тито е што некои барем работеа.Македонија како дел од системот беше развиена индустриски на буквално секое поле.Сега за жал освен Алколоид немаме нитуедна фабрика.Дали Тито во гроб ги однесе или некој друг ги обра тоа ќе те оставам сам да си одлучиш!

Порано некој доаѓаше на работа и клатеше врата за да земе плата.Денес има луѓе на кои владата им дава пари а тие си седат дома.Не ја нишаат дури ни вратата.:)

Не е тоа ако имал некој повеќе да ја даде на друг што нема.Тоа е за тие што имале премногу како денес Камчев,Црвенковски,Груевски,Тинекс тодоровиќ и да не ги набројувам.
Во тоа време ваквите луѓе се сметале дека богатството го стекнале нелегално и без работа на сметка на сиромашните граѓани.Затоа и тие кои имале премногу требале да дадат на тие што немаат.Зарем ти не би сакал време во кое некое утре би се казниле овие луѓе.Факт е дека Камчев и овие другиве не можеле легално да го заработат богатството за 15 години.

TITO VIKASE: AMERIKA I ENGLESKA BICE ZEMLJA PROLETERSKA, ama trt obratno ispadna, izgleda pogresil vo tipuvanjeto :D

Југославија не опстана од таквите луѓе како вас.Бидејќи ја плукавте и не ви беше доволна слободата,бесплатното и квалитетно здраство,еднаквоста,но пред се и работата.Таквите луѓе сакаат да бидат во ропство и некој друг да ги контролира.Таквите не сакаат фабрики и технологија бидејќи знаат дека доколку ги има ќе треба некој да ги работи.:(А зашто да се работи кога може да се седи.:tapp:
Ми се допадна цитатот на Еден член напишан вчера кој гласи!

Ако сакаме да живееме како Германци,треба и да работиме како Германци!

Ние денес во овој систем ниту живееме,ниту работиме,а ниту пак размислуваме како Германци.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Па не би согласил дека е така.Тогаш имавме образовни институции на кои имавме студенти од целиот свет.Имавме и Грци,Бугари.
Денес имаме факултети на секој агол и секој кој има 500 евра во џеб,ќе заврши факултет без разлика колку грам мозок има.
А да интелектуалци имало и ќе има.Ама за разлика од порано кога тие студираа тука,сега истите се на факултетите во Грција и Бугарија!Значи другар,работите се сменети!Дали на полошо или подобро,тоа ќе те оставам сам да си одлучиш.

Епа се согласувам дека имало такви луѓе.Ама тоа не е до системот.Тоа е до луѓето.Таков народ сме си ние.Разликата во времето на Тито е што некои барем работеа.Македонија како дел од системот беше развиена индустриски на буквално секое поле.Сега за жал освен Алколоид немаме нитуедна фабрика.Дали Тито во гроб ги однесе или некој друг ги обра тоа ќе те оставам сам да си одлучиш!

Порано некој доаѓаше на работа и клатеше врата за да земе плата.Денес има луѓе на кои владата им дава пари а тие си седат дома.Не ја нишаат дури ни вратата.:)

Не е тоа ако имал некој повеќе да ја даде на друг што нема.Тоа е за тие што имале премногу како денес Камчев,Црвенковски,Груевски,Тинекс тодоровиќ и да не ги набројувам.
Во тоа време ваквите луѓе се сметале дека богатството го стекнале нелегално и без работа на сметка на сиромашните граѓани.Затоа и тие кои имале премногу требале да дадат на тие што немаат.Зарем ти не би сакал време во кое некое утре би се казниле овие луѓе.Факт е дека Камчев и овие другиве не можеле легално да го заработат богатството за 15 години.

Југославија не опстана од таквите луѓе како вас.Бидејќи ја плукавте и не ви беше доволна слободата,бесплатното и квалитетно здраство,еднаквоста,но пред се и работата.Таквите луѓе сакаат да бидат во ропство и некој друг да ги контролира.Таквите не сакаат фабрики и технологија бидејќи знаат дека доколку ги има ќе треба некој да ги работи.:(А зашто да се работи кога може да се седи.:tapp:

Ние денес во овој систем ниту живееме,ниту работиме,а ниту пак размислуваме како Германци.
Vidi batka, kako prvo pogolemiot broj na firmi/fabriki otidoa jabana vo vaseto vreme t.e. vo komunjarskoto vreme vo devedesetite, deneska i da saka nekoj da krade, dzabe mu e , bidejkji privatizacijata odamna zavrsi !!!
Isto taka od kade znaes ti dali jas rabotam ili ne t.e. dali sum vreden ili ne ?!
Jas druze rabotam i toa mnogu, no problemot e sto od takvi komunjarista sto rabotat po principot na klataj vrata-zemaj vrata, nemozam jas da prosperiram .......... ali neka odat u ku*ac !!!
Sfakjam deka ste GOOOOLEM JUGONOSTALGICAR i nesakam da ve navreduvam, no bivsiot sistem bese SRANJE, druze !!!
I ZA KRAJ: AMERIKA I ENGLESKA BICE ZEMLJA PROLETERSKA !!!

Greska vo tipuvanjeto marsale, nisto strasno

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

слеп бил братот неможе таква утната идеологија што ги искривува вистините сакам да кажам тоталитарна да пркне повеке од тоа .. патем да те поправам СОЦИЈАЛИЗАМ = ПРОЛЕТЕРСКА ДИКТАТУРА , а КОМУНИЗАМ = НЕОСТВАРЛИВА ИДИЛА

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168

Веќе јасно ми е,во право се Грците и другите држави.Лажна ни е историјата
Што има смешно во барањето за назависна Македонија? И размисли малку зошто првпат им ги слушаш имињата, има причина за тоа. Не му се роднини на Груевски.

ОН: Тоа што Тито го постигнал во неговата кариера тешко дека ќе го повтори било кој друг балкански политичар некогаш. Добар или лош е дискутабилно. Ама кариера за почит, дефинитивно.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
слеп бил братот неможе таква утната идеологија што ги искривува вистините сакам да кажам тоталитарна да пркне повеке од тоа .. патем да те поправам СОЦИЈАЛИЗАМ = ПРОЛЕТЕРСКА ДИКТАТУРА , а КОМУНИЗАМ = НЕОСТВАРЛИВА ИДИЛА
TOOOOOOOOOOOOOOOOOO !!!
LJUBI GA BABOOOOOOOOO

SOCIJALIZAM=PROLETERSKA DIKTATURA
KOMUNIZAM=SCIENCE FICTION MOVIE

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

не туку не ги знаеш од причини што ти ги напишав во првата реплика тоа што југославија била тоталитарна држава и ја искривувала вистината

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Vidi batka, kako prvo pogolemiot broj na firmi/fabriki otidoa jabana vo vaseto vreme t.e. vo komunjarskoto vreme vo devedesetite, deneska i da saka nekoj da krade, dzabe mu e , bidejkji privatizacijata odamna zavrsi !!!
Isto taka od kade znaes ti dali jas rabotam ili ne t.e. dali sum vreden ili ne ?!
Jas druze rabotam i toa mnogu, no problemot e sto od takvi komunjarista sto rabotat po principot na klataj vrata-zemaj vrata, nemozam jas da prosperiram .......... ali neka odat u ku*ac !!!
Sfakjam deka ste GOOOOLEM JUGONOSTALGICAR i nesakam da ve navreduvam, no bivsiot sistem bese SRANJE, druze !!!
I ZA KRAJ: AMERIKA I ENGLESKA BICE ZEMLJA PROLETERSKA !!!

Greska vo tipuvanjeto marsale, nisto strasno
Епа дај сподели тука да видиме која е таа работа?И зашто не можеш да просперираш?Нели системот е добар!
Не можам да те сфатам.Ајде јас не го подржувам овој систем,бидејќи све сметам дека е искрадено и опустошено.

АМа тебе и претходниот систем не ти чинел,ама гледам и на овој се жалиш!

Друже изгледа до тебе е работава!Не може ни еден,ни друг систем да нечини.

И на крај незнам кое е тоа комуњарско време.Ти препорачувам бидејќи си во голема заблуда да одиш и да прашаш кај што е гробот на Тито дали освен неговиот леш внатре можеби има некоја украдена фабрика.Исто така ќе те молам да ги истражиш малку повеќе луѓето кои ја водеа Македонија во новото време.Еве не мора сите.Можеш Бранко и Никола да ги земеш само.АКо си вреден како што викаше претходно земи слободно и изброј им ги становите кои ги имаат во Скопје и каде тие се наоѓаат

Член од
13 март 2011
Мислења
68
Поени од реакции
12
Епа дај сподели тука да видиме која е таа работа?И зашто не можеш да просперираш?Нели системот е добар!
Не можам да те сфатам.Ајде јас не го подржувам овој систем,бидејќи све сметам дека е искрадено и опустошено.

И на крај незнам кое е тоа комуњарско време.Ти препорачувам бидејќи си во голема заблуда да одиш и да прашаш кај што е гробот на Тито дали освен неговиот леш внатре можеби има некоја украдена фабрика.Исто така ќе те молам да ги истражиш малку повеќе луѓето кои ја водеа Македонија во новото време.Еве не мора сите.Можеш Бранко и Никола да ги земеш само.АКо си вреден како што викаше претходно земи слободно и изброј им ги становите кои ги имаат во Скопје и каде тие се наоѓаат
Да,навистина треба повеќето од нас да бидеме реални и да си направиме ваква анализа.Респект за Кекси_Мик за ова(y)

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
абе џабе ги/ве дупел тито дека е комуњар кога е најголем капиталист имал кирби дома шо сакаш од него

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378

Abe ne sum jas vo zabluda, vie ste vo golema zabluda !!!
Nikade ne napisav deka TITO gi spojebal i ukral fabrikite, napisav deka tokmu tie fabriki bea unisteni vo vaseto vreme komunjarskoto vo devedesetite, a TITO si otide vo 1980 !!!
Inaku zasto ne sum zadovolen i od segasniot sistem, zatoa sto rabotam so godini, a kjarot mi go zema drzavata + nekoi poltroni komunjarski koi znaat samo za klati-vrata, zimaj-plata !!!
Inaku vo Komunizmot da tocno site(skoro site) rabotea, no problemot bese toa sto toj sistem se bazirase na nekakva si "ednakvost" na pr. nekoj raboti povekje, nekoj pomalku, nekoj pa ic, no na prvi site kje zemat ista plata, "ednakvost" neli !!!
Isto taka na pr. u edna fabrika vo koja popravilo treba da rabotat 300 rabotnici, kje bapnea da rabotat 1000 rabotnici, posto neli site mora da bidat vraboteni i da "rabotat" i da zemaat isti plati, iako nekoj kje raboti deneska da receme 6, nekoj 5, nekoj 2 saati, a nekoj ic .................. isto ko i sega jas rabotam na rabota da receme od 8h rabotno vreme, 7h efektivno, a nekoi okolu mene rabotat po 2-3h efektivno, no na kraj kje zememe site ili isti plati ili oni kje zemat povekje, znaci cista komunjarska rabota, zatoa ne sum zadovolen od sistemot i togasen i denesen, mada i deneska imame golemi ostavstini od komunizmot vo opstestvovo/drzavava !!!
A za Brankovite i Nikolovite stanovi i pari i.t.n. sto me boli mene sto imal Grujo ili Branko, ne se zamaram so takvi malogragjanski raboti, b.t.w. poznavam mnogu lugje koi nikogas ne bile vo politikata, nitu porano, nitu sega(vo novovo vreme) pa se solidno bogati, dali i tie ukrale od drzavata, kako Grujo, Branko & Company, dali i tie se lopovi ?!!
Pretpostavuvam deka kje reces deka se, iako nikogas ne bile vo politikata, no so samoto toa sto nekoj ima nesto povekje, po avtomatizam e ajduk, e druze gi znam tie komunjarski filmovi, ama vise ne proagjaat !!!
Posle II-s.v. celata burzoazija, intelektuala, zemjoposednici, trgovci, kapitalisti i.t.n. bile proglaseni za "ratni profiteri" bez nikakvi dokazi i sudenje, im bil nasilno odzemen imotot, parite, zlatoto, stokata, zemjata i sl. a tie ili bile otepani, ili bile oterani po goli-otoci ili ednostavno bile proterani od drzavata, kako "anti-drzaven" i "anti-revolucioneren" element !!!
Taka da ne mi objasnuvaj povekje za toa "ubavo" vreme, vreme na kodosluk, totalitarizam, poltronizam, diktatura i tako dalje i tako dalje ................ ama na kraj zapadot vi go spika, arno i toa !

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Abe ne sum jas vo zabluda, vie ste vo golema zabluda !!!
Nikade ne napisav deka TITO gi spojebal i ukral fabrikite, napisav deka tokmu tie fabriki bea unisteni vo vaseto vreme komunjarskoto vo devedesetite, a TITO si otide vo 1980 !!!
Inaku zasto ne sum zadovolen i od segasniot sistem, zatoa sto rabotam so godini, a kjarot mi go zema drzavata + nekoi poltroni komunjarski koi znaat samo za klati-vrata, zimaj-plata !!!
Inaku vo Komunizmot da tocno site(skoro site) rabotea, no problemot bese toa sto toj sistem se bazirase na nekakva si "ednakvost" na pr. nekoj raboti povekje, nekoj pomalku, nekoj pa ic, no na prvi site kje zemat ista plata, "ednakvost" neli !!!
Isto taka na pr. u edna fabrika vo koja popravilo treba da rabotat 300 rabotnici, kje bapnea da rabotat 1000 rabotnici, posto neli site mora da bidat vraboteni i da "rabotat" i da zemaat isti plati, iako nekoj kje raboti deneska da receme 6, nekoj 5, nekoj 2 saati, a nekoj ic .................. isto ko i sega jas rabotam na rabota da receme od 8h rabotno vreme, 7h efektivno, a nekoi okolu mene rabotat po 2-3h efektivno, no na kraj kje zememe site ili isti plati ili oni kje zemat povekje, znaci cista komunjarska rabota, zatoa ne sum zadovolen od sistemot i togasen i denesen, mada i deneska imame golemi ostavstini od komunizmot vo opstestvovo/drzavava !!!
A za Brankovite i Nikolovite stanovi i pari i.t.n. sto me boli mene sto imal Grujo ili Branko, ne se zamaram so takvi malogragjanski raboti, b.t.w. poznavam mnogu lugje koi nikogas ne bile vo politikata, nitu porano, nitu sega(vo novovo vreme) pa se solidno bogati, dali i tie ukrale od drzavata, kako Grujo, Branko & Company, dali i tie se lopovi ?!!
Pretpostavuvam deka kje reces deka se, iako nikogas ne bile vo politikata, no so samoto toa sto nekoj ima nesto povekje, po avtomatizam e ajduk, e druze gi znam tie komunjarski filmovi, ama vise ne proagjaat !!!
Posle II-s.v. celata burzoazija, intelektuala, zemjoposednici, trgovci, kapitalisti i.t.n. bile proglaseni za "ratni profiteri" bez nikakvi dokazi i sudenje, im bil nasilno odzemen imotot, parite, zlatoto, stokata, zemjata i sl. a tie ili bile otepani, ili bile oterani po goli-otoci ili ednostavno bile proterani od drzavata, kako "anti-drzaven" i "anti-revolucioneren" element !!!
Taka da ne mi objasnuvaj povekje za toa "ubavo" vreme, vreme na kodosluk, totalitarizam, poltronizam, diktatura i tako dalje i tako dalje ................ ama na kraj zapadot vi go spika, arno i toa !
Значи ништо од твојата вредност.Ти упорно си имаш нешто зацртано во главата и кога ќе те анализира човек малку повеќе гледа дека заклучоците ти се донесени по некоја документарна на Мтв.Пак ќе кажам,ако толку си ја сакаш својата држава и правиш клевета по едно време.Земи направи една анализа и ќе видиш дали е тоа така.Ама најверојатно не си вреден како што викаш.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Човек што толку плука по еден систем, па било каков и да е, човек што единствена вербална карактеристика на тој систем и на луѓето му е “комуњарски“, човек кој својот сиромашен вокабулар го надополнува со пцости - тоа е човек на кој му е испран мозокот (доколку го има) и во основа не го познава она за кое што говори, па мора да се потпира во своите искази на она што другите му го кажале и раскажале. Во животов сум се среќавал со многу такви персони кои страдаат од комплекс на пониска вредност (или можеби реална вредност) и на кои им пречат сите оние кои нешто вредат и си ја работат работата. Некој може да “работи“ и 28 сати и она што ќе го сработи да не вреди ништо (пример за тоа е Кина - евтина работна рака и евтин производ, но и двете толку вредат, тие не се ефтини туку толку вредат), а некој може да работи 2 сати и неговата работа да вреди колку за тројца...
Кој е на крај виновен за личните фрустрации и проблеми? Тито е виновен за се! Комуњарите се виновни за се!
Кога веќе го обвинувате Комунизмот (одн. Социјализмот) тогаш да споредиме што реално е изградено во Македонија (не мислам само на физички градби, но заради разбирливост ќе се осврнам само на тоа) пред 1990 година и после 1990 до денес. До 1990 во Македонија се градеше - Македонија. Вакви-такви, во Македонија до тогаш се изградени многу објекти од инфраструктурата (патишта, мостови, водоводи и канализациони структури, колекторот на Охридското езеро, хидро и термоцентрали и т.н), изградени се сите постојни објекти од јавен карактер (болници, училишта, детски градинки, универзитети, МАНУ, РТВ, Институти, заводи, домови на културата и библиотеки (кои по се изгледа од “плукачите“ слабо се посетувани), бањи и бањски лекувалишта, одморалишта, и т.н.) изградени се Хотели, ресторани, трговска мрежа, транспортна мрежа. Изградени се голем број фабрики (во секој град ги имаше од повеќе индустриски гранки) во кои имаше превработеност, но на сметка на вишокот на заработувачката (наместо на помалкумина таа се делеше на повеќемина па платите затоа беа пониски) затоа што нова фабрика која што ќе го прифати вишокот на работници не се гради лесно.
Денес, нема нови фабрики а старите се уништени, па им се молиме (што е понижувачки) на некои од странските фирми, аман да дојдат и да направат некој погон кај нас. Вишокот на заработувачка денес наместо да се дели на оние кои го заработуваат (па макар и да има превработеност) го приграбуваат дрчните “бизнисмени“ (кои се пародија на бизнисмените), а работниците ги плаќаат колку за да преживеат.
Но, тоа не е случајно. Во таа некогашна држава имаше училишен предмет кој се викаше ОНО и ОСЗ (Општонародна одбрана и Општествена самозаштита). Во еден дел од тој предмет имаше изучување на она што се вика “Специјална војна“. Она што од 1990 год. и се случува на Македонија спаѓа во таа категорија на “Специјална Војна“. А тоа е : економско уништување и поткопување на темелите на државата преку уништување на сето она што може да допринесува за економското зацврснување на државата (затворање на фабриките) и не дозволување на изградба на нови економски капацитети кои ќе ја водат Македонија кон просперитетна иднина (Вардарска долина, пругата кон Бугарија, Асибо, АМБО, и ред други поситни). Второ, се оди кон уништување на работните навики и несоздавање на нови преку развивање на демотивираноста на работниците по разни основи, уништување на работниот морал (кој ваков-таков постоеше), форсирање на ноќниот живот и нездрави животни навики и хедонизам (луѓето не се способни да работат или се со помала способност за работа). Се руши здравствениот систем преку “реформи“ кои всушност не се реформи туку се само во насока на уништување на здравствениот систем и печалба на некои “лешинари“ кои од распаднатото тело ќе се офајдат (а и за да работи некој човек треба да е здрав - треба и тоа да се има во предвид). Се руши образовниот систем ( и психолошки - кога сите гледаме дека некој со 4-то одделение има и заработува повеќе пари од некој интелектуалец), но и конкретно - преку уништување на системот и објектите во образованието, па дури и принципот на оценување (за тоа не ни е крив никој “од надвор“). Се руши полицијата (нејзината ефикасност во споредба со некогашната е за потсмев) по принцип на “врзани раце“, но и со примање во нивните редови на се и сешто, најчесто типчиња со криминално досие (по принцип на поговорката : “држи го пријателот блиску до себе, но непријателот поблиску“ :)), Војската е сведена на ловечко здружение само со лично вооружување (иако мислам дека сепак барем се добро обучени). Патната инфраструктура е пред уништување (освен крпење на дупките, доградба на патот братство и единство, третата лента на Плетвар и патот Тетово-Гостивар - поместување во тој сегмент нема), железничката е онаа од Отоманското царство, требаше да дојдат Турците за да го направат Аеродромот да личи на нешто, а од сите два брода едниот потона.
Сето ова не е случајно. Не е случајно ни “фрлањето со дрвја и камења“ на преходната Социјалистичка Македонија. Таа Социјалистичка Македонија е трн во окото на многумина, затоа што претставува ваква-таква Македонска држава. Во таа република Македонецот оствари државност и се реализираше како народ (не настанал туку се манифестирал како народ) и на секој кој би сакал да ја претстави Македонија како тиква без корен, како држава која потекнува од 1991 година Социјалистичката Македонија му е непријатен потсетник дека Македонците постоеле и пред 1991 година со сите свои национални институции.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Сето ова не е случајно. Не е случајно ни “фрлањето со дрвја и камења“ на преходната Социјалистичка Македонија. Таа Социјалистичка Македонија е трн во окото на многумина, затоа што претставува ваква-таква Македонска држава. Во таа република Македонецот оствари државност и се реализираше како народ (не настанал туку се манифестирал како народ) и на секој кој би сакал да ја претстави Македонија како тиква без корен, како држава која потекнува од 1991 година Социјалистичката Македонија му е непријатен потсетник дека Македонците постоеле и пред 1991 година со сите свои национални институции.
Никој не сака да ја претстави Македонија како држава која потекнува од 1991, тука напротив како држава која потекнува од 1945. А дел од Македонците за жал многу помагаат за таа цел. ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom