Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито

Дали го почитувате животот и делото на Јосип Броз-Тито


  • Вкупно гласачи
    153
Статус
Затворена за нови мислења.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Значи ништо од твојата вредност.Ти упорно си имаш нешто зацртано во главата и кога ќе те анализира човек малку повеќе гледа дека заклучоците ти се донесени по некоја документарна на Мтв.Пак ќе кажам,ако толку си ја сакаш својата држава и правиш клевета по едно време.Земи направи една анализа и ќе видиш дали е тоа така.Ама најверојатно не си вреден како што викаш.
Vidi batka, pisuvaj si sto sakas, mene nemas pravo da me analiziras kako poedinec, kako sto jas nemam pravo tebe da te analiziram kako poedinec i da te ocenuvam dali si vakov ili takov, capito !!!
Toa sto jas si go imam zacrtano u glavata, toa si e moj problem i moi licni razmisluvanja i sfakjanja, kako sto ti/vie si imate vasi izgradeni licni stavovi i sfakjanja !!!
Nitu ti mozes da vlijaes na moite sfakjanja, nitu pak jas na tvoite !!!
Pisuvaj si sto si sakas, no poedinci nemas pravo da analiziras i klalifikuvas kako vakvi ili onakvi, bez licno da gi poznavas, koi se i sto se i dali se pametni, glupi, vredni, mrzelivi i.t.n. !!!
Deneska e Demokratija i sekoj ima pravo na svoe mislenje i stav, e sega moze na nekomu da smeta takviot stav, no nikoj nema pravo da analizira i ocenuva poedinci-clenovi tuka na forumov !!! Jas si znam mene kako mi e, kako sto ti si znaes najdobro licno za sebesi i bez licni navredi molam, a drugo pisuvaj si sto sakas !!!
 

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Човек што толку плука по еден систем, па било каков и да е, човек што единствена вербална карактеристика на тој систем и на луѓето му е “комуњарски“, човек кој својот сиромашен вокабулар го надополнува со пцости - тоа е човек на кој му е испран мозокот (доколку го има) и во основа не го познава она за кое што говори, па мора да се потпира во своите искази на она што другите му го кажале и раскажале. Во животов сум се среќавал со многу такви персони кои страдаат од комплекс на пониска вредност (или можеби реална вредност) и на кои им пречат сите оние кои нешто вредат и си ја работат работата. Некој може да “работи“ и 28 сати и она што ќе го сработи да не вреди ништо (пример за тоа е Кина - евтина работна рака и евтин производ, но и двете толку вредат, тие не се ефтини туку толку вредат), а некој може да работи 2 сати и неговата работа да вреди колку за тројца...
Кој е на крај виновен за личните фрустрации и проблеми? Тито е виновен за се! Комуњарите се виновни за се!
Кога веќе го обвинувате Комунизмот (одн. Социјализмот) тогаш да споредиме што реално е изградено во Македонија (не мислам само на физички градби, но заради разбирливост ќе се осврнам само на тоа) пред 1990 година и после 1990 до денес. До 1990 во Македонија се градеше - Македонија. Вакви-такви, во Македонија до тогаш се изградени многу објекти од инфраструктурата (патишта, мостови, водоводи и канализациони структури, колекторот на Охридското езеро, хидро и термоцентрали и т.н), изградени се сите постојни објекти од јавен карактер (болници, училишта, детски градинки, универзитети, МАНУ, РТВ, Институти, заводи, домови на културата и библиотеки (кои по се изгледа од “плукачите“ слабо се посетувани), бањи и бањски лекувалишта, одморалишта, и т.н.) изградени се Хотели, ресторани, трговска мрежа, транспортна мрежа. Изградени се голем број фабрики (во секој град ги имаше од повеќе индустриски гранки) во кои имаше превработеност, но на сметка на вишокот на заработувачката (наместо на помалкумина таа се делеше на повеќемина па платите затоа беа пониски) затоа што нова фабрика која што ќе го прифати вишокот на работници не се гради лесно.
Денес, нема нови фабрики а старите се уништени, па им се молиме (што е понижувачки) на некои од странските фирми, аман да дојдат и да направат некој погон кај нас. Вишокот на заработувачка денес наместо да се дели на оние кои го заработуваат (па макар и да има превработеност) го приграбуваат дрчните “бизнисмени“ (кои се пародија на бизнисмените), а работниците ги плаќаат колку за да преживеат.
Но, тоа не е случајно. Во таа некогашна држава имаше училишен предмет кој се викаше ОНО и ОСЗ (Општонародна одбрана и Општествена самозаштита). Во еден дел од тој предмет имаше изучување на она што се вика “Специјална војна“. Она што од 1990 год. и се случува на Македонија спаѓа во таа категорија на “Специјална Војна“. А тоа е : економско уништување и поткопување на темелите на државата преку уништување на сето она што може да допринесува за економското зацврснување на државата (затворање на фабриките) и не дозволување на изградба на нови економски капацитети кои ќе ја водат Македонија кон просперитетна иднина (Вардарска долина, пругата кон Бугарија, Асибо, АМБО, и ред други поситни). Второ, се оди кон уништување на работните навики и несоздавање на нови преку развивање на демотивираноста на работниците по разни основи, уништување на работниот морал (кој ваков-таков постоеше), форсирање на ноќниот живот и нездрави животни навики и хедонизам (луѓето не се способни да работат или се со помала способност за работа). Се руши здравствениот систем преку “реформи“ кои всушност не се реформи туку се само во насока на уништување на здравствениот систем и печалба на некои “лешинари“ кои од распаднатото тело ќе се офајдат (а и за да работи некој човек треба да е здрав - треба и тоа да се има во предвид). Се руши образовниот систем ( и психолошки - кога сите гледаме дека некој со 4-то одделение има и заработува повеќе пари од некој интелектуалец), но и конкретно - преку уништување на системот и објектите во образованието, па дури и принципот на оценување (за тоа не ни е крив никој “од надвор“). Се руши полицијата (нејзината ефикасност во споредба со некогашната е за потсмев) по принцип на “врзани раце“, но и со примање во нивните редови на се и сешто, најчесто типчиња со криминално досие (по принцип на поговорката : “држи го пријателот блиску до себе, но непријателот поблиску“ :)), Војската е сведена на ловечко здружение само со лично вооружување (иако мислам дека сепак барем се добро обучени). Патната инфраструктура е пред уништување (освен крпење на дупките, доградба на патот братство и единство, третата лента на Плетвар и патот Тетово-Гостивар - поместување во тој сегмент нема), железничката е онаа од Отоманското царство, требаше да дојдат Турците за да го направат Аеродромот да личи на нешто, а од сите два брода едниот потона.
Сето ова не е случајно. Не е случајно ни “фрлањето со дрвја и камења“ на преходната Социјалистичка Македонија. Таа Социјалистичка Македонија е трн во окото на многумина, затоа што претставува ваква-таква Македонска држава. Во таа република Македонецот оствари државност и се реализираше како народ (не настанал туку се манифестирал како народ) и на секој кој би сакал да ја претстави Македонија како тиква без корен, како држава која потекнува од 1991 година Социјалистичката Македонија му е непријатен потсетник дека Македонците постоеле и пред 1991 година со сите свои национални институции.
никој неможе брат да го негира тоа дека историјата на македонската државност(уставна историја нели) почиња од тогаш (некој и крушевска република ја зимаат ама тоа е дискутабилно) тоа е факт
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Никој не сака да ја претстави Македонија како држава која потекнува од 1991, тука напротив како држава која потекнува од 1945. А дел од Македонците за жал многу помагаат за таа цел. ;)
Па, Македонија и е држава од 1945 (со делумен суверенитет). Само некој сака да го поистовети постоењето на народот со постоењето на државата ;). А тоа никогаш не е поврзано. Најчесто народот е постар и и претходи на државата, иако има и поинакви примери (САД на пример). Има народи без држава но држави без нација се многу малку. Со подметнување на тезата дека Македонскиот народ постои со формирањето на Македонска држава се обидуваат да покажат дека Македонскиот народ всушност не постои туку е вештачка креација и дека врз територијата каде што тој живее сите други имаат право, но тој самиот нема... Штета што многу од Македонците “паѓат“ на таа финта и нервозно реагираат против таквите ставови на туѓинците со што оставаат место за сомнеж дека е навистина така. Ме радува што во последно време кај младите генерации неоптеретени со анационална индоктринација постои цврст став околу тоа : -Ние сме Македонци, отсекогаш сме биле и засекогаш ќе бидеме Македонци! Нема што да дискутираме околу тоа (1945, 1991 и сл. глупости), кому не му се допаѓа тоа нека оди во некое ќоше да се сокрие и нека цркне таму! :) Таквите фабулозни дискусии наметнати одстрана (околу 1945, 1991) служат само за сеење сомнеж кај Македонците, веење магла и одвлекување на вниманието од суштинските работи кои треба да се изучуваат од Македонската историја...
 

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
Тито беше голем човек, кој гледаше надалеку, за разлика од денешниве политичарчиња и кај нас, а и ширум светот, кои не гледаат подалеку ни од сопствениот нос.
Јас подеднакво ги сфаќам и тие граѓани кои го почитуваат ликот и делото на Тито и кои се Југоносталгичари, но исто така ги сфаќам и граѓаните кои не се задоволни едноставно, не од Тито, туку општо од тој поранешен систем, сигурно дека постојат некакви причини за тоа, но не е наше да им судиме на другите, секој си има право на сопствено мислење и став.
Општо земено тоа беше време во кое имаше вистинско пријателство и љубов, време во кое луѓето беа скромни, а не како денес аздисани до максимум, време во кое стапката на насилство, криминал, убиства, тепачки, наркоманија, алкохолизам, коцкарство и ред други девијантни и негативни работи(пороци) беа на минимум, а денес се на максимум, но не сме ние виновни, едноставно денешниов систем на живеење, (сакале или нејќеле) ни беше наметнат од Западот после осамостојувањето и денеска се е отидено у ку*ац, наркоманија, коцкање, алкохолизам, курвалак/швалерај, глумење, аздисаност . . . :facepalm::facepalm:
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
-Тито беше доживотен прецедател на Југославија.
Но секоја република си имаше и свој прецедател.
Доколку се прави некоја анкета на улица со народот
со прашање:кој беше прецедател на републиката
во 1979-1980 год. дали од сто еден ќе одговори и
тоа во сите тогашни републики ќе биде исто. А дај
прашај кој беше Тито и децава сега ќе погодат.
Ете ја неговата величина,почит,живот и дело.
 
Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Malku koj bil tolku slaven za vreme na zivotot i kleveten posle smrtta kako stariot Zagorec.

Inace denes da bese ziv ke zavrsese isto kako sto zavrsi Milosevic i kompanija.
 
Член од
12 декември 2011
Мислења
175
Поени од реакции
25
Abe ne sum jas vo zabluda, vie ste vo golema zabluda !!!
Nikade ne napisav deka TITO gi spojebal i ukral fabrikite, napisav deka tokmu tie fabriki bea unisteni vo vaseto vreme komunjarskoto vo devedesetite, a TITO si otide vo 1980 !!!
Inaku zasto ne sum zadovolen i od segasniot sistem, zatoa sto rabotam so godini, a kjarot mi go zema drzavata + nekoi poltroni komunjarski koi znaat samo za klati-vrata, zimaj-plata !!!
Inaku vo Komunizmot da tocno site(skoro site) rabotea, no problemot bese toa sto toj sistem se bazirase na nekakva si "ednakvost" na pr. nekoj raboti povekje, nekoj pomalku, nekoj pa ic, no na prvi site kje zemat ista plata, "ednakvost" neli !!!
Isto taka na pr. u edna fabrika vo koja popravilo treba da rabotat 300 rabotnici, kje bapnea da rabotat 1000 rabotnici, posto neli site mora da bidat vraboteni i da "rabotat" i da zemaat isti plati, iako nekoj kje raboti deneska da receme 6, nekoj 5, nekoj 2 saati, a nekoj ic .................. isto ko i sega jas rabotam na rabota da receme od 8h rabotno vreme, 7h efektivno, a nekoi okolu mene rabotat po 2-3h efektivno, no na kraj kje zememe site ili isti plati ili oni kje zemat povekje, znaci cista komunjarska rabota, zatoa ne sum zadovolen od sistemot i togasen i denesen, mada i deneska imame golemi ostavstini od komunizmot vo opstestvovo/drzavava !!!
A za Brankovite i Nikolovite stanovi i pari i.t.n. sto me boli mene sto imal Grujo ili Branko, ne se zamaram so takvi malogragjanski raboti, b.t.w. poznavam mnogu lugje koi nikogas ne bile vo politikata, nitu porano, nitu sega(vo novovo vreme) pa se solidno bogati, dali i tie ukrale od drzavata, kako Grujo, Branko & Company, dali i tie se lopovi ?!!
Pretpostavuvam deka kje reces deka se, iako nikogas ne bile vo politikata, no so samoto toa sto nekoj ima nesto povekje, po avtomatizam e ajduk, e druze gi znam tie komunjarski filmovi, ama vise ne proagjaat !!!
Posle II-s.v. celata burzoazija, intelektuala, zemjoposednici, trgovci, kapitalisti i.t.n. bile proglaseni za "ratni profiteri" bez nikakvi dokazi i sudenje, im bil nasilno odzemen imotot, parite, zlatoto, stokata, zemjata i sl. a tie ili bile otepani, ili bile oterani po goli-otoci ili ednostavno bile proterani od drzavata, kako "anti-drzaven" i "anti-revolucioneren" element !!!
Taka da ne mi objasnuvaj povekje za toa "ubavo" vreme, vreme na kodosluk, totalitarizam, poltronizam, diktatura i tako dalje i tako dalje ................ ama na kraj zapadot vi go spika, arno i toa !
па и сега има така има луѓе кои што се водат како вработени зимаат плати а не одат на работа тогаш барем се одело на работа. немој да ме сватиш погрешно не велам дека тој тогашен систем бил добар , мене лично не ми се допаѓа тоа сите иста плата сите исти права. неможе тоа така да функционира. ама и денеска се случува тоа само не се збори за тоа.
а да има многу многу луѓе кои не се од било која политичка партија се богати ама со крадење (зборам за лугето кои зграбија све заради глупата приватизација).
а неможе да се каже ако некој има малце повеке пари е ајдук такви муабети се смешни и може да ги прават луѓе кои што не успеале ништо да постигнат и сеа лечат комплекси
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 00:41 ---
смешно е да се оспорува тито ,иако нормално во денешно време со оваа наводна демократија секој има право на свое мислење.
тито бил и ке биде еден од најголемите политичари во светот . тито е човекот без кој македонија немаше да биде македонија. тој е човекот кој што ја направи државата, па прошетајте ни градов малце зборам за скопје и видете ги само капиталните објекти сите се направени од времето на тито болници, гтц, стамбени згради, улици... а да не зборам за фабрики . луѓе неможе да се фалиме дека имаме инвестивии џонсон контрол има само фабрика голема направено во последниве 20годинии
можеби ситемот и политиката не била баш сјајна ама тоа не е причина да се негира човекот на кој што сите треба да сме му барем малце благодарни
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.138
Поени од реакции
25.568
тито е човекот без кој македонија немаше да биде македонија.
Со се би се согласил, ама со ова не можам. За независна македонска држава после втората светска војна се избориле македонските партизани и македонскиот народ. Тито е само човекот кој ја согледал реалноста што сите пред него пробувале да ја избегнат. За тоа треба да му бидеме благодарни, ама не треба да му даваме димензии на семоќност. Македонија немаше да биде Македонија без генерацијата што војуваше во 2 Светска војна, а не без Тито.
 
Член од
12 декември 2011
Мислења
175
Поени од реакции
25
Со се би се согласил, ама со ова не можам. За независна македонска држава после втората светска војна се избориле македонските партизани и македонскиот народ. Тито е само човекот кој ја согледал реалноста што сите пред него пробувале да ја избегнат. За тоа треба да му бидеме благодарни, ама не треба да му даваме димензии на семоќност. Македонија немаше да биде Македонија без генерацијата што војуваше во 2 Светска војна, а не без Тито.
во право си не мислев јас на тоа дека македонскиот народ не бил способен да се ослободи , токму тоа сакав да го кажам дека он ја согледал реалноста и не прогласил во тоа време за република. не милев воопшто дека без него немало да бидеме македонија или македонци
 
Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Mnogumina ne pametat bas po Tito i SFRJ. Na odmor koga bev eden bracen par od Tajland me prasa od kade sum, i ja pocnav da objasnuvam, ama nisto i koga rekov Jugoslavija, Tito...tie vednas "aaaaaa Tito, yes, yes...now we understand..."

http://youtu.be/6cCxrBkzoak
Inace eve sto Tito veli za SFRJ sto ke bide posle nego. Veli 8 milioni luge ne se sala (za vojskata)...samo sto promasil deka tie istite ke se dignat edni protiv drugi i ke se ubivaat megusebno...

a ova za drugarstvoto ;)
http://youtu.be/jBv2Nguvd4c
 

El_Conquistador-SK.

Captain Hook
Член од
21 ноември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
18
Bez razlika dali Tito kje go stavime vo pozitivna ili negativna konotacija, fakt e deka da bese i denes ziv i seuste da vladeese, sigurno deka kje zavrsese isto/slicno kako: Slobodan Milosevic, Saddam Hussein, Muammer Gaddafi, Hosni Mubarak, Ben-Ali, Abdullah Saleh, Bashar Al-Assad(?) i.t.n. i.t.n. bidejkji ednostavno kazano deneska na svetot ne mu se potrebni vakvite lugje, porano da, bile ite-kako potrebni za vreme na studenata vojna, pa igranje toplo-ladno_istok-zapad i.t.n. no deneska YOK, vakvite rezimi vekje nikoj ne gi ceni i ne gi brani, nitu pak saka, nitu narodot, nitu pak ostanatiot svet !
Eve na pr. colonel Gaddafi sto ti ne mu dal na svojot narod, neznam kolku e vistina toa, besplatno skolstvo, zdravstvo, dosta evtini/besplatni stanovi, avtomobili, studiranje vo stranstvo na smetka na drzavata, pomos za sekoe novo-rodeno dete vo zemjata i.t.n. pa na krajot istiot toj narod go srusi od vlast(1969-2011/42god.vlast) i go ubija kako nekoe divo zivotno i toa sopstvenite gragjani/narod ! Toa e toa !
 
Член од
12 декември 2011
Мислења
175
Поени од реакции
25
да можеби е точно тоа дека така ке завршеше , ама тоа што го направи анродот во египет и либија скапо ке го плати . еве гледај што све се случува сеа таму ги сјебаа земјите максимално сите тие револуции беа изрежирани за да ги зграбат сите богатства што ги имаа тие земји ама така му е на тој народ сега нека трпат . иако мислам дека тука немаше да се случи тоа. сепак мислам дека неговото време било тогаш и нема зошто да се дискутира да би бил денеска...
 

El_Conquistador-SK.

Captain Hook
Член од
21 ноември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
18
да можеби е точно тоа дека така ке завршеше , ама тоа што го направи анродот во египет и либија скапо ке го плати . еве гледај што све се случува сеа таму ги сјебаа земјите максимално сите тие револуции беа изрежирани за да ги зграбат сите богатства што ги имаа тие земји ама така му е на тој народ сега нека трпат . иако мислам дека тука немаше да се случи тоа. сепак мислам дека неговото време било тогаш и нема зошто да се дискутира да би бил денеска...
Taka e, vo pravo si, no nekoj vo prethodnite postovi napisa deka dokolku bi bil denes ziv Tito i seuste bi vladeel, sigurno deka kje zavrsel isto/slicno kako S.Milosevic, S.Hussein, M.Gaddafi i.t.n.
Pa jas samo se nadovrzav na toj post !
 
Член од
12 декември 2011
Мислења
175
Поени од реакции
25
не сум сигурен дека ке владеел , мислам само дека немало да заврши на таков начин како лидериве од арапските земји . бидејки тие луге беа срушени од власт најповеќе од радикалниот ислам, што кај нас не е застапен
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Почитувам, но не се согласувам со сите дела негови и на системот со кој управувал.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom