Дали ги разбирате зборовите на авторот?

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Право да ти кажам се спремам да одам до Франција. Има една доста популарна партија на Ле Пен. Имаат слични ставови на моите хехе. Тука е се разбира и Јерг Хајдер од Австрија. Партијата на Фортун од Холандија. БНП од Англија ама и тие не се шетани изглеа а? хахаха уствари пред да идам за Франција ќе идам до Гевгелија таму само еднаш сум бил на поминување морам да видам што е со воздухот таму...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Оди - баш они сакаат ”страни елементи” и со раширени раце чекаат луѓе од источна Европа. :pos:

А Гевгелија - повели и таму. Штета што не знам многу за градот оти имам живеено во Гевгелијата само 5 години. :icon_roll:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jane_S напиша:
Mislam deka dovolno procitav mislenja, poveke ne treba da cekam reakcii i mislenja, bidejki isfiltrirani se tipcinjata na forumot koi se totalno zabegani t.e. izmanipulirani ili pak rabotat za tie institucii ili se finansirani od tie institucii... da ne gi imenuvam na koi mislam taka.

Milo mi osobeno deka i clenovite Garfield i strumics se slozija so napisanoto, bidejki deckite se patrioti, no i tie patat od modernata manipulacija bez ta da go svatat . :) Posebno kaj lugeto kako niv e prisuten problemot, sto ti e nacionalniot problem go gledaat lokalno i samo niz prizmata na "sopstveniot mev" t.e. na Makedonija. dodeka tuka se raboti za globalen problem, so koj se sooceni i drugi narodi i drugi drzavi. I taka Makedonija i makedonskiot narod kako sto nema shansi da se spasi od ovoj problem, taka i drugite drzavi t.e. drugi narodi nema da mozat da se spasat od istiot problem, dodeka go imaat egocentricnoto mislenje t.e. stav, deka svetot se vrti samo okolu nivnata zemja i nivniot narod, a site drugi koj gi ebe. Problemot moze da se resi samo so obedinuvanje na site koi patat od toj problem i samo taka e mozno izvojuvanje pobeda nad toa globalno zlo.

Avtorot na tekstot e Slobodan Milosevik, a ova e isecok na eden od negovite posledni govori pred da go ispratat marionetskite vlasti vo Hag.

Prijaten vikend.
Убаво што го кажал тоа. Јас со многу говопри на Ленин, некои на Сталин, на Хитлер, на Јан Ворстер, на Мугабе се сложувам и ми се допаѓаат, а тоа не значи, дека истите тие ми се идоли, им палам свеќа или дека плачам над нивните гробови.
Јас реков дека се сложувам со дел од кажаното, особено со онаа реченица која ја болдирав. Таа не е негова, таа е стара, искажана уште пред неговото време.
Сепак нема да му одам на поклонение како мнозина тука, како сите бесполезни тињи кои плачат бидејќи им замина вождот во мокра дупка подземна црвите да му го јадат земното тело додека душата му талка во либмото престрашена да замине в пеколот оти го чекаат барем 150 000 илјади да го прашаат за здравје.
Значи, пиријателе, повторно грешно ме/не читате. А тесноградоста, неглобалните погледи...хмм...ме насмеа сега утрински, вака, во оваа недојдија, при снежнава вејавица.
Пред националното чувство глобализацијата ведне глава.
Јас сум првин и пред се МАКЕДОНЕЦ, а потоа земјанин.
Јасно нека ви/ти биде тоа.
А Македонија ќе згасне и ќе ја нема кога послениот атом од последниот член на моето семејство ќе згасне. Не пред тоа.
Македонија гордо ќе постои се додека има барем еден жив Македонец.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
The Garfield pred,pred posledniot Mohikanec,uppps Makedonec :):):)!!!
Batali Milosevic..toj e Paloma proizvod na istata Skunk Works koja go proizvede i Bin Laden i mnogu drugi ,za da gi dzitne na otpad posle "uporabe"...i uste si proizveduva so polna parea :):):)!!!
Filozofija na kontroliran haos...t.e. po naski kazano :vo matno se lovat golemite ribetini...i se krka kavijar...dodeka ima...posle neka mu mislat posle tie od toa posleto :):)!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Знам Конкретен, знам, само им појаснувам на копучааната која солзички горешти лее по туѓто, а не си го знае своето.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Јане,некој говор не е причина да правам идол од личноста која ги кажала тие зборови.Ако сум се согласил со кажаното не е причина да го почитувам ораторот.Каков е тој човек кој не си ги почитува корените,кој не знае од каде дошол и кој е всушност?
Ако не го почитуваш своето(македонското)кој си ти всушност?Не се однесува на тебе или на некој друг лично,општо прашувам.
И секогаш прво на себе и Македонија ке помислам оти ме боли за Македонија,а после ке мислам на другите,ако воопшто помислувам.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Garfield напиша:
Јас со многу говори на Ленин, некои на Сталин, на Хитлер, на Јан Ворстер, на Мугабе се сложувам и ми се допаѓаат, а тоа не значи, дека истите тие ми се идоли, им палам свеќа или дека плачам над нивните гробови.
А ако јас сум согласен со нешто што рекол или направил Милошевиќ, тоа значи дека тој ми е идол, му палам свеќа и плачам над неговиот гроб.

За да не се скрши илузијата дека е така, на располагање го имаш правото да одлучиш кога и што кој смее да рече или напише, закитено со пцостите од исфрустрирани неизживеани типови. Строго пропишани мисли и директиви, кого треба да мразиш за да ја докажеш својата вредност.

Би можел да ве оставам на мир да се насладувате во надмоќта што ја чувствувате, или пак, да те предизвикам: ако си маж, повели победи ме во рамноправна дискусија. Сепак, кога малку подлабоко ќе размислам, ниту едното ниту другото не е толку важно...

Биди ми поздравен.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
10 година сам се борио против Милошевића како сам знао и умео, и моја прича са њим, мислио сам, завршила се 2000. Међутим, не престаје да ме чуди то да Милошевић и кад није жив успева да изазове сукобе и неразумевање, што је једна од константи и главних карактеристика његове политике.

Био је манипулатор и лажов. Не треба гледати шта је говорио већ шта је радио, а резултати су очигледни. И само слепац то не види, а изгледа да их нажалост још има. Иначе, овај говор је написан у тренутку кад је Милошевић под притиском милиона грађана Србије морао да призна пораз на изборима које је изгубио иако је крао гласове. Спремао се после овога да са својим судијама исконструише још једну крађу, и да још једном замагли људима очи отрцаном ксенофобичном и националистичком причом. То је једина сврха ових речи горе.

Он чак није био лопов у смислу да му је мотив бављења политиком била материјална корист. Највећа и једина вредност била му је власт, и у име власти могао је да каже било шта и да убије било кога, правдајући то вишим циљевима. То је био његов мотив, његов идеал и смисао живота.

Шекспир је о свему овоме давно писао, нема ничег новог. Читајте Макбета. Ту има све о томе како човек са илузијом о величини и "мисији" незаконито узима власт и убија свог доброчинитеља и краља Банкоа (Стамболића), на шта га свесно и агресивно подстиче лејди Макбет (Мира Марковић). Али лаж се све више открива, зло се шири иако се оправдава пророчанствима. Макбета напуштају сви који имају разума и његова власт постаје гола владавина страха и лажи, до његовог коначног краја. У суштини Милошевић је трагичан лик. Једина разлика је то што би Мира Марковић данас и даље да лаже и да манипулише, док лејди Макбет у драми умире под теретом савести. Life is stranger than fiction.

Милошевић се није кретао међу људима, већ је усамљен у свом дворцу ковао политичке потезе који су сви од реда били изнуђени временом промена у Европи и свету и чињеницом да је на власт дошао преваром, лажима и манипулацијом. Многи су изгубили живот да би тај човечуљак остао на власти, и то је једна страшна, трагична истина.

Нажалост, пропратна појава његове владавине лажи и обмана је тровање људских умова у Србији и појава антисрпства у Србији и ван Србије, у целом свету. Милошевић је искористио национализам, националисти су искористили њега. То је била савршена симбиоза али сада је дошао крај. Нема више вожда (фирера) и време је за одрастање, гледање у огледало и суочавање са ружним лицем.

Иначе, не идем на српске, хрватске и босанске форуме због количине отрова и обмане који још постоји међу људима. Главни (не и једини) сејач отровне мржње био је Милошевић. Заоставштина свих тровача је то што су људи много више него раније једни друге гледају прво по томе како се зову и којим језиком говоре. Ето мене зато у виртуелној Македонији у потрази за изворима моје културе. (Иако је Македонија много мање затрована, то постоји и овде, и десило ми се и на овом форуму).

Рецимо, захваљујући владавини и учинку СМ, ћирилица је у Србији, Црној Гори, БиХ, Хрватској па и другде постала ознака четништва и назадности. То је перверзија истине. Оно што по мом мишљењу треба да радимо ми (схватите ово "ми" како год желите) је да чувамо своју културу али без ксенофобије која трује људе. (Хвала Грцима што су измислили ову лепу реч).

Стоп страху. Духовно ропство је само могуће кад је човека страх и кад одбија да се суочи са самим собом и процени своје квалитете и мане. А сигуран пут ка таквом ропству је национализам. То је негација сопствене културе, идеологија и измишљотина а не чување културе. Волимо прво себе да би могли да волимо и друге - то је мој мото, а то нема везе са национализмом.

Поздрав свима а посебно Павелу.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Павел Липранди напиша:
А ако јас сум согласен со нешто што рекол или направил Милошевиќ, тоа значи дека тој ми е идол, му палам свеќа и плачам над неговиот гроб.

За да не се скрши илузијата дека е така, на располагање го имаш правото да одлучиш кога и што кој смее да рече или напише, закитено со пцостите од исфрустрирани неизживеани типови. Строго пропишани мисли и директиви, кого треба да мразиш за да ја докажеш својата вредност.

Би можел да ве оставам на мир да се насладувате во надмоќта што ја чувствувате, или пак, да те предизвикам: ако си маж, повели победи ме во рамноправна дискусија. Сепак, кога малку подлабоко ќе размислам, ниту едното ниту другото не е толку важно...

Биди ми поздравен.
Не ми е јасно што се најде повикан насекаде каде се наоѓа ТВОЈОТ вожд да коментираш особено цитирајќи ме грешно. Но, го прифаќам предизвикот.
Објасни ми кого јас тоа цитирам безумно, кого следам беспоговор? Но, во таа дискусија, рамноправно, каде ќе можеме да се искажеме. Бујрум, ти предизвика, ти бирај време, место и топик.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Sinisa напиша:
10 година сам се борио против Милошевића како сам знао и умео, и моја прича са њим, мислио сам, завршила се 2000. Међутим, не престаје да ме чуди то да Милошевић и кад није жив успева да изазове сукобе и неразумевање, што је једна од константи и главних карактеристика његове политике.

Био је манипулатор и лажов. Не треба гледати шта је говорио већ шта је радио, а резултати су очигледни. И само слепац то не види, а изгледа да их нажалост још има. Иначе, овај говор је написан у тренутку кад је Милошевић под притиском милиона грађана Србије морао да призна пораз на изборима које је изгубио иако је крао гласове. Спремао се после овога да са својим судијама исконструише још једну крађу, и да још једном замагли људима очи отрцаном ксенофобичном и националистичком причом. То је једина сврха ових речи горе.

Он чак није био лопов у смислу да му је мотив бављења политиком била материјална корист. Највећа и једина вредност била му је власт, и у име власти могао је да каже било шта и да убије било кога, правдајући то вишим циљевима. То је био његов мотив, његов идеал и смисао живота.

Шекспир је о свему овоме давно писао, нема ничег новог. Читајте Макбета. Ту има све о томе како човек са илузијом о величини и "мисији" незаконито узима власт и убија свог доброчинитеља и краља Банкоа (Стамболића), на шта га свесно и агресивно подстиче лејди Макбет (Мира Марковић). Али лаж се све више открива, зло се шири иако се оправдава пророчанствима. Макбета напуштају сви који имају разума и његова власт постаје гола владавина страха и лажи, до његовог коначног краја. У суштини Милошевић је трагичан лик. Једина разлика је то што би Мира Марковић данас и даље да лаже и да манипулише, док лејди Макбет у драми умире под теретом савести. Life is stranger than fiction.

Милошевић се није кретао међу људима, већ је усамљен у свом дворцу ковао политичке потезе који су сви од реда били изнуђени временом промена у Европи и свету и чињеницом да је на власт дошао преваром, лажима и манипулацијом. Многи су изгубили живот да би тај човечуљак остао на власти, и то је једна страшна, трагична истина.

Нажалост, пропратна појава његове владавине лажи и обмана је тровање људских умова у Србији и појава антисрпства у Србији и ван Србије, у целом свету. Милошевић је искористио национализам, националисти су искористили њега. То је била савршена симбиоза али сада је дошао крај. Нема више вожда (фирера) и време је за одрастање, гледање у огледало и суочавање са ружним лицем.

Иначе, не идем на српске, хрватске и босанске форуме због количине отрова и обмане који још постоји међу људима. Главни (не и једини) сејач отровне мржње био је Милошевић. Заоставштина свих тровача је то што су људи много више него раније једни друге гледају прво по томе како се зову и којим језиком говоре. Ето мене зато у виртуелној Македонији у потрази за изворима моје културе. (Иако је Македонија много мање затрована, то постоји и овде, и десило ми се и на овом форуму).

Рецимо, захваљујући владавини и учинку СМ, ћирилица је у Србији, Црној Гори, БиХ, Хрватској па и другде постала ознака четништва и назадности. То је перверзија истине. Оно што по мом мишљењу треба да радимо ми (схватите ово "ми" како год желите) је да чувамо своју културу али без ксенофобије која трује људе. (Хвала Грцима што су измислили ову лепу реч).

Стоп страху. Духовно ропство је само могуће кад је човека страх и кад одбија да се суочи са самим собом и процени своје квалитете и мане. А сигуран пут ка таквом ропству је национализам. То је негација сопствене културе, идеологија и измишљотина а не чување културе. Волимо прво себе да би могли да волимо и друге - то је мој мото, а то нема везе са национализмом.

Поздрав свима а посебно Павелу.
Благодарам!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Постов на Синиша е за :cuc: :cuc: :cuc: :cuc: :cuc:

Благодарам и јас!

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Postot na Sinisha e samo frazi i parafrazi, takanarechen gotov tekst, vnesuvash samo iminja i nema utka.

A shto se odnesuva do uvodniot tekst, navodno nekoj govor na Miloshevich, toa ti e isto kako da go rekol Orwell, smeni iminja i "voila".
A bit che da ste ipak vi u pravu. i Orwell shiri ksenofobija ili taka neshto.

A toa shto ovde mnogumina od petni zhili se trudat da go oblechat imperatorot/carot e jalova rabota. Carot e gol, as simple as that.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Garfield напиша:
Објасни ми кого јас тоа цитирам безумно, кого следам беспоговор? Но, во таа дискусија, рамноправно, каде ќе можеме да се искажеме. Бујрум, ти предизвика, ти бирај време, место и топик.
Hic Rodos, hic salta.

Но ти реков, воопшто не е толку важно. Мразам повторувања. Sapienti sat. Кој разбра, разбра; кој не разбра, ни да му црташ, нема да разбере.

Биди ми поздравен, уште еднаш.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Павел Липранди напиша:
Hic Rodos, hic salta.

Но ти реков, воопшто не е толку важно. Мразам повторувања. Sapienti sat. Кој разбра, разбра; кој не разбра, ни да му црташ, нема да разбере.

Биди ми поздравен, уште еднаш.
Prijatele, asinus asinum cupit ili?

Kajgana Shop

На врв Bottom