Дали вашиот бог има пол?

M

Muranyi

Гостин
Темава е доказ дека човекот своите карактеристики,особини и својства ги проектира врз својата замисла за Бог и се поистоветува со него,што е многу погрешно.Бог не би можел да има пол.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Темава е доказ дека човекот своите карактеристики,особини и својства ги проектира врз својата замисла за Бог и се поистоветува со него,што е многу погрешно.Бог не би можел да има пол.
Зашто да не може? Арни си беа боговите до Јахве. Имаше мажи и жени, хетеро и хомо, стари и млади - баш како луѓето.

Ова накурчениве евреи мама ни расплакаа со овој шовинистов.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Абе, шупак еден, едно време ме смееше, ама сеа гледам дека едноставно си досаден. Не си ни глуп, ни трол. Едноставно си досаден ко пицајзла.

10 пути ти е постирано дека Будизмот е религија. Исто толку пати ти е постирано дека во будизмот нема божества. Што ти е тебе проблемот? Не можеш себе да се разбереш?

Само пицајзла може уште да се забавља со така глупи претпоставки наочиглед на сите на темава. ...и да мисли дека е интересен. Не си.

Свеста се мери. Се мери и во лабораторија и термините кои треба да ти го завртат умот се: каузална густина, интеграција на информации, неурална, просторна, темпорална и рекурзивна комплексност. Ако ти треба превод - пиши слободно. Ако не, ќути и читај.

Не си нешто посебно добар ниту со историја. Во времето на Сидарта и тоа како се верувало во богови. Земи, дете, дочитај се пред да рашамараш наоколу со утки.

Значи, да сумираме - можеш слободно да одиш да си легнеш, пошто нит со датите си добар, нит со дефиниции се снаоѓаш, нит имаш нешто забавно да напишеш.

Ајт!
Abe more nekulturen, ostaj shto ne znaesh nego sakash da se praish i prepotenten...toa kazuvaj na ova detishnarive po forumov more
Upshte ne mi e gajle shto ke mislish za mene, toa si e tvoe pravo, ama nema da dozvolam da gi lazish detishnarive deka
religijava e sranje.
Ti ako ne go razbirash moeto svakanje, isto e tvoj problem, a toa deka ne ti odgovara go znaeme.
Za Buda da si ja povtorish lekcijata, ne si ja naucil, vo negovo vreme nemalo EDEN bog, monoteistickite religii se pojavuvaat pokasno, taka da ne samo religija, i istorija ne te biva.
Kolku grama svest imash?

M

Muranyi

Гостин
Za mene BOG e "da ja mirisash trevata dodeka raste" (koga praktikuvam joga na stadion)
De fatto.....zenski rod e
Јас пак,во пубертетските денови ја пушев тревата,ама откако ќе пораснеше.Дали тоа за мене беше Бог и дали јас сум бил религиозен порано?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Abe more nekulturen, ostaj shto ne znaesh nego sakash da se praish i prepotenten...toa kazuvaj na ova detishnarive po forumov more
Upshte ne mi e gajle shto ke mislish za mene, toa si e tvoe pravo, ama nema da dozvolam da gi lazish detishnarive deka
religijava e sranje.
Ti ako ne go razbirash moeto svakanje, isto e tvoj problem, a toa deka ne ti odgovara go znaeme.
Za Buda da si ja povtorish lekcijata, ne si ja naucil, vo negovo vreme nemalo EDEN bog, monoteistickite religii se pojavuvaat pokasno, taka da ne samo religija, i istorija ne te biva.
Kolku grama svest imash?
Доста цвикаш. Ако сакаш да бидеш третиран со почит, третирај ги со почит постовите на соговорниците. Нема ништо за џабе.

Историја, седи, кец!

Иако твојот пост не се однесуваше на монотеизам, туку на богови, повторно се избламира покрај цел интернет на дофат.

Зороастранизмот датира пред Буда.

Еден ипол милениум (тоа ти се 1500 години) пред да се роди Сидарта, во Египет е на сила Атенизмот. И атенизмот е монотеистичка религија.

Сеа, шо праиме?

С

Само Човек

Гостин
Абе, шупак еден, едно време ме смееше, ама сеа гледам дека едноставно си досаден. Не си ни глуп, ни трол. Едноставно си досаден ко пицајзла.

10 пути ти е постирано дека Будизмот е религија. Исто толку пати ти е постирано дека во будизмот нема божества. Што ти е тебе проблемот? Не можеш себе да се разбереш?

Само пицајзла може уште да се забавља со така глупи претпоставки наочиглед на сите на темава. ...и да мисли дека е интересен. Не си.

Свеста се мери. Се мери и во лабораторија и термините кои треба да ти го завртат умот се: каузална густина, интеграција на информации, неурална, просторна, темпорална и рекурзивна комплексност. Ако ти треба превод - пиши слободно. Ако не, ќути и читај.

Не си нешто посебно добар ниту со историја. Во времето на Сидарта и тоа како се верувало во богови. Земи, дете, дочитај се пред да рашамараш наоколу со утки.

Значи, да сумираме - можеш слободно да одиш да си легнеш, пошто нит со датите си добар, нит со дефиниции се снаоѓаш, нит имаш нешто забавно да напишеш.

Ајт!
убав текст, но никаде не видив како ја мерат, само претпоставки
резимето прочитај го

пс интернетот е социјален медиум, слободно изразување итн. никаква наука не е твојот чланак ,
сега ќе ти дадам чланак дека млекото е заслужно за рак на дојка од специјалиста напишан и што докажува ова ,дека има будали кои вруваат на овие текстови

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
убав текст, но никаде не видив како ја мерат, само претпоставки
резимето прочитај го

пс интернетот е социјален медиум, слободно изразување итн. никаква наука не е твојот чланак ,
сега ќе ти дадам чланак дека млекото е заслужно за рак на дојка од специјалиста напишан и што докажува ова ,дека има будали кои вруваат на овие текстови
Толку си читал. Текстот детално објаснува кои варијабли се мерат, кои формули се користат и кои резултати се добиваат.

Мерењето на свесноста е модерно. Насекаде се истражува, само треба некој да пребара, наместо само да мрчи по форуми:

Here, we review a series of behavioural and brain-based measures, assessing their ability to track graded consciousness and clarifying how they relate to each other by showing what theories are presupposed by each. We identify possible and actual conflicts among measures that can stimulate new experiments, and we conclude that measures must prove themselves by iteratively building knowledge in the context of theoretical frameworks.
Извор.

Parietal cortex support the ‘first person perspective’ on the visual world, unconsciously framing the visual object stream. Some prefrontal areas select and interpret conscious events for executive control.
Извор.

We conducted detailed explorations of the relationships between awareness and identification performance, looking to determine (1) which scale best correlates with performance, and (2) whether we can detect performance in the absence of awareness and how the scales differ from each other in terms of revealing such unconscious processing.
Извор.

In the present article, we propose describing task accuracy and awareness as functions of stimulus intensity (thus obtaining an accuracy and an awareness curve) as suggested by Koch and Preuschoff (2007). The estimated lag between the curves describes how much stimulus intensity must increase for awareness to change proportionally as much as accuracy and the slopes of the curves are used to assess how fast accuracy and awareness increases and whether awareness is dichotomous. The method is successfully employed to assess
consciousness
characteristics on data from four different awareness scales.
Извор.

Изгледа се мерела... само требало некој да пребара пред да постира.

С

Само Човек

Гостин
Толку си читал. Текстот детално објаснува кои варијабли се мерат, кои формули се користат и кои резултати се добиваат.

Мерењето на свесноста е модерно. Насекаде се истражува, само треба некој да пребара, наместо само да мрчи по форуми:

Извор.

Извор.

Извор.

Извор.

Изгледа се мерела... само требало некој да пребара пред да постира.
изгледа се мерела перцепцијата
свесна перцепција не е свест....
да бидеш свесен и да перцепираш не е исто
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 15:33 ---
еј да, а што беше свест ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
изгледа се мерела перцепцијата
свесна перцепција не е свест....
да бидеш свесен и да перцепираш не е исто
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 15:33 ---
еј да, а што беше свест ?
Изгледа пак не си дочитал. Како и би можел кога не поминаа ниту 5 минути од постирањето. Нејсе.

Уште посрамота е што самиот уфрлаш термин кој не знеш да го дефинираш, а го спориш. Не се прави така.

Еве ти дефиниција:
Consciousness is the quality or state of being aware of an external object or something within oneself.[1][2]

Ај сеа прво одлучи се што тврдиш, па после да продолжиме ако си „за“.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Abe ti glup si ili shto....
Zborime za religii koi se rashireni po brojnost vo svetot, a ne za religii so 5 clena. I dedo mi imashe negova religija i broevme 3 clena...jas, toj i kuceto....
I sega sho praime.....
majkata..toa ateistite samo religijata na dedo mi ne ste ja znaele..site drugi ste gi naucile.....preku 5 000 religi ima..
Koi ushte gi znaesh?
Odi sega na wiki i vidi kako se vikala religijata na dedo mi..
Зороастранизмот во времето на Буда бил една од најбројните религии. Ти постирав линк и можеше барем воведот да го прочиташ, наместо да се куроштрецаш тука.

Понатаму, во повеќе наврати ти беше кажано дека имаш кутар смисол за хумор. Прифати го советот и батали сарказам, пошто не е за секого.

Се испосрами и со Буда и со историја и со компаративна религија. Ај сеа покриј се.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Еве ти дефиниција:
Consciousness is the quality or state of being aware of an external object or something within oneself.[1][2]

“.
Of mori majko...ne otepaa so definicii...
Prvo go razberi toj poim posle davaj definiciii.....
Ti svesno spiesh?...isto postoish i koga spiesh
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 16:02 ---
Зороастранизмот во времето на Буда бил една од најбројните религии. Ти постирав линк и можеше барем воведот да го прочиташ, наместо да се куроштрецаш тука.

Понатаму, во повеќе наврати ти беше кажано дека имаш кутар смисол за хумор. Прифати го советот и батали сарказам, пошто не е за секого.

Се испосрами и со Буда и со историја и со компаративна религија. Ај сеа покриј се.
Komparativna religija ateizam da ne e?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Of mori majko...ne otepaa so definicii...
Prvo go razberi toj poim posle davaj definiciii.....
Ti svenso spiesh?...isto postoish i koga spiesh
Јас барем се држам до дефиниции - за да се разбереме, сфаќаш?

Ти само налудничаво спориш, а по пат и се прашуваш што значи тоа што самиот си го постирал.

Добро би било, ради муабетов - не за друго, да расчистиш со себе и со другите што е тоа свесност. Така нема бар да ти се смеат.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 16:05 ---
Komparativna religija ateizam da ne e?
Има една фантастична модерна алатка - се вика google.com. На тој сајт можеш да го напишеш било кој клучен збор и назад да добиеш список на страници на кои се споменува истиот.

Доволно беше да напишеш comparative religion и да стиснеш Ентер.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparative_religion

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас барем се држам до дефиниции - за да се разбереме, сфаќаш?

Ти само налудничаво спориш, а по пат и се прашуваш што значи тоа што самиот си го постирал.

Добро би било, ради муабетов - не за друго, да расчистиш со себе и со другите што е тоа свесност. Така нема бар да ти се смеат.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 16:05 ---

Има една фантастична модерна алатка - се вика google.com. На тој сајт можеш да го напишеш било кој клучен збор и назад да добиеш список на страници на кои се споменува истиот.

Доволно беше да напишеш comparative religion и да стиснеш Ентер.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparative_religion
Abe zalosno e da veruvash vo se shto ke ti kazat....shto sam malku ne se potrudish i da vidish kolku grama svest ima vo tebe.
Toa na wiki ne ti go pishuva?

Kajgana Shop

На врв Bottom