Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Prviot del okolu eminentnosta na odredeni osobi i samopofalbata okolu tvoite soznanija vo eden kup naucni oblasti kje gi ignoriram.Мило ми е што го потврди она, на што претходно се пожалив - не ми одговараш на прашањата. Твое право, нема проблем.
Не е културно да ставаш "eminentni" во наводници, кога типовите што сакаш да ги исмееш објавиле научни трудови во еминентни (без наводници!) списанија. Ако навистина сакаш да ги исмееш, објави свој научен труд со кој ќе ги побиеш, во истото научно списание. Ако не можеш, јасно е зошто не можеш.
Не, не ти е баш познат Милеровиот експеримент (освен оние неколку реченици во учебниците), бидејќи не си го прочитал неговиот научен труд во оригинал. Го постирав овде, ама ти пак не го прочита - инаку немаше да тврдиш дека
Врз основа на што тврдиш дека тие услови немаат врска?(Уште едно прашање, на кое најверојатно нема да добијам одговор). Или тоа твое тврдење е уште една твоја догма, за која нема потреба од докази?
Философските дискусии нема да дадат одговор, туку само научните дискусии.Твојата теорија за креација ќе можам да ја негирам само ако дадеш повеќе детали. Не можам успешно да негирам нешто, ако не знам за што тоа станува збор. Добар сум, ама не до толку.
Добро. Најстариот предок на лавот, кој покажува својства и на лав и на тигар (тоа сега се два различни вида!) е Panthera gombaszoegensis од пред 1,5 милиони години. Тој фосил е пронајден во Олдуваи во Кенија. Од него се издвоил Panthera leo fossilis со веќе јасно изразени карактеристики на лав. Најстариот фосил на Panthera leo fossilis е стар 700.000 години, а откриен е во Изернија, Италија. Генетските истражувања потврдуваат дека денешните лавови Panthera leo имаат заеднички предок („лавицата Ева“) од пред 100.000 години, директен наследник на Panthera leo fossilis.
На цртежите на пештерите во Европа има слики од Panthera leo spealea, ама тој вид е истребен од луѓето пред 12.500 години.
И шо сеа?
Oddole nagore.
Stigna do Panthera gombaszoegenesis, nekako mnogu brzo. Skokna 1.5 milioni godini tuku taka. Mnogu lesno, recisi neverojatno. Ajde kje prifatime deka takviot Panthera leo kakov sto sega go znaeme datira od pred 700 000 godini. A pred nego uste tolku e gorespomenatiot. Neka e taka.
Okolu detalite na ova nafrluvanje bez nikakvi soznanija osven izguglano neshto, kje s enavratime podocna koga kje dojde vreme za toa. Zasega kje kazeme deka e taka i kje go zememe kako tocen fakt.
Odime podole od Panthera gombaszoegenesis. Da gi vidime negovite predci. Celta e da dojdesh do prvoto mnozestvo prakletki. Otkako toa kje go storish (iako se somnevam vo toa) kje gi iznajdeme po red site nebulozi, sto kje gi iznaredish.Bi te zamolil pri naveduvanjeto na vidovite koi sto kje gi naveduvash osven godinite na nivno iznaogjanje da go pishesh i periodot vo koj se projandeni, kako na primer Trijas, Jura, Kreda itn.... Taka kje bid epolesno da sam gi sogledash nebulozite.
Samo potsetuvanje. Vo ona sto si go naucil ispushtash nekolku vidovi vo prvite 1.5 milioni godini koi se vo direktna korelacija so PAnthera leo. Kje gi najdesh veruvam. Gledam deka pokazuvas entuzijazam.
Ponataka.
Teorijata na kreacija e onaa najednostavnata, od Biblijata.
Sozdadeni sme od Gospod 6 tiot den. I toa instantno. Poveli negiraj. Veruvam deka kje ti bide polesno otkolku da se zanimavas so vonzemjani, lugje od epruveti itn.. Se somnevam deka i Bibliskata teorija kje ja pobiesh. Ako bilo ednostavno i ocigledno, kje go storele do sega toa. Ama ima uste 4-5 milijardi lugje koi go mislat sprotivnoto od tebe. Poveli plivaj.
POnataka.
Opishi mi gi uslovite vo prvobitnata zemja, i site mozhni vlijanija vrz tie uslovi. I ukazhi na toa so kolkava verojatnost Miler go simulira toa vo laboratorija. Posle toa kje vidime dali si go sovladal tolku dobro negoviot naucen trud.
I za kraj koi prasanja ne sum gi odgovoril?
Ako mislish na onie od tipot aj pokazhi kaj e greshkata na Miler togash i ne mozesh da dobiesh odgovor, bidejki pocetnite uslovi vo eksperimentot se baziraat na pretpostavka.
Toa e isto kako da skroish taktitka za fudbalskata reprezentacija na Makedonija, koja kje donese najverojatno pobeda nad Brazil vo finaleto 2014 godina, dokolku Brazil vo prvite 20 minuti ostane bez 2 igracha.
Taktikata kje bide besprekorna i site kje ja odobrat i kje kazhat da taka e, kako i MIleroviot eksperiment koj dal tocni rezultati na pretpostavenite pocetni uslovi.
A kako do finaleto?
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 21:05 ---
Aaa sega go vidov i ovoj del.За ова грешиш, многу. Еве доказ:
Список на неодговорени прашања:
За овие прашања не добив никаков одговор од Miki1976. Ниту одговор на прашањето за која теорија на креација тој се залага. Не ми е по ќејф и не очекував дека нема да бидам удостоен со одговор, ама тоа ти е... Идеме понатаму.
А и ти и Miki1976 ми останавте должни одговор на едно едноставно прашање: Што е за тебе докажана теорија (дефиниција)? Голем дел од недоразбирањата произлегуваат од различната перцепција на тоа прашање.
За да ги убедам останатите во точноста на некои научнни теории (иако тоа не е темата, ама беа поставени такви прашања - не од мене), јас дадов доволно научни информации. Ако некој ќе ги нарече тие научни информации вера или догма, тоа е негов проблем. Јас секогаш ќе прифатам научен доказ или теорија, дури и ако е во спротивност со моите досегашни знаења, ако таа теорија подобро го објаснува светот.
Јас сум од повозрасните, а според одговорите на некои претпоставив дека не се (стажот на форумот нема врска со возраста). Се извинувам ако сум погрешил за возраста, не ми беше намера да навредувам. Најпосле, и јас на самиот себе си доделив кец (на една друга тема на овој форум).
Никој досега не ми пружи докази дека моите „догми“ и „слепи верувања“ се погрешни. Повелете!
Не си во право. Ако во науката до сега има само една единствена можна теорија за нешто, тоа не можеш да го изедначиш со верување. Особено ако теоријата е поткрепена со докази. Ти догматски не веруваш во неколку научни теории. Единствениот „доказ“ ти е дека таа теорија, според тебе, „не е докажана“. Не дека е погрешна!
Ако се вратиш многу постови наназад, ќе видиш дека ова истото (болдот) јас сум го напишал.
Prvo obidi se da go prikazhesh eksperimentot za evolucija na povekjeletocni organizmi od ednokletocni za 60 dena, SO SVOI ZBOROVI. Togash kje se vpustime vo diskusija. Nemoj so linkovi ova e forum. Ako sakam da se prosvetlam so toj tip na eksperimenti, kje go storam toa bez tvojot naveden link.
Ovde spodeluvame mislenja. Znaci opisi go eksperimentot so tvoi zborovi, za da moze da go pobijam. Jas ne se pobivam so naucnikot, tuku so TEBE.
Ako igrame shah preku internet jas i ti, a ti gi kopirash moite potezi vo ista igra so nekoja programa, togash ne igrame jas i ti shah taka?
Pa boldot e be prijatele toa sto celo vreme ti go ukazuvam. CELO VREME TI ZBORUVAM IMAJ REZERVA. KOGA KJE IMA TOLKU DOKAZI ZA EVOLUCIJATA NEMA DA BIDE VISHE TEORIJA.
JAS LICNO DOGMATSKI GO ODBIVAM DELOT ZA EVOLUCIJA POMEGJU VIDOVITE. I NE GO KRIJAM TOA.
TI SI TOJ STO NE SAKA D APRIZNAE DEKA DOGMATSKI GO PRIFAKJA TOA STO JAS OG NEGIRAM.
Toa sto pogolem procent odi vo korist na TE, ne znaci deka e tocna. BArem zasega. Milion pati sum napomenal deka ako s epojavat dokazi za toa cvrsti, kje gi prifatam. ZASEGA KATEGORICNO NE.
Izvini, AMA NIKADE NE ZABELEZAV DEKA I TI GO MISLISH ISTOTO ZA TE, KAKO STO SI NAPISHAL VO BOLDOT. Moze sum utnal u citanje, ama....