ДУИ бара и Албанци да бидат вклучени во преговорите за името

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Na zhalost ushte imame individi shto mislat taka kako ti goca.No za dobroto na Makedonija imame individi a ne kolektivi.

Ti zaslusuvash mesto vo Hag poshto tamu lecat bolesni od nacionalizam

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
еве пак си во неповолна положба

абе ако сакаш да те ценат треба да се соочиш со вистината
а не да ми даваш глупи аргументи

која е вистината
граѓаните на РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА се неправедно осудени од
Албанците
никогаш не биле во поразлична положба од останатите
никогаш не им било ускратено било што

јас на факултет имав колеги Албанци кои учеа и се стекнаа со дипломи
и сите се вработија
а војната ја предизвикаа неписмени
фала му на бога сега сте се фрлиле на учење ,, масовно ,,
и се надевам кога ќе се образувате
ќе се соочите со вистината

вистината е дека и вие се приклучивте
сега кругот е целосен против македонија

север , исток, југ па сега и запад

ако учи можеби ќе сватиш
Goca, iako pagjam na tvoe nivo so samoto toa shto ti repliciram, da ti doobjasnam nekoi raboti. Jas kako istite tie tvoi kolegi sum bil student na Kiril i Metodij. Drzhavna institucija. Na nekolku navrati, za 2 godini studii, izgubiv oset na brojka kolku pati me imaat diskriminirano poradi faktot shto sum albanec, bez voopshto da nabrojuvam kolku pati mi se obratile so zborot Albanec. Kolku pati na vrata po diskotekite kako kopilj me vrakjale poradi moeto prezime shto ne zavrshuvalo na ski. Ne ni sakam da nabrojuvam kolku drugi degenoidni slucki mi se imaat deseno. Vo nieden slucaj ne sum ja obvinil R. Makedonija za tie kancerogeni sushtestva koi ne znaat da gledaat podaleku od nivniot nos.
Sum bil obespraven, no sepak se soglasuvam deka pravata ne se baraat so radikalni merki, tuku po praven pat, iako pravosudstvoto ni e kako pazaren den vo Stara Charshija. Taka da nemoj so takva ideologija voopshto da mi se obrakjash koga voopshto ne me znaesh kako licnost, kako stav i individua. I vo slucaj da sum zgreshil na nekogo, togash jas sum za obvinuvanje i kritiki, a ne mojot komshija, i definitivno ne cel narod. Generaliziranjeto na problemi vo ramki na nashava drzhava, kako posledica na politikata na "draga" ni Jugoslavija, ne donese do ovaa situacija.

Povtoruvam, se dodeka ti ocenuvash narod poradi individualnost, gospod neka ti e na pomosh. Jas licno Yugoslavija kako tvorevina voopshto ne ja sakav, licno srbite ne gi sakam, no ne mora da znaci deka so nekoj srbin ne mozam da svrzam muabet, ili pa toj direktno mi e kriv mene...

Ama izgleda ne sum ucel na vreme, iako deneska sum diplomiran gragjanin na mojata drzhava, izgleda ne sum uspeal da sfatam. Vojnata 2001va, beshe bash poradi takvite kako tebe, da prodolzat da se plashat od nekoja si golema albanija. Deka sepak, stravot znaci i kontrola, a kontrola znaci mokj. Jas toa sum go sfatil.

Ne znam shto si sfatil ti...

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
дефинитивно вистината ви пречи
сега јас сум за во ХАГ
човек кој никогаш никого не повредил

еве за вакви работи зборувам низ форумот
вашата цел се наоѓа на друга страна
сакате секаде да се покажете како жртви

навистина почнувам да мислам дека ти лично
немаш никакво познавање на суштината

кога успеа ова за мене да го напишеш
можам да сфатам што мислиш за останатите

еве јас сама ќе одам во ХАГ со изнесеното по форумот
ама и твојот дел ќе го презентирам
па ќе видиме кој е националист

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Спорот со името ги тангира сите етнички групи на мултиетничкиот спректрум на Македонија

Нерешениот спор со Грција околу името на Македонија се заканува да ја загрози евроатлантската перспектива на нашата држава. Целокупниот процес на реформи како да станува заложник на заканата за грчко вето при евентуална одлука за покана за членство на Македонија во НАТО. Бидејќи преговарачкиот процес е обновен и интензивиран и сите страни градат преговорачки позиции и цврсти аргументи, Македонија добива шанса да поентира зрело и убедувачки: државата во преговарачкиот процес да вклучи и претставници од албанската етничка заедница.

Во преговорите за името мора да се демонстрира единство. Ова е веројатно најконзистентната изјава дадена досега од сите релевантни политички, стручни или невладини фактори во земјата. Да, единство е постигнато, меѓутоа нашето единство е ексклузивно, резервирано само за македонската етничка заедница. Составот на „државно-владиниот врв“ одговорен за надворешната политика на државата е моноетнички, во него учествуваат само етнички Македонци. Дали за едно суштествено прашање какво што е името, решението им припаѓа ексклузивно на етничките Македонци? Проблемите по спортски манифестации, конференции, семинари и различни патувања ги чувствуваат сите државјани на Македонија подеднакво, не само етничките Македонци! Следствено на тоа, решавањето на спорот со името ги тангира подеднакво сите етнички групи кои го сочинуваат мултиетничкиот спректрум на Македонија. Затоа, во мултиетничка држава единството по однос на прашање какво што е името на државата мора да биде одраз на карактерот на државата - единството мора да биде инклузивно. Тука не важат образложенијата дека раководителите на институциите кои го сочинуваат „државно-владиниот врв“ случајно се етнички Македонци бидејќи тие најмалку можат да бидат поставени на тие позиции инцидентно. Да претпоставиме дека ова е единствената причина зошто нема ниту еден Албанец во преговорите за името со Грција. Во тој случај постојат безброј други опции како да бидат вклучени Албанците во процесот на преговори. Државниот врв може да формира советодавни, професионални, консултативни тела, кои би биле поддршка во преговорите. Името и формата се најмалку важни, битен е ефектот што може да се предизвика. Албанците би можеле да бидат вклучени како претставници на политичките партии, како надворешни членови, експерти, и слично. Постојат безброј опции да се постигне тој инклузивен ефект, ако постои волја.

Зошто е толку важна инклузивноста?

Првата причина е внатрешнополитичка и се однесува на внатрешните односи во државата. Вклучувањето на Албанците во преговорите за името би значело давање шанса на втората по големина етничка заедница во земјата да ја докаже својата посветеност кон државата. Посветеноста е појдовна точка во градењето меѓусебна доверба. Инсистирањето дека во државата се' уште постојат одредени прашања кои се резервирани како ексклузивно право на Македонците, додека Албанците и другите заедници немаат збор во нив, остава огромен простор за недоверба кај сите други етнички заедници. Таквата недоверба потоа ја прави комплицирана внатрешната консолидација на државата, постојано го држи високо на политичката агенда прашањето за етничката кохезија кога се во прашање битни одлуки за државата. Во оваа повеќе или помалку решавачка фаза за името, на Македонија и на државниот врв најмалку им е потребен простор за внатрешни злоупотреби или оспорување на процесот на преговорите. Етничките Македонци мора да сфатат дека Албанците како релевантна заедница бараат да бидат дел од решението за името. Нивното вклучување не треба да биде сфатено како закана за македонската страна во преговорите. Напротив, нивното учество треба да биде прифатено како конструктивен придонес кој е одраз на волјата на Албанците да придонесат во решавањето на еден проблем кој се заканува да ја загрози НАТО-перспективата на Македонија. НАТО е интерес на сите етнички заедници во земјата подеднакво, вклучително и на Албанците. Затоа, решавањето на спорот со името е исто така интерес на сите заедници, вклучително и Албанците.

Вториот аргумент зошто Албанците треба да бидат дел од преговорите е надворешнополитички и се однесува на ефектот што таквиот пристап би го предизвикал во регионалните односи и во меѓународната арена воопшто. Албанците претставуваат релевантен и сериозен политички и демографски фактор не само во Македонија туку во регионот воопшто. Таквата релевантност Македонија би требало да ја искористи како предност, не како слабост. Демонстрирањето внатрешно единство кое е резултат на етнички консензус помеѓу Македонците и Албанците единствено би придонело во создавање поцврста позиција на Македонија во обидите за решавање на спорот со името. Во период на решавање на статусот на Косово кој, најверојатно, ќе се заокружи со формирање нова држава на Балканот со мнозинство Албанци, во очекување на покана за членство во НАТО за три балкански држави, од кои едната е токму Албанија, Македонија треба да се постави конструктивно кон својата втора по големина популација – Албанците и да се обиде да го искористи нивното влијание во своја полза.

За жал, се чини дека кај македонскиот етнички блок се' уште не постои подготвеност на овој начин да се пристапи кон решавањето на спорот со името. Името и понатаму се смета како прашање кое го засега ексклузивно македонскиот народ и нивниот идентитет и по автоматизам ги исклучува од процесот сите немакедонски заедници кои се дел од Македонија. Неподготвеноста да се поканат Албанците да бидат дел од преговорите на начин кој дополнително би се дефинирал е резултат на страв и недоверба кај Македонците дека е навистина возможно Албанците да придонесат на позитивен начин да се изнајде решение за овој долгогодишен проблем. Таквото оспорување на лојалноста кон државата кое константно го изразува македонскиот етникум постојано создава простор Албанците да се чувствуваат отфрлени, игнорирани. На тој начин градењето етничка кохезија и мултиетничка демократија станува тешко остварлива цел

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
Na zhalost ushte imame individi shto mislat taka kako ti goca.No za dobroto na Makedonija imame individi a ne kolektivi.

Ti zaslusuvash mesto vo Hag poshto tamu lecat bolesni od nacionalizam
dosta be vidi koj zbori za nacionalizam. tuka si zapnal albancite pa albancite!! mislite deka sve vi se moze pa se zanasate a vo 2001 civili macevte i ubivate. ako nekoj e za vo hag toa e ali ahmeti i negovata tajfa!!

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Vistinata me vregja??? Deka i makedoncite i albancite se da gi stavish vo paket i da gi shamarash na sred ploshtad? Idiotizmot ne vladee site? Taa vistina da, me vregja. Deka smetam imame pogolem kapacitet od Albanci, gjauri, i da pagjame na provokacii od treti lica koi ni go dirigiraat zivotot. A deka sum zhrtva, nikogash ne sum se osetil kako takov. I voopshto ne te obvinuvam tebe poradi teshkotiite shto nekogash sum gi imal vo zivotot, i nemam namera na takov chekor.
Ti ako mojot post go imash sfateno kako takov, greshka si.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Goca, iako pagjam na tvoe nivo so samoto toa shto ti repliciram, da ti doobjasnam nekoi raboti. Jas kako istite tie tvoi kolegi sum bil student na Kiril i Metodij. Drzhavna institucija. Na nekolku navrati, za 2 godini studii, izgubiv oset na brojka kolku pati me imaat diskriminirano poradi faktot shto sum albanec, bez voopshto da nabrojuvam kolku pati mi se obratile so zborot Albanec. Kolku pati na vrata po diskotekite kako kopilj me vrakjale poradi moeto prezime shto ne zavrshuvalo na ski. Ne ni sakam da nabrojuvam kolku drugi degenoidni slucki mi se imaat deseno. Vo nieden slucaj ne sum ja obvinil R. Makedonija za tie kancerogeni sushtestva koi ne znaat da gledaat podaleku od nivniot nos.
Sum bil obespraven, no sepak se soglasuvam deka pravata ne se baraat so radikalni merki, tuku po praven pat, iako pravosudstvoto ni e kako pazaren den vo Stara Charshija. Taka da nemoj so takva ideologija voopshto da mi se obrakjash koga voopshto ne me znaesh kako licnost, kako stav i individua. I vo slucaj da sum zgreshil na nekogo, togash jas sum za obvinuvanje i kritiki, a ne mojot komshija, i definitivno ne cel narod. Generaliziranjeto na problemi vo ramki na nashava drzhava, kako posledica na politikata na "draga" ni Jugoslavija, ne donese do ovaa situacija.

Povtoruvam, se dodeka ti ocenuvash narod poradi individualnost, gospod neka ti e na pomosh. Jas licno Yugoslavija kako tvorevina voopshto ne ja sakav, licno srbite ne gi sakam, no ne mora da znaci deka so nekoj srbin ne mozam da svrzam muabet, ili pa toj direktno mi e kriv mene...

Ama izgleda ne sum ucel na vreme, iako deneska sum diplomiran gragjanin na mojata drzhava, izgleda ne sum uspeal da sfatam. Vojnata 2001va, beshe bash poradi takvite kako tebe, da prodolzat da se plashat od nekoja si golema albanija. Deka sepak, stravot znaci i kontrola, a kontrola znaci mokj. Jas toa sum go sfatil.

Ne znam shto si sfatil ti...
многу ми е жал што паѓаш на мое ниво
но аргументите наведени и навредата на мојата индивидуалност
сами говорат по себе

јас го читав албанскиот форум
и точно знам што се зборува во него
а овде само пренесов од информациите

престани да ја злоупотребуваш добрината
ако не ми веруваш прочитај во албанскиот форум па кажи ми тогаш дали јас навредив некого или некој друг ги навредува мкедонците

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ok, ocigledno si zhensko, pa kje ti se obrakjam kon takvo. Izgleda ne gi citash moite postovi, tuku samo gledash shto pobrzo da replicirash. Dokolku imash interes od vzaemen razgovor na taa tema, otvoren sum za diskusii, neka si ostane temava kakva shto si e. Iako sepak tvrdam cvrsto pozadi stavot deka so umeren albanski pretstavnik, koj ne mora da bide politicar vo pregovorackiot tim bi mozhelo da se postigne nekoj si pogolem efekt. Kraj kraeva, golem inaet imaat albancite.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
сите постови ги читам
и неможам да сватам како некои луѓе немаат општа култура
прочитај што и како и се обраќаат на гоца
а потоа велиш се прашуваш за ставот кон Албанците
ако ти си свестен поединец од твојот народ тогаш си од ретките
те молам прочитај што напишал ПИКАСО

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
[acko]®;1000730 напиша:
dosta be vidi koj zbori za nacionalizam. tuka si zapnal albancite pa albancite!! mislite deka sve vi se moze pa se zanasate a vo 2001 civili macevte i ubivate. ako nekoj e za vo hag toa e ali ahmeti i negovata tajfa!!

Covekot zivee vo Makedonija vo Zajaz,Kicevsko rabotno mesto mu e Sobranie na Makedonija a kako baza go ima sedishteto na DUI vo Mala Recica ,Tetovo eventualno Cair,Skopje.
Premierot vash sekoj den pie kafe so nego.Vie gi imate instituciite policijata alfata armijata pa slobodno ako smogne nekoj mudrost privedete go.

p.s sho mi zboruvash ti za 2001 ti togash si bil nalepan vo plockite na kupatiloto

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
сите постови ги читам
и неможам да сватам како некои луѓе немаат општа култура
прочитај што и како и се обраќаат на гоца
а потоа велиш се прашуваш за ставот кон Албанците
ако ти си свестен поединец од твојот народ тогаш си од ретките
те молам прочитај што напишал ПИКАСО
Toa mi e poentata, ako nekoj albanec te navredil, nego po ime karaj go, a ne cel narod. Generalizirash.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
дефинитивно агресивни
и без морал
со таков памет далеку ќе стигнете

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Toa mi e poentata, ako nekoj albanec te navredil, nego po ime karaj go, a ne cel narod. Generalizirash.
Bro, ovakvi ljugje, so mozok vrzan so katanci, dolu vo adot i cuvan od Kerber, nema ni vlez, ni izlez. Ima samo nekoi takanareceni brainwasheri shto imaat posebni privilegii za edna takva nova rekapitulacija na informacii shto implicitno gi ima, i eskplicitno se manifestiraat i referiraat bez nikakva racionalnost. Pa duri i vo eden forum, GREV E OD DA NE IM GO NAPISHESH TOA SHTO JA I GO NAPISHAV.

Ako sakash diskresija, mozesh na PP da mi kazesh dali toa go storil nekogo.... (si znae koj)

дефинитивно агресивни
и без морал
со таков памет далеку ќе стигнете
Eve dokaz, za vrzaniot mozok:)

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Bro, ovakvi ljugje, so mozok vrzan so katanci, dolu vo adot i cuvan od Kerber, nema ni vlez, ni izlez. Ima samo nekoi takanareceni brainwasheri shto imaat posebni privilegii za edna takva nova rekapitulacija na informacii shto implicitno gi ima, i eskplicitno se manifestiraat i referiraat bez nikakva racionalnost. Pa duri i vo eden forum, GREV E OD DA NE IM GO NAPISHESH TOA SHTO JA I GO NAPISHAV.

Ako sakash diskresija, mozesh na PP da mi kazesh dali toa go storil nekogo.... (si znae koj)

Eve dokaz, za vrzaniot mozok:)
Vo nasha drzava ste razbirate? Najgolemi licemeri ste tuka, podobro so bugarite, srbite i grcite tuka ke praime muabet ke ni kazat izkreno vo oci stavovite a vie se pravite kulturni tuka.
2001 nikogash nema da zaboravime ili da oprostime.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom