Г-20 ќе ја спасува ЕУ и Грција

S

Sagan

Гостин
Или: “ЕУ ќе се спасува самата себе, со помош на пријателите“

Државни и владини шефови на 20-те најразвиени држави и држави со забрзан развој денеска и утре ќе имаат средба во Кан каде ќе се запознаат со европските антикризни мерки и ќе донесат план за акција за спречување на застој на светската економија. Државите од Г-20 претставуваат 85 % од светската економија и две третини од населението на Земјата. Минатата недела европските лидери успеаја да постигнат договор за формирање европски валутен фонд со кој ќе треба да се спречи кризата. Франција која ќе предаде претседателствување со Г-20 на Мексико, објави дека постигнатата европска согласност е основна претпоставка за успех на средбата на врвот во Кан.

Два дена пред форумот, Грција објави дека ќе спроведе референдум за вториот пакет финансиска помош за Атина одобрен на средбата на ЕУ на 26 октомври. Таа одлука со сигурност ќе биде разгледана од лидерите во Г-20. Грчкиот премиер беше поканет во Кан на иницијатива на Франција. Се очекува на форумот Германија да повика за построга банкарска регулација и построги правила на финансиските пазари. Берлин е и за воведување данок врз финансиките трансакции. На средбата во Кан се очекува да биде упатен повик за државите Брази, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка да преземат улога на двигател на светската економија. Кон нив се очекува да се обрати и ЕУ од каде се надеваат дека тие држави ќе се вклучат во спасувачкиот механизам за помош на еврозоната, наведуваат западни медиуми. капитал.мк

Г-20 официјална страна
за Г-20 на Википедија

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ни Чак Норис не може да ја спаси Атина
Haha ne i treba Chuk Norris prijatele. Kje i bide prosten celiot dolg. Toa e edinstvenoto reshenie za da nema svetska kriza, a mozebi i nova vojna. Ne e vo prasanje Grcija, tuku Germanija, Francija i SAD:)

Samo sto ne mozat javno da izlezat i kazhat izvinete shalili smo se, kje i prostime se na Grcija oti e vo nash interes toa.

Grcija e sozdadena kako veshtacka tvorba za potrebite na Britanskite "romanticari" i kako takva im e i ponataka potrebna. Najmiloto dete kje bide spaseno.

Член од
8 август 2011
Мислења
232
Поени од реакции
79
Курвини синови,стока нека изгинат сите,ако има војна таман да си го повратиме Солун.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Грција има поздрав од Кина ;)

Кина: „Не може со наши пари да ги спасувате алчните и мрзливи Грци"
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=67045
четврток, 03 ноември 2011

Кинезите на интернет и на друштвените мрежи и упатија јасна порака на својата влада да не помислува да ја спасува Европа со парите од своите граѓани

Во пресрет на собирот на лидерите на групата Г20, десетици илјади Кинези на интернет го истурија својот бес преку пораки до својата влада во кои бараат таа да ги решава домашните проблеми, а не да ја кредитира Европа.

"Домашниот притисок врз кинеското водство е огромен. Обичните луѓе ја осудуваат секоја одлука да се започне со спасување на Европа", ги коментира за Ројтерс извор близок на кинескиот политички врв намерите на Кина да и позајми пари на Европа за нејзиниот стабилизациски фонд.

Но, поголемиот дел од 1,3 милијарда Кинези се сиромашни и сметаат дека има многу подобри начини како да се потроши вишокот што го остварува Кина во трговската размена со останатите земји. Тие бараат да се намалат цените на производите за основните животни потреби, да се инвестира во создавање на нови работни места и полесно да се добиваат кредити во банките.

Дури и некои од политичарите во кинеската влада се плашат дека од својата помош за Европа, Кина ништо нема да добие за возврат. Иако Кина е комунистичка држава без избрана власт, сепак лидерите се плашат од критиките на својот народ кои се изразуваат преку коментарите на интернет.

"Просечната плата на кинескиот работник е неколку долари, додека на европскиот е илјадници. Дали Кина треба да ги спасува", пишува еден кинески блогер.

"Се работи за крваво заработени пари кој се троши за спасување на алчните и мрзливи Грци", е наведено во блогот на друг кинески блогер.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.923
ги подржувам кинески блогери;)(y)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Биче рата кажу сви, а ја чу умрети од љубавиииии...:pipi: *танго*

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Грција може да се спаси само со две три хидрогенки..... за стално.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.413
Поени од реакции
5.080
Ако не сака ЕУ, тогаш Кина ќе ја спаси Грција. Ако тоа се случи, ЕУ губи. Затоа не мислам дека ќе се случи.
Најдобро е да ги исклучат од ЕУ.

S

Sagan

Гостин
Ништо од планот на ЕУ, светот сепак не е глупав да плаќа туѓи долгови:

Најмоќните од Г20 ја подржаа Европа само со зборови

И додека Обама на самитот му посакал на Саркози ќерката да личи на жена му, а не на него, Папандреу синоќа ја доби довербата на парламентот, и сега може комотно да си поднесе оставка :pos:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Погледнете како грчката влада се бунела да не излезат катастрофалните извештаи на ММФ во јавноста:

http://www.nytimes.com/2011/11/06/business/global/europes-two-years-of-denials-trapped-greece.html?pagewanted=1&_r=1&hp

Потоа ЕУ (најмногу Жан Клод Трише, шефот на Европската Цетрална Банка) но и Меркел, систематски се обидувале да ја игнорираат реалноста.

Извештаите на ММФ:

I.M.F. the final report

I.M.F. produced another, more damning analysis

Пишувачот на извештаите, Боб Тра

Заклучокот за последните напори да се избегне реалноста: ако нема некој/нешто да ги присили кредиторите да ги простат долговите, тие тоа самоволно нема да го сторат. Секој кој мисли поинаку живее во светот на "Алиса во земјата на чудата".

While a new deal reached in late October will force bondholders to accept deep losses, Europe, Greece and Mr. Dallara continue to insist that the transaction will be voluntary. As a result, there will be no need to trigger Greek credit defaults swaps, which would add to the complexity and cost. But in the eyes of many debt experts, this is simply another form of denial. “You have to have a coercive element to make it work,” said Mitu Gulati, a sovereign debt expert at Duke University Law School. “To not accept that means you are living in Alice in Wonderland.”

http://www.nytimes.com/2011/11/06/business/global/europes-two-years-of-denials-trapped-greece.html?pagewanted=1&_r=1&hp

.

Kajgana Shop

На врв Bottom