- Член од
- 12 април 2010
- Мислења
- 10.060
- Поени од реакции
- 15.032
се палат на глупости кои за нив се провокација.А на што да се палат???Кога немат за што да се фатат.
се палат на глупости кои за нив се провокација.А на што да се палат???Кога немат за што да се фатат.
Случувањата со карневалот беа наместена работа да се дестабилизира Македонија во време кога премиерот беше надвор од земјата, а посетител од висок ранг имаше искажано намера да инвестира кај нас.Ех они од карневалот одма направија дека готово имаме територијални претензии а кога нивната војска извикуваше анти македонски пароли пред цел државнички врв тоа не се брои?! Убаво рекол народот кај што има сила нема правдина
Да не беа,сега границата ке им беше линијата Ламија-Арта...и ова бесно реагирање го прават со некоја причина,не ми се верува дека само така збеснуваат,премногу изгледа неприродно,вештачки ... најверојатно за да ги убедат странците дека им се краде нешто нивно свето,а ние сме ладнокрвните крадциПак Грците покажале дека се основоположници на дипломатијата.
Интересно ке биде ако Грција излезе од ЕУ...тогаш ке може да оди по два пати,радикализација или демократизација,што најверојатно ке биде првото,бидејќи со демократизација ризикуваат на мирен начин да изгубат територии(македонското и турското население ке претставува проблем по долгата тортура врз нив),а со радикализација ке имаат шанса да стават контрола каква што тие сакаат,впрочем се и добро вооружени,што значи можни идни балкански вооружени конфликтиМислам дека Македонија треба да издржи уште малку.Грција ќе лета од ЕУ.Ако не го сторат тоа, нивната политичка острица ќе биде соборена од народот.Едноставно тоа што го бара ЕУ од нив може да се карактеризира како „силување“.Сто и педесет илјади откази од државна администрација до 2015 год., па намалување на платите во приватниот сектор од седумстотини на петстотини евра, и др. Подобро е да излезат од унијата и да започнат отпоново.Ако излезат тоа ќе биде добро за нас; нема ништо да изгубиме можеме само да добиеме.
Јас мислам лично дека нема да дојде до радикализација на ситуацијата.Радикалните струења во Грција во овој случај лично не им одговараат на големите сили.Особено големо влијание ќе играат тука улога банките, кон кои и Грците имаат направено позајмици.Банките ќе си ги бараат парите назад, а во една таква ситуација мислам дека и не би било возможно да си ги повратат долговите, доколку ситуацијата се заостри, радикализира итн. Друго пречка за такво сценарио е учеството на целата Европа во спасувачкиот пакет заедно со ММФ.Германците еве на пр. требаше да дадат околу петнаесет милијарди евра (ме мрзи сега да барам по интернетов) ама сепак поената ми е дека они учествуваа во тој пакет со тие пари.Како ќе си ги повратат тие пари доколку ситуацијата се радикализира?Следното што ќе биде јас мислам е дека Грција ќе си биде исфрлена од еврозоната, а во меѓувреме големите сили ќе си ги бараат парите назад, како и банките и бидејќи овие нема да бидат во можност да ги вратат парите ќе мораат да ги продаваат своите државни поседништва.Што и веќе се случува; на пр. целото нафтено и гас стопанство ќе треба да го продадат, државната лотарија, па пристаништата, водоводните стопанства ширум нивната земја.Интересно ке биде ако Грција излезе од ЕУ...тогаш ке може да оди по два пати,радикализација или демократизација,што најверојатно ке биде првото,бидејќи со демократизација ризикуваат на мирен начин да изгубат територии(македонското и турското население ке претставува проблем по долгата тортура врз нив),а со радикализација ке имаат шанса да стават контрола каква што тие сакаат,впрочем се и добро вооружени,што значи можни идни балкански вооружени конфликти