Грчка конзуларна патетика

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
1. Им стегнав тужба во Омбудсман за непочитување на Шенген-договорот.
2. Ги поврзав во конференција грчкиот конзулат во Париз и Канцеларијата за врски во Скопје (ептен беше весело : меѓу себе не можат да се согласат).
3. Испратив копија од целиот муабет кај Франко Фратини (европски комесар за слободно движење на стока и луѓе и надзорник за апликација на Шенген договоротн [N.B. Шенген договорот им е ратификуван уште од 1997 година]).

Освен тоа, испратив писмо и до нашето министерство за надворешни работи ама не знам дали, кој и како го прочитал писмото. Досега, освен од надлежните во Европската Унија и во Омбудсманот, не сум добил одговор од ниту една Македонска правно-политичка инстанца.

Заклучок : министерството со нашиот неписмен министер си спие на едно уво. :toe:

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
Macedalien напиша:
1. Им стегнав тужба во Омбудсман за непочитување на Шенген-договорот.
2. Ги поврзав во конференција грчкиот конзулат во Париз и Канцеларијата за врски во Скопје (ептен беше весело : меѓу себе не можат да се согласат).
3. Испратив копија од целиот муабет кај Франко Фратини (европски комесар за слободно движење на стока и луѓе и надзорник за апликација на Шенген договоротн [N.B. Шенген договорот им е ратификуван уште од 1997 година]).

Освен тоа, испратив писмо и до нашето министерство за надворешни работи ама не знам дали, кој и како го прочитал писмото. Досега, освен од надлежните во Европската Унија и во Омбудсманот, не сум добил одговор од ниту една Македонска правно-политичка инстанца.

Заклучок : министерството со нашиот неписмен министер си спие на едно уво. :toe:
OK se nadevam deka pravnata postapka ce ja izguras do kraj i ce im gi raznisas pozicii do nekade
pozdrav!

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.143
Поени од реакции
11.787
Проблемот е што Грција визите кои ги издава за Македонија не се шенген, па реципрочно на тоа шенген визите издадени од другите ЕУ држави на македонци не важат за Грција, и овде спаѓаат дозволите за престој.

Мене пробаа да не ме пуштат во Чешка (истата приказна немаш виза, врати се од каде што си дошол) но со мали интервенции и подучување македонски (фрази поврзани со мајка му) пристапи потрезвен цариник кој сфати дека колегата прави голема грешка и веднаш се извини и немаше никаков проблем. Сепак јас ги упатив на едно место. Знаете каде.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Да ама има уште поголемпроблем заради којшто грците можат длабоко да загазат. Шенген договорот е имплементиран во нивните закони и во уставот уште од 1998 така што за негово непочитување им следуваат дебели казни од страна на комисијата за слободна циркулација на Европската Унија. Има веќе неколку пресуди контра Шпанија, Италија и Португалија така што имуноста на Грција и не е баш реална што се однесува ова прашање. :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom