Грб на Македонија

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Drzi razmisluvanjeto na slavko po odnos na prezentacijata za grbot pred albancite.
Brainburg, zborish kako vekje da sme federacija so Albancite? Ako sme togash treba vo se da sme ravnopravni i so jazik i so se ostanato. Ako e toa taka Makedonija vekje ne postoi kako zemja na Makedoncite kako shto od sekogash ne uchele nashite predci!

Mislite li deka edna crna boja kje gi zadovoli? Ne bidete naivni..

Ako pochneme da igrame so nashite simboli kje nema kraj i od Makedonija ni M nema da ostane!
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Ne nen ne,
vekje pisav pogore.. sakale nie ili toa e kolku sto sme nie tolku se i tie vo preambulata, nivno obelezje ke mora da bide zastapeno, znaci kompromis ke bide potreben :)

Gragjanska inicijativa vo megjuvreme moze da doprinese do polesno iznaogjanje na resenieto. Mozebi nema da gi zadovoli no mozebi i ke gi zadovoli koj znae zavisi koj ke bide na masata :), i gjorgjija kastriot koj sto neli oni velat nivni i samo nivni e go imal lavot neli? :) drugo e dali toa tolkuvanje ke go prifatat pa bi prifatile i bi go koristele edno obelezje kako sto e zlatniot lav na crveno crna osnova, bidejki objektivno gledano navistina toa ke gi presttavuva i nasite i nivnite etnicki obelezja :)

Sepak jas stojam na stavot deka podobruvanjeto na ekonomskata sostojba na site vo RM ke ima ogromno vlijanie pri resavanjeto na "etnickite" prasanja..
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
Тргај то црната боја, Црното оди само со бело.
 
Член од
26 јули 2007
Мислења
230
Поени од реакции
0
Slavko, crnata boja ama ich ne mi odi! Znameto samo so sonce i nikako drukchija!!

Grbot bez crnata boja e dobar ama jas bi mu dodal nekolku soncinja (od naokolu kako dekoracija) za od start da bide asociran so nas.

Sum videl varijanta na nasheto zname kako Katalonskoto (so shtrafti) i vo leviot goren agol sonceto. Izgleda 200 podobro od tvoite primeri (bez lutenje)

Pozdrav
Црната, црвената и жолтата боја се македонски обележја од подалечното и поблиското минато. Црната боја е дел од нашите обележја.

Сонцето, никогаш, ама баш никогаш не бил традиционален симбол на Македонија. Традиционален симбол на Македонија бил лавот и е присутен од најрани времиња во сите грбовници како симбол на Македонија. Сонцето го нема во ниту еден грбовник како симбол на Македонија. Сегашното знаме пак е најглупавото решение коешто можеше да се донесе - новосоздадено, и покрај вековната традиција на употреба на симболот на Македонија - лавот.

Македонија како и мнозинството земји требаше да донесе најнормални симболи - грб и двоколорно или троколорно знаме со истиот грб врз него. Значи, штом ќе се донесеше грб, а симболот за грбот е неспорен - лавот, тогаш истиот симбол ќе се ставеше врз знамето. Сонцето тука нема никакво место, бидејќи тоа беше новосоздаден симбол во 1991 година.

Што се однесува до боите на знамето ќе се постигнеше компромис. Како што кажав, заеднички бои за мнозинството од македонските граѓани се: црвена, црна и жолта. Сите тие се и бои на Македонците. Којшто мисли поинаку, се лаже себе си и размислува по автоматизам без да има подлабоки познавања од историјата, традицијата и хералдиката.

п.с. Поради кои причини боите на "Вардар" се црвена и црна? Што мислите? И поради која причина навивачите на истиот се викаат комити?
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Ne znam Slavko, tvoive tvrdenja mozhesh li da gi obrazlozhish so fakti? Pokazhi mi kako crnata boja bila makedonsko obelezhje od minatoto. Pokazhi mi kade se upotrebuvala?

Za makedonskiot lav. Velish toa e tradicionalen simbol a ne sonceto. Se slagam deka lavot od sekogash bil makedonsko obelezhje no za sonceto greshish. Sonceto vo razni formi sekogash pomalku ili povekje bilo nash simbol. Makedoncite od Egejska od sekogash za sebe velele deka se Makedonci od antichko poteklo...

Za da zborime na nauchna osnova i vistinska tradicija na nashive prostori bi trebalo da gi imame site grbovi i znaminja (ako gi ima) na site vladeteli koi vladeele kompletno ili delumno so makedonskata zemja pochnuvajkji od Rim, Vizantija, Car Samuil, Strez, Hriz, Kastriot, Vukashin i Marko itn...

Nie kje se slozhish takvi podatoci imame premalku ili skoro ich.

Jas koga kje go vidam znameto so sonce mi igra srcevo a znameto so lav, mene lichno ne me pogoduva. Mozhe toa samo kaj mene ama taka osekjam..

Deneshnoto zname e prekrasno samo staroto go osekjav kako MOE a ova nametnato so sila..
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
http://heraldika.org.mk/
http://heraldry.mol.com.mk/


На овие официјални сајтови на хералдичкото здружение јасно стои следново:
Република Македонија нема грб.

Таа се уште го користи амблемот на Нардона република Македонија, донесен од Собранието во 1946 година и кој беше дизајниран по урнек на другите социјалистички држави. Дизајнот се базира на амблемот на СССР.

За разлика од другите социјалистички републики кои ги вплотија историските грбови во новиот амблем, Македонија доби пејсажен дизајн, без никаква врска со традиционалните симболи, и со тоа потпаѓајќи во истата категорија со Народна Република Романија, Босна и Херцеговина, Црна гора и Словенија.

Овој амблем ги преставува пејсажните карактеристики на Македонија: планините, реките, полињата и сонцето. Венецот ги преставува културите кои се одгледуваат во Македонија: пченица, тутун, памук и афион. На дното се наоѓа лента со традиционален вез, а на врвот црвена петокрака ѕвезда, симболот на владеачката идеологија.

Со независноста и новиот устав од 1991, се појави и прашањето на државните симболи.

Државната химна остана истата. Се донесе ново знаме. Златно сонце на црвено поле, честопати именувано како ѕвездата од Вергина. Поради спорот со Република Грција, во 1995 година, тоа беше заменето со друго, истотака преставувајќи Златно сонце на црвена основа.

Прашањето за нов грб беше покомплицирано. Беше формирана комисија и беше прогласен јавен повик во обид да се најде нов дизајн. Најголемиот број на предлози добиени на тендерот се базираа на историскиот грб, златен крунисан двоопашест исправен лав на црвено поле.

Ова во главно беше основано на истражувањето и на работата на академик Александар Матковски, објавени во книгата „Грбовите на Македонија“. Неговото истражување покажа дека историскиот грб на Македонија е Златен Лав кој води свои корени од грбовникот на Корениќ- Неориќ кој датира од 1595. Повеќе за овој грб во неговиот заклучок на страната Земскиот грб.

Најприфатлив дизајн беше оној на Мирослав Грчев, професор на архитектонскиот факултет, базиран на историскиот грб на Македонија. Но за овој предлог немаше политички концензус и затоа дури и не стигна на расправа во Собранието.Овој предлог повеќепати беше возобновен, но без успех.

Првиот предлог дојде во 1992 кој преставуваше употреба на сонцето од знамето, со вметнување на буквата М, како инициал на името на државата.

Имаше повеќе обиди да се реши ова прашање. Во основа се работеше со три предлози. Едниот беше да се прифати дизајнот на лавот кој веќе го користеше ВМРО- ДПМНЕ и другите партии со префикс ВМРО, со измени само во текстот на лентите над и под штитот.

Втор, беше само да се отстрани ѕвездата од сегашниот дизајн, предлог за кој главно се залагаше тогашниот претседател на Собранието, Никол Поповски.

Трет, е да се постави сегашниот пејсажен дизајн на штит. Ова е т.н. словенечко решение.Имено, Република Словенија го употреби овој модел, ставајки ја планината од стариот социјалистички пејсажен мотив на штит, но овојпат додаваќи и три ѕвезди превземени од историскиот грб.

Република Словенија го напушта овој пристап, и е во процес на изнаоѓање на подобро решение.

Новата влада повторно спомна за отстранување на петокраката како социјалистички симбол.
Silen напиша:
Poznato li ti e kako bil potpishuvan po manastiri i dokumenti od toa vreme?
Ништо немам сретнато околу ова, но знам дека Волкашин во скоро сите книги е пишуван под секција „Македонија“...Ако имаш инфо околу ова, пиши те молам.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Trnu, nie mnogu malku si ja znaeme istorijata i toa e nash problem. Ne e nasha vina, narod pod ropstvo e rob i nema vreme da se bavi so nauka.

Volkashin i Marko se od srpska loza a kako samite si gi pishuvale iminjata jas ne znam.

Ni treba originalen dokument od niv ili pak crkoven natpis od nivno vreme.

Koj ima informacii neka gi objavi!
 
Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1


малку и нумизматика ..... да се собере цела колекција на македонски параи , па од таму барајте мотиви .
 

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.695
Поени од реакции
885
Колку шо гледам ниеден албанец нема пишано мислење на темава...веројатно тоа значи дека не им е гајле каков ќе е грбот...аналогно на ова значи дека нема да се бунат ако си го ставиме лавчето за грб и тоа без употреба и на црната боја на штитот како шо некој предложи погоре...хе хе хе
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
Колку шо гледам ниеден албанец нема пишано мислење на темава...веројатно тоа значи дека не им е гајле каков ќе е грбот...аналогно на ова значи дека нема да се бунат ако си го ставиме лавчето за грб и тоа без употреба и на црната боја на штитот како шо некој предложи погоре...хе хе хе
Tочно така. А и искрено колку ми значи мислењето на Албанците....
 
Член од
2 септември 2007
Мислења
72
Поени од реакции
9
Колку шо гледам ниеден албанец нема пишано мислење на темава...веројатно тоа значи дека не им е гајле каков ќе е грбот...аналогно на ова значи дека нема да се бунат ако си го ставиме лавчето за грб и тоа без употреба и на црната боја на штитот како шо некој предложи погоре...хе хе хе
А што и да се бунат? Да не мислиш дека државните симболи треба да имаат и нивни белези? Па они си имаат матична држава Албанија, не можат уште една албанска држава на нашата територија да направат. Не може и не смее да им се дозволи нив или на било која етничка заедница во земјава да имаат нивни белези во државните симболи. Химната си е супер, не и треба смена, знамето е добро, ама старото беше супер, всушност тоа е и македонски симбол од древно време, а грбот што го имаме е од комунистичкото време, мислам дека треба да се смени. Може да биде и лав(тој што го користат и на политичките партии).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom