Графички карти

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Апсолутно си прав, и јас се мислев на 500 ватно ама планирам да му го земам на брат ми напајањето, а он да земе 700-800 ватно. Ја гледав таа ватажа на "12v rail", 480W е кај 600 а помалку кај 500тката, па си викам ајде. Ќе послужи во иднина на наекој или друг начин, ако не оди во Купувам-Продавам :)
Иначе Војвода во право си за цената во Мебиус, ама имам братучед кој работи во Анхоч па ја земав пониско. Вортекс има добри цени а и добри производи се наоѓаат. Мебиус исто. Искрено се радувам кога ќе видам квалитетен производ на ценовник на некои од фирмиве. Ептен тиња проиводи почнаа да продаваат. Од барем 5-6 фирми имам слушнато дека за ова го посочуваат прстот кон АМЦ, наводно носи срање за евтини пари, народов наш неук и вечно сиромав купува кинески ствари.
па амц сами си го кажуваат тоа... мотото им е “секогаш наjдобри цени“
а квалитетот каде е ? :/
мојот прв пц од амц беше и канта беше... го купив во 2004, ни NFS underground не ја тераше како што треба... али ми траеше 5 години.
И новиов монитор од таму исто го земав... незнам како се излажав :S
А за тоа со покажувањето на прст... хммм.... сите делови што ги носат кај нас се од Кина.... која е разликата од некој дел кој што го има во анхоч и сет и истиот кој го има во амц? нема разлика... ниту амц, ниту сет ниту анхоч не ги произведуваат деловите... туку тоа го прават фабриките у кина... тие саму ги увезуваат ( или други го прават тоа за нив).
поентата е во тоа што амц, има полош сервис....и мислам дека прават ујдурми таму...
значи ИТ фирмиве кај нас ти се како различни обични продавници... сите носат ист леб, исто млеко, исти месни производи и слично...само со различна цена и од различни производители... али некои можат да ти дадат производ со поминат рок, без око да им трепне, и кога ќе го увидиш тоа и ќе сакаш да го вратиш, нема да можеш... додека други ќе си го запазат угледот и ќе го вратат производот или нема да ти го продадат ако е со поминат рок....
Во глобала таа е разликата...некои се почесни...некои не... а амц ги бие муабет дека се ујдурмаџии...така да... то е то.
За џабе не се кажало како што викаш, сиромашниот во обид да заштеди ќе си купи нешто поефтино...па нема да го бива... и ќе му дојде памет и ќе си го купи истото, повторно но за поскапо. со други зборови плаќа повеќе од богатиот :/
Споредба меѓу мојата и твојата карта...

Мојата треба да биде послаба од твојата, ама бројките зборат сами за себе.
Али интересниот дел е заокруженото со црно (изгледа другите не го приметивте). Бидејќи веќе пиша дека имаш тиња процесор, моја претпоставка е дека имаш уште по-тиња матична. Затоа и картата ти работи на PCI-E 1.1, или со други зборови - не го постигнува својот максимум. И нема ни да го постигне дур не смениш матична.
PCI-E 1.1 има двојно помала бендвит од PCI-E 2.0, и точно е тоа дека може да ја успори графичката, но само доколку станува збор за некоја ептен ѕверотиња картица, од типот на gtx580 и тако даље... за се подоле нема гајле, може ко локумче да ги тера mainstream/performance па и некои од high end картите.
Поткрепа на ова-> http://www.tomshardware.co.uk/forum/341221-15-slower-supposed
9800GX2 почнува да губи и тоа минимално од перфоманси само на PCI-E 2.0 4x Кој би имал слична брзина со PCI-E 1.1 8x
http://www.tomshardware.com/reviews/pci-express-2.0,1915-10.html
PCI-E 1.1 16x = PCI-E 2.0 8x во брзина споредено :)
Проблемот кај VPassasin e од друг тип....
Значи останав без зборови и јако сум заебан... бтв. графичката е зедов за жал 5.490 мкд. :)

БТВ. old_School не е тоа тоа... 17 GB Bandwidth... omG Исто ко ќор да сум :S 9400 GT ми беше 13 GB... навистина страшно...
5.490 мкд?? не би требало репарирана картица по таа цена да даваат.... и ме чуди гаранцијата од само една година...
Мора да ти ја заменат! скоро 90 евра да ги фрлиш у вода не се малце....

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Тукушто се изнапишав, цитирав и закони и ми падна флешот и отиде у курац „Хроумов“. Нема шанси пак да се мачам. VPAssassiN еве ти го законот. Читај од член 45 до 50. Само повикај се на закон и ќе ти ја заменат. Сигурно нема да ти замерат што си го скинал најлонот од кутијата.
Војвода, погрешно ме разбра. Точно дека сите носат исти ствари од Кина, муабетот беше дека они први почнаа со таква пракса со што другите мораа да следат со цени. Луѓето ни се генерално сиромашни, па и го разбирам тоа до некаде. Ми пречи тоа што малку се нуди бренд и квалитетен производ како опција. Нека си купи некој евтин уред, ама јас ќе платам и сакам да земам нешто класа.
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 00:13 ---
Пазете им го муабетов на мрднативе.

My wife stresses me out. I don't mind. It's only a little here and a little there. But I think I'll have a complete meltdown and just blow up if she ever stress me out constantly for a long time.
-------------------------------------
Quote:

Originally Posted by Krusher33
My wife stresses me out. I don't mind. It's only a little here and a little there. But I think I'll have a complete meltdown and just blow up if she ever stress me out constantly for a long time.

i would call that unstable, think you need to lower your overclock
--------------------------------------
Quote:

Originally Posted by Blue Destroyer
i would call that unstable, think you need to lower your overclock

upgrade your wife.
--------------------------------------
Quote:

Originally Posted by nubgen
upgrade your wife.

Sometimes it's better to get new than upgrade. Alot of times it's a better bang for your buck.
:ROFLMAO:

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
5.490 мкд?? не би требало репарирана картица по таа цена да даваат.... и ме чуди гаранцијата од само една година...
Мора да ти ја заменат! скоро 90 евра да ги фрлиш у вода не се малце....
Знам... тоа ми е и проблемот... апсолутно не ме задоволи... сепак мсм. дека моја грешка е и тоа ме плаши... требеше малку да размислам со глава и да го проверам Memory Bandwidth...

VPAssassiN еве ти го законот. Читај од член 45 до 50. Само повикај се на закон и ќе ти ја заменат. Сигурно нема да ти замерат што си го скинал најлонот од кутијата.:ROFLMAO:
Фала Blazing Guns, али како што кажав сепак беше моја грешка требеше да погледнам повеќе освем видеа на YouTube и GDDR5 спецификациите... и ме плаши аку ми замерат тогаш ќе ја почниме големата... али сепак за 90 евра сум јако заебан... :S

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Фала Blazing Guns, али како што кажав сепак беше моја грешка требеше да погледнам повеќе освем видеа на YouTube и GDDR5 спецификациите... и ме плаши аку ми замерат тогаш ќе ја почниме големата... али сепак за 90 евра сум јако заебан... :S
Слушај, нека не те плаши ништо. Ако ти е незгодно да збориш со вработените, срам или слично земи некој позборлив со тебе, најчесто жени се увек расположени за докажување. Муабетот е дека скоро да е обврзан дека мора да ти го врати производот. Или барем да го замениш за нешто друго. Ти напрај му филм дека така пишува у закон, повикај се на член 45, 50, ќе помисли дека знаеш и би требало да ти замени.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Знам... тоа ми е и проблемот... апсолутно не ме задоволи... сепак мсм. дека моја грешка е и тоа ме плаши... требеше малку да размислам со глава и да го проверам Memory Bandwidth...

Абе што има да ти замерат они? уште да се прават невини душички ли треба?
И да е твоја грешка, како што ти укажаа постојат закони кои важат за секој жив човек, па такаи за нив. Мораат да ти ја вратат... ако може да направиш замена супер, а ако може и парите да ти ги вратат ( иако не верувам) уште подобро...
земи разгледај ....јас како што памтам во амц имаше понуда само од некои си 10 картици кои не беа ништо посебно...
Војвода, погрешно ме разбра. Точно дека сите носат исти ствари од Кина, муабетот беше дека они први почнаа со таква пракса со што другите мораа да следат со цени. Луѓето ни се генерално сиромашни, па и го разбирам тоа до некаде. Ми пречи тоа што малку се нуди бренд и квалитетен производ како опција. Нека си купи некој евтин уред, ама јас ќе платам и сакам да земам нешто класа.
Терминот квалитет изумре пред многу години, зашто? зашто не е исплатливо.
Мислиш дека компјутерите неможат да ни траат по 15-20 години? можат... арно ама тогаш големите компании ќе отидат у голема загуба, а тоа пошто не им одговара, се прави нешто поинакво... помал квалитет и она што народот најмногу го сака, се разбира пониска цена.
и се понатака ќе гледаме пониски цени, но и со драстично помал квалитет...
Ако не беа први амц во тоа.. ќе го скршеше мразот некој друг тогаш...
Факт е дека пред 10-15 години, по 10 души од цела населба имаа само компјутери, имаа изгор цени и страшен квалитет, и само побогатите можеа да си го дозволат тоа. Додека денес секој може да си дозволи да има компјутер. благодарение на падот на цените, по цена падот на квалитетот.
тоа е таа економска логика, кон која сите се компании се стремат, што помалце да вложиш, и истовремено што повеќе да ќариш. останатото е маркетинг.
али да не забегуваме off topic :)

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Дечки... значи бев до АМЦ и дечките ми подрекоја нешто и сакам да се информирам од вас... ми рече дека BandWidth ми е слаб од матичната и процесорот... и ми препорача да е порачал GTX550 за 7000мкд. кажете што да правам или дали да порачам друга што била најдобра околу 5000-6000 мкд. Благодарам однапред :)

Успат матичната ми е Asus M2V-MX SE
а процесорот AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4400+, 2301 MHz

Edit:
Specifications
GeForce GTS 450 783MHz GPU
2048MB DDR3 (128bits) 667MHz memory
21.3 GB/s Memory bandwidth
400 Mhz RAMDAC
192 cores
1566 MHz Shader Clock

Оваа е мојата GTS 450 колку што успеав да најдам на нет... и пишува дека е 21.3 GB/s Bandwidth a кај мене е 17.1 GB/s Bandwidth... навистина сум збунет и кажете дали да барам пари назад или да заменувам со друга картичка?

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Дечки... значи бев до АМЦ и дечките ми подрекоја нешто и сакам да се информирам од вас... ми рече дека BandWidth ми е слаб од матичната и процесорот... и ми препорача да е порачал GTX550 за 7000мкд. кажете што да правам или дали да порачам друга што била најдобра околу 5000-6000 мкд. Благодарам однапред :)

Успат матичната ми е Asus M2V-MX SE
а процесорот AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4400+, 2301 MHz

Edit:
Specifications
GeForce GTS 450 783MHz GPU
2048MB DDR3 (128bits) 667MHz memory
21.3 GB/s Memory bandwidth
400 Mhz RAMDAC
192 cores
1566 MHz Shader Clock

Оваа е мојата GTS 450 колку што успеав да најдам на нет... и пишува дека е 21.3 GB/s Bandwidth a кај мене е 17.1 GB/s Bandwidth... навистина сум збунет и кажете дали да барам пари назад или да заменувам со друга картичка?
Според она што го видов на страната на nVidia картицата не е лоша. Не знам дали можеш да земеш 460ка (има повеќе верзии на 460, погледни убаво да не ти увалат некоја послаба) за тие пари, ако сакаш nVidia. Од АМД за околу 8.000 можеш да земеш 6850, што е солидна графичка исто така. Според мене најдобро е да си бараш назад пари, секогаш можеш повторно да си купиш од таму пак, а ако најдеш на друго место можеш да си купиш од друга фирма. Ама ако не ти враќаат пари и имаат само 550Ti (не видов дека има само 550, туку сите се 550Ti), мислам дека дефинитвно е подобра од твојата. Почекај коменар и од другиве.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Буџетот ми е 5000-6000 ден. нека иде до 6500 МАХ. неможе повеќе... им реков за стандардната верзија на GTS450... али е немале на лагер... и ми ја препорачаја 550 Тi што е мн. добра али 7000+ е :/ На GTS450 DDR3 21.3 GB/s e Bendwidth а мене ми дава 17.1 GB... дане е поврзано со други работи како матична плоча едно друго... ме интересира затоа што и 550 Ti има околу 98 GB/s Bandwidth, а мене да ми дава 50 (а и помалку). Фала повторно :)

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
neli ti se dopaga mojata ponuda asus gts450 ddr5 za 4000 den. + imam garancija + edna od najdobrite 450-ki +nereferenten dizajn +cuvana vo extra kukiste i redovno cistena da ja vidis ko nova e

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
neli ti se dopaga mojata ponuda asus gts450 ddr5 za 4000 den. + imam garancija + edna od najdobrite 450-ki +nereferenten dizajn +cuvana vo extra kukiste i redovno cistena da ja vidis ko nova e
работата е во тоа што му отидоа парите у амц, и треба од таму да земе картица...
Иначе VPassassin, нека не те лажат демек процесорот и матичната забушавале...гтс450 дрр5 ти е таман за ова што го имаш, и тоа без никаков bootleneck. тие не се виновни што картичката има 3 послаби перфоманси од нормалната верзија. Проблемот е до графичката... самото продавање на графичката е грабеж!
gtx550ti e подобрата варијанта на гтс450, односно чим ја поседува ознаката gtx тоа значи дека таа картица е веќе гејмерска. али е поскапа затоа...
освен gtx550 друго што имаат на лагер?? нешто од AMD имаат ли ?
П.С. гледам дека темата за напојувања е што се вика умрена... така да ќе го поставам прашањето тука.
Дали Fortron напојувањата се добри, колку се добри? колку чифтек? подобри од нив? колку CM? измеѓу нив?
пошто имам можност да земам Fortron 600w 85+ или Fortron 700w 85+ по прилично ефтина цена... ~3400 za 600w, и ~ 3800 za 700w ??

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
работата е во тоа што му отидоа парите у амц, и треба од таму да земе картица...
Иначе VPassassin, нека не те лажат демек процесорот и матичната забушавале...гтс450 дрр5 ти е таман за ова што го имаш, и тоа без никаков bootleneck. тие не се виновни што картичката има 3 послаби перфоманси од нормалната верзија. Проблемот е до графичката... самото продавање на графичката е грабеж!
gtx550ti e подобрата варијанта на гтс450, односно чим ја поседува ознаката gtx тоа значи дека таа картица е веќе гејмерска. али е поскапа затоа...
освен gtx550 друго што имаат на лагер?? нешто од AMD имаат ли ?
П.С. гледам дека темата за напојувања е што се вика умрена... така да ќе го поставам прашањето тука.
Дали Fortron напојувањата се добри, колку се добри? колку чифтек? подобри од нив? колку CM? измеѓу нив?
пошто имам можност да земам Fortron 600w 85+ или Fortron 700w 85+ по прилично ефтина цена... ~3400 za 600w, и ~ 3800 za 700w ??

Fortron/FSP Group се ептен добри, земи нема да зажалиш.Ја на тоа ја држев графичкава док не земав 520ватно и си тераше супер на сите игри освен крајзис 2 и GTA IV, пошо полсат и више на него и толку :D

Подобри се него кулер мастер и чифтек заедно.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Fortron/FSP Group се ептен добри, земи нема да зажалиш.Ја на тоа ја држев графичкава док не земав 520ватно и си тераше супер на сите игри освен крајзис 2 и GTA IV, пошо полсат и више на него и толку :D

Подобри се него кулер мастер и чифтек заедно.
аха, само што ме чуди што, ако се толку подобри зашто само 30 дена гаранција даваат :facepalm: xD
барем во сет толку гледам дека нудат xD

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
аха, само што ме чуди што, ако се толку подобри зашто само 30 дена гаранција даваат :facepalm: xD
барем во сет толку гледам дека нудат xD

абе мамицата нивна.. исто и сисоник..

USA- 5 години гаранција
Rest of the world - 3 години.А овие па сет 30 дена.Сто посто има година и више, ако ти се заебе ете имаат страна па пиши им :D

заборавив да напоменам 300ватно беше тоа на кое ја држев графичката тогаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom