Гранична Контрола на Внатрешни Граници на ЕУ?

Член од
4 јануари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Дали се врши гранична контрола/проверка на внатрешни граници од ЕУ?

Планирам да одам за Малта преку Софија, но немам дефинитивен план колку време ке бидам во Малта 1 или 2 месеци. Читам на страната од министерство за надворешни има листа од документи кои можат да ми бидат побарани на надворешните граници од ЕУ како патничко, доказ за сместување, стредства итн.

Дали ова ке го проверуваат на сите граници или само на Бугарската бидејки во мојот случај таа е надворешна за Шенген зоната. Ме интересира за да знам дали да букирам повратен билет за секој случај или да не се трошам за бадијала.

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2012
Мислења
401
Поени од реакции
307
Не сфаќам, планираш преку шини пешки да идеш без документи или шо? Зашо би ги немал документите потребни?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Планирам да одам за Малта преку Софија, но немам дефинитивен план колку време ке бидам во Малта 1 или 2 месеци. Читам на страната од министерство за надворешни има листа од документи кои можат да ми бидат побарани на надворешните граници од ЕУ како патничко, доказ за сместување, стредства итн.

Дали ова ке го проверуваат на сите граници или само на Бугарската бидејки во мојот случај таа е надворешна за Шенген зоната. Ме интересира за да знам дали да букирам повратен билет за секој случај или да не се трошам за бадијала.
Нема внатрешна гранична контрола, после влезот во една ЕУ земја можеш слободно да се движиш во целата Шенген зона.
Може случајно да наидеш на повремени патни полициски контроли/патроли, меѓутоа нема да имаш проблеми, доколку се придржуваш до времетраењето на престојот во шенгенот.

Е сега на Малта пошто користиш аеродром ќе мораш за назад да покажеш пасош, тоа е сепак некој вид контрола, но ако и Малта е дел од Шенген тогаш немаш проблем.

Член од
4 јануари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Нема внатрешна гранична контрола, после влезот во една ЕУ земја можеш слободно да се движиш во целата Шенген зона.
Може случајно да наидеш на повремени патни полициски контроли/патроли, меѓутоа нема да имаш проблеми, доколку се придржуваш до времетраењето на престојот во шенгенот.

Е сега на Малта пошто користиш аеродром ќе мораш за назад да покажеш пасош, тоа е сепак некој вид контрола, но ако и Малта е дел од Шенген тогаш немаш проблем.
Читам Бугарија сеуште не е дел од Шенген зоната? https://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area

Ај некој ако има летано од Бугарија кон ЕУ нека пиши како одат работите.

Не сфаќам, планираш преку шини пешки да идеш без документи или шо? Зашо би ги немал документите потребни?
Како што реков погоре, не сум сигурна за датата на вракање.

M

mordekaj

Гостин
Ќе ти проверат документи и во Бугарија и на Малта. Е сега, ако остануваш во Малта 1 или 2 месеци ќе мора да се пријавиш во тамошната полиција ради евиденција. Треба да прикажиш документ каде ќе престојуваш и колку време. Ако се враќаш назад во рок од 3 месеци, немаш гајле.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Да, гранична контрола има,нема царинска контрола на внатрешните граници на ЕУ,има конторла за документи и имат право на проверка ако се сомневат во стварите ти,както на влез во Бугариja през некоj граничен премин со РМ,вака и на аjродромот. Обично е само проверка на документите ти.
За влез во сека држава от ЕУ може да треба да покажеш,дека имаш доволно пари и зашто ja посетуваш,а и подобро да имаш повратна картица. Тоа може да не ти го барат,но имат право. Препорачувам ти да си направиш и здравствено осигуране за времето кое ке престоуваш. После пристигнуването во Малта, мора да почитуваш нивното законодавство и ако е потребно да се регистрираш во полициja или ако си во хотел, тоj ке направи тоа,но треба да си побараш регистрациjaва на рецепциja при напуштане.

Kajgana Shop

На врв Bottom