Охрид преполн за викендите
Од претоплото време и силното сонце, спас во Охридското Езеро последниот јунски викенд побараа повеќе од 5.000 гости што го раздвижија Охрид.
Зголемената посетеност ја потврдуваат и угостителите и закупувачите на плажите, што лани државата за прв пат ги издаде под кирија.
„Секој ден бројката на посетители се зголемува, така што и по прометот се осеќа дека е веќе зголемена потрошувачката на освежителните пијалаци. Од први и понатаму имаме резервации и од Бугарија, Србија, а и многу домашни гости“, изјави Сашо Блажевски, плажа Лагадин.
„Ова е прв викенд каде што има премногу гужва и луѓе има од различни страни, од Србија, од Франција, од Скопје има домашни гости и од другите делови на државава. Времето денес е супер, па очекуваме уште повеќе луѓе“, додаде Сашо Блажевски.
Гостите од земјава и странство велат дека на охридското крајбрежје е многу пријатно.
„Овде е многу убаво. Трет пат сме во Охрид и постојано ќе доаѓаме. Супер е овде, се капиме во езерото, како море е“, велат туристи од Србија.
„Јас сум од Прилеп, почесто доаѓам, секоја година сум во Охрид и супер е овде, а во Прилеп треба тутун да се бере. Овде е милина“, рече Диме Кебакоски, турист од Прилеп.
„Колектив сме од основно училиште од Штип. Наставници сме дојдени по завршувањето на школската година“, вели Пале Кавракова, турист од Штип.
„Чисто е се и тоа е најбитно, што градот е чист и што нема ѓубре“, изјави Игор Ѓеорѓиевски, турист од Скопје.
Вистински хит ова лето во Охрид се плажите коишто се близу до градот и со своите содржини нудат деноноќна забава.
На ривиерата поголем бран со гости се очекува на први јули кога почнуваат годишните летни одмори, а од познатите политички причини се очекува голем број домашни гости оваа туристичка сезона, Грција да ја заменат со Охрид.
Извор: A1