Ги баталувам цигарите!

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Или дур со цимерката Данче едно турско со цигарче...
Ако ако провоцирај ти... вчера ни една не запалив... денеска до сега ни една.... али сеа ќе излагам така да не одговарам за понатака... леле стварно се иамм прочистено и ги имам намалено за 70% цигарите... само сеа другаров Тончи ќе ме фати на очи и пак јас ко Турчин ќе фатам да пушам....

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.820
Поени од реакции
11.445
Дај бе да откажеме тоа цигарите, више пукнав :toe:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Во последно време сериозно почнав да размислувам да ги намалам или во краен случај да ги откажам цигарите.

Сепак,здравјето ми е побитно од било кое задоволство.

Сега треба само уште да се натерам себеси и да покажам цврста воља.

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Сум била под притисок да ги откажам.Поради здравјето.И секој ден слушам дома како ми зборуваат за тоа.Имам намалено дефинитивно.Ама сега за сега не можам да ги оставам.Ми причинуваат огромно задоволство.Инаку сум пробала и мастики.Ама ништо.Кога ќе одлучам ќе ве известам.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
sunshinebaby: ne deka sum ubeden, tuku 100% sum siguren sum deka mozhesh da go batalish toa gjubre! Probaj, nema shansa da se pokaesh.

Za zhal, i ponatamu vodime vo Evropa po sebe-zagaduvanje so tutunskiot katran:

АЛАРМАНТНИ ГОДИШНИ ПОДАТОЦИ ЗА ПУШАЧКАТА НАВИКА ВО МАКЕДОНИЈА

Пет килограми цигари по жител

Наташа Бошковска

Околу 11.000 тони цигари годишно пушат граѓаните на Македонија, тврдат борците против пушењето. Анализите на Сојузот за превентива од алкохолизам, никотинизам и дрога и еколошкото друштво „Опстанок“ покажале дека секој граѓанин годишно пуши од 5 до 5,5 килограми цигари што земјата ја вбројува на врвот на листата земји според пушење цигари. Со оглед на тоа што пуши од 30 до 40 проценти од населението, пушачите годишно просечно „дуваат“ по повеќе од 10 килограми.

Оттаму ги поддржуваат најавените мерки на Владата за законски измени според кои на кутиите со цигари ќе бидат отпечатени слики на деформирани човечки органи на пушачи и велат дека пушењето може да се намали само со национални програми за борба против него.

- Дека пушењето е штетно за здравјето е откриено уште во 1921 година. Под влијание на тутунскиот бизнис овој податок се криел до шеесеттите години од минатиот век. Откако е обелоденет, со кампањи во Америка, за само десет години, пушењето е намалено за 50 проценти - вели Ѓорѓи Хаџивасков, претседател на Сојузот.

Македонија е единствена земја од регионот, според Хаџивасков, што дозволува на амбалажата на цигарите со минијатурни букви да биде напишано дека пушењето е штетно.

- Ваквите пораки треба да бидат во преден план. И не само вакви туку мора да се нагласи што се предизвикува пушењето - вели Хаџивасков. Борците против пушењето се загрижени поради фактот што во земјава не постои институција што води конкретна сметка за бројот на пушачи и испушени цигари. - Бројот на пушачи се намалува само во моментите кога има некоја кампања за борба против лошата навика или, пак, поскапување на цигарите.

Загрижува податокот дека расте бројот на пушачи-женски лица, бидејќи цигарите во бременоста влијаат на тежината на плодот. Уште поалармантен е податокот што децата почнуваат да користат цигари уште на 10-11 години - објаснува Хаџивасков.

Од Републичкиот завод за здравствена заштита велат дека состојбата со пушењето се следи само врз основа на научни истражувања и дека нема друга редовна евиденција. Неколку студии досега покажале алармантни податоци за овој проблем. Студија, која опфатила 420 испитаници на возраст од 13 до 16 години на подрачјето на Скопје, покажала дека дури 21,2 проценти пушеле, а 15,9 проценти уште пушат.

Министерството за здравство и предложи на Владата да бидат укинати и пушачките зони во сите јавни објекти и пушењето целосно да се забрани на сите јавни места по примерот на земјите-членки на ЕУ. Се предлага казните да бидат ригорозни и да изнесуваат и до 5.000 евра. Причина за ваквиот предлог се сознанија дека не се почитува постојниот Закон за заштитата од пушење.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Досега не ми се десило да речам дека ќе ги остам. А вистинското одкажување не го имам ни помислено =)
Не пушам многу, ама не можам без нив.

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
gi bataluvam od septemvri do juni, so mali ispadi cat pat, ali se na se 5 cigari u tie 9 meseci, a letoto pukam i do 3 kutii dnevno...ne mi se zavisnost uopste nemam nikakva fizicka potreba, no psihicka imam. a pusi nekoj do mene i ja moram. a sama ne mi teknuva da zapalam i so meseci

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Pozebi e i vistinae da gi otkazeme, no da vlozime samo malku napor i samodoverba vo sebake vidime deka e mozno da se otkazeme od toj zemen porok, kojsto vladee vo golema mera.

Член од
20 октомври 2007
Мислења
29
Поени од реакции
0
Луѓе,и од самата помисла да ги откажам ме фаќа нервоза! А што ќе биде па стварно да ги откажувам?:toe:

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
највеќе се нервирам кога на некој познаник ке му кажам дека се откажувам и ке почне да ми се смее иритира многу тоа

cacikr

K@ŧ€ň©€ŧǾ
Член од
4 јануари 2008
Мислења
452
Поени од реакции
8
abe cigarite se stetni ama koj moze da mu go kaze toa na strasnite pusaci tie mislat deka cigarite se najubavoto nesto na svetov no duri i da ne mislat taka pak ne gi bataluvaat ili ke se obidat i po nekoe vrema pak pocnuvaat ne znam zosto mu se tolku ubavi stvarno sum protiv cigarite

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Ги баталив. Готово. Не пушам од пред 9 дена. Не дека бев нешто зависна ама сепак пушев по... отприлика 2 кутии на 3 дена. Само да појасниме, не ги баталувам засекогаш туку на неодредено време. Додека не ми се пропуши пак. Ама тоа сигурно нема да биде во наредниве месец-два.

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Ги баталив. Готово. Не пушам од пред 9 дена. Не дека бев нешто зависна ама сепак пушев по... отприлика 2 кутии на 3 дена. Само да појасниме, не ги баталувам засекогаш туку на неодредено време. Додека не ми се пропуши пак. Ама тоа сигурно нема да биде во наредниве месец-два.
Батали ги засекогаш бе :smir:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.622
Поени од реакции
59.474
Ова мора да е најодвратната навика во историјата на човештвото. Посебно за непушачи како мене кои мора да трпат тортура :nesvest:

Со среќа на сите кои се откажуваат. Навиваме за вас! :vozbud:

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom