Германска визија - За 10 години двојазична Северна Македонија во ЕУ

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
14.03.2009 17:57

Улрике Марија Кнотц

Како Германија ја гледа Македонија за 10 години? - Земја-членка на Европската унија, но со сменето име и двојазичност.

Иако оваа визија за Македонија ја создале студенти од Македонија, Германија и Франција, кои си играле стимулациска игра наречена „Создавање на нова Европа“, со неа се согласува и германската амбасадорка во земјава Улрике Марија Кнотц, која денеска, како што рече, оваа убава визија им ја пренесе на студентите на Педагошкиот факултет во Скопје.

„Во 2020 ќе бидете членка на ЕУ. Ќе имате ново име - Северна Македонија. Владата ќе биде составена од партија со име Нова македонска партија, во која членови се Албанци и Македонци. Албанското население ќе го зборува македонскиот јазик, што е случај и денеска, а Македонците ќе го зборуваат албанскиот јазик што ќе го учат уште од детски градинки. Мислам дека ова е убава визија за земјата. Не е нереална, не е утопија. Може да се направи и пред 2020 ако се работи на политички план“, изјави Кнотц.

Симулациската игра на ЕУ наречена „Создавање на нова Европа“, изминатите денови ја играа средношколци и студенти од Македонија, Албанија, Косово во организација на Германскиот институт за меѓународна културна соработка и Македонскиот центар за граѓанско образование, сето финансирано од Германското министерство за надворешни работи.

Од Македонскиот центар за граѓанско образование како коорганизатори изјавија дека тие се само спроведувачи на оваа симулациска игра.

За германскиот дипломат, грчката блокада на Македонија за прием во ЕУ не е ненадминлива, но според визијата таа би се надминала со прифаќање на името Северна Македонија.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105747

Пази визијава ...

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
утопија голема пре ќе се распаднеме

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Некако, како многу да се убедени во ова, а ?

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Интересна игра си играле.

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
А јас да кажам една визија за Германија? И јас имам играно игри за иднината на Германија.
Срамота е ова да ти го каже некој странец во твојата земја. Да беше во друга земја, досега ќе имаше протестни ноти, протести итн, а тука сите ќе ќутеме ко п*чки, со цел да не ни го блокирале "влезот" во ЕУ.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
а се е%е со црнци горе наведениот што ја дал оваа изјава?

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
14.03.2009 17:57

Улрике Марија Кнотц

Како Германија ја гледа Македонија за 10 години? - Земја-членка на Европската унија, но со сменето име и двојазичност.

Иако оваа визија за Македонија ја создале студенти од Македонија, Германија и Франција, кои си играле стимулациска игра наречена „Создавање на нова Европа“, со неа се согласува и германската амбасадорка во земјава Улрике Марија Кнотц, која денеска, како што рече, оваа убава визија им ја пренесе на студентите на Педагошкиот факултет во Скопје.

„Во 2020 ќе бидете членка на ЕУ. Ќе имате ново име - Северна Македонија. Владата ќе биде составена од партија со име Нова македонска партија, во која членови се Албанци и Македонци. Албанското население ќе го зборува македонскиот јазик, што е случај и денеска, а Македонците ќе го зборуваат албанскиот јазик што ќе го учат уште од детски градинки. Мислам дека ова е убава визија за земјата. Не е нереална, не е утопија. Може да се направи и пред 2020 ако се работи на политички план“, изјави Кнотц.

Симулациската игра на ЕУ наречена „Создавање на нова Европа“, изминатите денови ја играа средношколци и студенти од Македонија, Албанија, Косово во организација на Германскиот институт за меѓународна културна соработка и Македонскиот центар за граѓанско образование, сето финансирано од Германското министерство за надворешни работи.

Од Македонскиот центар за граѓанско образование како коорганизатори изјавија дека тие се само спроведувачи на оваа симулациска игра.

За германскиот дипломат, грчката блокада на Македонија за прием во ЕУ не е ненадминлива, но според визијата таа би се надминала со прифаќање на името Северна Македонија.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105747

Пази визијава ...
ко че роди врбата грозје....
само нека си праат филмови шо им е работа:toe:

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Овие полека се спремаат за финалето после избориве или мене така ми се чиниТ?

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Јас имам една визија за Германија 2020.
Државата се вика Северна турска провинција Германија,членка на Западноевропскиот сојуз,двојазична е,официјални јазици се турски и германски.Германските дечиња уште од мали го учат турскиот јазик.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас имам една визија за Германија 2020.
Државата се вика Северна турска провинција Германија,членка на Западноевропскиот сојуз,двојазична е,официјални јазици се турски и германски.Германските дечиња уште од мали го учат турскиот јазик.

Берлин

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
А да идеме да ја пречекаме курвештијава на педагошки? Па да ја пречекаме со јајца, туршија, кисела зелка... Кој шо има.

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Еј тпу... каснам со идејав. Нишо, друг пат.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Будала работа...
Јазици зборам неколку, од што САМИОТ сум сакал да ги научам, а не од што некој ми сугерирал...но, не е тоа работава...
Кога веќе симулирале, зошто не си ја симулирале Германија, или самата ЕУ, на која многумина деновиве и прогнозираат распад?
Северна Македонија со Северни Македонци кои зборат северномакедонски...кога ќе си видам тилот.

Kajgana Shop

На врв Bottom