1 евро џоб = ти добиваш социјална помош, меѓутоа државата, односно институции на државата ти нудат работа
во првите неколку месеци можеш да трте-мрте, ама по неколку месеци си придуден да прифатиш било која работа која ќе ти ја најдат тие од институциите (биро за вработување)
и, понатаму си добиваш социјално, само шо добиваш + 1 евро на сат
то ти е некаде околу 500 - 600 евра на месец се на се...
зависи од многу работи
иначе, точно е и дека ако примаш социјално, и немаш покуќнина, алишта, телевизор и шо знам јас, добиваш или пари или апарати, во зависност од случај до случај...
а кирија или делимично, или комплетно, во зависност од случај до случај
толку од моето скромно познавање
иначе, не чувствува срам некој ако оди во некоја држава каде шо можи да мрдни газот и си најди работа, ама наместо то тој го искористува гостопримството, и зема социјално?
да не бидам погрешно сватен, зборам за оние кои го ЗЛОУПОТРЕБУВААТ тоа право
не за оние кои МОРААТ на некој начин да питаат од државата за да мозат да преживеат...
јас ко дојде време да земам арбеитлосенгелд реков „не фала, одам јас во мекдоналдс, тие секоаш барат работници”
едноставно, кој кур ми борчи германија па да земам јас социјално тука...
+ здрав , прав
ама изгледа јас поинакви принципи имам од оние шо возат бмв или мечка, имат работа на црно, и ги пуштат жената и децата во социјално, дури тие се паркирани пред зградата на општината со својот автомобил, и го чекаат чекот од кој шо жената, а богами и децата, нема многу да видат...
ти е.ем јас таквите Македонци
паразити
од такви ни се расипа името
и...
да, во Германија се многу принудени да спијат на улица
дури и умираат од студ
или си мисли некој дека то ги радува, да спијат на весници или на клупи, на ниски температури...