Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.474
хахахах :pos: :pos: :pos:
Автоматски споено мислење:

Колку што повеќе пцуеш, толку повеќе си ја покажувааш просташтината, искомплексираноста и фрустрацијата. Тешко ѝ на Македонија со такви екземплјари.
Каде виде псувка, моља ти се, за какво говорите аз не знаја, обаче си патиш од дислексија, друг отговор њамам.

Јас дискутирам учтиво, со аргументи и факти, и по треба приложувам и понекој линк чисто да се долови суштината на постот.
Комплексите на бугарите и особено бугарофилите во поглед на некогашната држава Југославија се добро познати и признати, секој втор збор ви е југокомунистички, титоистички, коминтерна, авнојски и не знам какви, све со цел да се негира постоење на мак.нација, сосема сулуда ситуација имајќи предвид како тоа нациите настанале. Тоа што бугарската нација е некои 30-тина години постара од македонската не значи дека вторава не постои или дека тоа се бугари со амнезија, пошто истото го тврдат и србомани по форумов.
Кутрите бугарофили ја криват Југославија што предизвикала амнезија кај населението кое преку ноќ наместо бугарско станува македонско, клетиот Броз и негово друштво седнале една вечер и уз Томпус и Хенеси измислиле нација :icon_lol:
Време е да се откажете од тие небулози, навистина е 2022 а не 1878. Престанете да живеете во минатото.

Популарната култура во Југа беше на високо ниво, трендовите од запад доаѓаа веднаш во југословенските градови, дури и панкот како идеолошки неподобен беше присутен преку неколку одлични бендови.
Еве нешто од преодот помеѓу панк-пауер-поп и њу вејв од 1979 година.

Svetsko a nase :love:

Последно уредено:
Член од
5 декември 2021
Мислења
89
Поени од реакции
67
Јас би типувал на Бугарин со татко/дедо Турчин.
Јас би типувал деко е дедо на некој твој комшија таму на село. Оди провери, се разпрашај малце, можда имало локални Бугари.. Онака испаѓа дека збораш на „памет“ ко просечно кутро Македонче затрјуено со комуњарска, просрпска и антибугарска пропаганда.

Абе сите ви фејкуваат историја, тоа што сте дебили и вечно ја одбирате губитничката и окупаторска страна Цацко е крив.
Па не се сите. Дали знаеш друга држава во свето, која што си го гради идентито исклучиво врз етнички Бугари, ама им го оспоруваа нивниото бугарско потекло?

А Бугарија во ВСВ успеа да си ја врати Јужна Добруџа. Македонија каков надворешно-политички успев има за нејзината „предолга“ историја, која трае веке цели 30 години?

Каде виде псувка, моља ти се, за какво говорите аз не знаја, обаче си патиш од дислексија, друг отговор њамам.

Јас дискутирам учтиво, со аргументи и факти, и по треба приложувам и понекој линк чисто да се долови суштината на постот.
Комплексите на бугарите и особено бугарофилите во поглед на некогашната држава Југославија се добро познати и признати, секој втор збор ви е југокомунистички, титоистички, коминтерна, авнојски и не знам какви, све со цел да се негира постоење на мак.нација, сосема сулуда ситуација имајќи предвид како тоа нациите настанале. Тоа што бугарската нација е некои 30-тина години постара од македонската не значи дека вторава не постои или дека тоа се бугари со амнезија, пошто истото го тврдат и србомани по форумов.
Кутрите бугарофили ја криват Југославија што предизвикала амнезија кај населението кое преку ноќ наместо бугарско станува македонско, клетиот Броз и негово друштво седнале една вечер и уз Томпус и Хенеси измислиле нација :icon_lol:
Време е да се откажете од тие небулози, навистина е 2022 а не 1878. Престанете да живеете во минатото.

Популарната култура во Југа беше на високо ниво, трендовите од запад доаѓаа веднаш во југословенските градови, дури и панкот како идеолошки неподобен беше присутен преку неколку одлични бендови.
Еве нешто од преодот помеѓу панк-пауер-поп и њу вејв од 1979 година.

Svetsko a nase :love:
Абе ич курац не ме боли за вашата Југославија бе :tapp:

Јас тогаш не сум ни бил роден. Јас сум навикнат да патувам слободно низ Европа каде и кога посакувам, било на прошетка, на едукација, на забава или било што друго. За поголемиот дел од моите врсници Македонија се асоциира со мизерија, заостанатост и обседнати со историја испрани од националистичка пропаганда мозоци, кои што си мислат дека се и сешто на Балканот и ширум свето било македонско.

Не сум сигурен дали 40 години ке бидат доволни за некаков пресврт, како што биле на Мојсеј со Евреите и нивниот преод во пустината или треба Македонија дефинитвно да стане најмизерно место на Балкан и во Европа, за да се сфати, дека кога Гоце Делчев пишувал дека е Бугарин, тоа значи дека е Бугарин.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.408
Поени од реакции
9.037
Јас би типувал деко е дедо на некој твој комшија таму на село. Оди провери, се разпрашај малце, можда имало локални Бугари.. Онака испаѓа дека збораш на „памет“ ко просечно кутро Македонче затрјуено со комуњарска, просрпска и антибугарска пропаганда.

Па не се сите. Дали знаеш друга држава во свето, која што си го гради идентито исклучиво врз етнички Бугари, ама им го оспоруваа нивниото бугарско потекло?

А Бугарија во ВСВ успеа да си ја врати Јужна Добруџа. Македонија каков надворешно-политички успев има за нејзината „предолга“ историја, која трае веке цели 30 години?

Јас тогаш не сум ни бил роден. Јас сум навикнат да патувам слободно низ Европа каде и кога посакувам, било на прошетка, на едукација, на забава или било што друго. За поголемиот дел од моите врсници Македонија се асоциира со мизерија, заостанатост и обседнати со историја испрани од националистичка пропаганда мозоци, кои што си мислат дека се и сешто на Балканот и ширум свето било македонско.

Не сум сигурен дали 40 години ке бидат доволни за некаков пресврт, како што биле на Мојсеј со Евреите и нивниот преод во пустината или треба Македонија дефинитвно да стане најмизерно место на Балкан и во Европа, за да се сфати, дека кога Гоце Делчев пишувал дека е Бугарин, тоа значи дека е Бугарин.
Ha ha, toj se skapal od setanje niz evropa, se skapa ti od setanje od edna tema vo druga niz forumov za nekoja bedna dnevnica.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Бугарија успеа, своето население го праќа да биде измеќар, и им чистите кенефи на нацистите.
Толку ве бивало, и толку ќе ве бива.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.474

А кого интересира дали тебе те боли или не?
Фактите се тие, Југа беше цивилизациски на друга планета во споредба со Бугарија на скоро секој план, тоа е несоборлив факт, што ќе биде во иднина ќе видиме, може нема да биде добро, може ќе биде подобро, никој не е пророк.
Културното наследство, било поп култура било сериозна, ќе остане за вечни времиња. Песни, книги, слики, стрипови, анимирани, документарци, серии, авиони, подморници, тенкови и остали оклопњаци, архитектура, инфраструктура и што све не.
Музика стара по 35-40 години сеуште има милиони прегледи на Јутјуб иако се работи за крајно јазично ограничен регион.
А Бугарија за скоро век и пол постоење не успеа да создаде ништо од значај. Кoзирог имаше еден филм, meh...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Добро, не е тешка философија да се држите до една зададена тема без да се навредувате и без да навлегувате и забегувате во историските проблематики.

Темата е за геополитиката и геополитичкиот курс на Македонија кој го држела и кој ќе го држи во иднина, мислења, размислувања и ставови. Скоро сѐ е офтопик. Вратете се на темата. :)

Член од
5 декември 2021
Мислења
89
Поени од реакции
67
За геополитичкото размислување сум го напишал веќе - или потполна србизација на поголемиот дел од населението (која така и така си оди на големо во културолошки план) и одвојуване на Албанците или граѓански македонизам со објективизирање на историскиот наратив и зближување со Бугарија.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.474
За геополитичкото размислување сум го напишал веќе - или потполна србизација на поголемиот дел од населението (која така и така си оди на големо во културолошки план) и одвојуване на Албанците или граѓански македонизам со објективизирање на историскиот наратив и зближување со Бугарија.
Никогаш немало србизација за време на СФРЈ, тоа постоело 1912-41 за време на четничката окупација.
Во 1991 РМ требаше да се обиде да изгради подобри односи со Бугарија која во тоа време ја водеше Жељу Желев кој беше рационален политичар.
За среќа се избегна останување во осакатената СРЈ, но државниот врв на РМ тогаш од СДС масовно учествуваше во прекршувањето на меѓународните санкции кон СРЈ шверцувајќи грчки бензин во Србија, цигари, дрога и што све не.
Автоматски споено мислење:

Добро, не е тешка философија да се држите до една зададена тема без да се навредувате и без да навлегувате и забегувате во историските проблематики.

Темата е за геополитиката и геополитичкиот курс на Македонија кој го држела и кој ќе го држи во иднина, мислења, размислувања и ставови. Скоро сѐ е офтопик. Вратете се на темата. :)
Во кој подфорум мислиш дека би било најсоодветно да се отвори тема за цивилизациски достигнувања на Југа вс. БГ или цел источен блок? :)

Член од
5 декември 2021
Мислења
89
Поени од реакции
67
Никогаш немало србизација за време на СФРЈ, тоа постоело 1912-41 за време на четничката окупација.
Во 1991 РМ требаше да се обиде да изгради подобри односи со Бугарија која во тоа време ја водеше Жељу Желев кој беше рационален политичар.
За среќа се избегна останување во осакатената СРЈ, но државниот врв на РМ тогаш од СДС масовно учествуваше во прекршувањето на меѓународните санкции кон СРЈ шверцувајќи грчки бензин во Србија, цигари, дрога и што све не.
Немало србизација :bravobe:

Види трендинг на YouTube за Северна Македонија - 90% албански и српски контент.

Културолошки, јазички србизацијата продожува и во последниве 30 години на големо преку медиумите, поп културата, музиката и тн.

Член од
5 декември 2021
Мислења
89
Поени од реакции
67
Ми е познато ниското ниво на лугето кои што пишат овде, па понекад се забавувам со предочување на факти, докази и слично на динозауирите во овој форум заостанети за време на Југославијка, за да им ја видам потоа смешната реакција, која ќе биде или израз на беспомошност како класиката со татари, две црвени и слично или ќе почнат да ти опонираат со „ама тие не можеле да се изјаснат као Македонци“, „ама тие биле принудени да се пишат Бугари“, „ама тие биле подмамени да се пишат Бугари“ и тн. :pos: :pos:

Некако индивидуите кои што пишуваат во овој форум те прават да се доживуваш на повисоко интелектуално и етичко ниво едноставно.

Па понекад си го дозловувам овој мал ескејп.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.473
Поени од реакции
24.693

pa sto kur baras na makedonski forum. eve jas smetam deka ste gomna, so zadovolstvo ve seram kade i da stignam. kaj vas moze da pominam samo makedonija fudbal da ja gledam inace iskreno i da mi platite ne bi gubel vreme u bg. sum bil na vremeto sme morale benzin da si nosime posto ste nemale. farmerki mastiki bile naucna fantastika za vas be bednici...

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
712
Какво и да било прашањето, ти овде протнуваш теза дека бугарскиот културен аутпут бил квалитетен и можел да да се носи југословенскиот (и тој на поединечните држави), што не може да биде подалеку од вистината.
Ништо не разбра. Сега врати се и прочитај го внимателно прашањето и мојот одговор.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.398
Поени од реакции
9.005
Може ли некој подетално да објасни кои се денешниве Бугари, односно жителите што живеат во границите на денешна Република Бугарија?

Ако погледнеме според Y-DNA, тогаш:

1645024865205.png

1645024794026.png

Да почнеме со најбројната Е1b1b (хаплогрупа на неолитски доселеници). Дошле од Африка. Местото на потекло на хаплогрупава Е1b1b е Северна Африка или Сомалиски Полуостров. Најзастапена е кај Берберите во Мароко и Алжир (80-90%), кај Тигре и Сахо во Еритреја и кај Сомалијците (80-100%). Во Европа најзастапена на Косово (48%).

1645025752730.png

Втората по бројност хаплогрупа во Бугарија - I2a. Хаплогрупа на мезолитските Европјани. Потекнува од Југоисточна или Источна Европа. Најбројна кај Босанските Хрвати (71%) и кај Бошњаците во Босна (54%).

1645026560467.png

Хаплогрупата R1a - група на доселеници од Бронзено Доба. Потекнува од Русија. Поврзана со Културата на линеарна керамика и распространувањето на Прото-Индо-Аријанските и Прото-Балто-Словенските народи. Поврзана со Срубна културата и распространувањето на Кимеријците и Микенците. Во Европа најбројна во Полска, Белорусија, Западна Русија.

1645027738589.png

1645028246248.png

1645027254563.png

Хаплогрупата R1b- група на доселеници од Бронзено Доба. Потекнува од Русија. Поврзана со Уњетичката култура и распространувањето на Прото-Германските и Прото-Келто-Италските народи. Во Европа најзастапена во Баскија, Бретања, Нормандија, Ирска, Шкотска, Велс (70-86%).

1645029072256.png

1645029468844.png

Хаплогрупата Ј2- група на доселеници од Бронзено Доба. Потекнува од Кавказ или Месопотамија. Поврзана со Кура-Аракската култура и распространувањето на Хатите и Минојците. Најзастапена кај Ингушите (88%) и Чеченците (57%). На Крит, кај Грчките Киприоти и кај Азерите застапена 30-35%.

1645030154232.png

1645030238071.png

И хаплогрупата H. Потекнува од Јужна или Западна Азија. Присутна кај Ромите од Бугарија, Македонија, Косово (40-60%).

Кои се жителите што живеат на територијата на денешна Република Бугарија?

Може ли некој да одговори научно и со факти, без да се повикува на бладањата на Заев, Петков, Радев, Мадев, Сиголадев?
И без да пишува дека ако некој се пишувал дека е Бугарин - тогаш сигурно е Бугарин (можеби и татко му се пишувал дека е Куман, а мајка му Печенег), или доколку некој се пишувал дека е Џедај или вонземјанин - тоа сигурно мора да е така.
Без образложенија - Секој што е роден во Бугарија и има бугарско државјанство е Бугарин. И лав може да биде роден во кочина, па не значи дека е свиња.
И без образложенија дека секој што зборува бугарски е Бугарин. И папагал може да зборува бугарски, па не верувам дека ќе му дадат државјанство или пасош.
И без образложенија за право на самоопределување. Како прво што самите Бугари тоа право не им го даваат на Македонците, како второ, тогаш зошто некој Бугарин не би можел да се изјасни како Еским за да може слободно да лови китови, како Чироки за да ужива во благодетите на квотите на BIPOC или како емиратски Арап, па да бара пасош на УАЕ? Или да се изјасни како Неандерталец за да не важат за него граници и закони? Ќе му дозволат ли?

Повелете!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom