Факт е дека многу работи се наследни, не зборам само за надв.физички изглед(конституција, дебелина, висина, тен, очи, коса и.т.н.) туку и за внатрешната градба на ткивата и органите, како што кажа еден член претходно: нервен систем, ендокрин систем и.т.н. потоа исто така и многу болести се наследни(дијабетес, притисок, канцер, многу психички растројства и.т.н.) А што се однесува до карактерот, тука улога игра и наследниот фактор(склоностите кон одредени позитивни или негативни работи), но и средината во која поединецот живее, работи, се движи, семејното/домашното воспитување, лицата со кои комуницира...не за џабе се рекло с’ким си такав си, значи и околината ите-како има свое влијание во изградувањето на карактерот кај една индивидуа, не е исто на пр. човек порастен во цивилизиран свет со телевизија, компјутер, образование... да биде ист со исти сфаќања и начин на живот како некој што на пр. е порастен далеку од цивилизацијата и не видел во животот ниту книга, ниту писмо, ниту пак ТВ и ПЦ ........... значи сепак средината ите-како игра голема улога, а и од самото семејство т.е. од домашната атмосфера и воспитување зависат многу работи во оформувањето на карактерот кај една личност(детето) .............. ама сепак и од самиот човек(детето) си зависи, зависи што ќе прифати, а што не ..... на пр. јас и сестра ми немаме ама баш ништо заедничко, тотално сме различни, не толку физички, туку пред се психички/карактерно сме ептен различни, а па ако се споредам пак со братучедите(први) со нив па имам уште поголеми разлики во карактерот отколку со сестра ми и.т.н. !