Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.795
Поени од реакции
2.352
Добро е да се потсетиме дека на почетокот на бугарското владеење со Македонија, сите разурнувања од бомбардирањата биле опишани од бугарските власти и веднаш се започнува со санирање на штетата.

Добро е да се потсетиме дека има и англиски бомбардирања во април.

Во април 1941 година, седиштето на југословенската дивизија и делови од гарнизонскиот офицерски состанок и Народната банка беа уништени во Скопје при воздушни операции на германската и британската авијација. Последните беа поправени и адаптирани од нас за целосна употреба. Освен тоа, во исто време беа оштетени и некои други објекти во Скопје и Велес.

Скопје
* Воениот клуб - полууништен - поправен
* Народната банка - оштетена - поправена
* Пошта - малку оштетена - поправена
* Црвениот крст - полууништен - поправен
* Граѓанската болница - тешко оштетена - поправена
* Железничкиот мост Вардар - оштетен салбо - поправен
* Воената болница - уништена - поправена

Велес
* Мостот на пругата Вардар - оштетен - поправен
* Едно маало до мостот - уништено - направено повторно
* Пошта - уништена - направена повторно
* Воени магацини - уништени - поправени

Битола
* Бараки - оштетени - поправени
* Воениот клуб - оштетен - поправен
* Штаб на дивизија - оштетен - поправен
* Затворот - оштетен - поправен

Во 1941 година, повеќе од 60 мостови биле пронајдени уништени и сите биле поправени од бугарските власти.

Штетите се поправени и во Градско, Штип, Прилеп, Охрид, Кратово, Крива Паланка, Гевгелија, Ресен, Куманово, станица Анриево (Скопско), Берово итн.

Кога нашата воена сила пристигна во Македонија и Јужна Моравија во април 1941 година, најде уништени повеќето касарни и воени објекти. Така изгорели артилериските касарни во Прилеп; во Куманово изгорели и некои бараки; во Штип, Велес, Царево Село, Крива Паланка и Кратово уништени се и касарните. Општо земено, голем дел од касарните и воените штабови биле ограбени од Германците и локалното население. Сите, сепак, беа поправени, опремени и приспособени за употреба.
Mrsh be stoko predavnichka. Klasichen janichar. Mora da lize bugarski k za da se dokaze deka e pogolem bugarin od bugarite. Klasika predavnik, a I Sam znae deka e Makedonec. Govedo janicharsko.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.991
Поени од реакции
83.361
Да. Потсети ме за британските бомбардирања во Македонија во април 1941-ва, зашто мене не ми текнува на нив.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Да. Потсети ме за британските бомбардирања во Македонија во април 1941-ва, зашто мене не ми текнува на нив.
Чек да испринта некој фалш документ, па да го аплоадира на бикипедија.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
1712647396116.png
1712647276925.png
Автоматски споено мислење:

Чек да испринта некој фалш документ, па да го аплоадира на бикипедија.
Ја зедов временската машина и во 1995 година отпечатив книга, а потоа ја испратив на Oxford University Press за да биде преведена и отпечатена на англиски и ова специјално за kaјгана. Ако ти треба нешто од 19 век, пиши, ќе се вратам и ќе ти го земам.

Сега сериозно. Немам потреба да фалсификувам документи - имам доволно оригинални за да го потврдам тоа што го пишувам.

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.991
Поени од реакции
83.361
Еве пак, потсетиме за британските бомбардирања во Македонија во 41-ва.

Ти ми даде документ у кој пишуе дека Србите побарале, ама Британците не можеле.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Еве пак, потсетиме за британските бомбардирања во Македонија во 41-ва.

Ти ми даде документ у кој пишуе дека Србите побарале, ама Британците не можеле.
Никаде не пишува дека не можеле. Напротив. Јасно е напишано "was able to provide little help".

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.991
Поени од реакции
83.361
Никаде не пишува дека не можеле. Напротив. Јасно е напишано "was able to provide little help".
Можеме да се расправаме околу тоа што значи изразот.

Мене ме инетерсираат докази за британско бомбардирање во 41-ва во Македонија, дали напаѓале само окупатори или згради рушеле, колку бомбардирале и каде? Има ли слики некои од срушеното од страна на Британците?

Ова ништо не значи.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Можеме да се расправаме околу тоа што значи изразот.

Мене ме инетерсираат докази за британско бомбардирање во 41-ва во Македонија, дали напаѓале само окупатори или згради рушеле, колку бомбардирале и каде? Има ли слики некои од срушеното од страна на Британците?

Ова ништо не значи.
Изразот значи само едно нешто, ако некој го знае англискиот јазик.

Доказите во југословенските, грчките и британските архиви - се претпоставува дека документите се зачувани.

Двата бомбашки напади биле временски многу блиску. Ретко кој направил одделни слики од двата напади. Немам подетални информации. Можеби ќе има нешто во британските архиви.

Член од
29 септември 2013
Мислења
719
Поени од реакции
605
Добро е да се потсетиме дека на почетокот на бугарското владеење со Македонија, сите разурнувања од бомбардирањата биле опишани од бугарските власти и веднаш се започнува со санирање на штетата.

Во април 1941 година, седиштето на југословенската дивизија и делови од гарнизонскиот офицерски состанок и Народната банка беа уништени во Скопје при воздушни операции на германската и британската авијација. Последните беа поправени и адаптирани од нас за целосна употреба. Освен тоа, во исто време беа оштетени и некои други објекти во Скопје и Велес.

Скопје
* Воениот клуб - полууништен - поправен
* Народната банка - оштетена - поправена
* Пошта - малку оштетена - поправена
* Црвениот крст - полууништен - поправен
* Граѓанската болница - тешко оштетена - поправена
* Железничкиот мост Вардар - оштетен салбо - поправен

Велес
* Мостот на пругата Вардар - оштетен - поправен
* Едно маало до мостот - уништено - направено повторно
* Пошта - уништена - направена повторно
* Воени магацини - уништени - поправени

Битола
* Бараки - оштетени - поправени
* Воениот клуб - оштетен - поправен
* Штаб на дивизија - оштетен - поправен
* Затворот - оштетен - поправен

Во 1941 година, повеќе од 60 мостови биле пронајдени уништени и сите биле поправени од бугарските власти.

Штетите се поправени и во Градско, Штип, Прилеп, Охрид, Кратово, Крива Паланка, Гевгелија, Ресен, Куманово, станица Анриево (Скопско), Берово итн.

Кога нашата воена сила пристигна во Македонија и Јужна Моравија во април 1941 година, најде уништени повеќето касарни и воени објекти. Така изгорели артилериските касарни во Прилеп; во Куманово изгорели и некои бараки; во Штип, Велес, Царево Село, Крива Паланка и Кратово уништени се и касарните. Општо земено, голем дел од касарните и воените штабови биле ограбени од Германците и локалното население. Сите, сепак, беа поправени, опремени и приспособени за употреба.
Има други работи за потсетување. МРШ

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Изразот значи само едно нешто, ако некој го знае англискиот јазик.

Доказите во југословенските, грчките и британските архиви - се претпоставува дека документите се зачувани.

Двата бомбашки напади биле временски многу блиску. Ретко кој направил одделни слики од двата напади. Немам подетални информации. Можеби ќе има нешто во британските архиви.
Не е така. Британски бомбардери Велингтон и Бленхајм бомбардирале летиште Враждебна и делови од Софија во Април и тоа во налети по пар ескадрили и тоа е се, повеќе симболика него нешто тактички оперативно или скраја било стратешки.
Југословенски Бленхајм и Дорние До-17 дејствуваат по бугарска територија во априлски рат. Ќустендил и Софија по неколку пати. Не постои никаков доказ дека британци бомбардирале Македонска земја, ништо., нула. За разлика од германците. Ова е поредната бугарска митологија заедно со онаа дека англо-амери пуштале играчки и чоколатца со мали падобранчиња опремени со микро пеколки машини за да осакатуваат деца по Балкан.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.298
Поени од реакции
7.017
ете дознавме дека германија и англија биле сојузници 1941ва, а бугарија ги бранеше новите општини/територии

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Не е така. Британски бомбардери Велингтон и Бленхајм бомбардирале летиште Враждебна и делови од Софија во Април и тоа во налети по пар ескадрили и тоа е се, повеќе симболика него нешто тактички оперативно или скраја било стратешки.
Југословенски Бленхајм и Дорние До-17 дејствуваат по бугарска територија во априлски рат. Ќустендил и Софија по неколку пати. Не постои никаков доказ дека британци бомбардирале Македонска земја, ништо., нула. За разлика од германците. Ова е поредната бугарска митологија заедно со онаа дека англо-амери пуштале играчки и чоколатца со мали падобранчиња опремени со микро пеколки машини за да осакатуваат деца по Балкан.
Дали си ги прочитал сите документи за Втората светска војна, па со толку голема сигурност тврдиш дека такво нешто немало?
1713964309958.png
1713964253807.png

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.298
Поени од реакции
7.017
Дали си ги прочитал сите документи за Втората светска војна, па со толку голема сигурност тврдиш дека такво нешто немало?
Прегледај го приврзокот 414225
Прегледај го приврзокот 414224
колку британци уби и зароби славната бугарска армија на царот дали ќе извадиш документи

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
ете дознавме дека германија и англија биле сојузници 1941ва, а бугарија ги бранеше новите општини/територии
Ништо не разбра. Повторно прочитај го дадениот извор и оној по него.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Прегледај го приврзокот 414225
Прегледај го приврзокот 414224
Повторно немаме Скопје тука, само удари по логистика и тоа е се. Нема...Њама ако искаш този збор :icon_lol:
Британците НЕ ја бомбардирале МК. БГ извршила зулуми врз недолжниот македонски народ и малцинствата,
Автоматски споено мислење:

Ништо не разбра. Повторно прочитај го дадениот извор и оној по него.
Штипјанеца, да те попитам нешто, галиба знаеш нешто повеќе од WW2 отколку само балканот кој бил веројатно најмалку битен во целата војна, сајдшоу, практична граѓанска војна,нигде никаде, влијание нула врз конечниот изход?
Дали на пример те интересува морското војуване?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom