Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.083
Поени од реакции
2.571
Моето мнемие за Втората Светска војна и нејзините импликации е дека на почетокот таму имало германска администрација на Полска.
После Германците станале дел од ЕУ.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.262
Поени од реакции
3.628
Интересна појава непосредно по капитулацијата на Германија биле масовните самоубиства на фанатични нацисти кои не можеле и не сакале да се помират со новонастанатата ситуација. Не се знае колку илјади нацисти си го одзеле животот во касната пролет и раното лето 1945 но има инфо за некое гратче по име Демин (Demmin) со 15К население и преку 1.000 самоубиства во тој период.

 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.860
Поени од реакции
53.208
Многу од тие фанатични нацисти кои се самоубиле, биле обични луѓе, без некоја позначајна функција во општеството. Мада, воглавном биле државни службеници (војска, јавна администрација, локална самоуправа...). Можда некои од нив не ни биле нацисти. Тука акцентот треба да биде на тоа дека не можеле и не сакале да се помират со новонастанатата ситуација, што пак не носи кон идеолошкото влијание кое придонело за тој став.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.262
Поени од реакции
3.628
Советски дијаграм на воздушна битка против M262, од април 45-та.
(од позади, у мотори треба)

Иван Кожедуб имал соборено еден Ме-262 на овој начин, едно време бил водечки ас на советските ВВС а подоцна и командант за време на Кореја, од интервју со него кажуваше дека било врвен престиж да се собори немачки млазњак, во тоа време само Ме-262 пошто Ар-234 биле само на западен фронт и Густав-линија.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.860
Поени од реакции
53.208
Тродимензионалната мапа користена од страна на советите, при финалната битка (за Берлин). 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.262
Поени од реакции
3.628
Многу од тие фанатични нацисти кои се самоубиле, биле обични луѓе, без некоја позначајна функција во општеството. Мада, воглавном биле државни службеници (војска, јавна администрација, локална самоуправа...). Можда некои од нив не ни биле нацисти. Тука акцентот треба да биде на тоа дека не можеле и не сакале да се помират со новонастанатата ситуација, што пак не носи кон идеолошкото влијание кое придонело за тој став.
И пропагандата која долго време стварала незамислива параноја за азијатските орди од исток кои силуваат, јадат деца и наместо коса имаат бодликава жица, настрвени да ја уништат ариевската раса, во многу луѓе стравот од соочување со нив бил пресуден да се обесат.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.860
Поени од реакции
53.208
И пропагандата која долго време стварала незамислива параноја за азијатските орди од исток кои силуваат, јадат деца и наместо коса имаат бодликава жица, настрвени да ја уништат ариевската раса, во многу луѓе стравот од соочување со нив бил пресуден да се обесат.
Стравот од Советите бил постојано амплифициран од гебелсовата пропаганда, за да се борат до крај. Да не се предаваат. Тоа е целата стратегија на крајот (ако воопшто некогаш имале било каква стратегија Германците) - да се издржи на исток и да се склопи договор со запад (по можност за заедничка евентуална борба против исток).
На сите во Германија им било јасно дека борбата на исток и борбата на запад не се исти. Што повисоко некој бил во власта, повеќе знаел и за све што правеле во СССР Германците и за логорите и сл. Со оглед на тоа, тој преувеличан страв, за кој зборевме, е донекаде оправдан. Поради евидентната желба за одмазда од страна на Советите. Советите пак, не се теснеле и правеле секакви злодела, но во никој случај не може да се споредат со злоделата на Германците на исток. Тие одмазди биле веднаш прекинати од страна на врвот и почнало со делење храна и други потреби за населението. Ова особено под влијание на германските структури од советска страна. Рачунај дека типови како Паулус и Зајдлиц од тоа време, можеш комотно да ги ставиш како дел од советската страна.
Но, такви случаи на самоубиства имало и на западниот фронт. Наоѓале и Американците самоубиени цивили, само не толку како на исток.
Тоа е многу слична состојба, како на пример самоубиствата на јапонските цивили на Саипан, а после и Окинава и другде. Идеолошката загаденост го поречува рационалното расудување.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.262
Поени од реакции
3.628
Стравот од Советите бил постојано амплифициран од гебелсовата пропаганда, за да се борат до крај. Да не се предаваат. Тоа е целата стратегија на крајот (ако воопшто некогаш имале било каква стратегија Германците) - да се издржи на исток и да се склопи договор со запад (по можност за заедничка евентуална борба против исток).
На сите во Германија им било јасно дека борбата на исток и борбата на запад не се исти. Што повисоко некој бил во власта, повеќе знаел и за све што правеле во СССР Германците и за логорите и сл. Со оглед на тоа, тој преувеличан страв, за кој зборевме, е донекаде оправдан. Поради евидентната желба за одмазда од страна на Советите. Советите пак, не се теснеле и правеле секакви злодела, но во никој случај не може да се споредат со злоделата на Германците на исток. Тие одмазди биле веднаш прекинати од страна на врвот и почнало со делење храна и други потреби за населението. Ова особено под влијание на германските структури од советска страна. Рачунај дека типови како Паулус и Зајдлиц од тоа време, можеш комотно да ги ставиш како дел од советската страна.
Но, такви случаи на самоубиства имало и на западниот фронт. Наоѓале и Американците самоубиени цивили, само не толку како на исток.
Тоа е многу слична состојба, како на пример самоубиствата на јапонските цивили на Саипан, а после и Окинава и другде. Идеолошката загаденост го поречува рационалното расудување.
Фасцинантно е како пропагандата и идеологијата можат да ги премостат биолошко-еволутивните ситуации и да доведат до крајна ирационалност. Какво кондиционирање за 12 години, извршено врз цела популација на една високоцивилизирана земја. Лица од некоја си средна класа да си ги убиваат децата и себе си во некакви паланки по немачка, често лица кои не виделе фронт.
Хитлер=Џим Џонс со државен апарат :angel:
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.962
Поени од реакции
15.063
Интересна појава непосредно по капитулацијата на Германија биле масовните самоубиства на фанатични нацисти кои не можеле и не сакале да се помират со новонастанатата ситуација. Не се знае колку илјади нацисти си го одзеле животот во касната пролет и раното лето 1945 но има инфо за некое гратче по име Демин (Demmin) со 15К население и преку 1.000 самоубиства во тој период.

koga PARTIZANITE go osloboduvale Skopje, i po teski borbi zazemale zgrada po zgrada od nemcite,takov slucaj bil i so osvojuvanje na (novata) zeleznicka stanica,kade vo borba nemcite se predale i izlegle so podignati race pred zgradata.Eden visok fasisticki oficer koga gi videl partizanite,odnosno na kogo se predale se samoubil.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.860
Поени од реакции
53.208
koga PARTIZANITE go osloboduvale Skopje, i po teski borbi zazemale zgrada po zgrada od nemcite,takov slucaj bil i so osvojuvanje na (novata) zeleznicka stanica,kade vo borba nemcite se predale i izlegle so podignati race pred zgradata.Eden visok fasisticki oficer koga gi videl partizanite,odnosno na kogo se predale se samoubil.
Кој знае зашто се самоубил тој.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom