Во Македонија студирањето е луксуз!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Cene напиша:
i me interesira koja firma gi pravi vratite i koj kolku mito lapnal :)
Типична македонштина, кукаме дека ништо не се прави, а кога ќе почне да се прави нешто, одма кој колку лапнал.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
1996 се запишав на Правен. Со партиципација, која тогаш беше 2000 ДМ (1000 евра). Не влегов во бесплатната квота за 2,5 поени.
Четири години Х 2000ДМ = 8000 ДМ (4000 евра)
Една година квадрат = 400 ДМ (200 евра)
Седење пет години по Скопје во просек по 200 евра на месец трошев = 10 Х 200 на год. 2000 Х 5 = 10000 евра.
Книги, разни трошоци по факултетот, пријавувања, ова, она... просек за целокупното студирање околу 1500 евра.

Сумна сумарум, диплома на Правен, мене ме чинеше околу 15700 евра, ај да заокружиме на 16000 евра.

Цело време седев по домови, во Пелагонија плаќав по 1400 ден на месец, три години, и две во Стив (машка зграда) каде плаќав по 530 ден. Овие трошоци ги пресметав во месечните трошоци за живот во Скопје погоре.

Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
Гледав дека некој вика дека треба да се прави селекција:)Да треба али не по основ на еконмија и социјала?...ова е образование знаци треба по знаење да е селекцијата а не по тоа кој колку пари има.
И нормално..колку што може државта треба да обезбеди рамноправни услови за сите..
Нека ми каже некој дека е исто да работиш и да студираш за да постигнеш резултати или..да го прчиш по кафани и да учиш ете..
значи и она што го имаш како можност др`авата ти го крати..пола време фрлаш на работа за да можеш да се школоваш..за тоа време кога би и се посветил на науката...би испаднае болји резултати..
а да не правиме муабет за стимулот...дали некој познава во македонија човек што се занимава со научна дејност?..дали се даваат пари за еџперименти..за нови и нови достигнувања?????
Еве уште само еден пример да дадам...
Во фамилија имам братуцеди кои завршиле стоматологија со над 9 економски над 9..сите биле државни прваци по некој предмет во средно...братучед ми...идеше на олимпијади по информатика...и кај заврши...уште од средн поцна да се занимава со компјутери..отидена факултет продолжи и со работата... и сеа има фирма за компјутери..(да не речам трговец) факултет остана уште втора година... а тие..што ги тепал по натпревари сеа работат во пхилипс:(
od druga strana..паметам на помлада братуцеда и пока`уваав некои задачи..ке одела на тестирање во јајха кемал..приватно.беше..прва на тетирањето и дадоа целосна степендија...
сега дојде време да се запишува на факс...моите не се доволно ситуирани за да ја школуваат се пријави на некква мегународно тестирање...па сеа и дадоа 80% стипендија во БРемен германија...
кажете кога ние ке доживееме такво нешто ???
сите..сме учеле...ама никој од нас не добил таква шанса...

Член од
20 август 2006
Мислења
12
Поени од реакции
0
Da,a toa li e nacinot da se pravi da te prasam vaka?Neka napravat ne vikam ubavo e toa,ama oni si pravat za sebe,nas ne ne fermaat.Ke stavat novi erkondisni kaj niv i cao...kade se stolici klupi novo nesto za nas be ejjjj...

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Дипломава на Струмикс баш солена, 16 тисучи евра :)

Туку јас лично сум против приватниве факултети каде во најголем дел се запишуваат деца кои немале солиден успех у средно, деца кои не сакаат да учат и деца кои ги форсираат од дома . . . има и исклучоци ама ќе ги изоставам. Значи овие си плаќаат поштено по неколку илјади евра од година и немаат проблем во полагањето на испити, ниту најголемиот шупак (а го знам најглупавиот студент во РМ лично) не пишува квадрат :pos: Ете така секакви луѓе се стекнуваат со високо образование, а државата ништо не превзема, тоа е едноставно плати па клати . . .

А темава е за тоа дали студирањето е луксуз, епа како студент на ПМФ можам да кажам дека кај мене и не е некој луксуз : плаќам по 200 евра годишно (и тоа 100 евра по семестар), за книги не повеќе од 100 евра годишно и уште некои 50-100 евра за теренски вежби во текот на годината и тоа е тоа. Од самата настава и ангажираноста на професорите сум презадоволен, не се делат 9-ки и 10-ки на лепе очи, секоја оценка си ја добивам со учење и немало проблем до сега, институтот ни дава максимална поддршка од секаков вид во организацијата на студенти по географија која постои со цел да научиме повеќе и да се дружиме сите студенти заедно. Можам само да кажам дека нашиот институт е сосема добро организиран.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Ем луксуз, ем нема голем ќар од него оти материите се од памтивек... Заклучок : во Македонија студирањето е фрлање пари низ прозор.

Член од
21 јуни 2006
Мислења
66
Поени од реакции
0
Macedalien напиша:
Ем луксуз, ем нема голем ќар од него оти материите се од памтивек... Заклучок : во Македонија студирањето е фрлање пари низ прозор.
ima i kvalitetni fakulteti kaj nas. ako sakash neshto da nauchish, kje go napravish toa sam bez fakultetot. fakultetot nema za zadacha da te napravi ekspert vo nekoja oblast, povekje ima za zadacha da ti dade nekoja osnova i da te obuchi kako da koristish literatura. ostnauva na tebe, na tvoeto doobrazovanie, sposobnost i iskustvo kolku dobar ekspert ti kje stanesh.

Член од
25 мај 2008
Мислења
40
Поени од реакции
37
Сакам да ви кажам еден пример од еден од последните часови во моето средно образование.
Седиме сите така и професорот прашува кој што ке се запише.И нормално, секој кажува .Доаѓа на ред мозокот на класот и вели-никаде.И професорот-Оти бе дете така зошто не ти се учи?И тој и одговара - не дека не ми се учи-моите немаат пари да ме издржуваат.Професорот занеме......тоа е.... :icon_roll

Kajgana Shop

На врв Bottom