Во Грција дискутират дали да свикаат референдум за излегување од еврозоната

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
А банкрот на јужниот сосед, како би се одразил врз македонската економија?
Како прво ризикот за региона станува поголем,а това ке повлече многу негативни работи - намалуване на инвестиции, зголемуване на ризикот и зголемуване на каматите за региона, не е многу сигурно но многу вероватно намалуване на извоза на сека една држава за Грциja.
Положителното е дека во наредните 20-30 годинин никоja држава нема да си дозволи вакво задолжуване,заштото ке се дава за пример фалиралата Грциja.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А банкрот на јужниот сосед, како би се одразил врз македонската економија?
Јас искрено немам претстава како би прогласиле банкрот. Досега не сум разгледувала пример за банкрот на држава, но банкротот по дефиниција значи јавен сигнал дека сите досегашни потрошени пари нема да се вратат. Европјаните дадоа толку пари за Гејците и не верувам дека некој во билансите ги отпишал тие милијарди. По она што го гледам Грците продаваат острови, што значи по некоја моја претпоставка ќе одат со продажба на државно земјиште вклучувајќи ги атрактивните острови (од кои живеат бтњ). По прогласувањето на банкрот берзите во Европа вртоглаво ќе паднат, а со тоа и македонската. Лошо е што ќе се појави силна недоверба кон еврото и ќе почнат шпекулациите кој можат да ја турнат Европа во депресија. (автоматски и ние со нив, еврото е врзано со денарот). Затоа Европа дава пари да не се повлече ланец од Грција кон Италија/Шпанија и Португалија.
Кога ја гледате сликата на Грција гледајте прво како таа влијае на Европа, па потоа кон нас. Ние сме со две врски поврзани силно со неа, директна(увоз/извоз капитал) и индиректна (евро/денар).
--- надополнето: Sep 20, 2011 9:10 AM ---
До економистите,што мислите по ваше колкави се шансите да не банкротира грција?И ме интересира текот на настаните доколку грција се врати на драхма,отприлика што ќе се случува?Јас сум лаик за економија и затоа ме интересира ваше мислење...
Шансите ќе постојат до оној момент кога ќе дефинираат како би изгледал тој долго споменуван банкрот на Грција. Тоа значи европските сили ќе смогнат сили и ќе ги премолчат парите кој и ги дадоа на Грција. Вака убаво звучи, но кој прежалува свои пари дадени на заем. Никој. Тие пари мора да ги вратат со камата, а и многу од државите купија грчки државни обврзници на почетокот кој секако со банкрот нема да им се вратат. Од овој економски потег ќе произлезе политичкиот кога европскиот народ ќе си ги побара парите. Крајно можно сценарио е распад на ЕУ по монетарна основа. Така да јас мислам дека ќе продолжат да ја притискаат и понатаму Грција да се реформира, а и воглавно ќе ја финансираат, додека не најдат совршен модел да ја исфрлат.

А ако Грција сама испадне од еврозоната како што пишува во темата, ќе мора да испечати драхми дупло повеќе од колку што и требаат бидејќи промена на валутата во земјата носи огромни трошоци. Кога Грците ќе испечатат драхми инфлацијата ќе им се качи во галопирачка што значи ќе им требаат години да ја исконтролираат. Во Грција инфлација значи автоматски пренос по сите основи на соседите и на Европа каде Грците извезуваат храна. А на Македонија баш и не и се допаѓа инфлација :)
 

ilijev08

Во виното е вистината,а во ракијата е глупоста!
Член од
18 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
16
Ке се извадат со продавањето на острови...Али дали ке сакат да продадат поголем дел од нив :)
 

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
До економистите,што мислите по ваше колкави се шансите да не банкротира грција?И ме интересира текот на настаните доколку грција се врати на драхма,отприлика што ќе се случува?Јас сум лаик за економија и затоа ме интересира ваше мислење...
Грција е банкротирана уште пред неколку месеци.

Тоа формално правно не е објавено бидејќи сеуште неможат да се предвиадт психолошките ефекти кај члениите (и бизнисите пред се) од еврозоната и последиците што тие ефекти би ги имале врз економиите на големите сили.

Во историјата досега имаат банкротирано неколку земиј , на пример : аргентина, русија, исланд, германија и неколку пати франција.

Како што можеш да забележиш од овие имиња - иако претходно банкротирале на овие земји ништо сега не им фали и дури им завидуваме на успешните финансиски резултати.

Така да ако Грција бакротира официјално формално правно во наредниов период нетреба да се залажуваме дека таа “ќе пропадне“ и ние ќе имамае којзнаекава корист.

За нас единствено корисно е што , со позајмувањето средства од евопската централна банка , со земените кредити од европјаните ( ! читај: Германија ! ) , на германските граѓани преку глава им е од неспособноста на грците да ја стават колку-толку ситуацијата во поднослив терк , па ПОЛИТИЧКАТА поддршка за Грција постепено ќе опаѓа кај Германија и насекаде низ светот...
 
Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Да ама Русија и Франција имаат други буџетни приливи што грција ги нема,Русија(98 мислам беше тоа)има нафта,гас и куп срања од комунизмот за продавање:)Слично е и со Франција..
А аргентина уште не е како што треба :)
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Славјански ќе пробам со примери да ти објаснам. Вие им плаќате на Грците за материјалот и лесно ја прекинавте соработката, супститут најдовте во која земја? Јас соработувам со многу фирми од Македонија кој увезуваат од Грција изолационен материјал и храна, а исто така Грција ни е трасата по која се движат Македонските транспортери кон Турција и назад (Земја со која Македонија остварува голем процент на увоз и извоз). Значи оние фирми кој носат од Солун роба, поради проблемите со границите и набавките на Грците одлучија да најдат соодветен супститут во Италија ( според квалитетот). За разлика од Грција каде транспортот ги чинеше 400 евра, сега од Италија издвојуваат по 1800 евра само за транспорт. Цената за транспорт се вкалкулира во цената на производот кој од Италија е значително поскап него во Грција. И добија производ во Македонија кој не се троши поради висината на цената, како што се трошеше набавен во Грција. Значи фирмата има зголемени трошоци кој и се одразуваат во работењето. Друг пример ти е за Грчките компании во Македонија кој овде го прават производот поради ниската работна рака и трошоци. Тие извезуваа во Грција, сега имаат тежок проблем со наплата од неколку милиони евра. Како резултат на тоа Грчката компанија во Македонија влегува во зоната на неликвидност и не ги наплаќа фактурите за превоз и за набавка на роба од Македонија. На тој начин со себе повлекува фирми од Македонија кој соработувале со неа, од транспорт до чачкалица. Тоа е системот на врзана економија кој се трудам да ти го објаснам. Значи со падот на една Грчка компанија во Македонија паѓаат и неколку домашни кој се поврзани со финансиски врски со неа. А Грчки компании има многу.
Со секојдневните штрајкови и блокади одсекот транспорт во Македонија на ден губи и по 100 000евра. Грчкиот народ ќе блокира се додека не се одлучат властите што понатаму. Како они блокираат ние така губиме пари. Значи и оваа ситуација во која се не ни одговара.
Економски сме поврзани со Грција сакале ние или несакале тоа е вистината.
А како би било Леандра, да не сме толку разумни? Нека одат Грците фино лепо у пизду материну, па после нека биде што ќе биде. Што мислиш за тоа?
 
Член од
29 септември 2007
Мислења
245
Поени од реакции
17
Еве интересно мислење на еден голем шпекулант (Капо ди тути соросоиди) каде многу интересно и едноставно ги дава можните насоки за развој на ситуацијата и без влакна на јазикот да најави темелни промени во ЕУ. Мене лично воопште не ми се допаѓа човекот но тоа не значи дека неговото мислење и огромно искуство немаат вредност.


Frontiers of Growth


Thinking the Unthinkable in Europe

George Soros


2011-09-15​
Thinking the Unthinkable in Europe


NEW YORK – To resolve a crisis in which the impossible has become possible, it is necessary to think the unthinkable. So, to resolve Europe’s sovereign-debt crisis, it is now imperative to prepare for the possibility of default and defection from the eurozone by Greece, Portugal, and perhaps Ireland.

In such a scenario, measures will have to be taken to prevent a financial meltdown in the eurozone as a whole. First, bank deposits must be protected. If a euro deposited in a Greek bank would be lost through default and defection, a euro deposited in an Italian bank would immediately be worth less than one in a German or Dutch bank, resulting in a run on the deficit countries’ banks.
Moreover, some banks in the defaulting countries would have to be kept functioning in order to prevent economic collapse. At the same time, the European banking system would have to be recapitalized and put under European, as distinct from national, supervision. Finally, government bonds issued by the eurozone’s other deficit countries would have to be protected from contagion. (The last two requirements would apply even if no country defaulted.)
All of this would cost money, but, under the existing arrangements agreed by the eurozone’s national leaders, no more money is to be found. So there is no alternative but to create the missing component: a European treasury with the power to tax and, therefore, to borrow. This would require a new treaty, transforming the European Financial Stability Facility (EFSF) into a full-fledged treasury.
But this presupposes a radical change of heart, particularly in Germany. The German public still thinks that it has a choice about whether to support the euro. That is a grave mistake. The euro exists, and the global financial system’s assets and liabilities are so intermingled on the basis of the common currency that its collapse would cause a meltdown beyond the capacity of the German authorities – or any other – to contain. The longer it takes for the German public to realize this cold fact, the higher the price that they, and the rest of the world, will have to pay.
The question is whether the German public can be convinced of this argument. Chancellor Angela Merkel may not be able to persuade her entire coalition of its merits, but she could rely on the opposition to build a new majority in support of doing what is necessary to preserve the euro. Having resolved the euro crisis, she would have less to fear from the next election.
Preparing for the possible default or defection of three small countries from the euro does not mean that those countries would necessarily be abandoned. On the contrary, the possibility of an orderly default – financed by the other eurozone countries and the International Monetary Fund – would offer Greece and Portugal policy choices. Moreover, it would end the vicious cycle – now threatening all of the eurozone’s deficit countries – whereby austerity weakens their growth prospects, leading investors to demand prohibitively high interest rates and thus forcing their governments to cut spending further.
Leaving the eurozone would make it easier for the most distressed countries to regain competitiveness. But, if they are willing to make the necessary sacrifices, they could also remain: the EFSF would protect their domestic bank deposits, and the IMF would help to recapitalize their banking systems, which would help these countries escape from their current trap. Either way, it is not in the European Union’s interest to allow these countries to collapse and drag down the entire global banking system with them.
The EU’s member countries, and not only those in the eurozone, must accept that a new treaty is needed to save the euro. That logic is clear. So the discussions about what to include in such a new treaty ought to begin immediately, because, even with European leaders under extreme pressure to agree quickly, negotiations will necessarily be a prolonged affair. Once the principle is agreed, however, the European Council could authorize the ECB to step into the breach, indemnifying it from solvency risks in advance.
Having in sight a solution to the eurozone’s sovereign-debt crisis would be a source of relief for financial markets. Even so, because any new treaty’s terms will inevitably be dictated by Germany, a severe economic slowdown would be almost certain. That might induce a further change of attitude in Germany, in turn allowing the adoption of counter-cyclical policies. At that point, growth in much of the eurozone could resume.
George Soros is Chairman of Soros Fund Management.
Copyright: Project Syndicate, 2011.
www.project-syndicate.org


http://www.project-syndicate.org/commentary/soros71/English
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Славјански ќе пробам со примери да ти објаснам. Вие им плаќате на Грците за материјалот и лесно ја прекинавте соработката, супститут најдовте во која земја? Јас соработувам со многу фирми од Македонија кој увезуваат од Грција изолационен материјал и храна, а исто така Грција ни е трасата по која се движат Македонските транспортери кон Турција и назад (Земја со која Македонија остварува голем процент на увоз и извоз). Значи оние фирми кој носат од Солун роба, поради проблемите со границите и набавките на Грците одлучија да најдат соодветен супститут во Италија ( според квалитетот). За разлика од Грција каде транспортот ги чинеше 400 евра, сега од Италија издвојуваат по 1800 евра само за транспорт. Цената за транспорт се вкалкулира во цената на производот кој од Италија е значително поскап него во Грција. И добија производ во Македонија кој не се троши поради висината на цената, како што се трошеше набавен во Грција. Значи фирмата има зголемени трошоци кој и се одразуваат во работењето. Друг пример ти е за Грчките компании во Македонија кој овде го прават производот поради ниската работна рака и трошоци. Тие извезуваа во Грција, сега имаат тежок проблем со наплата од неколку милиони евра. Како резултат на тоа Грчката компанија во Македонија влегува во зоната на неликвидност и не ги наплаќа фактурите за превоз и за набавка на роба од Македонија. На тој начин со себе повлекува фирми од Македонија кој соработувале со неа, од транспорт до чачкалица. Тоа е системот на врзана економија кој се трудам да ти го објаснам. Значи со падот на една Грчка компанија во Македонија паѓаат и неколку домашни кој се поврзани со финансиски врски со неа. А Грчки компании има многу.
Со секојдневните штрајкови и блокади одсекот транспорт во Македонија на ден губи и по 100 000евра. Грчкиот народ ќе блокира се додека не се одлучат властите што понатаму. Како они блокираат ние така губиме пари. Значи и оваа ситуација во која се не ни одговара.
Економски сме поврзани со Грција сакале ние или несакале тоа е вистината.
Леандра, се тоа што го кажуваш има поткрепа. Но да ја видиме и другата страна на медалата, економското ембарго, политичкото ембарго за влез во ЕУ и НАТО ( мада тоа на крај може и позитивно да биде), вмешаноста на Грција во креирање на политичка нестабилност во самата Македонија, крадењето на културното и историско минато на Македонскиот народ, етничкото чистење на беломорска, асимилацијата таму итн итн....
Јас долго време на форумов пишував дека попрво Европа ќе се распадне него ли што Македонија ќе влезе таму и дека ние како држава мора да најдеме алтернатива, пред се во Русија и другите словенски земји како и целиот исток од Турција до Кина. Ние тек сега од пред некоја година ги развиваме тие алтернативни патишта. И за жал не направивме алтернатива за Солун кој е во постојан штрајк.Тоа е нашата слепост, нашите дебелогазовци кои како папагали НАТО и ЕУ ни ги повтараа како Оче наш.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Леандра, се тоа што го кажуваш има поткрепа. Но да ја видиме и другата страна на медалата, економското ембарго, политичкото ембарго за влез во ЕУ и НАТО ( мада тоа на крај може и позитивно да биде), вмешаноста на Грција во креирање на политичка нестабилност во самата Македонија, крадењето на културното и историско минато на Македонскиот народ, етничкото чистење на беломорска, асимилацијата таму итн итн....
Јас долго време на форумов пишував дека попрво Европа ќе се распадне него ли што Македонија ќе влезе таму и дека ние како држава мора да најдеме алтернатива, пред се во Русија и другите словенски земји како и целиот исток од Турција до Кина. Ние тек сега од пред некоја година ги развиваме тие алтернативни патишта. И за жал не направивме алтернатива за Солун кој е во постојан штрајк.Тоа е нашата слепост, нашите дебелогазовци кои како папагали НАТО и ЕУ ни ги повтараа како Оче наш.
Се е тоа така како што викаш Славјански, Европа економски повеќе ми личи на проститутка која чека легализација. Но јас и не се разбирам многу од политика, јас знам дека нас ни треба либерализација во економските односи со ЕУ, оти со дозволите и 78374239 сертификати кој ги измислија кон нас не водат до бесилка. И се согласувам, додека ние влеземе Еу нема да постои.
--- надополнето: Sep 20, 2011 11:38 AM ---
А како би било Леандра, да не сме толку разумни? Нека одат Грците фино лепо у пизду материну, па после нека биде што ќе биде. Што мислиш за тоа?
Нека одат и три лепе, али неможе да оставиме на случајност. Ако има некој што работи во Министерство за економија, добро би било да се направи стратегија како да се извлечеме од Грчкиот капитал, увозно ќе се снајдеме со супститути, извозно ќе се ориентираме кон Косово. Пристаниште ќе изградиме во Охрид, ќе ја прекопаме Албанија и така е со дупки во тој дел и ќе испаднеме на море за да се заштитиме од бумерангот од бродската зависност (железара извезува бродски до далечните дестинации илјадници тони месечно). Е уште со влијанието на еврото со грчкиот пад да се спасиме и сме на воин на коњ :icon_lol:
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Нека одат и три лепе, али неможе да оставиме на случајност. Ако има некој што работи во Министерство за економија, добро би било да се направи стратегија како да се извлечеме од Грчкиот капитал, увозно ќе се снајдеме со супститути, извозно ќе се ориентираме кон Косово. Пристаниште ќе изградиме во Охрид, ќе ја прекопаме Албанија и така е со дупки во тој дел и ќе испаднеме на море за да се заштитиме од бумерангот од бродската зависност (железара извезува бродски до далечните дестинации илјадници тони месечно). Е уште со влијанието на еврото со грчкиот пад да се спасиме и сме на воин на коњ :icon_lol:
А ха. Повторно рационализирање, ама овој пат поткрепено со здрава иронија. ОК, не е лошо...

Инаку, ако Грција ја напушти евро зоната тоа автоматски ќе значи дека нема да можеме да го користиме пристаништето во Солун?

Интересен заклучок.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А ха. Повторно рационализирање, ама овој пат поткрепено со здрава иронија. ОК, не е лошо...

Инаку, ако Грција ја напушти евро зоната тоа автоматски ќе значи дека нема да можеме да го користиме пристаништето во Солун?

Интересен заклучок.
:)
Добра логика. Објаснувам можно идално прекинување на економски контакт со Грција за по нејзиниот банкрот нас да не ни фали ниту денар. Но како што гледаш и самиот такво сценарио не постои.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
:)
Добра логика. Објаснувам можно идално прекинување на економски контакт со Грција за по нејзиниот банкрот нас да не ни фали ниту денар. Но како што гледаш и самиот такво сценарио не постои.
Не може да не ни фали ниту еден денар, јасно е. Ќе ни фали и повеќе од некој денар.

Ама ако, нека фали, само нека цркнат...

Извини ако ги навредив твоите либерални чуства, и ова без иронија го мислам...
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не може да не ни фали ниту еден денар, јасно е. Ќе ни фали и повеќе од некој денар.

Ама ако, нека фали, само нека цркнат...

Извини ако ги навредив твоите либерални чуства, и ова без иронија го мислам...
Далеку од навреда, но едноставно е неможно да цркнат и десет банкроти да прогласат. Тоа може само со атомска да го решиме :))
 

Kajgana Shop

На врв Bottom