Мистичен напиша:
Работев (изминативе) 3 месеци без плата за да го добијам новото работно место. Всушност, тие 3 месеци се рачунаат како обука, единствен надомест ми беше исплатуван за превоз и хранарина. Но, вредеше и сега несмеам да се пожалам.
За жал ти си еден од ретките осамени примери на исплатливо волонтирање. До сега сум волонтирал и за ич пари, на свој трошок и превоз и хранарина и длабоко се кајам заради тоа. Во нашава држава волонтирањето не се цени како во држави каде постои бизнис традиција, заправо таму и никој не треба да волонтира зашто се си е вреднувано според одредени норми и се функционира со однапред точно утврдени критериуми кои се почитуваат. Волонтирањето вирее во земји како нашава, кога некои „газди” не знаат како да се огребат од потенцијални „овци”, па се вадат на волонтирање, глупост жива. Според сите можни критериуми, тој што волонтира колку и да не е искусен и обучен, дава извесен придонес во крајниот профит на компанијата, така да многу е дебилно да не му биде исплатен надомест за тоа.
Ако на пример, треба да волонтирам некаде 2, 3 или повеќе месеци, тогаш значи дека јас во таа компанија инвестирам труд кој нема да ми биде платен, туку тие пари и остануваат на компанијата.Е сега, ако инвестирам, тогаш по логиката на нештата треба да имам и партнерски однос со основачот на компанијата, а ако сум партнер, тогаш треба да ми припадне и дел од профитот....може и ќе ми припадне, -како викаа?...шија му га Ѓура!:raz::lud:
Да не се занесуваме со волонтирање, барем кај нас во поголемиот дел случаи постои само заради тоа да некому одработите без пари за некое време.Обично, таквите „волонтерски” места некокгаш може и веднаш да се приметат, па на време да се реагира со престанок на ангажманот.-Доколку приметите за една позиција повеќе души да волонтираат, тогаш знајте дека тука „смрди” нешто, освен ако не е договорено да има тест-период во конкуренција со други лица заради квалитативна селекција.Исто, доколку се примети дека работодавецот настапува кон вас со големи ветувања за блескава кариера, а спомнува вололонтирање на почетокот под многу лоши услови, бегајте подалеку.
За жал, исто и многу често неможе да се открие дека е во прашање типична измама, па се наседнува на приказни од типот добра плата и поозиција после волонтерскиот приод кој, патем речено никако да заврши и слично. Ама како што народот вели, гладна кокошка просо сонува, така да луѓе дозволуваат да бидат измамени со цел да дојдат до работно место што толку многу им значи.