Возачка дозвола на 16 години во Македонија ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
и мене не ми се свиѓа предлогот , посебно кога знам какви се децата од мојата генерација ...а и ем рачунај женско на 16 да има возачка е исто ко дозвола за убивање да добила ... на 30-40 незнаат да возат па камоли на 16 ...
Како што прочитав на едно место, мутаво женско со кола е исто така опасно колку и некој зад волан на Мерцедес и мало куре. Figure it out :)

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
Чекајте малце не разбирам ај некој нека ми пообјасни, значи јас моментално сум 17 години и за 3 недели ќе полагам градска вожња пошто сум прикрај со обуката. Сега да речиме дека сум положил од прво и сум сеуште 17, одма ќе ја добијам возачката или ?

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897

И еве како ќе изгледа F430 возено од 16 годишен...

eTx

Член од
8 јули 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
Е вака сега..Јас имам 15год. , не сум нешто по автомобили мн мн ( мотори <3 ) .. и еве што мислам за законов..
Секое нешто има свои позитивни и негативни страни..тоа да се разбереме уште на почеток..Мое мислење за возачка дозвола на 16год..Како прво - по некоја логика посигурно е на 4 тркала отколку на 2(две) .. јас мислам дека тоа е суштината на законот..бидејќи повеќето несреќи се случуваат со мотори..И како второ - во обид да го намалат морталитетот со мотори , нормално негативна страна е што од незрелост на некои деца и фраерчиња со повеќе пари , пак ќе возат и ќе полагаат веднаш за возачка и ќе има мн повеќе сообраќајки со автомобили..од проста причина што ќе се курназат со автомобилите и ќе изведуваат се и сешто..За крај би сакал да кажам дека ако веќе дозволуваат возачка дозвола да се зема со 16год. со веќе поминати секакви тестирања , мора да имаат на ум луѓето дека тоа се сеуште деца од 2год. средна во најлуди години..Би било пожелно да се направи установа слична на Авто школа во која ќе може возачот што полага да проба се и сешто и да знае послем во животот ако му се случи да знае како да реагира и што го очекува..Пример да вози на дожд , да прави дрифт , да го тестира брзо автомобилот , да кочи со мн голема брзина , да удри во макета автомобил или ѕид специјално направен за тие работи..итн.
Поздрав :)

Член од
18 јули 2010
Мислења
278
Поени од реакции
177
Какви 16 години бе? Има некој родител на кој му е грижа за своето дете да му даде кола на 16? И јас сум возел на мои 16 но исклучиво во присуство на татко ми.
Ако се донесе овој закон јас зимам една лада нива и ја опточувам целата со метални шипки. Па не сум луд да ми ја чукаат колата на секој ебан паркинг.
Или во краен случај колата е метал но што ако ме собере некој искусен 16 годишник на булевар?

Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
31
SO TOLKU FAMA SE KREVA ZARADI ZAKONOV .....koga polaa od momentalno 16 17 18 pa i vise od decata nemaat kes za da plata za polaganje a kamo za benzini i kurovi i kariki ....zakonot e nameesto ne vikam ne od prosta pricina sto nikad za niso nema da sluzi samo bogatite il po bogatite deca ke se kurcat po ulici kako so se kurcat I SEA samo TOGAS TOA KE GO PRAVAT LEGALNO isti K drugo pakovanje toj so vozi na16 i 17 18 samo so ke go naprai legalen

L

Lu

Гостин
Чекајте малце не разбирам ај некој нека ми пообјасни, значи јас моментално сум 17 години и за 3 недели ќе полагам градска вожња пошто сум прикрај со обуката. Сега да речиме дека сум положил од прво и сум сеуште 17, одма ќе ја добијам возачката или ?
Не, возачка неможе да се земе пред 18 години.
Пред 18 може само да се полага, но возачка ти даваат откако ќе наполниш 18.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Не, возачка неможе да се земе пред 18 години.
Пред 18 може само да се полага, но возачка ти даваат откако ќе напуниш 18.
Не може ни да се полага ми се чини..

L

Lu

Гостин
Не може ни да се полага ми се чини..
Па и јас мислам дека неможе да се полага пред 18, знам дека може само да се земаат часови со инструктор пред 18.
Ама членот Голијат# вели дека е 17 години и дека ќе полагал за 3 недели градска ... незнам можеби нешто смениле во законот.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Ми се допаѓа идејава, сепак и така дечишта возат нелегално, не знаат правилата, не гледат ни знаци ни ѓаволи, барем вака ќе бидат посигурни и наместо да гледаат дали се кријат цајкани зад некое ќоше ке внимаваат на собраќајот.
Туку малку да прошират границите, неможам ја да дигнам 180 км/ч во општина :D

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Јас не можам да разберам.
Сите викате: децата возеле без возачка, со помалце од 18, краделе коли итн, итн, итн.

Па имаат ли тие деца родители? Зашто јас и уште многу други не ја украле колата?
Имав другарче што ќе загинеше на 15-16 години со кола, не дека возачката ќе му помогнеше, туку зашто сакаше 100ка да вози во маалски улици. И јас имав сообраќајка на 16 години, мислам не возев јас но бев во колата, возачот беше исто толку години, не беше прашање искуство и незнаење, беа во прашање годините и алкохолот.

Како една возачка на пубертетлијата ќе помогне за побезбеден сообраќај?

"Во 2010 година имало 12.424 прекршоци 'управување со моторно возило без возачка дозвола'.
Кај била сообраќајната полиција да ги спречи овие прекршоци? Кај нас е полесно да се лечи отколку да се спречи. Слично како и законот за после 11 часот, наместо да се зголеми контролата и секој да се плаши дека може да биде застанат, кај нас возат оние со најмногу врски во полицијата или со пари а тие најчесто се и најголемите предизвикувачи на прекршоци.

Туку, кога веќе се носат вакви закони, не би било лошо да се донесе и некој за жена возач :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Па и јас мислам дека неможе да се полага пред 18, знам дека може само да се земаат часови со инструктор пред 18.
Ама членот Голијат# вели дека е 17 години и дека ќе полагал за 3 недели градска ... незнам можеби нешто смениле во законот.
Можеш часови да земаш со 17,5 години, полагање стриктно после 18. И јас од кога завршив со часовите чекав 2 недели да направам 18 па да полагам.

Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.569
Поени од реакции
610
Абе ништо не ви чини, таков ни е менталитетот. Иначе јас правам 16 овој месец, али искрено мислам 16 години е премногу рано. Јас што знам некои деца, ни грам мозок што немаат, со кола па... Не е превозно средство за секој. Ни мотор, ни кола! 18+ bitches, иако сакам да возам кола, нејќам да возам кола со лудаци покрај мене :)

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Како прво - по некоја логика посигурно е на 4 тркала отколку на 2(две)

Посигурно е за тој во колата а за тие околу него и тоа како по не сугурно.Моторџиите ги сакам повеќе,тие кога прават собраќајки обично само тој на моторот се повредува,кој му ебе матер не сум го качил јас на мотор-ама кога си со кола не само што ти ќе се повредиш туку можеш да повредиш уште куп луѓе.

Kajgana Shop

На врв Bottom