Внатрешна еволуција на човекот

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Kako funkcionira coveckiot mozok:
Anarhija vo mislata (ne mozeme da gi kontrolirame,dovagaat i odat sami po sebe)
Concentracija (se zadrzuva samo edna misla)
Joga (vrvna tocka na concentracijata)
Meditacija (da ja nema ni taa tocka)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Vchera ja gledav interpretacijata na Divina komedija od strana na Benini. Eden del mnogu mi se dopadna pa sakam da go spodelam ovde.
Eve samo insert od negovata interpretacija:
" Kreatorot otkako go sozdal svetot za 7 dena ne deka otishol na odmor i sega go nema nikade. NE. Preku toa shto kreiral toj sozdava novi kreacii i na toj nachin evolucijata e del od kreatorot.
Chovekot koga kje napravi edna kukja ili edno shkolo, na toj nachin stanuva del od kreatorot, negova prodolzena raka, isto kako da sozdal edna ptica ili edno drvo.Chovekot e samo prodolzena raka na kreatorot a so samoto toa i toj e del od nego."

Ova potpolno se slaga so moeto viduvanje na Bog i zatoa vo potpis gi imam staveno razlicnite tolkuvanja za Bog.
Evoluzijata e delo na kreatorot.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
"Govorio sam prije o sudbini i slučajnostima u životu čovjeka. Sada ćemo malo detaljnije ispitati
značenje ova dva pojma”.
(…)
"Sudbina stvarno postoji, ali ne za svakoga. Većina ljudi su odvojeni od svoje sudbine i žive
samo pod uticajem Zakona Slučajnosti. Sudbina je rezultat planetarnih uticaja koji su u
odgovarajućoj vezi sa tipom čovjeka. Govorićemo o tome kasnije. U međuvremenu morate
shvatiti jednu stvar. Čovjek može da ima sudbinu koja odgovara njegovom tipu ali u praksi, on je
nikada nema. To je usljed toga što se sudbina čovjeka odnosi samo na jedan njegov dio, tj.
njegovu suštinu (istinsko Ja).
[Da bi se ovo razumjelo trebalo bi pogledati šta kaže Moravjev (“film”) na temu - Reinkarnacija
(tekst se može naći na metafizičkoj strani ovog vebsajta)]
"Mora se razumjeti da se čovjek sastoji iz dva dijela: suštine i ličnosti. Suština u čovjeku je ono
što je stvarno njegovo. Ličnost u čovjeku je ono što ‘nije njegovo’.
'Nije njegovo' znači da je to došlo iz vana, što je on naučio, ili što on odražava, svi tragovi
vanjskih impresija ostavljeni u njegovoj memoriji u njegovoj osjetilnosti, sve riječi i pokreti koji
su naučeni, svi osjećaji stvoreni uz pomoć oponašanja- sve to ‘nije njegovo’, sve je to ličnost.”
"S tačke gledišta obične psihologije, podjela čovjeka na ličnost i suštinu je teško pojmljiva. Bolje
rečeno, ovakva jedna podjela uopšte ni ne postoji u psihologiji.”
"Jedno malo dijete još uvijek nema ličnost. Ono je ono što ono stvarno jeste. Ono je suština.
Njegove želje, ukusi, ono što ono voli ili ne voli, sve to izražava njegovo biće onakvim kakvo
ono jeste.”
"Međutim, čim se počne sa njegovim tzv. ‘obrazovanjem’, ličnost počinje da raste. Ličnost se
obrazuje dijelom namjernim uticajima drugih ljudi, odnosno, ‘obrazovanjem,’ a dijelom i
spontanim oponašanjem njih od strane samog djeteta. U obrazovanju ličnosti veliku ulogu igra i
‘pružanje otpora’ ljudima iz svoje okoline u pokušaju da se očuva ono što je stvarno ‘svoje’ i što
je ‘istinsko’.”
"Suština je istina u čovjeku; ličnost je laž. Proporcionalno sa razvojem ličnosti, čovjekova suština
se manifestuje sve rjeđe i rjeđe i često se događa da ta njegova suština zaustavi svoj razvoj u
veoma ranom dobu tako da više ne raste.
"Vrlo često se događa da suština jednog odraslog čovjeka, čak i onog koji je veoma inteligentan u
onom smislu koji se pod tim danas podrazumjeva, veoma obrazovanog čovjeka, prestane sa
svojim rastom na nivou djeteta starosti od 5 do 6 godina. To znači da sve što mi u tom čovjeku
vidimo, nije ‘njegovo lično.'”
"Ono što je stvarno njegovo lično svojsvo, tj. njegova suština, ona se obično manifestuje samo u
obliku njegovih instikata i najjednostavnijih emocija. Međutim, postoje slučajevi kada se
čovjekova suština razvija paralelno sa njegovom ličnošću. Ovi slučajevi predstavljaju veoma
rijetke izuzetke, pogotovo u okolnostima civilizovanog života.”
"Suština ima više šanse da se razvije kod ljudi koji žive bliže prirodi, u teškim životnim uslovima
i koji se nalaze u jednoj stalnoj opasnosti i bici za opstanak.
[U vezi ovog poslednjeg navoda, mislim da u sadašnjim uslovima čovjek ima šansu da razvije
svoju suštinu.]
"Međutim, po pravilu, ličnost kod takvih osoba je veoma malo razvijena. Oni imaju više onoga
što je njihovo lično od onoga što ‘nije njihovo’, tj. fali im obrazovanje i kultura.
"Kultura stvara ličnost i istovremeno je produkt i rezultat ličnosti. Mi ne možemo da pojmimo da
je cijeli naš život, sve ono što nazivamo ‘civilizacijom’, sve ono što smatramo pod naukom,
filozofijom, umjetnošću i politikom, stvoreno od strane ljudskih ličnosti, tj. od strane onoga u
njima, što u suštini ‘nije njihovo’.
"Taj elemenat tj. ono što ‘nije suštinski njihovo’, razlikuje se od onoga što ‘jeste njihovo’ po
samoj činjenici da se ono može izgubiti, izmjeniti ili oduzeti od njih, na vještački način.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
"Proces evolucije, one evolucije koja je moguća za čovječanstvo kao cjelinu, potpuno je analogna
procesu evolucije koji je moguć za individualnog čovjeka. To počinje na isti način, kao npr.:
jedna određena grupa ćelija postepeno postaje svjesna; onda ona privlači k sebi druge ćelije, koje
su joj podređene, i postepeno izaziva to da cijeli organizam počne da služi tom cilju a ne samo da
jede, pije i spava.
"To je evolucija i ne postoji nikakva druga evolucija.
"Kod čovječanstva, kao i kod individualnog čovjeka, sve počinje sa formiranjem jednog svjesnog
jezgra. Sve mehaničke sile ovog života bore se protiv stvaranja tog jezgra svijesti kod
čovječanstva, na isti način kao što se bore sve mehaničke navike, ukusi i slabosti protiv
čovjekovog svjesnog pamćenja samog sebe. "
"Može li se reći da postoji jedna svjesna sila koja se bori protiv evolucije čovječanstva?" pitao
sam ga.
"Sa određene tačke gledišta, to se može tako reći," rekao je G.
Ja bilježim ovo, jer se to čini u kontradikciji sa onim šta je on prethodno rekao, tj. da u ovom
svijetu postoje dvije sile koje se međusobno bore – “svijest” i “mehaničnost."
"Odakle potiće ta sila?" pitao sam ga.
"To bi uzelo dosta vremena da bi se objasnilo” rekao je G., "a ne može imati nikakav značaj za
nas u ovom momentu. Postoje dva procesa koji se ponekad nazivaju 'involutivni' i 'evolutivni.'
Razlika između njih je u sljedećem: Involutivni proces počinje svjesno u Apsolutu a onda na
sljedećoj stepenici postaje mehaničan – kako se razvija, tako postaje sve više mehaničan;
evolutivni proces počinje polusvjesno ali on postaje sve svjesniji i svjesniji, što se dalje razvija.
"Ali svijest i svjesno suprotstavljanje jednom evolutivnom procesu, može takođe u određenim
momentima da se pojavi i kod involutivnog procesa.
"Odakle mu stiže ta svijest?
" Od evolutivnog procesa, naravno.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Еве нешто околу судбината:
Пази што мислиш, мислите се претвараат во зборови.
Пази што зборуваш, зборовите се претвараат во дела.
Пази на твоите дела, тие се претвараат во навики.
Пази на твоите навика, тие се претвараат во карактер.
Пази на твојот карактер, тој ти ја крои судбината.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Еве нешто околу судбината:
Пази што мислиш, мислите се претвараат во зборови.
Пази што зборуваш, зборовите се претвараат во дела.
Пази на твоите дела, тие се претвараат во навики.
Пази на твоите навика, тие се претвараат во карактер.
Пази на твојот карактер, тој ти ја крои судбината.
Магичниот круг... :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во предходниот мој пост може да се заклучи дека ние самите сме кројачи на својата судбина.
Меѓутоа тоа не е целата вистина, тоа е само дел од истата.
Другиот дел од вистината, можеби и поголем дел од неа,
е дека Бог ни ја крои судбината.
На кој начин го прави тоа.
Бог направил да на планетата земја влијаат 46 закони на универзумот кои директни или индиректно влијаат на органската обвивка на земјата.
На планетата земја, луѓето,како дел од органската обвивка се подложени на универзалните закони кои влијаат врз таа обвивка. Ние , како дел од таа обвивка сме подложни на тие закони, зборам за најголем дел од луѓето. Како резултат на тие закони, месечината има потреба да се храни со мртви души од органскиот свет на нашата планета.Значи, точно определен број на луѓе во годината ќе мора да умрат затоа што се подложни на тие закони. Дали тоа ќе биде од природна смрт (старост, болест...) или од временски непогоди, или законот за случајност...сепак точно определен број на луѓе мора да умрат. На тој начин, месечината си го добива своето „следување’, како ние што го добиваме нашето од сонцето.
Само мал дел од луѓето можат да избегнат на овие закони и можат да се искачат на скала во која врз нив ќе влијаат само 6 закони.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Во предходниот мој пост може да се заклучи дека ние самите сме кројачи на својата судбина.
Меѓутоа тоа не е целата вистина, тоа е само дел од истата.
Другиот дел од вистината, можеби и поголем дел од неа,
е дека Бог ни ја крои судбината.
На кој начин го прави тоа.
Бог направил да на планетата земја влијаат 46 закони на универзумот кои директни или индиректно влијаат на органската обвивка на земјата.
На планетата земја, луѓето,како дел од органската обвивка се подложени на универзалните закони кои влијаат врз таа обвивка. Ние , како дел од таа обвивка сме подложни на тие закони, зборам за најголем дел од луѓето. Како резултат на тие закони, месечината има потреба да се храни со мртви души од органскиот свет на нашата планета.Значи, точно определен број на луѓе во годината ќе мора да умрат затоа што се подложни на тие закони. Дали тоа ќе биде од природна смрт (старост, болест...) или од временски непогоди, или законот за случајност...сепак точно определен број на луѓе мора да умрат. На тој начин, месечината си го добива своето „следување’, како ние што го добиваме нашето од сонцето.
Само мал дел од луѓето можат да избегнат на овие закони и можат да се искачат на скала во која врз нив ќе влијаат само 6 закони.
Кои се тие 46 закони?
Како луѓето може да се искачат на скала за да врз нив влијаат само 6 закони?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кои се тие 46 закони?
Како луѓето може да се искачат на скала за да врз нив влијаат само 6 закони?
Ne se tolku bitni site 46 da gi znaesh...dovolno e najvaznite pravilno da gi interpretirash.

Samo so pravilen nacin na rabota vrs samiot sebe. Zatoa i postoi taa vnatreshna evolucija kaj covekot.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Ne se tolku bitni site 46 da gi znaesh...dovolno e najvaznite pravilno da gi interpretirash.

Samo so pravilen nacin na rabota vrs samiot sebe. Zatoa i postoi taa vnatreshna evolucija kaj covekot.
Е кажи де, што треба да се прави?

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Дека човекот е машина веќе е споменато.
Машина на сопствениот мозок,на сопственото его.
Секојдневно заглавени во еден лавиринт на мисли,мисли за минатото,мисли за иднината,мисли за комшиите,желби кои произлегуваат од мислите,кошмари,соништа,надежи,копнежи..
Лавиринт без излез.
Најчесто се тоа истите мисли.
Истата шема на стари мисли кои кружат низ главата како на риплеј.
Ништо ново.
Самата јас се сметам за машина која се труди да го најде навидум така лесниот излез од сето тоа.
Роб на сопственото его.Тоа го сфатив кога почнав да страдам и да се давам во сопствените мисли.
Тоа е жалосното.Што луѓето го сфаќаат тоа откако ќе се случи нешто.
Пред тоа не,затоа што се нема потреба од сфаќање на било што.
Мора да почнат да страдаат за во еден момент да кажат:Доста е.
Но тоа "доста е"звучи така слабо и тивко.Скоро нечујно во гигантскиот систем што егото си го изградил со текот на еволуцијата на машината.Да,еволуцијата на машината.Тоа е нашето лажно јас.Она што има име-презиме,дата на раѓање,куќа,деца,кола,работа,материјалности и форми.
Се додека не почне да те гуши сето тоа и омаш некое досега непознато чувство дека сакаш да избегаш од сето тоа,дека се губи вредност,дека се губиш ти самиот себе.Ја губиш вербата во себе,вербата во Бога,вербата во реалноста.
Се губиш во сопственото лудило креирано од мислите.
Се губиш и си внатрешно мртов.Мртов.
Без емоции,без желби,без насмевки.
Само функционираш како машина.И почнуваш.
Почнуваш да копаш по себе,да бараш,да превртуваш,да додаваш и одземаш,собираш и множиш.
Нешто како решавање на математичка равенка.
Го бараш решението и патот,одејќи го тој пат индивидуално.
Затоа што тука нема шема како да го направиш тоа.
Ќе прашаш можеби некој за решението,тој некој или сеуште нема појма на што мислиш и ќе те гледа чудно како да си паднал од Марс па само ќе те бутне уште повеќе долу,или те остава поседувајќи одредена порција мудрост самиот да го најдеш патот.
Решението кое ќе ти те извлече од канџите на егото.
За да на крајот уморен од сето тоа,со за тебе непозната сила се раздереш:Доста е.
И да би се зачудил на тишината која одеднаш владее во твојата глава.
Се е празно.
Чудна е тишината во главата.Но и прекрасна.
Почнуваш да се навикнуваш на неа,учејќи да живееш во моментот и дека тука лежи секој одговор.Во моментот.
Ги запознаваш своите емоции,ги контролираш и насочуваш своите мисли,се градиш себеси од ново.
Со присуството во моментот и реалноста го наоѓаш и Богот во себе,целиот свет ти е на дофат.
Се губат сите поими,материи,форми а воедно се и така интензивни.
А егото со текот на времето се губи.Од него одтанува само делот кој се храни со убави моменти.
Ментално развивање или
еволуција на човекот?
Така нешто од прилика би било ова.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А егото со текот на времето се губи.Од него одтанува само делот кој се храни со убави моменти.
Ментално развивање или
еволуција на човекот?
Така нешто од прилика би било ова.

Полека не брзај. Многу ствари одеднаш и некако се е на куп.
Не би се сложил со тебе во голем дел од постот, единствено се слагам со тоа дека во одреден момен мислите претставуваат проблем кај човекот. Имам зборено и за тоа.

Околу Егото кај човекот си коплетна грешка. јас тврдам дека кај човекот нема едно Его, него има 1 000 000 ситни ега.Ти со ова не мораш да се сложиш, ама јас сум сигурен дека сум во право. Имам објаснувано на теми за егото, мада би рекол дека една од главните точки за некој внатрешен развој е токму егото.

Ментален развој ?
Еволуција ДА, никаков ментален развој. Баш тој ментален развој е проблем кај човекот за да направи некаква еволуција кај него. Само со развој на сите центри кај човекот се постигнува еволуција.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Кој е Г.?

Пс.И зошто ми ги бришат мислењата постојано?
Ова е втора тема веќе.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Г. е Гурдјиеф....
Не се секирај. на мене ми го бришат секој трет пост, поготово кога ги рендам секташите и атеистите...

Kajgana Shop

На врв Bottom