Владата потпиша меморандум со пензионерите

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Никола напиша:
Како нема логика..зарем она кое било било пред 1991 да го рефлектираме денес и да се однесуваме по истите принципи кои тогаш постоеле иако е општетвото, а со него и можностите се други?
Ај објасни ми ја логиката на парите. Пред 1991 беа динари кои имаа некоја вредност, така? Луѓето плаќале придонеси со тие пари. Износот бил еквивалент со некоја странска валута, и денес тоа се пресметува како евро. Така се доаѓа до некоја вредност на тоа што човекот си го плаќал просечно во својот работен век. Постои опсежна методологија на тоа пресметување кое ме мрзи да ја пишувам цела. Ако ти си плаќал придонеси за 2000о ден просечна плата за време на твојот работен век, ај земај сега пензија од 5000 ден.? Нема веза економскиот стандард со општественото уредување. Мешаш поими.

Lord Vader

The dark side
Член од
10 јуни 2006
Мислења
95
Поени од реакции
0
Sega pred izbori ke gi pokacat a posle izborite ke gi namalat za 15%.
Jas ne im veruvam.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Струмикс напиша:
Ај објасни ми ја логиката на парите. Пред 1991 беа динари кои имаа некоја вредност, така? Луѓето плаќале придонеси со тие пари. Износот бил еквивалент со некоја странска валута, и денес тоа се пресметува како евро. Така се доаѓа до некоја вредност на тоа што човекот си го плаќал просечно во својот работен век. Постои опсежна методологија на тоа пресметување кое ме мрзи да ја пишувам цела. Ако ти си плаќал придонеси за 2000о ден просечна плата за време на твојот работен век, ај земај сега пензија од 5000 ден.? Нема веза економскиот стандард со општественото уредување. Мешаш поими.
Логиката со парите е во тоа дека Македонија денес нема платежна моќ, да ги услужи оние граѓани кои работеле во Југославија и денес се пензионери.
За Македонија ќе биде многу поубаво да земе дел од придонесите за пензионерите и да ги насочи кон платите на оние кои имаат минимални приходи, а растат фамилии, мислам ако не постои друг начин, а очигледно не постои.

Мојот дедо зема боречка пензија од 23000 денари, тој е носител на партизанска споменица и не знам што се не.како може еден пензионер да зема поголема пензија од тоа што на 3-4 фамилии им е вкупен месечен доход?

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
i na kokoshkata ko ke mu dojt jajceto pred da izlegvit si barat care

Член од
5 јуни 2006
Мислења
18
Поени од реакции
0
pcjodamaster напиша:
Има пензионери со пензии од 8000 ден. ако ги намалат за 50% ке имаат 4000 ден. и треба со тие пари да живеат цел месец ти бате улав си или глуп ?
Tatko mi zema plata od 5000 den,majka mi e nevrabotena 9 godini,ja sum student(edvaj krpime).Koj e sega ulav bate?

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Меморандум за разбирање?:pos: А, што е тоа:
"Memorandum of understanding is a legal document describing an agreement between parties. It is a more formal alternative to a gentlemen's agreement, but generally lacks the binding power of a contract."

Струмикс напиша:
Ако ти си плаќал придонеси за 2000о ден просечна плата за време на твојот работен век, ај земај сега пензија од 5000 ден.?
И тоа како нема да земаш, а ако работите продолжат како што се сега, може пензијата да биде уште помала. За факторите кои влијаат на тоа, погледни го делот за "социјално-економски фактори" (http://www.crpm.org.mk/Papers/Occassional%20Paper%207%20na%20Makedonski.htm).
Стариот пензиски систем беше чисто промашено ветување кое после 50 години неможеше веќе финансиски да се издржи.

Kajgana Shop

На врв Bottom